« Riyo Mori gekroond tot Miss Universe 2007 | Main | Klapperende kartonnetjes tussen de spaken »

Eva Golinger, The Chávez Code

In mijn speurtocht naar achtergrondinformatie over het sluiten van de Venezolaanse televisiezender RCTV stuitte ik op een interessant artikel (mirror). Het betreft een samenvatting van het boek The Chávez Code. Cracking U.S. Intervention in Venezuela, geschreven door Eva Golinger. Zij is een Amerikaanse advokate met Venezolaanse roots.

Het boek beschrijft de manier waarop de Verenigde Staten invloed uitoefenen in soevereine staten onder meer door fondsen ter beschikking te stellen aan groeperingen om onwelgevallige regeringen ten val te brengen. De CIA speelt hierin een rol evenals het National Endowment for Democracy (NED) dat in 1983 onder Ronald Reagan is opgezet om de democratie wereldwijd te bevorderen.

Eva Golinger, The Chávez Code (2005)Voor mij is het meest interessant hoe de persoon Hugo Chávez zich ontwikkeld heeft tot degene die hij nu is. Het artikel geeft hierop enige antwoorden. Op 2 februari 1999 legde Chávez de eed af en werd president van Venezuela. Voor hij aan zijn ambtstermijn begon wilde hij een buitenlandse tournee afwerken om kennis te maken met diverse staatshoofden. Het schema zag er als volgt uit: Spanje, Frankrijk, Duitsland, Italië, Canada, Cuba, de Verenigde Staten en de Dominicaanse Republiek.

In Madrid kreeg Chávez vanuit de Verenigde Staten te horen dat hij het bezoek aan Fidel Castro in Cuba moest schrappen. Als democratisch gekozen president van een soevereine staat legde hij dit bevel naast zich neer. Dat kwam hem nadien op een uiterst koele ontvangst in het Witte Huis te staan door de tegenwoordig zo milde en wijze Bill Clinton.

Toen is de kiem gelegd voor de huidige slechte verhouding tussen de Verenigde Staten en Venezuela. Later volgden diverse incidenten en het heeft vast ook niet geholpen dat in 2000 onder het OPEC-voorzitterschap van Venezuela de olieprijs van USD 8,= per vat al snel naar USD 30,= steeg.

Al met al een zeer verhelderend artikel (mirror) dat bepaalde botte (re)acties van Hugo Chávez op zijn minst begrijpelijker maakt.

Overigens heb ik al eerder over Eva Golinger geschreven en wel in de post Konsul Venesolano ta mira spoki. Golinger beweerde dat de CIA achter de branden in de Curacaose Free Zone zat met als doel de Venezolaanse ondernemers van ons eiland af te jagen om vervolgens Curacao als springplank te gebruiken voor een aanval op Venezuela.

Naar aanleiding hiervan raadde ik mevrouw Golinger aan van de sterke drank af te blijven. In het algemeen is waarheidsvinding niet prioriteit numero uno bij advokaten, informatie die bijdraagt tot het winnen van een case des te meer. Voor haar geloofwaardigheid is het beter als Eva Golinger zich verre houdt van complottheorieën en zich beperkt tot de feiten.

Woensdag 30 mei is een historische dag voor Curacao. Op 30 mei 1969 sloeg na een staking bij Wescar de vlam letterlijk in de pan. Jarenlange onvrede onder de Curacaose bevolking kwam er spontaan uit en leidde tot het in brand steken van gebouwen in Punda. Ook in de huidige tijd hoort men regelmatig geluiden dat er een 30 mei in de lucht hangt.

Comments

De Venezolaanse TV-zenders doen niets anders dan de hele dag zeer dramatische soapseries uit te zenden. Ze zenden tele-novela’s aan de lopende band, van 's morgens vroeg en 's avonds laat. En tussendoor duizelt het van eindeloze reclames!
Er wordt dus helemaal geen educatieve programma’s uitgezonden. Niks geen sesamstraat, school TV, of zoiets als Teleac of sportprogrmma’s. Maar, continue de verslavende soap soap soaps, tele-novela tele-novela tele-novelas, totdat je er misselijk van wordt. Dus het wordt hoogtijd om daar iets te doen. De televisie kan ook voor betere dingen gebruikt worden zoals educatie.
Veel oudere Venezolanen hebben nu pas leren lezen en schrijven; dankzij Chavez.

Iedereen heeft zijn fouten en gebreken, maar Chavez probeert tenminste zijn volk uit de slop te halen. Veel Venezolanen weten gewoon niet beter dan elke dag voor de televisie zitten en naar de verslavende tele novelas te kijken. Ze zijn gewoon jarenlang bewust dom gehouden met die achterlijke tele-novelas.

Ik hoop toch dat die branden jullie bespaard zullen blijven. Die branden in de Free Zone zullen wel afgelopen zijn, na jouw artikelen hierover van een aantal maanden terug heb ik er niets meer over gelezen op je blog.

De media is de venster op de wereld.
Je ziet het bij alle oorlogen weer dat de media altijd gebruikt worden.

En wij weten dat allemaal weer via de media.

Ik schreef het al eerder de USA maakt het ons HAMS ook moeilijk. Maar wonderen bestaan. Naar een regen van klachten zijn ze dan eindelijk 30 KHz opgeschoven. En zenden nu buiten onze band uit. En China verschoof mee... om daar door te gaan met jammen...

@Boutie: Dat belooft nog wat voor Nederland met RTL, SBS en Talpa (Tien) voor de nabije toekomst. Maar dat blijkt nu al uit de "examens" voor het VMBO... :-)
@Cyberjunk: De Free Zone is alweer een hele tijd verstoken gebleven van branden, gelukkig maar...
@Renesmurf: Maar wat als wij gefilterde informatie krijgen, weten wij het dan ook echt?
@Brillie: Klinkt een beetje als Bob Marley, jamming. Het verbroedert...

We weten alleen wat ze ons vertellen.