« Het gun-proces | Main | De Spiders ontmoeten Donna's moeder »

Konsul Venesolano ta mira spoki

Hartelijk welkom bij de eerste les Papiaments voor beginners op het CasaLog. Konsul Venesolano betekent natuurlijk de Venezolaanse consul. Het woordje ta is heel bijzonder, het betekent zijn en wordt tevens gebruikt om aan te geven dat het volgende werkwoord een tegenwoordige tijd uitdrukt. Het werkwoord mira is afgeleid van het Spaanse mirar dat zien betekent en spoki komt uit ons eigen Nederlands. Driemaal raden wat spoki zijn, een wit laken met ronde gaten erin is een goede hint.

Alle gekheid op een stokje, het betreft hier een heuse politieke rel in de kiem met onze grote buur aan het vaste land Venezuela. Wat is er aan de hand? Een zekere mevrouw Eva Golinger die tegelijkertijd schrijfster, advocate en wetenschapster is heeft op de Venezolaanse staatszender kanaal 7 haar visie gegeven op de branden in de Curacaose Free Zone.

De Venezolaanse consul op Curacao Lorenzo Angiolillo Fernandez legt aan een verslaggever uit dat de USA achter de branden in de Free Zone zitten. Foto Vigilante. Klik voor groter.Volgens mevrouw Golinger zitten de Amerikanen en meer specifiek de CIA achter deze branden. Het motief hiervoor is dat de USA alle Venezolaanse ondernemers met de branden van Curacao weg willen jagen waardoor zij het eiland op termijn gemakkelijker als springplank kunnen gebruiken voor een aanval op Venezuela. Om het helemaal af te maken besluit zij met de woorden dat het Curacaose volk God zij dank over verse groenten en fruit beschikt dankzij de Venezolaanse fruitbarkjes.

Mijn eerste gedachte was dat mevrouw Golinger niet meer van die goedkope alcohol moet drinken. Als belangrijkste bron noemt zij Lorenzo Angiolillo Fernandez, de Venezolaanse consul op Curacao. Even later belt Eva Golinger hem rechtstreeks in de uitzending op. Lorenzo Angiolillo Fernandez bevestigt in dit gesprek dat inderdaad Amerikaanse belangen achter de branden in de Free Zone zitten.

Een beetje prematuur lijkt mij. Waarom stelt de consul zich zo vreemd op? Het is niet het eerste incident waar hij bij betrokken is. In maart 2005 legde het Amerikaanse vliegdekschip USS Saipan voor een paar dagen aan op Curacao. De consul protesteerde direct en noemde de aanwezigheid van de USS Saipan (LHA-2) pure intimidatie jegens het op 35 mijl gelegen Venezuela.

Kort hierna was er een conflict tussen ex-premier Etienne Ys en PLKP-leider Errol Cova die op een reis in Venezuela politieke uitspraken had gedaan. Consul Angiolillo Fernandez was ook van de partij en verklaarde tijdens diezelfde reis dat Curacao Venezuela steunt in de strijd tegen de bedreigingen van de Amerikaanse president George W. Bush.

Na diens terugkomst op Curacao vroeg Etienne Ys de consul om uitleg maar deze zei dat hij ziek was. Diezelfde middag betrapten fotografen de consul in gezelschap van Errol Cova tijdens een lunch in een lokaal etablissement samen met wat mensen van de Amstel Brouwerij. De consul proostte gezellig mee met een flesje Amstel Bright. Dit speelde in mei 2005.

Van 23 mei tot 14 juni 2006 vond in en rondom Curacao de grote militaire oefening Joint Caribbean Lion plaats. Bij deze oefening waren meerdere landen betrokken en Venezuela volgde het gebeuren met argusogen. Enkele dagen na begin van de operatie meldde Lorenzo Angiolillo Fernandez een schietpartij bij zijn ambtswoning. Er is geen enkele patroonhuls gevonden maar de consul is ervan overtuigd dat het een aanslag van de CIA gericht op zijn persoon betrof.

Dit om aan te geven dat er al enige historie is opgebouwd met de heer Angiolillo. Mijn favoriete column Bosina Bla Bla is helder over het gebeuren. "Als een consul zich in Venezuela zo zou gedragen als Lorenzo Angiolillo Fernandez had president Chávez hem al lang het land uitgestuurd." En over het Venezolaanse fruit: "Curacao is gezegend met supermarkten die hun fruit uit de USA en Canada halen."

Drie artikelen uit de Extra van vrijdag 23 februari dienen als de tweede les Papiaments voor beginners:

Comments

Venezuela bezit olie en daar is men gek op in de US. Dus het kan maar zo zijn, dat we over een aantal weken zo ineens een aanval zien gebeuren op het eiland. En dan hop naar Venezuela. JP vindt alles goed. Die zal er niets mee doen, die wil een rustige periode van vier jaar hebben.

Ik kan mij die gedachte(kronkel ?) van de Venezuelaanse consul heel goed voorstellen.
Ikzelf dacht aan andere deelnemers in een politiek complot.

Hooggelegen marinebasis Parera ligt op kijk- en schootsafstand van de Curaçaose Free Zone…

Het lijkt me wel een beetje ver gezocht, maar het gaat me ook te ver om die theorie van Eva Gollinger af te doen als complete onzin. Als ik het verhaal zo lees, dan houd ik het erop dat het MOGELIJK is wat Eva Gollinger stelt, maar niet per definitie WAAR.

Het halen van fruit en groente uit de supermarkt is helemaal niet zo gezellig als op een zaterdagochtend naar de barkjes gaan en daar je groente en fruit halen.

Volgens mij wil de dader van deze branden de aandacht afleiden van het gedoe rondom het Nee van curacao inzake het autonomie verhaal. Zo, dit is mijn complot theorie.

Beginners hebben het meestal heel makkelijk, dit is werk voor zeer ver gevorderden!

@Brllie: Ik acht die kans niet zo groot, dat JP dat allemaal goed zal vinden...
@Vernon O: Jij hebt kennelijk een grotere fantasie dan ik. Op een moment dat zelfs brandstichting nog niet bewezen is vind ik het zelf prematuur om zonder enig bewijs mensen laat staan landen te beschuldigen...
@Cyberjunk: De kans is echt heel klein. De bedrijven die in vlammen zijn opgegaan waren van Arabieren en Hindoe's. Er zijn maar heel weinig Venezolaanse bedrijven in de Free Zone, dus dat lijkt niet de geeigende plaats om het volgens de consul beoogde doel te bereiken...
@Donna: Daar heb je helemaal gelijk in, de Venezolaanse barkjes hebben een heel eigen sfeer. Ik wacht nog steeds op de eerste post op je weblog...
@Lennart: Het probleem met complottheorieen is dat er in de meeste gevallen meer onschuldigen als daders worden aangewezen dan schuldigen...
@Renesmurf: Gevorderden in welk opzicht bedoel je precies?

Ik denk niet dat de Venezolaanse consul 'spoken ziet'.

Sommige dingen zijn wel erg 'toevallig'....

Ik denk dat men Curaçao misbruikt om eigen doelen te bereiken.
Laat duidelijk zijn, dat Curacaoenaars en venezolanen geen vijanden van elkaar zijn, maar juist VRIENDEN!

Die Eva Golinger moet wel heel diep bij Chavez in zijn ... zitten. En als ik dan de reacties erop lees lijkt het wel of een groot deel last heeft van een zonnesteek. Maar dat kan eigenlijk niet want een deel ervan komt uit NL....
Laat op Curacao, al dan niet met ondersteuning uit NL, eerst een goed onderzoek plaatsvinden alvorens de meest vreemde complotten te lanceren.
Vergeet niet dat de juiste volgorde is: Eerst denken dan praten.

@Boutie: Ik zie het al voor me, CIA Headquarters... "Hey, daar op Curacao..."
- "Curacao, what's that man?"
"Dat eilandje op 70 km ten noorden van Venezuela... daar hebben ze een Free Zone. Weliswaar zitten er bijna alleen Arabieren en Hindoe's maar ook een paar Venezolaanse handelaren."
- "Ga verder..."
"Wel, als we die loodsen nu allemaal in de fik steken he, dan gaan die Venezolanen vast doodsbang terug naar Venezuela..."
- "Ja, en wat gaan wij dan doen?"
"Nou, da's logisch. Dan kunnen wij Curacao als springplank gebruiken om Venezuela te veroveren..."
- "Geniaal! Dat ik daar niet aan gedacht heb!"
Boutie, ik zie een verfilming aankomen. Jammer dat de Oscars er net uit zijn... :-)
@Angel: Ben het met je eens. Vroeger was er na een ramp saamhorigheid. Nu ventileert iedere groep zijn onderbuikgevoelens en misbruikt de ramp om er zelf 'beter' van te worden. Stel dat de Watersnoodramp van 1953 niet toen maar nu had plaatsgevonden. Volgens Wilders hadden de Moslims het gedaan, volgens anderen de Belgen om Antwerpen een open zee verbinding te geven etc.
Concluderend is het beter de daders te zoeken dan loze beschuldigingen te uiten...

wel even specifieker he....Papiamento van Curacao. Op Aruba gaat het toch net weer iets anders :)