« USS Saipan (LHA-2) | Main | Liefde, maag en jaloezie »

Referendum 2005 (3)

Tot op heden heb ik geen antwoord mogen ontvangen op mijn vragen met betrekking tot het Referendum dat op 8 april op Curacao wordt gehouden. Noch van Thom de Graaf, noch van John Leerdam.

Dan pakken we het groter aan. De volgende 22 leden van de Tweede Kamer hebben vandaag een mailtje van mij in hun brievenbus mogen ontvangen:

Wouter Bos, Jozias van Aartsen, Karin Adelmund, Hans van Baalen, Harry van Bommel, Boris Dittrich, Sharon Dijksma, Femke Halsema, Boris van der Ham, Mat Herben, Ayaan Hirsi Ali, Agnes Kant, Lousewies van der Laan, Jan Marijnissen, Hildebrand Nawijn, Jan Rijpstra, Andre Rouvoet, Joao Varela, Maxime Verhagen, Klaas de Vries, Frans Weisglas en Geert Wilders.

Bij het doornemen van de namen van alle Tweede Kamer leden viel mij op dat ik er een heleboel absoluut niet ken. Voor straf krijgen die geen mail van mij. Zo ben ik.

De uitverkoren kamerleden mogen zich over het volgende buigen:

Geachte xxx,

Op Curacao is men druk doende met de organisatie van het Referendum waarbij 'het volk' mag kiezen welke staatsvorm of -verhouding het met Nederland wil hebben. Dit referendum wordt gehouden op 8 april 2005.

Op mijn weblog staat een beknopte samenvatting van de opties, zoals gepresenteerd door de officiele website www.referendum2005.an.

De referendumcommissie is nogal stellig in haar opvatting dat het referendum bindend is. Zowel voor de Curacaose regering als voor de Nederlandse. Ook als wij voor "Optie D" (Curacao onderdeel van Nederland) zouden kiezen.

Vraag 1: Wat is uw opinie met betrekking tot de consequenties van de uitslag van het refefendum? Is het referendum in uw ogen 'bindend' voor Nederland?

Door sommigen wordt hier nogal gelobbied voor "Optie D" (Curacao onderdeel van Nederland), "want dan heeft iedere werkloze Antilliaan meteen recht op een bijstandsuitkering ten bedrage van ongeveer 600 Euro".

Vraag 2: Wordt het Nederlandse uitkeringssysteem in het geval van "Optie D" integraal van toepassing voor Curacao en/of staat hier eventueel een overgangstermijn voor gepland?

Op Curacao is de eigen taal Papiamentu sterk in opkomst. Jarenlang is er gestreden om de instructietaal op scholen van Nederlands in Papiamentu te wijzigen. Logisch, want een groot deel van de jonge kinderen spreekt helemaal geen Nederlands. Mocht Curacao kiezen voor "Optie D" (Curacao onderdeel van Nederland) heeft dit zeker gevolgen voor het onderwijs in het algemeen en de instructietaal in het bijzonder.

Vraag 3: Wat gebeurt er met de status van de taal Papiamentu als gekozen wordt voor "Optie D" (Curacao onderdeel van Nederland). Kan deze taal gehandhaafd blijven als instructietaal of wordt het een vak, net als in Nederland bijvoorbeeld het Fries?

Ik ben zeer benieuwd naar uw antwoorden. Tevens zou ik graag weten of u op enige wijze betrokken bent bij / nagedacht heeft over deze voor ons eiland zo belangrijke materie.

Hoogachtend,

CasaSpider.

Wijs geworden door mijn eerdere ervaring heb ik niet echt veel hoop op snelle antwoorden. Wellicht is het ook voor het eerst dat betrokkenen met deze materie worden geconfronteerd. Curacao ligt natuurlijk wel op 8000 kilometer van Nederland.

Laten we er een prijsvraag van maken. In de comments kan men zijn/haar top-3 achterlaten van die kamerleden waarvan men het snelst een antwoord verwacht. Overigens kan hier geen enkele conclusie met betrekking tot het functioneren van de kamerleden aan verbonden worden.

Diegene die snel antwoordt heeft een luisterend oor voor het volk, maar tegelijkertijd niets beters te doen dan het ad-hoc beantwoorden van mailtjes. Diegene die niet antwoordt heeft lak aan het volk, maar is wellicht bezig met het bedenken van strategieën om Nederland voorwaarts te stuwen.

Hmm... vanmiddag ga ik weer eens bellen met de Referendumcommissie alhier, dat is ook altijd erg grappig informatief.

Comments

Mijn top drie: Femke Halsema, Boris Dittrich en Wouter Bos. Ben heel errug benieuwd naar de reacties die komen of niet.

1. Boris Dittrich.
2. Mat Herben.
3. Agnes Kant.
Maar wanneer de reactie komt en of de reactie iets meer is dan 'het heeft de aandacht, we komen er op terug'?

Boris Dittrich, Sharon Dijksma, Femke Halsema

Wouter Bos, Femke Halsema, Agnes Kant

Denk ik zo.

Uitgaande van 5 punten voor een #1, 3 voor een #2 en 1 voor een #3 ziet de prognoselijst er als volgt uit:
1. Boris Dittrich, 13 punten
2. Femke Halsmema, 9 punten
3. Wouter Bos, 6 punten
4. Mat Herben, 3 punten
4. Sharon Dijksma, 3 punten
6. Agnes Kant, 2 punten
Kom op Boris, je kunt het!

@Henk(ES): Wat dacht je van mij!
@Piet: Alleen reacties met inhoud tellen mee.
@Cyberjunk & Renesmurf: Dank voor de inzending!

geen van allen gaat reageren. Er heeft net in de krant gestaan dat de mailadressen van kamerleden openbaar zijn, dat het overgrote deel niets leest en dat een zeer kleine minderheid de moeite neemt om uberhaupt te lezen. Dus mijn conclusie: je hoort niets voor 8 april

Als kandidaat, als schrijver, als wat? Dit past gewoon in je carriereplan joh.

Je moet die .... ehhhhh .... Leerdam nog mailen!

@Frank: Eerlijk gezegd vrees ik dat ook. In dat geval roep ik jou tot winnaar uit. En daarmee onze volksvertegenwoordigers tot verliezer!
@Henk(ES): Ik bedoelde eigenlijk dat ik ook benieuwd ben, maar van de andere kant... in de Tweede Kamer zijn volgens mij heel wat leuke filmpjes te maken... :-)
@Ino: Neen, John Leerdam heb ik al gemaild. Een dag na Thom de Graaf. Maar de mailboxen van die politici lijken allemaal wel gelinked aan /dev/null... ;-)

GE-WEL-DIG

"count me in"

1 Jan Marijnissen: Die heeft een eigen weblog en er staat een spiegel op zijn PC(waar hij vaak in kijkt, glimlacht en naar zichzelf knipoogt).

2 Sharon Dijksma: Heeft in haar lade onder haar PC een grote hoeveelheid eten...ze is dus veel op deze plaats te vinden.

3 Femke Halsema: Zij is veel kinderfotos aan het versturen en op www.oudersvannu.nl aan het surfen waardoor ze jou mail vast onder ogen krijgt.

Bij Hilbrand Nawijn krijg je waarschijnlijk een auto-reply van het Vlaams Blok...

Hhahaha. Ze zijn druk aan het overwerken. Kijk maar even op mijn log..

Stand Mailprognose:
1. Boris Dittrich, 13 punten
2. Femke Halsmema, 10 punten
3. Wouter Bos, 6 punten
3. Sharon Dijksma, 6 punten
5. Jan Marijnissen, 5 punten
6. Mat Herben, 3 punten
7. Agnes Kant, 2 punten

Overigens is er nog geen enkele mail binnengekomen.

@Cerito: Dank voor je inzending en commentaar... :-) Volgens mij heeft Jan Marijnissen het zo druk met zijn eigen log dat hij geen tijd heeft om mijn mail te beantwoorden. Sharon Dijksma heeft niet alleen onder haar PC een la met eten, maar op vele locaties in haar huis. Het is dus lang niet zeker dat zij nu bij haar PC aan het eten is. Ik heb nog geen idee hoe Femke Halsema via Ouders van Nu op mijn site terechtkomt, maar men weet nooit hoe een koe een haas vangt.
@Carlos: In dat geval is het wel een bijzonder trage auto-reply, want er is nog niets binnen!
@Brillie: Uit jouw log begrijp ik dat met name WIJ moeten gaan overwerken en niet de heren beleidsbepalers... :-)

Wouter Bos heeft laten weten zijn vinger nat te maken om te peilen hoe de wind waait. Daarna zal hij zijn bevindingen op schrift stellen.

Ik houd het er ook op dat niemand reageert, misschien m.u.v. Jan Marijnissen. En de antwoorden (als ze er al zijn) zullen politiek getint zijn met veel slagen om de arm en uitspraken dat het de aandacht heeft, dat de consequenties onderzocht moeten worden, dat het kabinet eerst met een standpunt moet komen, dat dat dat . . . Casa Spider eerst maar zelf kleur moet bekennen. CasasPa

Kamerleden hebben portefeuilles. Ofwel... niet iedereen laat zich uit over elk onderwerp.
De portefeuille "overzeese gebiedsdelen" is niet de meest gewilde en dus zelden in handen van de bekende kamerleden.
Als het goed is geleiden de aangeschreven kamerleden uw vraag door naar de juiste woordvoerders van de fracties en geven die antwoord.
Mijn lijst is daarom:
Kalsbeek, Vos en Cornielje

@Bicat: Dat van die natte vinger klopt ongetwijfeld, maar het vervolg moet ik eerst nog zien...
@CasasPa: Ik mag 5 punten noteren voor Jan Marijnissen? Ik denk inderdaad dat men in Nederland eerst maar eens 8 april afwacht. Van de andere kant wil men hier weten wat er te wachten staat. Als je mijn stukjes goed hebt doorgelezen heb ik al lang kleur bekend: Optie A, Status Aparte. Maar ook die kan op vele verschillende manieren ingevuld worden en ook hier vrees ik dat Curacao te hoge verwachtingen van Nederland heeft.
@Blokje: Een hele terechte opmerking. Als ik mail krijg van Kalsbeek, Vos en Cornielje verschijnt er een hele post over Blokje... :-) Jan Rijpstra is echter voorzitter van de Commissie NAAZ en eerder heb ik al Thom de Graaf (Minister van Biza en Koninkrijksrelaties) en John Leerdam (geboren Antilliaan) aangeschreven.

Laatste stand in de prognoses:

1. Boris Dittrich, 13 punten
2. Femke Halsmema, 10 punten
2. Jan Marijnissen, 10 punten
4. Wouter Bos, 6 punten
4. Sharon Dijksma, 6 punten
6. Mat Herben, 3 punten
7. Agnes Kant, 2 punten

Jan Rijpstra, Andre Rouvoet, Joao Varela. Hoewel ik niet zeker weet of Andre wel mag internetten van zijn geloof.

Wim Kok mocht niet internetten van zijn vrouw; lijkt mij lulliger.

Of dacht u dat het desinteresse was toen hij de muis als afstandsbediening wilde hanteren?

Vrouw Kok heeft haar man duidelijker beter aan de lijn dan vrouw Lubbers.

Dit al gezien?

http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/003623.html#comments

@De Consul: Dank voor de inzending, Jan Rijpstra is inderdaad een 'Geheimtip'. Op het web kan men tegenwoordig zelfs emails laten zegenen, dus wat dat betreft hoeft er geen belemmering voor Andre te zijn. Dat stukje op GeenStijl heb ik gelezen, het maakt mijn kansen niet echt groter...
@Bicat: Bij Wim Kok weet men het nooit. Hij lijkt mij meer iemand van de kroontjespen dan van de laptop. Maar bij hem weet men het nooit.

Laatste stand in de prognose:

01. Boris Dittrich, 13 punten
02. Femke Halsmema, 10 punten
02. Jan Marijnissen, 10 punten
04. Wouter Bos, 6 punten
04. Sharon Dijksma, 6 punten
06. Jan Rijpstra, 5 punten
07. Mat Herben, 3 punten
07. Andre Rouvoet, 3 punten
09. Agnes Kant, 2 punten
10. Joao Varela, 1 punt

Ik ben geneigd W.Bos te tippen maar dat doe ik omdat het weblogger Zezunja tot haar eigen verbazing lukte om de pr vaardigheden van de lijsttrekker te prikkelen. Ze heeft in een open brief haar lidmaatschap bij die partij opgezegd. Vervolgens publiceerde ze gedeelten uit de bedelbrief van de pvda om haar als lid te behouden van de heer Bos persoonlijk op het log.
De prompte en prettige briefwisseling ( nou ja, e-mail) moest haar overhalen.
Je hebt twee zaken tegen: 1. je bent geen contribuerend partijlid en 2. je bent een man.
Toch zou het voor hem pleiten, niet ?

Casa:
"Diegene die snel antwoordt heeft een luisterend oor voor het volk, maar tegelijkertijd niets beters te doen dan het ad-hoc beantwoorden van mailtjes. Diegene die niet antwoordt heeft lak aan het volk, maar is wellicht bezig met het bedenken van strategieën om Nederland voorwaarts te stuwen."

Ik vind de logica van de stellingen wel vermakelijk ;-)

Overigens heb ik, net als de nodigen voor mij, het vermoeden dat je helemaal geen antwoord gaat krijgen.

1: Colijn
2: Drees sr
3: Koekoek

Dit is volgens mij de meest realistische optie.
De rest heeft het te druk met "politiek"

@Nove: Politici hebben vaak last van hun testosteron. Met Wouter Bos en Thom de Graaf voorop. Wat dat betreft maak ik inderdaad weinig kans en verwacht ik eerder een mailtje van Boris Dittrich... ;-) Maar je stem voor Bos is genoteerd.
@Roos: Dank je! Het lijkt er steeds meer op dat jij en die anderen gelijk gaan krijgen... :-(
@Opa-Buiswater: Ondanks dat jouw prognoses niet meer in leven zijn, maken ze inmiddels even veel kans als de andere 24. Wat zegt dit over deze (levende) politici?

Laatste stand in de prognose:

01. Boris Dittrich, 13 punten
02. Wouter Bos, 11 punten
03. Femke Halsmema, 10 punten
03. Jan Marijnissen, 10 punten
05. Sharon Dijksma, 6 punten
06. Jan Rijpstra, 5 punten
06. Colijn, 5 punten
08. Mat Herben, 3 punten
08. Andre Rouvoet, 3 punten
08. Drees Sr., 3 punten
11. Agnes Kant, 2 punten
12. Joao Varela, 1 punt
12. Koekoek, 1 punt

Ik heb onlangs ca 10 Nederlandse parlementariers gemaild en een snelle reactie gekregen van van Bommel (op 1) en een latere van Leerdam (2). Je moet even kijken wie er lid is van de vaste kamercommissie voor Antilliaanse zaken (de 2 bovengenoemden in ieder geval), dan heb je wat meer kans. Er reageerde er nog een, maar ik weet ff niet meer wie. In ieder geval waren alle 3 de reacties wel inhoudelijk (er waren ook nog 2 autoreplies maar die tellen niet.

Ik denk dat ik overigens zelf wel het antwoord op de vragen weet: Na het referendum moeten alle koninkrijkspartners eerst met elkaar om de tafel gaan zitten, dus voordat er een begin is gemaakt met veranderingen ben je minstens een jaar verder. Volgens de VN is het zo dat ex-kolonien recht hebben op zelfbeschikking maar ook recht om te kiezen om te integreren in het moederland. Vwb Papiamentu: elk kind heeft (VN) recht op onderwijs in de moedertaal, dus er zullen zeker Papiamentu talige scholen blijven. Voor de rest zal er een overgangsregeling komen.

En willen al die stomme Nederlanders die geen voordeel zien in optie D en hopen op optie B zich svp realiseren dat er bij optie B een zeer massale uittocht van kansarme en minder kansarme Curaçaoenaars naar Nederland zal volgen en dat Nederland bovendien Curacao enigszins in staat moet stellen om 'voor zichzelf te beginnen' (deel vereffening staatsschuld e.d.)? Omgedraaid zullen veel Antillianen als Curaçao deel van NL wordt terugkeren uit NL naar hun dushi Korsow.
Overigens is het niet gezegd dat Curaçao een provincie wordt. NL kan bijv. ook kiezen voor de Gemeente Curaçao en mag zelfs Curaçao toevoegen aan een van de bestaande provincies of gemeenten.