« Inktvis Paul en de stoomtrein | Main | Un dia muy importante (2) »

Un dia muy importante (1)

Het is vandaag, zondag 11 juli 2010, een belangrijke dag. Ook op een belangrijke dag poepen mensen op een toilet, met andere woorden het leven gaat gewoon door. Ter gelegenheid van mijn verjaardag op 18 mei kreeg ik van CasasPa een boek: Jan Mulder, de Analyticus. Ik lees het boek vooral op het toilet en ben vanochtend op pagina 338 aanbeland.

Het boek gaat over voetbal, is dat even toepasselijk op deze belangrijke dag? Mulder heeft een plezierige schrijfstijl, maar na een tijdje denkt men wel eens: "Zo, en nu even wat anders". Ziet daar iemand parallellen met het CasaLog? Ik schiet een paar keer in de lach bij het hoofdstuk "De heer Oneliner", dat handelt over Brian Clough, trainer van Nottingham Forest begin jaren tachtig.

In die tijd studeerde (ahum) ik in Utrecht en woonde op de Willem Schuylenburglaan 68, studentencomplex Van Lieflandlaan. Huisgenoot Ruud van Dijk was een groot Ajax-fan en stelde voor op 9 april 1980 de halve finale Europacup-1 tussen Nottingham Forest en Ajax te bezoeken. Een vriend van Ruud ging ook mee. We namen de boot vanuit Rotterdam en probeerden elkaar zenuwachtig te maken aangaande zeeziekte.

09.04.1980: Ajax verliest met 2-0 in Nottingham van Nottingham Forest, halve finale Europacup 1. Klik voor groter.Nu ben ik in Rotterdam geboren en heb derhalve zeebenen. Toen het schip het ruime sop koos wisten we niet wat ons overkwam. Het ding zwalkte meters van links naar rechts en weer terug. Het was nagenoeg onmogelijk om zonder steun door de gangen te lopen. "Grote genade, als dat zo doorgaat tot Engeland, dan hebben we wel een probleem", dacht ik bij mijzelf. Na de branding was de zee gelukkig een stuk rustiger.

We verbleven een paar dagen in Londen. Toen we uit een discotheek kwamen en een taxi naar ons hotel wilden nemen, zei Ruud tegen de chauffeur: "Are you free?" De taxi-chauffeur antwoordde: "No, I am married". In die tijd was de serie "Are you being served?", bekend door Mrs. Slocombe's pussy en Mr. Humphries, tamelijk populair. Op de dag van de wedstrijd huurden we een auto en reden links van Londen naar Nottingham.

De sfeer in Nottingham was uitstekend, we dronken er een biertje en aten er wat. De Engelsen waren erg vriendelijk, ook als wij zeiden dat Ajax met 0-3 ging winnen. In het stadion stonden wij in het Ajax-vak. Het was de eerste keer dat ik de F-Side van zo dichtbij zag en dat was toch wel een ander sfeertje. Op het veld toonde Nottingham zich het betere team, ook al bezwoer Ruud dat zijn held Tjeu-La Ling nog ging scoren. Het gebeurde niet. Nottingham won met 2-0 en plaatste zich ondanks de 1-0 winst van Ajax in Amsterdam voor de finale. Daarin won Nottingham de Europacup-1 door Hamburger SV met 1-0 te verslaan. (Wikipedia)

Hoe kom ik hierop? O ja, het boek van Jan Mulder en het verhaal over Brian Clough. Brian Clough speelde on-Engels voetbal, namelijk over de grond. Clough: "Als God het hoog door de lucht had gewild, had ie daar wel gras gelegd." En over zijn jonge team: "Acne is a bigger problem than injuries".

Om een belangrijke finale te winnen is kwaliteit een voorwaarde, maar geluk evenzeer. In deze dagen wordt er veel gepraat over de verloren WK-finale van 1974. In dat toernooi presteerde het Nederlands Elftal uitzonderlijk goed. Jan Mulder herinnert zich wat eraan vooraf ging, dat een laat en haarzuiver doelpunt van Belgie in de kwalificatiewedstrijd tegen Nederland onterecht werd afgekeurd. Anders hadden de Belgen in de finale tegen West-Duitsland gestaan.

Hoe we vanavond tegen de Spanjaarden winnen maakt me niet uit.
Als we maar winnen.

Comments

Gek genoeg heeft men het altijd over 1974, mijn geboortejaar, maar in 1978 verloor nederland ook in de finale.

Gelukkig bestaat 88 nog, en met wat geluk komt daar 2010 bij.

"und i am u yimpor tante!"

Maakt me niet uit wie er wint. Als het maar voorbij is. :D

Ja die Jsn Mulder. Het belangrijkste is dat ie uit Winschoten komt, zoals andere grootheden. CasasPa

ga jij zo vaak?