« Diana slaagt voor eerste examen | Main | Het gun-proces »

Vijf maal brand in Curacao Free Zone

Het gesprek van de dag is het nog net niet, maar inmiddels is wel een nationale crisis uitgeroepen. Het betreft de vijf grote branden in de Free Zone, een plaats waar voornamelijk Arabieren en Hindoestanen veel goederen (kleding) opslaan en tax-free verkopen.

Op 8 januari 2007 breekt voor de tweede keer brand uit in de Curacao Free Zone. Tot aan 20 februari volgen er nog drie. Foto Amigoe.De branden

Op 13 november 2006 breekt de eerste brand uit. Kan gebeuren. Op 8 januari 2007 is het wederom raak. Nu gaat Loods B2 in vlammen op en de wenkbrauwen omhoog.

Sommigen opperen dat begin januari een wel erg handig gekozen tijdstip is in verband met het uitvoeren van de verplichte inventaris in relatie tot de belastingdienst. Probleem van dit soort aantijgingen is dat de slachtoffers plotseling ook als daders gezien worden.

Op 23 januari mag de brandweer wederom uitrukken naar het terrein van de Free Zone. De bevolking begint er lacherig over te doen, hoe ernstig de situatie ook is. Deze keer gaat loods L1 met een oppervlakte van 3800 vierkante meter verloren. De kans op toeval lijkt miniem en die op brandstichting neemt toe.

Afgelopen weekend werd het voorlopige dieptepunt bereikt. Op 17 februari 2007 vindt de vierde en twee dagen later op 19 februari de vijfde brand plaats. Bij deze laatste brandt het hoofdgebouw van Hermanos Lalo af.

De woordvoerders

Wat is er in vredesnaam aan de hand in de Free Zone? Niemand van de woordvoerders zegt het te weten. Enkele namen van betrokkenen:

  • Eric Smeulders, directeur Curinde. Curinde staat voor Curaçao Industrial and International Trade Development Company en is de Vrije Zone-beheersmaatschappij.
  • Xerxes 'Checo' Nepomuceno, voorzitter van FrezaCur. Frezacur staat voor Free Zone Association of Curaçao en is de vereniging van ondernemers in de Vrije Zone.
  • Elvin Regina, brandweercommandant.
  • Jos Dijk, van bureau Cunningham Linzey dat door de verzekeraars in aangesteld om experts uit Nederland en de VS de oorzaken van de brand te laten onderzoeken.
  • Richard Keulen, woordvoerder van het Ministerie van Defensie.

Op 23 januari 2007 breekt voor de derde keer brand uit in de Curacao Free Zone. Tot aan 20 februari volgen er nog twee. Foto Amigoe.De geraamde schade bedraagt volgens Checo Nepomuceno tot nu toe ongeveer 100 miljoen Antilliaanse guldens (€ 43.478.260). Behalve dat loopt de directe en indirecte werkgelegenheid van 1500 tot 4500 mensen gevaar. Tel daarbij op dat oorzaak en dader(s) niet bekend zijn, dat er ondanks alles een aantal loodsen in de Free Zone nog steeds overeind staat (hoelang?) en het uitroepen van een nationale crisis lijkt gerechtvaardigd.

De oorzaken

Over de oorzaken wordt druk gespeculeerd. Vertegenwoordigers van de ondernemers ontkennen in alle toonaarden dat er verzekeringsfraude in het spel is. Het is sowieso de vraag of en wanneer er uitgekeerd wordt. Volwassen mannen hebben bij de brand staan huilen en getracht om spullen, waaronder vergunningen en paspoorten, in veiligheid te brengen.

Een ander gerucht is dat criminele Colombianen de handelaren proberen af te persen. Tevens is er het gerucht dat een container met drugs op het terrein van de Free Zone is verdwenen. Het ontbreken van werkelijke feiten levert vruchtbare grond op voor speculatie.

Archieffoto Curacao Free Zone aan het KoningspleinDe buitenlanders

Onder de Curacaose bevolking hoort men stemmen dat het probleem met de branden wordt veroorzaakt door de buitenlanders. Immers, zoals eerder gezegd betreft het Arabieren en Hindoestanen afkomstig uit Indie. De ondernemers reageren heftig en beschouwen zichzelf als lokale ondernemers.

De lezenswaardige column Bosina Bla Bla in de Papiamentstalige ochtendkrant Extra zegt het daarom nu als volgt: "Tot voor kort zijn bedrijven afgebrand van lokale ondernemers van origine Arabier en afgelopen zondag is het eerste bedrijf afgebrand van een lokale ondernemer van origine Hindoe. Is het zo goed gezegd, heren lokale ondernemers?"

De oplossing

Een oplossing is er nog niet, ieder spoor van de dader(s) ontbreekt. Curacao heeft daarom de hulp van Nederland ingeroepen. Men vraagt om militairen die het terrein van de Free Zone kunnen bewaken alsmede experts om het onderzoek een impuls te geven. Volgens woordvoerder van Defensie Richard van Keulen worden op dit moment de procedures in gang gezet om concrete hulp toe te kunnen zeggen.

De vraag is wie eerder toeslaat, de politie samen met de experts of de brandstichters met brand nummer zes.

Comments

Hoe dan ook, jouw analyse lezende, denk ik dat het de komende tijd er heet aan toe gaat. CasasPa

hoe kan dit? zal nog wel een tijdje een brandende vraag blijven! hoe weet je trouwens dat het brandstichting is casa? of verzin jij hier wat?

Ik denk niet dat Casa hier zomaar wat zit te verzinnen, want het is niet normaal te noemen dat er in zo'n korte tijd zoveel branden plaatsvinden en dat ook nog op hetzelfde terrein. Hoewel het me enigszins onwaarschijnlijk lijkt sluit ik toch niet uit dat daar een pyromaan aan het werk is. Als er op verschillende plekken zoveel branden zijn in zo'n korte tijd zou ik zelfs ernstig rekening houden met het werk van een pyromaan, maar het past niet in het plaatje dat het steeds om die Free Zone gaat. Verzekeringsfraude kan wel worden ontkend, maar zou volgens mij wel onderzocht moeten worden. Dat niet duidelijk is of en wanneer er wordt uitgekeerd doet niet ter zake, want weet iedereen precies hoe verzekeringsmaatschappijen werken? Nee toch? Maar ik ben er, evenals Casa, van overtuigd dat het hier om brandstichting gaat.

"...Curacao heeft daarom de hulp van Nederland ingeroepen..."

wat is er gebeurd met 'nos mes por!'?

Vervelende kwestie, waarbij veel meer aan de hand kan zijn dan zo op het eerste gezicht lijkt. Hoop dat het (ooit) opgelost wordt.

Let op het foutje in de Euros's.

Ik weet wel wat Curaçao denkt over de branden: de fik erin!
http://www.benino.biz/dagboek/

Een vreemde zaak... Ik heb in ieder geval een brandend verlangen om naar Curacao te komen.

@CasasPa: Er zijn inderdaad meerdere hittebronnen aanwezig op Curacao. Bij mijzelf hangen de vellen aan mijn neus door het strandbezoek van afgelopen maandag...
@Ennu: Ja, het is de tijd van de woordspelingen. Checo Nepomuceno zei ook al dat hij voor niemand zijn handen in het vuur steekt. Het aanwijzen van brandstichting als oorzaak is geheel voor mijn rekening. Een brand kan toeval zijn, bij de derde is dat al vrijwel uitgesloten en na vijf? Okay, het kan maar de kans is ongeveer evengroot als dat de zon en de maan vanmiddag om 15:13 op elkaar botsen. Let ook op het 'toevallige' tijdstip, het gebeurt altijd 's avonds. Kortsluiting houdt daar minder rekening mee...
@Cyberjunk: Verzekeringsfraude wordt zeker onderzocht, daarvoor is Jos Dijk in de picture. Meestal is het bij verzekeringsfraude echter zo dat 1 persoon de aanstichter is. Nu zijn tientallen bedrijven gedupeerd, dan moet er al sprake zijn van een gigantisch complot. Daar geloof ik niet zo in. Maar wat dan wel?
@Martijn: Bij een nationale ramp in Nederland roept men ook buitenlandse hulp in, dat is niet zo vreemd. Hulp inroepen is wat mij betreft ook absoluut geen uiting van zwakte...
@Willisha: Vervelend is nog zwak uitgedrukt. Net als jij ben ik bijzonder benieuwd wat hier allemaal achterzit...
@Ino: Thanx, straks denken de Nederlanders nog dat het om een peulenschil gaat. Inmiddels gecorrigeerd tegen een koers van 2.30. Grappig ja, de fik erin... :-)
@Lennart: De tijd van de Seth Gaaikema's... ;-) Ik hoop ook vurig dat je op Curacao van de hitte mag genieten...

De Free Zone, is een afgesloten gebied waar de doorsnee yu'i Korsow niet mag komen. Denk dus dat het van binnenuit komt; de branden wel te verstaan.

1500 tot 4500 banen verlies is volgens mij op het eiland sowieso een nationale ramp lijkt me.

je vergat nog: van uw verslaggever ter plaatse,

Tijd voor een spinker installatie. Ene, laat mij je handen eens ruiken. Even zien of dat nog naar brandstof ruikt....

Afrekening van wie?

Toch maar deze Slotverklaring accepteren en meer Nederlandse militairen stationeren op Curaçao?

Stoppen de branden dan?

Brand is eng.
Dat moeten oplossen.
Wie en waarom.

Tja, alles beveiligen kan het voorkomen, maar genezen is beter.

@Boutie: Volgens mij mag iedereen met een vliegticket het terrein op. Lucy is er overigens ook wel eens geweest (met mij) en toen kneep de bewaking een oogje dicht...
@Jannie: Als de Free Zone echt gesloten moet worden is dat inderdaad een ramp. Zover is het gelukkig nog niet...
@Louter: Haha, ja volgende keer schrijf ik het erbij... :-)
@Brillie: Er wordt gesproken over sprinklers, maar dan moet de waterdruk voldoende zijn. Ik hou mijn vingers nooit vlakbij mannenneuzen, dus je zult me op mijn woord moeten geloven...
@Vernon: Ja, het is weer een hele kwestie, wel of geen Nederlandse militairen. De dag dat alle Curacaose neuzen ooit een kant op staan is als Pasen en Pinksteren op een dag vallen vrees ik...
@Renesmurf: De enige goede Brand is Brand Bier. Weet je het zeker dat genezen beter is dan voorkomen of is het toch andersom?

Waterdruk kan je opbouwen door compressie, dat lukt ook een een eiland wel.

Ene, mannen die verslag doen van branden, dat ruikt al heel erg verdacht.