« Momenten om vast te houden (1) | Main | Jonas, Judas en DI-RECT »

Een visum voor Sugey (8)

Een samenvatting tot dusverre. Lucy's nicht Sugey woont in Santo Domingo en wil in juli 2008 naar ons in Nederland op vakantie. Dominicanen zijn visumplichtig en een Visum Kort Verblijf krijgt men niet zomaar. In de eerste aflevering leest men over de procedure bij de Nederlandse Ambassade in Santo Domingo. De tweede post is een terugblik naar begin 2006 toen Sugey met enige moeite een visum kreeg voor Curacao om Lucy bij te staan bij de bevalling van Diana (2). Dit is dankzij een invoelende medewerkster van de Ambassade gelukt. Het feit dat Sugey keurig op tijd is teruggekeerd naar Santo Domingo achten wij een sterk punt om het visum voor een vakantie in Nederland te honoreren. In deel drie van deze soap wordt het visum door de Nederlandse Ambassade in Santo Domingo afgewezen en mogen wij in beroep bij de IND in Nederland. In de vierde post stuur ik eind augustus 2008 een vragenlijst van 16 pagina's naar de IND op met diverse andere formulieren. Begin oktober wordt het beroep door de IND afgewezen. De in onze ogen positieve historie van Sugey wordt negatief uitgelegd: "Betrokkene heeft de verzorging en opvoeding van haar kinderen eerder voor een langere periode aan derden overgelaten." We mogen in beroep bij de Vreemdelingenkamer van de rechtbank te 's-Gravenhage. Naar de rechter om iemand op vakantie te laten komen. Het is inmiddels november 2008 en in de vijfde post wordt beschreven hoe formulieren, bezwaarschriften en machtigingen de beroepszaak bij de rechtbank voorbereiden. In episode zes wordt een brief van de rechtbank begin januari door mij abusievelijk geïnterpreteerd als een uitspraak, het betreft echter slechts het verweerschrift van de Minister van Buitenlandse Zaken. Ik bel de rechtbank en maak een afspraak voor de zitting. Deze is op donderdag 26 februari 2009. In Zittingszaal Acht mag ik mijn zegje doen en houd hier een goed gevoel aan over in de zevende aflevering. Het vonnis staat gepland op donderdag 9 april 2009. Lees nu deel acht van deze vervolgserie.

Het Vonnis

De samenvatting aan het begin van iedere episode vraagt al haast om een samenvatting. Weinig mensen schrijven zoveel over hun daadwerkelijke vakantie als over de zaak van Sugey geschreven is om alleen maar op vakantie naar Nederland te kunnen komen. Laten we meteen beginnen met het goede nieuws.

De uitspraak van de rechtbank staat gepland op donderdag 9 april 2009, maar er was een kans dat deze datum vervroegd werd. Dat is daadwerkelijk gebeurd want op vrijdag 3 april 2009 ontvangen wij een aangetekende brief met daarin het vonnis. Het betreft zaaknummer AWB 08/35977.

In sneltreinvaart lees ik het vonnis en zie in iedere alinea dat de rechtbank mijn standpunt deelt. Ik krijg gelijk op het punt dat ik mij wel degelijk garant heb gesteld, op het punt dat Lucy en Sugey wel degelijk familie van elkaar zijn, op het punt dat Sugey wel degelijk een sterke sociale binding heeft met het land van herkomst en op het punt dat de positieve historie van zowel de uitnodigers (Lucy en ik) in combinatie met de uitgenodigde (Sugey) wel degelijk mee dient te wegen.

Bovendien is de rechter het oneens met de verweerder, zijnde de (vertegenwoordiger van de) minister van Buitenlandse Zaken over de invulling van het begrip een gevaar voor de openbare orde. De IND stelt zich op het standpunt dat zo gauw iemand illegaal in Nederland verblijft deze persoon per definitie een gevaar voor de openbare orde is. De rechtbank is van mening dat de controle van zogenaamde derdelanders zo streng is door verificatie met gegevens en signaleringen bij het Schengeninformatiesysteem (SIS) en de nationale opsporingsregisters dat als men daar doorheen komt betrokkene niet als gevaar voor de openbare orde mag worden beschouwd.

Droge kost maar mij doet het goed te lezen dat de Rechterlijke Macht aanzienlijk menselijker naar het dossier kijkt dan de rigide IND. Door naar de uitspraak. De rechtbank,

  • verklaart het beroep gegrond;
  • vernietigt het bestreden besluit;
  • bepaalt dat verweerder (Minister van BuZa/IND) een nieuw besluit dient te nemen met inachtneming van hetgeen in deze uitspraak is overwogen;
  • gelast de Staat der Nederlanden aan eiseres (CasaSpider) te vergoeden het door haar gestorte griffierecht ten bedrage van € 145,00.

Okay, die zit in de pocket. Maar hoe nu verder? Lucy gaat er vanuit dat Sugey twee dagen later haar koffers al kan pakken. Ik temper haar enthousiasme. Op woensdag 8 april 2009 bel ik naar de rechtbank om te vragen wat er nu gaat gebeuren. De rechtbank verwijst mij naar de verweerder, de minister van Buitenlandse Zaken. Ik bel 070-3486486 en krijg tot mijn teleurstelling niet direkt minister Maxime Verhagen aan de telefoon maar in plaats daarvan een dame die meldt: "Ik ga even kijken wie daar meer over weet".

Vervolgens vertelt men mij dat ik bij de IND moet zijn, maar aangezien de rechtbank mij naar het ministerie van BuZa heeft verwezen houd ik voet bij stuk: "Dacht het niet!"
"Ik ga proberen u met de juridische afdeling door te verbinden", zegt de dame.

Even later spreek ik met de heer Kamminga van de Bezwaarschriftencommissie. Een aardige man die de tijd neemt om mij uit te leggen dat visumaanvragen worden afgehandeld door de Visadienst van de IND. Ik bel 0900-1234561, een mooi nummer maar het kost wel € 0,10 per minuut. Na een tijdje krijg ik een dame aan de lijn en vraag haar hoe de procedure nu verder gaat. "Dat is een goede vraag", zegt zij. Dat streelt me.

Ze verbindt me door met de Visadienst, helaas met de afdeling Verlengingen. "Ik wilde dat we zover al waren", zeg ik tegen de man van de afdeling Verlengingen. Laconiek verbindt hij me door met de afdeling Afgiftes. Hier krijg ik eindelijk de informatie waarnaar ik op zoek ben. Het vonnis zit reeds in Sugey's dossier en de dame die mij te woord staat vertelt me dat de IND nu eerst een nieuw besluit moet maken. "En ik hoop van harte dat het positief is voor u", zegt ze nog. Als dat gebeurd is en het besluit is daadwerkelijk positief wordt het per koerier naar de Nederlandse Ambassade in Santo Domingo gestuurd. Dit duurt zeker vier weken. Wordt dergelijke post per stoomschip verstuurd? De Ambassade neemt vervolgens contact op met Sugey.

Jaja, eerst zien dan geloven. Een andere vraag is wanneer Sugey bij een positieve beslissing mag komen en voor hoe lang. Een pessimistisch scenario is dat ze ergens in augustus twee weken naar Nederland mag, dan zijn we even ver van huis. Vooralsnog is het afwachten. Over een week of twee bel ik dat mooie telefoonnummer van de IND nog wel eens.

(Wordt vervolgd)

Alle posts over de aanvraag van een Visum Kort Verblijf voor Sugey zijn gebundeld in de categorie Visum Sugey 2008.

Comments

Gefeliciteerd tot dusver!

Nou, wat een boel mensen verdienen daar aan zeg.
Gedoe allemaal.
En niemand weet waarom.

Je zou dat toch denken dat het nieuwe besluit van de IND alleen maar gunstig kan zijn. Zeker omdat het genomen moet worden met inachtneming van het besluit van de rechtbank. Het is alleen jammer dat instanties als de IND soms denken boven de wet te staan. Maar je bent weer een stuk verder. Sterkte!

Goed voorbereide zaak, goed resultaat. Gefeliciteerd, voor nu, en inderdaad stug doorgaan. Nu gaat het erom de bureaucratie achter haar vodden te zitten, dat is misschien nog wel moeilijker.
Zei ik toch, van dat gevaar voor de openbare orde? ;-)

Gefeliciteerd. Vrouwe Justitia is blind, maar in dit geval zijn er andere instanties nog blinder.

Hoi Casa!

In Nederland moet je volhardend en geduldig zijn om iets te bereiken. Je bent op de goede weg maar of wachten op antwoord veel zin heeft? Je kunt beter elke dag even contact opnemen hoe het staat met de beslissing van de verantwoordelijk persoon. Op die manier houd je de zaak "warm" en zul je eerder bij je doel aankomen.
Daarnaast sta je nu sterk: je hebt een uitspraak van de rechter in handen. Men wil zich daar niet graag nog eens aan branden.

Succes ermee!

Groetjes!

Het lijkt soms de Belastingdienst wel:"Leuker kunnen we het niet maken. En makkelijker zeker niet."

Heb zelf ook nog wat uit te knokken met het Ministerie van Justitie. Een nieuw paspoort voor m'n zoon moet namelijk door beide ouders ondertekend worden. Moeder alleen mag ook, mits zij een door de vader ondertekend formulier meeneemt. Omgekeerd geldt deze regel niet. Dat wordt lastig omdat zij niet van de gesloten afdeling mag waar zij ligt. Zelfs een verklaring van de rechtbank dat zij geen zelfbeschikkingsrecht heeft is voor de ambtenarij niet voldoende. Volgens mij is hier sprake van discriminatie op basis van geslacht. Iets dat in de Grondwet duidelijk verboden wordt. De diverse diensten (Burgerzaken, Dienst Persoonsgegevens, Ministerie van Binnenlandse Zaken) verwezen mij naar Justitie. Justitie weigert te reageren op e-mails, telefoontje en (aangetekende) brieven. Enige mogelijkheid is dan nog: langsgaan. Echter, je komt er niet in zonder afspraak en men weigert een afspraak te maken. Wat kun je dan nog doen? Ik kan dus voor zijn 18e niet met mijn zoon naar familie in Amerika of hem zijn roots laten zien in Indonesië. Buitengewoon irritant zoiets. Ik begrijp dus aardig wat jullie doormaken. Sterkte ermee!

Ik zat me al af te vragen hoe het verdere verloop in deze slechte soap is....
Je mag nu toch wel zeker hopen dat er positief in jullie voordeel beslist wordt!

@Pascal: Dank je wel, tot dusver!
@Renesmurf: Er is inmiddels wel sprake van een vreemdelingenindustrie waar inderdaad veel geld in om gaat...
@Piet: De IND kan haast niet onder een positief besluit uitkomen. Maar wat niet geregels is is hoe lang Sugey mag komen. Stel dat ze een visum verlenen voor twee weken, wat dan? Maar we houden moed, thanks!
@Irene: Ach, we zijn al bijna een jaar bezig, dan kan een maand of twee er nog wel bij. Ja, dat had je goed gezien van die openbare orde...
@IJsbrand: Eerlijk is eerlijk, de zitting bij de rechtbank was prima in orde en ik kreeg ook alle gelegenheid mijn punten naar voren te brengen. Dat geeft hoop...
@Paul: Dat is niet alleen in Nederland hoor. De komende twee weken geef ik de IND de tijd, daarna wil ik weten hoe ver ze zijn en met name wat er beslist is of gaat worden. Uiteraard ben ik al bezig met alternatieve scenario's. Groeten terug!
@Terrebel: Je moet er niet aan denken als je om een of andere reden met spoed een familielid uit de Dominicaanse Republiek wilt/moet laten overkomen. Jouw verhaal is ook ongelofelijk. Als de normale middelen (brieven schrijven, ook aan de burgemeester) zijn uitgeput kun je de publiciteit zoeken. Krant, Pauw & Witteman, de Ombudsman etc. Zoals jij het beschrijft laten instanties hier steken vallen...
@ANila: Wat is positief, een visum is dat op zich wel maar voor wanneer en voor hoe lang...

Gelukkig dat de uitkomst van de rechtbank positief was, kan ook bijna niet anders. Rest van het verhaal blijft ongelooflijk. Succes!!

Gefeliciteerd met de eerste positieve geluiden. Ik zou zeggen: Twitter Verhagen even ? Hij Twittert de hele dag door, dus wie weet :-) !
http://twitter.com/MaximeVerhagen

Het lijkt verdorie Curaçao wel, al die ambtenarij!
Maar goed, pabien!

Als je een adres en een contactpersoon hebt, zou ik er op bezoek gaan. Persoonlijk contact werkt altijd beter. Dan kunnen ze niet langs je heen. CasasPa

@Pascale: Ach, er gebeuren wel meer gekke dingen in de wereld, wat zeg ik nog gekkere! Dank je!
@Bart: Twitter is niets voor mij maar ik lijk dan ook niet zoveel op Maxime Verhagen...
@Door: Ambtenarij is kennelijk iets menselijks en internationaal. Op Curacao hadden we onze gynaecoloog nodig om Sugey's visum te verlengen... :-)
@CasasPa: Klopt, als de zaak in Den Bosch wordt behandeld is dat zeker geen probleem want de IND zit vlakbij Brabant Water. Net als de rechtbank trouwens...

Gefeliciteerd!
Het is een echte uitputtingsslag maar de 9e ronde van 12 is duidelijk gewonnen door Casaspider!
Nu is het afwachten of je jouw tegenstander zodanig hebt vermoeid dat hij de handdoek in de ring gooit of je een KO weer bij de rechter moet zoeken....
Succes pitbul..:-)

Congratulations!

Ik hoop met jou mee op een goede afloop en net als Paul adviseer ik je de zaak 'warm' te houden.