Main

June 19, 2009

Berichten van de bank (1)

Is niets doen leuk? Neen, niets doen is niet leuk. CasaSpider zit vanaf 1 juni op de bank, hetgeen in de detacheringswereld wil zeggen dat men op een nieuwe opdracht wacht. Op zich kwam dat niet eens zo slecht uit met de komst van Sugey maar daarover later meer. Er komt minder uit mijn handen dan ik zou willen en dan kunnen er gekke dingen gebeuren.

17.06.2009: Sugey en Lucy op Eindhoven Airport, Sugey vliegt naar Madrid. Klik voor groter.Wie had nu ooit gedacht dat ik nog eens naar Vis TV keek? Vis TV, een spetterend programma. Haha. Presentatoren Ed Stoop en Marco Kraal doen hun uiterste best om van het oersaaie vissen iets spetterends te maken, een beetje in de stijl van Top Gear.

Toch past het welhaast overdreven enthousiasme beter bij een dodemansrit in een Ferrari dan bij het uitgooien van een hengeltje in een wak van 15 bij 15 centimeter. Tenminste dat vind ik. Toch heb ik het programma uitgekeken. Als ze me missen ben ik vissen.

Ook de meeste wedstrijden voor de Confederations Cup heb ik bekeken, een toernooi dat feitelijk nergens over gaat. Het meeste opzien baart nog wel de vuvuzela. Bij de ultiem slechte openingswedstrijd tussen Zuid-Afrika en Irak viel het irritante geluid als ware het stadion een grote zoemende bijenkorf mij (en niet alleen mij) al op.

De hiervoor verantwoordelijke plastic toeter heet dus vuvuzela. Geloof mij, duizenden doedelzakken of didgeridoo's in een stadion klinken hiermee vergeleken als engelengezang. Een heuse kwestie met het oog op het wereldkampioenschap volgend jaar ligt op de loer.

Waar is Sugey? Woensdag hebben we Sugey naar Eindhoven Airport gebracht vanwaar zij naar Madrid is gevlogen, op bezoek bij vrienden. Diana (3) is tegenwoordig dol op foto's maken en schoot deze bijzondere compositie. Even later liep ze blij rond met haar nieuwe Dora-ballon. Plannen veranderen snel. Dat vereist een zekere mate van flexibiliteit en anticipatievermogen.

June 9, 2009

Ik ben hier!

Sugey is ruim een week in Nederland. Elke ochtend loopt zij met Lucy een rondje van bijna 9 kilometer en het rustige Rijen heeft ze wel een beetje gezien, met andere woorden er is ruimte voor wat opwinding. Maandagavond maak ik een profiel aan van Sugey bij relatieplanet.nl. Dat blijkt een goede dating-site want nog geen vijf minuten na aanmelding is er al contact met een jongeman.

Hij vraagt haar om hem toe te voegen op MSN en even later zijn ze druk aan het chatten. Aan onze kant helpen Lucy en Luchiano (11), die voor het vertalen en het schrijven in het Nederlands wordt ingezet. Dennis spreekt geen woord Spaans en Sugey geen woord Nederlands, ruzie zullen ze dus niet snel krijgen.

09.06.2009: Sugey en Dennis van luchtmachtbasis Gilze-Rijen bij ons thuis aan het dominoŽn, het klikt. Klik voor groter.Telefoonnummers worden uitgewisseld en het moment van een afspraak maken komt dichterbij. Dan blijkt, hoe toevallig, Dennis op de luchtmachtbasis Gilze-Rijen te werken. Ze spreken af op dinsdag om twee uur op het station van Rijen. 's Ochtends komen er al een paar SMS'jes binnen van Dennis en vanaf half twee wordt het tempo opgevoerd.

Dan belt hij. Sugey neemt op maar weet niet wat te zeggen. Lucy grist het toestel uit haar handen. Dennis zegt al op het station te staan en Lucy antwoordt: "Ik ben hier!" en hangt op. Tegen Sugey zegt ze: "Het is belangrijk om een beetje Nederlands te kunnen. Begin maar met Ik ben hier!

Met zijn allen minus Luchiano want die zit op school brengen we Sugey naar het station en maken kennis met rossige Dennis. We hebben er wel vertrouwen in en laten de twee alleen. Wij rijden door naar Tilburg om wat boodschappen te doen. Om vier uur pikken we ze weer op bij het station en nodigen Dennis uit om bij ons thuis nog wat te drinken.

De twee vinden elkaar wel leuk maar door de taalkloof verloopt de communicatie wat moeizaam. Sugey stelt voor om te gaan dominoŽn. Dennis stemt ermee in, hij heeft jarenlang domino gespeeld. De wedstrijd gaat om zeven gewonnen partijen. Op een bepaald moment staan (semi-)Dominicanen Sugey, Lucy en CasaSpider op zes en Dennis op ťťn winstpartij. Dennis: "Ik kan goed tegen mijn verlies, hoor". Lucy wint uiteindelijk en om kwart over zes brengen we onze gast weg zodat hij de trein van 18:26 kan halen.

We laten hem en Sugey alleen afscheid nemen en later op de avond meldt Dennis zich alweer op MSN. Deze keer gooit hij er een aantal Spaanse termen tegenaan, waarschijnlijk staat de Google Translator open. "Nu vind ik Nederland pas echt leuk", zegt Sugey.

May 31, 2009

Een visum voor Sugey (11)

Update zondag 31.05.2009 / 15:30

Aan de foto is het te zien, Sugey is aangekomen! (Ahum) Om iets voor elven nemen wij plaats bij een koffiebar tegenover Aankomsthal 3 en wachten af. Diana (3) koopt een gigantische rode I Love You ballon, gelukkig is Joris Linssen van Hello Goodbye in geen velden of wegen te bekennen. Vanaf tien over half twaalf zien we ineens veel mensen naar buiten komen. "Hier zou ze tussen kunnen zitten", zeg ik tegen Lucy.

31.05.2009: Sugey is aangekomen op Schiphol en bevindt zich inmiddels in Rijen. Klik voor groter.Dan gaat mijn mobieltje over. Het is de Marechaussee, daar valt niet mee te spotten. Of ik op iemand wacht. "Jazeker!", antwoord ik. O ja, en wie dan wel precies? Ik zeg Sugey's naam en de man bevestigt dat zij bij hem staat, maar hij wil eerst met mij spreken. "Gaat u maar naar het Informatiepunt tussen Aankomsthal 1 en 2 staan. Lucy wordt nerveus en wil mee, maar dat lijkt mij geen goed plan.

Ik loop naar het betreffende informatiepunt en ga daar voor staan. Er staat wel een soort van agent maar ik denk dat het een bewaker is. Na een paar minuten beent deze man weg. "Is hij misschien die Marechaussee?", flitst het door me heen. Even later gaat mijn mobieltje weer over. "Waar bent u?", vraagt de Marechaussee. "Ik sta bij het afgesproken informatiepunt, volgens mij zag ik u net weglopen. Ik ben die man met die camera op zijn borst." "Oh, dan weet ik wie u bent ja. Ik kom er meteen aan", zegt de man.

Even later lopen we met zijn tweeŽn naar de douanepost. Onderweg zegt de man dat men zekerheid wil hebben wat Sugey hier komt doen. Ik vertel hem hoeveel moeite het heeft gekost om haar hier te krijgen, meer dan een jaar. En dat ik ervoor naar de rechter ben geweest, dus dat heus wel voldoende is geverifieerd wat Sugey hier komt doen. Dat begrijpt de Marechaussee ook wel en daarmee is de kous af. Ik zie Sugey staan en omhels haar. We mogen doorlopen naar bagageband 18 waar zij meteen haar tas vindt.

De bagage moet nog wel door een scan. De beambte ziet twee flessen. "Dat is zeker wijn voor meneer?", vraagt hij. "Nou, ik hoop op rum van Brugal", zeg ik. We mogen door en buiten begroet Sugey Lucy, Luchiano (11) en Diana. Ze vindt het allemaal even prachtig in Nederland. "Ja, wacht maar tot je ons huis ziet dan piep je wel anders", zegt Lucy.

Ach, nu zitten de dames gezellig te keuvelen in de slaapkamer van Luchiano. Dat wordt Sugey's domein de komende maanden. De familie in Santo Domingo is al gebeld en ervan op de hoogte gebracht dat het in Nederland minstens zo warm is als daar, behalve dat vreselijk koude kraanwater dan. Jaja, we zullen wel zien.

- - - Einde Update zondag 31.05.2009 / 15:30 - - -

Een samenvatting tot dusverre. Lucy's nicht Sugey woont in Santo Domingo en wil in juli 2008 naar ons in Nederland op vakantie. Dominicanen zijn visumplichtig en een Visum Kort Verblijf krijgt men niet zomaar. In de eerste aflevering leest men over de procedure bij de Nederlandse Ambassade in Santo Domingo. De tweede post is een terugblik naar begin 2006 toen Sugey met enige moeite een visum kreeg voor Curacao om Lucy bij te staan bij de bevalling van Diana (2). Dit is dankzij een invoelende medewerkster van de Ambassade gelukt. Het feit dat Sugey keurig op tijd is teruggekeerd naar Santo Domingo achten wij een sterk punt om het visum voor een vakantie in Nederland te honoreren. In deel drie van deze soap wordt het visum door de Nederlandse Ambassade in Santo Domingo afgewezen en mogen wij in beroep bij de IND in Nederland. In de vierde post stuur ik eind augustus 2008 een vragenlijst van 16 pagina's naar de IND op met diverse andere formulieren. Begin oktober wordt het beroep door de IND afgewezen. De in onze ogen positieve historie van Sugey wordt negatief uitgelegd: "Betrokkene heeft de verzorging en opvoeding van haar kinderen eerder voor een langere periode aan derden overgelaten." We mogen in beroep bij de Vreemdelingenkamer van de rechtbank te 's-Gravenhage. Naar de rechter om iemand op vakantie te laten komen. Het is inmiddels november 2008 en in de vijfde post wordt beschreven hoe formulieren, bezwaarschriften en machtigingen de beroepszaak bij de rechtbank voorbereiden. In episode zes wordt een brief van de rechtbank begin januari door mij abusievelijk geÔnterpreteerd als een uitspraak, het betreft echter slechts het verweerschrift van de Minister van Buitenlandse Zaken. Ik bel de rechtbank en maak een afspraak voor de zitting. Deze is op donderdag 26 februari 2009. In Zittingszaal Acht mag ik mijn zegje doen en houd hier een goed gevoel aan over in de zevende aflevering. In deel acht ontvangen wij per post het vonnis, een vonnis waarin de rechter gehakt maakt van het verweerschrift van de IND en deze instantie beveelt met iets beters op de proppen te komen en in deel negen is te lezen dat de IND gehoor heeft gegeven aan de uitspraak en een visum verleent voor de duur van twee maanden. De Nederlandse Ambassade in Santo Domingo geeft zich in de persoon van een norse bewaker niet meteen gewonnen, dat staat in aflevering tien. Lees nu deel elf van deze vervolgserie.

Op weg naar Schiphol

Sugey heeft haar paspoort ingeleverd bij de Nederlandse Ambassade in Santo Domingo (Dominicaanse Republiek) en wacht op haar visum. De dingen gaan voorspoedig want de Ambassade belt keurig op dat haar visum is goedgekeurd en aangebracht. Ze mag langskomen om het paspoort op te halen. Dat gebeurt op dinsdag 26 mei 2009. Zelfs de bewaker sputtert niet meer tegen.

Het vliegticket was al gekocht, een chartervlucht met Martinair vanaf Punta Cana dat op ongeveer vier uur rijden van Santo Domingo ligt. Een vriend van Sugey's vriend Alex heeft een auto en daarin zijn zaterdag 30 mei 2009 om twaalf uur 's middags zoveel mogelijk mensen gestapt om afscheid van haar te nemen. Onder de passagiers bevinden zich uiteraard haar kinderen Nathaly (10) en Esmerlin (7).


31.05.2009: Sugey zet vandaag voet op Nederlandse bodem. Bienvenido! Klik voor groter.

(Klik voor groter)


Als alles volgens plan verloopt zit Sugey nu op ongeveer drie uur vliegen van Amsterdam en zet zij op zondag 31 mei 2009 om 11:05 uur voet op Nederlandse bodem. Wij stappen zo met zijn allen in de auto naar Schiphol. Het zal nog rumoerig worden in Rijen...

(Wordt vervolgd)

Alle posts over de aanvraag van een Visum Kort Verblijf voor Sugey zijn gebundeld in de categorie Visum Sugey 2008.