« Happy Hour op Wet&Wild | Main | Referendum 2005 (3) »

USS Saipan (LHA-2)

Vliegdekschip USS Saipan (LHA-2) houdt de gemoederen flink bezig in het Caribisch gebied. De vermelding LHA-2 is van belang, want er bestond vroeger een andere USS Saipan met CVL-48 als toevoeging. Vermoedelijk doen de Amerikanen dit om verwarring bij de vijand te zaaien. Voordat die via Google hebben uitgedokterd met welk schip men van doen heeft vliegen de raketten hun al om de oren.

De versie CVL-48 bestond overigens van 1946 tot 1976. De huidige USS Saipan is in 1974 gedoopt door Isabelle Middendorf (dit wil iedereen graag weten) en maakt sinds 1977 deel uit van de Amerikaanse vloot.

Op dit moment ligt het schip bij Caracasbaai aan de oostkant van Curacao. Op zo'n 35 mijl van Venezuela en daar is de commotie om ontstaan. President Hugo Chavez van Venezuela is bevriend met Fidel Castro en onderhoudt mede daardoor slechte betrekkingen met de Verenigde Staten. Doordat Venezuela over veel olie beschikt, leeft bij de Chavez-regering vrees voor een Amerikaanse invasie.

USS Saipan (LHA-2)Chavez is bepaald niet bang voor de USA, tenminste niet in zijn woorden. Vermeende pogingen van Amerikaanse kant om hun invloed in Venezuela te vergroten worden krachtig gepareerd met als voornaamste argument dat Venezuela een souvereine staat is en geen inmenging in binnenlandse zaken duldt. Van niemand niet en zeker niet van de Verenigde Staten.

Het grappige is nu dat Venezuela zware druk op Curacao uitoefent. Hoe men het hier in zijn hoofd heeft gehaald om een Amerikaans vliegdekschip aan te laten leggen. Volgens Lorenzo Angiolillo Fernandez, consul-generaal in de Antillen, is de aanwezigheid van de USS Saipan (LHA-2) pure intimidatie. Volgens onze minister-president Etienne Ys ligt het schip er voor rust en recreatie. Het een hoeft het ander natuurlijk niet uit te sluiten.

De bemanning van de USS Saipan (LHA-2) vermaakt zich hier wel. Zondag vonden we al dat er zoveel Amerikanen op het strand rondliepen, waarschijnlijk betrof het dus bemanning (1500 stuks) van het vliegdekschip. De Venezolaanse consul zei dat de Saipan geen Love Boat is, maar Lucy had nog aardig wat moeite om de matrozen van zich af te slaan.

Het leggen van politieke druk op de Nederlandse Antillen is feitelijk een pot verwijt de ketel verhaal, het is namelijk niets anders dan wat Venezuela de Verenigde Staten verwijt. Goede betrekkingen met Venezuela zijn voor Curacao zeer belangrijk. Zo staat hier de Venezolaanse PDVSA raffinaderij en al onze olie komt uit Venezuela.

De aanwezigheid van de USS Saipan (LHA-2) zal geen directe consequenties hebben, maar de door Venezuela gemaakte stennis zorgt er wel degelijk voor dat het in de toekomst moeilijker wordt voor de Nederlandse Antillen om vrijuit Amerikaanse oorlogsbodems toe te laten.

Comments

Ik heb betrouwbare contacten in "The White House" Washington D.C....
(hmmmm...wat klopt er niet in de bovenstaande zin...anyway)

De USS Saipan was op verkenning.....
Binnenkort komt de "USS Nimitz Battle Group" een paar dagen aanmeren...

Waarom geen filmpje van Lucy die de matrozen van zich probeert af te slaan, zou een blockbuster zijn, benk van overtuigd. Reprise next week?

Een Amerikaans vliegdekschip is zeker beter voor de locale economie dan één uit Venezuela?

@Cerito: De USS Nimitz (CVN-68)! Da's niet zo mooi! Dan moet ik Lucy het hele weekend binnen houden... ;-)
De Nimitz (1972/1975) is iets ouder dan de Saipan en heeft een bemanning van 3200 man. Daar komen nog eens 2480 man Air Wing bij. Ik vrees dat deze zelfs tot Blauwbaai oprukken!
@Henk(ES): Ik ben bang dat ik dan de CIA achter me aankrijg: demoraliseren van de Amerikaanse strijdkrachten, 1500 mariniers in de pan gehakt door Lucy... :-)
@Henriette: Dat durf ik niet te stellen, we hebben hier nog nooit een Venezolaans vliegdekschip gezien. Maar mannen zijn mannen...

Waar staat dat je als president consequent moet zijn?

Amerikanen willen toch de wereld beheersen.
Niet verstandig, en ook niet leuk.

met al die dollars wordt het Happy Hour binnenkort afgeschaft. CasasPa

Geen fijne sneeuwfoto's hier?

@Piet: Ik heb het even opgezocht en er staat inderdaad nergens dat een president consequent moet zijn. Gelukkig stond er ook nergens dat CasaSpider daar niet de vinger op mag leggen... :-)
@Renesmurf: Als wij Risk spelen doen we toch precies hetzelfde...
@CasasPa: Denk het niet, Happy Hour is juist iets heel Amerikaans. Misschien krijgen we er nog wel Lady's Night bij!
@Frans: Ik zal eens een poging doen om in PhotoShop al het zand wit te kleuren. Dan lijkt het misschien een beetje...

Amerikaanse ingenieur: 'Geef mij staal en ijzer ... dan bouw ik voor voor jullie Antillianen een vliegdekschip'

CasaSpider: 'Geef mij je vrouw ... dan zorg ik voor de bemanning!'

Lucie: 'IMBECIL!!!!!'

Hebben ze niet druk genoeg in Irak of zo?

Nou Amaro,ik denk niet dat Casa zijn vrouw aan jou weggeeft.

@Amaro: Haha, iedereen moet tenslotte doen waar hij goed in is... :-) Wat een geluk dat "Imbecil" in het Nederlands staat voor "Knuffelbeer"!
@Brillie: Ik geloof dat ze schepen genoeg hebben...
@Cyberjunk: Dat denk ik ook niet. Maar volgens mij was dat ook niet Amaro's voorstel. (Of had ik beter tussen de regels door moeten lezen?)

Ik ontdek iets goeds. Inhoud en sfeer erg sympa.
Blijf t volgen, ga zo door.Hubertus.

Casa je was me weer eens voor. Net ook een logje gemaakt met foto van KTK bootjes en Saaie Pan

Dat is het juist, iets te veel...

Het is wat met die Amaro, mag hij net gaan samenwerken met Marjon de Hondt, wil hij Lucy er ook al weer bij hebben... Zullen wel pré-bruiloftse trekjes zijn (toch, of niet???)

@Hubertus: Blijf t volgen!
@Frank: Wat een snelheid he... :-) Mooie foto hebben jullie trouwens gemaakt!
@Brillie: Maar ja, als je ze eenmaal hebt (die schepen) dan moet je ze ook laten varen...
@Willisha: Kennelijk lezen vrouwen Amaro's post anders dan mannen, nou ja dan ik. Ik heb het nu drie keer doorgelezen maar zie toch echt niet dat Amaro jou wil inruilen voor Lucy... ;-)

Erg is dat! Ik bedoel niet dat landingsbaanboot ... maar het feit dat (sommige) vrouwen een dubbelepunt (:) zien voor een komma (,) ..........

Leestekens-doof misschien?

Erg is dat: mannen die vrouwenhumor niet herkennen... Maar ja, Amaro zag de glimlach op mijn gezicht niet toen ik mijn reactie schreef hahaha....