« Rijen D4 seizoen 2008-2009 Recap | Main | Missers »

Een visum voor Sugey (10)

Een samenvatting tot dusverre. Lucy's nicht Sugey woont in Santo Domingo en wil in juli 2008 naar ons in Nederland op vakantie. Dominicanen zijn visumplichtig en een Visum Kort Verblijf krijgt men niet zomaar. In de eerste aflevering leest men over de procedure bij de Nederlandse Ambassade in Santo Domingo. De tweede post is een terugblik naar begin 2006 toen Sugey met enige moeite een visum kreeg voor Curacao om Lucy bij te staan bij de bevalling van Diana (2). Dit is dankzij een invoelende medewerkster van de Ambassade gelukt. Het feit dat Sugey keurig op tijd is teruggekeerd naar Santo Domingo achten wij een sterk punt om het visum voor een vakantie in Nederland te honoreren. In deel drie van deze soap wordt het visum door de Nederlandse Ambassade in Santo Domingo afgewezen en mogen wij in beroep bij de IND in Nederland. In de vierde post stuur ik eind augustus 2008 een vragenlijst van 16 pagina's naar de IND op met diverse andere formulieren. Begin oktober wordt het beroep door de IND afgewezen. De in onze ogen positieve historie van Sugey wordt negatief uitgelegd: "Betrokkene heeft de verzorging en opvoeding van haar kinderen eerder voor een langere periode aan derden overgelaten." We mogen in beroep bij de Vreemdelingenkamer van de rechtbank te 's-Gravenhage. Naar de rechter om iemand op vakantie te laten komen. Het is inmiddels november 2008 en in de vijfde post wordt beschreven hoe formulieren, bezwaarschriften en machtigingen de beroepszaak bij de rechtbank voorbereiden. In episode zes wordt een brief van de rechtbank begin januari door mij abusievelijk geïnterpreteerd als een uitspraak, het betreft echter slechts het verweerschrift van de Minister van Buitenlandse Zaken. Ik bel de rechtbank en maak een afspraak voor de zitting. Deze is op donderdag 26 februari 2009. In Zittingszaal Acht mag ik mijn zegje doen en houd hier een goed gevoel aan over in de zevende aflevering. In deel acht ontvangen wij per post het vonnis, een vonnis waarin de rechter gehakt maakt van het verweerschrift van de IND en deze instantie beveelt met iets beters op de proppen te komen en in deel negen is te lezen dat de IND gehoor heeft gegeven aan de uitspraak en een visum verleent voor de duur van twee maanden. Maar we zijn er nog niet. Lees nu deel tien van deze vervolgserie.

De laatste loodjes...

De dingen gaan nu snel. Terwijl ik uitzoek of en hoe we het visum voor 60 dagen kunnen verlengen naar 90 krijgt Sugey ergens eind april bericht van de Nederlandse Ambassade in Santo Domingo. Zij krijgt te horen dat zij via internet een afspraak moet maken. Dat kan niet door langs te komen en ook niet telefonisch, het moet via internet.

In de Dominicaanse Republiek hebben bij lange na niet alle huishoudens een internetverbinding en dat geldt ook voor Sugey. Zij gaat naar een internet-café en probeert via de website een afspraak te maken. Als het niet lukt belt ze maar wordt door de Ambassade-medewerkster afgeblaft. Het gesprek duurt een half uur en het enige wat Sugey vraagt is een beetje hulp bij het maken van de afspraak. Of ze soms superstom is, vraagt de medewerkster. Een andere perceptie van klantvriendelijkheid zeg maar. Uiteindelijk is het desalniettemin gelukt en wordt zij op dinsdag 19 mei 2009 op de Nederlandse Ambassade verwacht met een gekocht (niet gereserveerd) vliegticket, een reisverzekering en haar paspoort.

Parallel ben ik bezig om het visum te verlengen. Op woensdag 29 april 2009 bel ik de IND en word telkens doorverbonden om uiteindelijk na een kwartier wachten weer bij de eerste persoon uit te komen. De medewerker die onze zaak behandelt is niet aanwezig en donderdag en vrijdag is de IND gesloten. Maandag mag ik het nogmaals proberen, maar men geeft aan dat als ik destijds zelf twee maanden heb gevraagd dit niet meer verlengd kan worden.

Thuis kijk ik mijn papieren na en zie dat de uitnodiging inderdaad over een periode van slechts twee maanden gaat, ongeveer van half augustus 2008 tot half oktober 2008. Formeel heeft de IND dus een punt, maar aangezien we nu bijna een jaar verder zijn is het duidelijk dat de vakantieplannen niet meer matchen. Na zoveel procedures en gedoe lijkt enige coulance van de IND mij op zijn plaats maar dat woord staat kennelijk niet in hun woordenboek. Mijn moeite is toch vergeefs als blijkt dat Sugey alleen een ticket voor twee maanden kan kopen. Zij betaalt daar 1000 euro voor en vliegt, als alles doorgaat, op zaterdag 30 mei 2009 vanuit Santo Domingo via Parijs naar Amsterdam. De tussenstop in Parijs duurt slechts een uur en Sugey blijft dan in het vliegtuig zitten.

Conform afspraak meldt Sugey zich dinsdag 19 mei 2009 bij de Nederlandse Ambassade in Santo Domingo. Voor het gebouw staat een bewaker die een lijst bij zich heeft van mensen die op die dag een afspraak hebben. Sugey staat niet op deze lijst en mag derhalve niet naar binnen.

Sugey: "Ja maar, ik heb via internet een afspraak gemaakt en een vliegticket gekocht voor 30 mei."
Bewaker: "Niets mee te maken! Waar is het bewijs?"
Sugey: "Dat heb ik niet, maar ik kan het bericht wel uitprinten in een internet-café."
Bewaker: "Ga dat dan maar doen!"

Sugey vertrekt met een taxi naar een internet-café en heeft de bevestiging van de afspraak gelukkig nog in haar mailbox staan. Ze laat hem uitprinten en keert samen met haar vriend Alex terug naar de norse bewaker.

Sugey: "Hier is het bewijs."
Bewaker, het printje nauwkeurig bekijkend: "Neen, er staat geen stempel op!"

Alex, de vriend van Sugey, bemoeit zich ermee en zegt dat ze echt naar binnen willen om daar te zien of er nu wel of geen afspraak is. Het gaat immers wel om een ticket van 1000 euro. Na een flinke discussie mogen ze eindelijk naar binnen. Daar staat de afspraak gewoon op de rol en de dame die de zaak behandelt is vriendelijk. Sugey mag dinsdag 26 mei 2009 terugkomen om haar paspoort met visum op te halen. Maar mijn naam is Thomas: "Eerst zien, dan geloven".

(Wordt vervolgd)

Alle posts over de aanvraag van een Visum Kort Verblijf voor Sugey zijn gebundeld in de categorie Visum Sugey 2008.

Comments

Dat "afspraak" verhaal zou ook zomaar een Makamba op Curacao kunnen overkomen...
Maar mijn naam is Caesar:
"If you must break the law, do it to seize power: in all other cases observe it"

Hé dat is goed nieuws, gaat het er toch nog van komen. En al op korte termijn, fijn ook voor Lucy.

Ik schaam me diep voor het BELEID als ik dit alles eens doorlees.
Ik doe honderdentienduizend schietgebedjes voor de dames dat het allemaal echt gaat according to plan!

Tjongejongejonge, wat een toestanden...

@Cerito: Het absurde hiervan is dat het een Dominicaanse in de Dominicaanse Republiek betreft. Overigens was Caesar geen domme jongen, tenminste ik had al moeite De Bello Gallico te vertalen. (Laat staan te schrijven)
@Margriet: Eerst zien dan geloven, ja we zien allemaal met verschillende redenen uit naar de komst van Sugey... ;-)
(Goede reis gehad?)
@ANila: Alles heeft zijn reden, maar de handelswijze van Nederlandse instellingen in Nederland en daarbuiten doet mij steeds meer verbazen...
@Laurent: Het is ongeveer net zo arbeidsintensief als het bouwen van een gitaar... :-)

gaat het dan toch eindelijk lukken?

"buro gratis" In Nederland Dromen

Dit is toch voldoende om naar je mitrailleur te grijpen onderhand.

@Ennu: Nou, laat dat gratis er maar vanaf...
@Irene: Een van de goede dingen van onze samenleving is dat weinig mensen thuis een mitrailleur hebben. Anders waren er waarschijnlijk nog minder mensen... :-)

sjongejonge wat een toestanden. maar ik geloof er in, nog even wachten en over een week is ze er! super!!

Bureaucratie?????
Fijn voor Lucy dat haar zus naar Nederland komt. Ze heeft trouwens wel het beste seizoen uitgezocht
;-)

@Pascale: Als het allemaal lukt is het super, we hebben goede hoop maar... eerst zien dan geloven...
@Giensie: Sugey is de dochter van haar oudste zus maar erg fijn. Sugey is ook bij ons geweest toen Diana geboren werd in 2006. De overgang is nu het kleinst qua weer en nu hoeft ze ook minder nieuwe kleren te kopen...

Ik heb de hele geschiedenis een beetje gevolgd nu ... tenenkrommend ...

@Gerrit: Veel Nederlanders hebben er geen benul van hoe moeilijk het voor mensen uit (sommige, veel) andere landen is om hier maar op vakantie te komen. En de manier waarop instanties deze mensen menen te moeten behandelen, als dossiers. Misschien tijd voor een Casa S. Spider?

En is het gelukt met het paspoort met visum?

@Yolanda: Houd het CasaLog de komende dagen maar goed in de gaten!