« Goede timing van het AD | Main | Omgekeerde doping »

Crisis. What Crisis?

De 21e eeuw kan tot dusverre niet bepaald de Eeuw van de Politici genoemd worden. In Nederland knoeien Gerrit Zalm, Rita Verdonk en Alexander Pechtold er op los. Maar op Curacao kunnen we er ook wat van.

Curacao is een groot dorp. Iedereen in de politiek kent elkaar van haver tot gort. Het aantal partijen en daarmee politieke leiders is groot en iedereen heeft op een of andere manier nog wel een appeltje met een ander te schillen. Dit is niet de beste basis voor constructieve samenwerking.

Nadat Frente Obrero (FOL) van Anthony Godett ruim een jaar geleden het veld moest ruimen in de Landsregering waren bijna alle overgebleven partijen tot elkaar veroordeeld om een coalitie te vormen. De FOL was namelijk ruim de grootste partij. Langzaam maar zeker vulde de emmer zich met irritaties. Irritaties met name tussen de roze PLKP van Errol Cova en de gele PAR van Etienne Ys.

Errol Cova in karakteristieke houdingOp zaterdag 7 mei begon de emmer daadwerkelijk over te lopen. Errol Cova bevond zich met een Curacaose delegatie in Venezuela en deed daar enige uitspraken die tot in Nederland de wenkbrauwen deden fronsen. Volgens hem is door de Nederlandse kolonisator een kolonialistisch complex opgedrongen. Een complex dat intelligent en zeer diepgaand is en waaraan zo snel mogelijk een einde dient te komen.

Voorts uitte Errol Cova zijn bewondering voor het glorieuze proces dat in Venezuela onder leiding van president Hugo Chávez en zijn Movimiento Quinta Republica (MVR) in gang is gezet. Tenslotte bedankte hij deze partij namens de Antilliaanse regering, het Antilliaanse volk, de PLKP en de Curaçaose delegatie.

Minister-president Etienne Ys was duidelijk not amused door dit staaltje van eigenmachtig handelen en riep Cova op het matje. Die vond echter dat hij absoluut niets fout had gedaan en hooguit verantwoording schuldig was aan zijn eigen partij. De vraag was welke pet Cova op had tijdens het bezoek aan Venezuela. Saillant detail is dat Cova geboren is uit Venezolaanse ouders en zowel een Nederlands als een Venezolaans paspoort bezit.

De verhouding tussen de Venezolaanse consul-generaal Lorenzo Angiolillo Fernandez en minister-president Etienne Ys is ook al niet geweldig. Begin maart was er een incident met de komst van het Amerikaanse vliegdekschip USS Saipan. Fernandez noemde dit een intimiderende actie van de Verenigde Staten gericht tegen Venezuela.

Venezolaanse consul-generaal Lorenzo Angiolillo Fernandez, links met stropdas en flesje Bright, ziet er blakend uit!Naar aanleiding van het bezoek van de Curacaose delegatie met Errol Cova aan Venezuela had Etienne Ys wederom enige vragen voor de consul-generaal. Deze had tijdens dat bezoek namelijk verklaard dat Curacao Venezuela steunt in de strijd tegen de bedreigingen van de Amerikaanse president George W. Bush. Ys vroeg Fernandez uitleg te komen geven, maar dat weigerde laatstgenoemde omdat hij ziek was. Pas na 30 mei was hij in staat om met Etienne Ys te spreken.

Nog diezelfde middag betrapten fotografen de consul-generaal tijdens een gezellige lunch met ja daar is hij weer Errol Cova en wat mensen van de Amstel Brouwerij. De zieke Hernandez proostte gezellig met een flesje Amstel Bright. Dat Amstel bier moet toch wel een bijzonder geneeskrachtige werking hebben.

De verhouding Ys-Cova was door de ontwikkelingen praktisch onhoudbaar geworden. De PAR eiste bij monde van de premier het vertrek van Cova. Toen deze dat niet deed trok Ys de stekker uit het kabinet. Alle ministers dienden daarop hun ontslag in. Alle ministers behalve twee: Errol Cova en diens partijgenoot Wini Poulo, staatssecretaris van Arbeidszaken.

Dit leverde een politiek gezien unieke situatie op. Toen Etienne Ys naar buiten kwam vroeg een journalist hem: "Hebben we nog een regering?", waarop Ys antwoordde: "Helaas wel!"

Etienne Ys legt wanhopig uit dat hij zijn kabinet niet kan laten vallenOok in Nederland werd verbaasd gereageerd op deze toestand. Harry van Bommel (SP): "Onbegrijpelijk wat Cova doet. Hij schaadt het belang van de Nederlandse Antillen, zeker nu met de terugkeerregeling voor Antillianen. Hij zit er voor zijn eigen belang. In Nederland hebben we ook wel van die figuren die nog niet met een stok uit het pluche zijn te slaan."

Uiteindelijk werd in de Staten een motie van wantrouwen tegen Errol Cova ingediend. Wat volgde was een klucht waarin Cova om uitstel vroeg en over en weer beschuldigingen werden geuit. Ook de zaak Omayra Leeflang werd erbij gehaald. Uiteindelijk werd de motie met 12 stemmen tegen 10 aangenomen. Gelukkig had Cova vooraf gesteld de uitspraak te respecteren.

Voor de PAR is het een Pyrrusoverwinning. Leonard Coffi stemde ondanks dat hij lid is van de PAR tegen de motie. Inmiddels is hij geswitched van de PAR naar Frente Obrero (FOL). Hij behoudt echter zijn zetel.

Bovenstaande slaat allemaal op de Landsregering, de regering van het Land de Nederlandse Antillen. Het uitstappen van de PLKP en het overlopen van Coffi kan hier nog net door de coalitie worden opgevangen. Uiteraard blijft het aftreden van Errol Cova niet zonder gevolgen voor de Eilandsraad, de regering van het Eiland Curacao. Zonder PLKP verliest de coalitie hier haar meerderheid en moet proberen Nelson Pierre (LPNA) en Rignald Lak erbij te krijgen om door te kunnen regeren.

Gelukkig zijn er absoluut geen belangrijke dingen die dringend aangepakt moeten worden op het eiland. Vrijdagmiddag is het weer Happy Hour en het zonnetje schijnt.

Comments

Ik luisterde vroeger ook stiekem naar Supertramp!

Tja, gaat goed he...

En dit Curacao wil een Status Aparte op weg naar onafhankelijkheid!!!

Ik vrees het ergste voor de toekomst...

De ontwikkelingen op Curacao van gisteren en vandaag geven weer hoop voor de toekomst.

Toch????

@Lijn: Wellicht dat onze regering als popgroep meer potten kan breken... :-) (En die van jullie ook!)
@Cerito: Another Haiti?
@Roos: Mwoah... het is maar hoe je het bekijkt... Wat vind jij er precies positief aan?

Tja Casa...
Haiti! nee dat denk ik niet.
Ik weet niet wat de toekomst ons brengt.
Ik weet wel, met pijn in mijn hart, dat ik niet op Curacao zal blijven.
Heb je de Amigo gisteren gelezen over Cova zijn laatste redevoering...
Hij "fulmineerde" tegen Nederland, tegen het neo-kolonialisme van Nederland en nog een paar dingen (dus ook tegen Nederlanders op Curacao).
En er zijn volgens mij veel Curacao-enaren die ook zo denken en dan denk ik aan de FOL stemmers.
Ik heb het idee dat ik hier straks niet meer welkom ben.

Het wordt tijd dat Brillie het eiland gaat aandoen. Eens kijken of we nog de boel een beetje aan de gang kunnen krijgen.

Het is wel duidelijk dat onafhankelijkheid voor de Nederlandse Antillen, zeker voor de ABC eilanden, een "inpossible dream" is. De keuze is middels Nederland onderdeel van de Europeesche Unie worden of onderdeel van Venezuela. Kiest u maar! Ik denk dat Nederland de Antillen graag de onafhankelijkheid gunt, dan zijn we van het gezeur af en Hugo Chavez regelt de rest wel met hulp van zijn mannetjes op de eilanden.

vdb

Dat laatste is het belangrijkste en om het eerste moet je proberen te glimlachen, je kunt er toch niet veel mee.

@Cerito: De toekomst zal het leren. Ik heb nog steeds de hoop dat een eventueel volgend kabinet in Nederland de Antillenproblematiek wel serieus wil aanpakken. Misschien tegen beter weten in, maar toch...
@Brillie: Is een goed idee, zorg wel dat je Papiaments spreekt als je hier komt, swa... ;-)
@MJvandenBroek: Nederland is de Antillen liever kwijt dan rijk dat is zeker. Veel Curacaoenaars zien Venezuela absoluut niet zitten. Misschien wordt dat anders als Chavez toch slaagt in zijn missie. Als de rijkdom van de Venezolaanse olie eerlijk wordt verdeeld over de inwoners moet iedereen daar een heel acceptabel leventje kunnen leiden. En wordt het misschien toch interessant voor Curacao...
@Henk(ES): Zo is het maar net. Ik kijk nu naar buiten en... ja, hij schijnt weer hevig!

Cova vijfde colonne van Hugo Chavez? Onafhankelijkheid van Curacao betekent onvermijdelijk uiteindelijk ingelijfd worden bij Venezuela, wat geografisch gezien alleen maar logisch is. Misschien toch maar beter onderdeel worden van de Europeesche Unie als koninkrijkseiland van Nederland?

mjvdb

@ Casa: excuus.... mijn "sarcastic mood" was niet helemaal doorgekomen geloof ik.....

Met het gedrag van sommige politici daar wordt toch impliciet gekozen voor de nieuwe staatsvorm "bananenrepubliek"?

@Mjvdb: Je bent zo te lezen geen Chavista... ;-) Ik geloof niet dat veel Curacaoenaars erop zitten te wachten om te switchen naar Spaanstalig onderwijs. En al helemaal niet als het Papiaments is gedoemd te verdwijnen...
@Roos: Ik had wel zo\'n vermoeden, maar aan de hand van een paar woorden is dat soms wat moeilijk in te schatten en dan neem ik het zekere voor het onzekere... ;-)
@Angel: Dat klopt. Diezelfde gedachte bekruipt mij echter ook zo nu en dan als ik het Nederlandse kabinet hoor over de Europese Grondwet in relatie tot een grootschalige oorlog en andere smakeloze vergelijkingen...