« Paarden denken beter | Main | Vijf maal brand in Curacao Free Zone »

Diana slaagt voor eerste examen

Dinsdagmorgen om 09:10 werden wij met Diana (9 maanden) verwacht bij het Departamentu Sal˙ Hubenil aan de Van Leeuwenhoekstraat 15. In dit gezondheidscentrum voor kinderen moest zij een gehoortest ondergaan. "Een niet dadelijk opvallend verlies aan gehoorscherpte kan een belemmering betekenen voor de ontwikkeling van een kind", aldus het begeleidende schrijven.

Het gebouw bevindt zich naast El Se˝orial. Aan de naam El Se˝orial hebben Lucy en ik goede herinneringen. Het is ons vaste hotel in Santo Domingo. In El Se˝orial op Curacao kan men beter niet te vroeg terechtkomen, dat is namelijk een uitvaartcentrum.

Op dinsdag 20 februari 2007 om 09:10 had Diana (9 maanden) haar eerste examen, een gehoortest bij het Departamentu Sal˙ Hubenil aan de Van Leeuwenhoekstraat 15. Klik voor groter.Het Departamentu Sal˙ Hubenil is gevestigd in een mooi authentiek gebouw dat enigszins aan een museum doet denken. Jammer genoeg is er behoorlijk wat achterstallig onderhoud. We gingen naar binnen en een paar tellen later sloot de zware deur met een enorme knal. Een leuke binnenkomer voor een gehoortest.

De onderzoeksmethode die voor de gehoortest wordt gebrukt is de Ewing screening. Onwillekeurig denk ik terug aan mijn studententijd in het begin van de jaren '80. De tv-serie Dallas was hot en bij de naam Ewing komen herinneringen boven aan Sue-Ellen die getrouwd was met JR. Laatstgenoemde had (heeft) echter meer problemen met zijn lever dan met zijn gehoor. Ofwel luisterde hij nooit naar goede raad.

We waren aan de beurt. Met Diana op mijn arm liepen we naar beneden. In een klein kamertje wachtten twee dames ons op. Aan Luchiano (9) vroeg een van de vrouwen of hij Papiaments begrijpt. En vervolgens of hij heel stil wilde zijn of liever nog buiten wilde wachten. Maar ook buiten moest hij heel stil zijn. Luchiano ging naar buiten.

Lucy nam achterin de kamer plaats op een stoel en ook zij moest heel stil zijn. Diana zat op mijn schoot. De ene dame bewoog gelijk een illusioniste drie gekleurde bekertjes in ovalen voor haar gezicht. Diana volgde haar bewegingen nauwgezet. Ik ook. Tegelijkertijd maakte de andere dame achter ons heel zachte geluidjes met achtereenvolgens een soort bel, een soort getik op een blokje (wat het precies was kon ik niet zo goed horen) en spraak. Zowel links als rechts.

Diana draaide steeds op het juiste moment haar hoofd naar achteren en nog naar de goede kant ook. Aan het einde van de test complimenteerden de dames haar. Voor alle onderdelen scoorde zij '++'. In de carnavalstijd is dat opmerkelijk, veel kinderen hebben dan last van tijdelijke doofheid.

Als Diana in het vervolg niet naar ons luistert ligt het in ieder geval niet aan haar gehoor.

Comments

Als ze niet naar jullie luistert, dan is ze dus Oost-Indisch doof en die vorm van doofheid is helaas universeel en ongeneeslijk, daar hebben volwassenen, met logge ambtenaren als uitschieters, structureel last van.

Moest jij ook heel stil zijn? En hoe heb jij de test afgelegd? De zin(wat het precies was kon ik niet zo goed horen) baart me zorgen.

Volgens mij testen ze dat hier anders.
hoe weet ik niet precies.

Het is goed dat ze dat meteen al testen, anders kan het lang duren voor men er achter komt.

Alles kan. Je KAN wat winnen, je KAN wat krijgen, je KAN, je KAN... maar vaak is het zo dat het op niets uitdraait.

@Cyberjunk: Oost-Indische doofheid is een veel voorkomend fenomeen. Heb jij je daar nooit schuldig aan gemaakt?
@Margriet: Jazeker, ik moest ook heel stil zijn. De zin die je noemt was een grapje tussendoor mijnerzijds... ;-)
@Renesmurf: In Nederlnd is landelijk neonatale gehoorscreening (JGZ inclusief de NICU screening) ingevoerd. Deze vervangt de Ewing/CAPAS-screening. Maar vraag me niet wat de verschillen zijn!
@Brillie: Ik heb even gezocht maar kan de aanleiding wat bij jou het woordje KAN triggerde toch niet vinden...

═k denk dat mijn Morris precies dezelfde test heeft ondergaan hier in NL. OOk met die hem doen afleiden en vervolgens geluiden achter hem maken.
Hij had geen ++, maar hij was wel geslaagd.

Even advies bij jouw vragen. Ik ben begonnen met mijn weblog op te starten, maar weet niet hoe verder. Ik kom er niet uit. Jij als IT expert kan me daarbij een paar tips geven. In ieder geval. Mijn weblog site heet: www.belladonna.punt.nl als je daarop gaat zie je staan "mijn weblog" in sierlijke letters. Ik wil namelijk in dezelfde lettertype Bella Donna van maken ipv mijn weblog, maar dat kan niet want ik heb maar een stuk of 5 keuzes aan lettertypes. Terwijl ik de sierlijke lettertype erg mooi vind. Verder is nog de indeling etc... Please help me... Ik kom er niet uit. Pleassssse?

Ik zal het even voor je opzoeken: Een niet dadelijk opvallend verlies aan gehoorscherpte kan....

Jazeker beste Casa, ook ik ben wel eens Oost-Indisch doof, ik geef onmiddellijk toe dat ik daar ook niet vrij van ben. ik zei ook dat het fenomeen universeel is. Dat ik een bepaalde groep mensen als uitschieter noemde, daarmee wilde ik niet zeggen dat ik mijzelf totaal uitsluit van Oost-Indische doofheid.

@Donna: Dat is goed mogelijk, op Curacao worden veelal dezelfde methodieken gebruikt in de gezondheidszorg als in Nederland. Soms met enige vertraging, zoals bij de hielprik.
Heb je website gezien, een mooie layout. Er zijn twee dingen, vorm en inhoud. Persoonlijk kies ik eerst voor inhoud en schrijf een paar stukjes. Heb zelf vlug een account aangemaakt bij punt.nl: http://casspider.punt.nl en het werkt langzaam maar redelijk eenvoudig. Een post aanmaken doe je bij "Invoeren" onder "Publiek logs". Bij dergelijke kant-en-klare software heb je vaak iets minder mogelijkheden om het precies zo te krijgen als je wilt, zoals bijvoorbeeld de keuze uit lettertypes. De titel 'Mijn Weblog' is volgens mij onderdeel van de layout die je hebt gekozen en ik denk niet dat je die zomaar kunt veranderen. Belangrijkste is dat je begint te schrijven. Daarna begint het polijsten en mooier maken van je site. Het is vaak een kwestie van uitproberen...
@Brillie: Aha, ZAL, ZAL, ZAL... :-)
@Cyberjunk: Dan is het goed... ;-) Ambtenaren zijn vaak nog erger dan Oost-Indisch doof. Ze sturen gewoon een formulier waarna jij weer allerlei acties moet uitvoeren en vervolgens een paar maanden wachten. Zo heeft iedereen zijn trucjes...

Juist... dat je dan niet KAN vinden.

Thanx!! Ik ga m'n best doen.

de kleine meid van mijn vriendin was zo gefixeerd op de blokjes die er lagen dat ze helemaal nergens op reageerde..stokdoof was de conclusie... hahahaha yeah right, niet dus ;-)