« Tim en Tom | Main | Bijengezoem zonder honing »

Aperitief en hoofdgerecht

Het is verkiezingsavond, qua spanning een leuk aperitief voor het WK2010 in Zuid-Afrika. Eeuwig zonde dat we anno 2010 nog steeds met een rood kleurpotlood stemmen. Zonde en tegelijkertijd ongelofelijk. Hé, maar dat is toevallig... op 10 juni 2004 schreef ik het volgende naar aanleiding van een referendum in Venezuela, waarin het volk zich mocht uitspreken over het beleid van president Hugo Chávez:

We (een aantal Venezolaanse collega's die met mij bij UTS op Curacao werkten, red.) hadden het ook over verkiezingen in Nederland. Hoe men daar het stemmen met de computer controleert op fraude. "Ach", zei ik, "dat gebeurt eigenlijk nauwelijks. We vertrouwen het wel". In Venezuela gaat straks voor het eerst gestemd worden met Touch-screens. De oppositie is bevreesd voor fraude, aangezien het bedrijf dat het systeem implementeert banden zou hebben met de regering. (Bron)

09.06.2010: CasaSpider brengt zijn stem uit bij stembureau KBS Sint Jozef te Rijen. Klik voor groter.Wat is er sinds 2004 met Nederland gebeurd dat het vertrouwen zo heeft doen slinken? Stemcomputers zijn betrouwbaarder dan papier, dat is mijn stelling. Het grote voordeel is dat de uitslag meteen beschikbaar is. In oktober 2006 schreef ik een aantal posts over stemcomputers, waaronder deze. Kern van mijn betoog voor stemcomputers is dat er een hardcopy (print) uit het apparaat moet komen. De stemmer controleert het printje en als het klopt deponeert hij het papier in een beveiligde ton.

Als de stemkantoren gesloten zijn wordt de uitslag direkt bekend gemaakt. De volgende dag neemt men een aantal steekproeven bij willekeurige stemkantoren waarbij men de computeruitslag handmatig vergelijkt met de papiertjes in de ton. Tevens zoekt men een aantal stemkantoren uit met een opvallende uitslag en controleert die ook.

Als de telling van de printjes precies overeenkomt met de door de computer bepaalde uitslag is het bewijs geleverd voor een correct verloop van het proces. Hoe eenvoudig kan het zijn? Het enige dat men op deze wijze niet kan garanderen is dat in theorie iedere stem herleid kan worden naar zijn stemmer. Maar wie wil hier misbruik van maken en hoe?

Enfin, ik heb mijn stem uitgebracht op een mooie dame bijzondere partij. Dat had ik aan mijzelf beloofd. Tot zover het aperitief, dan kunnen we nu door naar het hoofdgerecht. Het Wereldkampioenschap Voetbal 2010 in Zuid-Afrika komt eraan, vet coole shizzle! De Webloggers doen mee in hun eigen subpoule bij voetbalpoules.nl. We kunnen nog wel wat kenners gebruiken. Bij deze derhalve mijn oproep om mee te doen:

Registreert u massaal bij voetbalpoules.nl (60.384 mensen gingen u voor) en zoekt vervolgens de poule Webloggers op. Meldt u gratis en zonder wachtwoord aan!

Tot zover deze oproep. Marianne, doe je ook mee?

Comments

Ja, slim idee om die prints met de computerresultaten te vergelijken. daar zat hem de crux inderdaad.
Nou ja, theoretisch heb je het dan aannemelijk gemaakt dat het klopt, niet keihard aangetoond.

Ik zie dat je je laptop meegenomen had...toch nog even een stemwijzertje checken in het stemhokje?

De grootste parij die 20% van de stemmen haalt. Dat wordt chaos in het land.
CasasPa

Het tellen duurt wel erg lang zo, nachtwerk.
Ik vrees dat ze vooral bang zijn dat de computers en papiertjes niet gelijk lopen.

Heb jij gestemd op Rita Verdonk??? Dat had ik niet gedacht.

Moehahahaha :-)

Briljante oplossing over de stemcomputers. Belachelijk dat het allemaal nog betrouwbaarder moet zijn dan een kernreactor. We leven niet in een bananenrepubliek. En privacy?? Als ik van zoetermeer naar den haag rijdt kom ik meer dan 15 camera's tegen die mijn kenteken ook nog eens registreren (onder het mom van het zien hoeveel minuten je reistijd nog is).

@Laurent: Precies, dat systeem is waterdicht. Daarom zeg ik, geef me de kans om het bij de volgende verkiezingen keihard aan te tonen.
@Cerito: Neen, ik wilde het stempotlood opnieuw programmeren.
@CasasPa: Soms is chaos nodig om een nieuwe stabiliteit te realiseren.
@Renesmurf: Daar zijn ze dan ten onrechte bang voor, want dat is juist gemakkelijk na te tellen.
@Henri Koppen: Jij vindt Rita een aantrekkelijke dame? In het algemeen is het zo dat mensen geneigd zijn problemen te zoeken op plaatsen waar daar nauwelijks aanleiding toe is, terwijl de werkelijke bedreigingen over het hoofd worden gezien. Een kwestie van goed uitleggen denk ik dan.