Main

Techniek Archives

June 9, 2002

Schepen kijken

Dit weekend was er een botenshow, iets van Americas Sail 2002. Vrijdagavond gingen we eens kijken, eerst wat Westmalle Dubbel drinken bij Pleincafe Wilhelmina. Dan zien de scheepjes er gelijk wat interessanter uit. De sfeer was goed in Otrabanda, er waren veel kraampjes en podia waar muziek werd gemaakt. Om een uur of half elf vonden wij het welletjes, Luchiano lag al zowat te slapen. De avond werd afgesloten bij Nancy Snack, alwaar je de lekkerste Lomitu ku Batata (ossenhaas met patat) van Curacao kunt krijgen. Zeker als je de lomito helemaal bedekt met pika (scherp spul) en de batata met knoflooksaus. Een volgende keer meer over Nancy, de attractie.

Zaterdagmiddag togen we opnieuw naar de bootjes. Ditmaal mochten we er ook nog in. Er lag een mooi exemplaar uit Brazilie, de naam is me helaas ontschoten. Al biertjes drinkend wandelden we langs de kade, lekker in het zonnetje. Het laatste schip was van de Nederlandse Marine. Het was niet de Pelikaan van Steefopzee, de broer van Yannah. Maar wel de Hr. Ms. Bloys van Treslong, zo'n naam vergeet je van je leven niet. Dit type schip heeft een helicopter aan boord, maar die was er nu even niet. 'Zeker even boodschappen doen', grapte ik op Seth Gaaikema-nivo. Toen heb ik maar een T-shirt van de Nederlandse Marine aangeschaft.

Uiteindelijk eindigden we bij Pleincafe Wilhelmina. Overigens, voor de lezers die niet bekend zijn met Curacao, er zijn wel degelijk nog meer cafe's op dit eiland! Maar daar werkt dan niet mijn favoriete serveerster, Laura. We zaten lekker aan de Westmalle Triple ditmaal. Toen zag ik mijn huisarts Harry aan een tafeltje zitten. Harry drumt in zijn vrije tijd bij de op Curacao wereldberoemde band Diverse Sauzen, vooral bekend van hun hit Chillen op de Antillen. Nu trad hij op in een gelegenheidsformatie, volgens mij heette het Toon back in August, maar na vier Westmalle Triple sta ik hier niet meer 100% voor in. Wel weet ik nog dat het een driemansgroep was die nummers van Creedence, Jimi Hendrix en dergelijke speelde. En voor een perfect sfeertje zorgde.

Thuisgekomen wilde ik nog wat naar Costa kijken, Lucy zat echter op haar praatstoel dus toen ben ik na een kwartiertje maar het bed ingedoken... :-)

August 12, 2002

Computers zijn net mensen

Aqualectra is het electriciteits- en waterleidingbedrijf op Curacao. De klanten kunnen betalen bij vier betaalkantoren: Otrabanda, Santa Maria, Santa Rosa en Barber. Op alle betaalkantoren staat een Compaq Server en dat al sinds ruim drie jaar. De servers moeten ge-upgrade worden naar Windows/2000 en dat doen wij één voor één. We halen een server van de betreffende lokatie op, transporteren hem naar Otrabanda en installeren hem daar opnieuw. Als de server klaar is, mag hij weer terug.

Nu komt het vreemde. Deze servers draaien al ruim drie jaren zonder een enkel probleem. Op het moment dat ze echter getransporteerd zijn en opnieuw geïnstalleerd dienen te worden, komen allerlei gebreken aan het licht. Twee servers kunnen we al niet meer gebruiken en verdwijnen op de schroothoop. Is het met mensen niet precies hetzelfde? Neem een oude zwerver, helemaal vervuild. 's Zomers en 's winters, dag en nacht, leeft deze man zonder problemen op straat. Soms wordt zo'n zwerver wel eens van de straat geplukt en helemaal schoongewassen. En prompt gaat hij de pijp uit. Zo ziet men maar weer: oude computers en mensen moet men met rust laten.

September 20, 2002

Ellende ligt op de loer

Na dat Ratelband-achtige postje (bedankt Piet) van gisteren mag het vandaag weer iets negatiever. Gisterenavond vond er onderhoud plaats op onze belangrijkste Unix-machine. Op zich verliep alles goed, maar er zijn wat nare dingen aan het licht gekomen. Zo blijken de twee interne disks, waarvan de boot-disk er één is, niet gemirrored te zijn. Even een korte uitleg voor de niet computer-deskundige: het mirroren van disks houdt in dat op twee disks exact dezelfde informatie wordt geschreven. Dit is wel iets duurder, immers men moet twee disks aanschaffen in plaats van één en bovendien is er nog wat extra hardware nodig. Het grote voordeel is echter dat als een disk crasht, de machine gewoon doordraait. Reken maar eens uit wat het in uw bedrijf kost als De Grote Computer uitvalt. In geval van het uitvallen van de bootdisk is het allemaal nog een graadje erger, want dan komt de machine helemaal niet meer op. Om het allemaal nog erger te maken blijken veel belangrijke bestanden zich ook op deze bootdisk te bevinden, iets dat eigenlijk uit den boze is. En als klap op de vuurpijl geeft de diagnose software aan dat er nu reeds diskfouten optreden. Tsjakkaa!

Persoonlijk heb ik hier nog wel eens nachtmerries van. Ergens half oktober vorig jaar ontdekte ik bij het bedrijf waar ik toen gedetacheerd was, dat de bootdisk als enige niet gemirrored was. Ik meldde dit aan mijn manager en de tweede disk zou besteld gaan worden. We draaiden op dat moment al anderhalf jaar zonder problemen. Prompt op vrijdag 26 oktober (26 = 2 * 13) gebeurde het, de bootdisk begaf het. IJlings werd hulp uit Venezuela ingevlogen en we zijn het hele weekend in touw geweest. Gelukkig was het een weekend, dan is downtime niet zo erg als doordeweeks.

En nu moet ik maar hopen dat ik niet nogmaals het onheil afroep en dat de niet gemirrorde disks nog even blijven doordraaien...

October 15, 2002

Control-C

Vandaag was/is een hectische dag. Er waren wat problemen met onze web-applicaties. Nu is een van de bijzonderheden van een webapplicatie dat men potentieel de gehele wereld als klant op bezoek kan krijgen. Dit gegeven leidt al snel tot enige stress.

Gelukkig heb ik de problemen gevonden en opgelost. Alleen moest er nog wat backlog ingehaald worden. Ik dacht: 'Kom, ik begin met het grootste file, dan schiet het lekker op!'. Iets voor twaalven startte ik het proces en al vrij snel kon ik inschatten dat de doorlooptijd zo'n 40 uur zou bedragen. Dat konden we net halen voor de full backup van morgennacht.

Nu heb ik op mijn Linux-machine altijd minimaal vijf windows openstaan. In een daarvan liep het langdurige programma, in een andere monitorde ik een file. Dat laatste wilde ik stoppen met de befaamde Control-C toets. Op het moment dat ik die knop indrukte voelde en wist ik dat het verkeerde window actief was. Hierdoor stopte het langdurige programma. Nu komt het pas donderdag aan de beurt, maar dan start ik het wel met nohup (in de achtergrond) op.

Hmm, beetje technische update vandaag...

December 9, 2002

Casa M.

Op mijn werk hebben we een grote kluis. Zo'n echte met zware deuren en een ronde knop met cijfers. In deze kluis worden geen diamanten of goud of andere zaken van grote materiele waarde bewaard, maar wel backups van het computersysteem in de vorm van tapes en CD's.

Zo af en toe moet ik er een CD'tje instoppen en soms moet ik er eentje uithalen. Vandaag was het weer zover en ik vroeg aan een van de kluisadministratrices of zij met mij naar de kluis wilde gaan. Dat vond zij prima, maar tevens achtte zij de tijd rijp om mij de toegangskode te overhandigen.

Met die code stond ik even later alleen voor de kluis. Zoveel maal moet de knop naar rechts worden gedraaid, tot hij precies op het aangegeven nummer staat. Dan weer zoveel keer naar links, naar rechts etc. Al draaiend verloor ik al snel het vertrouwen dat dat allemaal in één keer goed zou gaan. Tegen collega Ino zei ik derhalve: 'Als dat ding in één keer open gaat, vreet ik mijn muts op!'.

Toen ik de knop bij de laatste draai op het laatste getal zette, hoorde ik warempel een klein klikje. Daar had ik geen stethoscoop voor nodig. Ik bediende de hendel, lispelde inwendig 'Sesam Open U' en de kluis was open. Een overwinningsgevoel maakte zich van mij meester. Nu nog moet ik mij bedwingen om de combinatie niet hier op te schrijven. En ik associeerde mezelf onmiddellijk met Meesterkraker Aage M., bekend van zijn boek Mijn nachten met de thermische lans. U kunt de uitspraak van de Hoge Raad nog nalezen.

Kluizen blijven iets magisch en mysterieus houden. Dat bleek wel toen ik in Google wat onderzoek wilde doen omtrent de werking van een dergelijk slot. Niet te vinden! Nu heb ik niet zo lang gezocht, maar toch. Ik hou mij dan ook aanbevolen voor links, posts en artikelen met betrekking tot de werking van het kluisslot.

Die muts heb ik overigens niet opgegeten, tot dusverre hadden we die niet nodig op Curacao. Sinds een week of twee staat de airconditioning hier echter dermate hoog, dat daar spoedig verandering in zou kunnen komen.

February 12, 2003

Daar is over nagedacht

Sommige dingen zijn gemakkelijk te bedienen, andere niet. Een moeilijk te bedienen apparaat is de video-recorder. Ooit zag ik een klachtenprogramma over technische apparatuur en een JVC videorecorder veroverde de eerste plaats, qua gebruikersonvriendelijkheid. Toen de marketing-afdeling van JVC met dit resultaat werd geconfronteerd, deed men nogal badinerend over de ontevreden consumenten, die hadden natuurlijk de gebruiksaanwijzing niet gelezen en/of waren gewoon te dom.

Vervolgens werd een JVC-marketing medewerker uitgenodigd in het programma. Hem werd verzocht de bewuste video-recorder te installeren en te configureren. Hilariteit alom, toen de beste man het na vier uren opgaf. 'We moeten toch nog eens naar die gebruiksaanwijzing kijken', sprak hij.

Gelukkig kan het ook anders. Deze week kreeg ik een nieuwe mobiele telefoon en allemachtig wat zitten die dingen goed in elkaar. Precies de juiste functies onder de juiste knoppen. Neem bijvoorbeeld het invoeren van een telefoonboekje. Bij mijn oude telefoon moest ik een knop indrukken om van hoofd- naar kleine letters te switchen en vice versa. De nieuwe doet dat automatisch, want hij beschikt over een zogenaamde initcap functie, aangegeven met Abc op het display.

Ook ingewikkeldere en minder gebruikte functies zoals het instellen van een voice tag, hiermee zeg ik tegen de telefoon wie ik wil bellen en hij doet het nog ook, is een fluitje van een cent. Meestal heb ik al gauw een lijst van 200 verbeterpunten bij een technisch apparaat, bij de mobiele telefoon blijft er niet veel te wensen over. Daar is duidelijk over nagedacht.

August 15, 2003

Verraad!

Het ongelofelijke is geschied, dus het moet wel heel erg hard nodig zijn. Het almachtige Microsoft heeft zijn Windows Update website verhuisd naar Linux servers. Ik las dit bericht bij Lulderij en moest er om lachen. Als Linux hier geen munt uit slaat qua zelfpromotie dan weet ik het ook niet meer.

De nieuwste BMW 7-serie had in het begin kuren. Toch zou het onvoorstelbaar zijn dat de BMW-directie om die reden voortaan het terrein op komt rijden in de Mercedes S-klasse. In Stuttgart zouden ze zich een bult lachen.

De angst zit er kennelijk flink in bij Bill en zijn brothers in crime. Morgen slaat de Blaster-worm toe. Heel toevallig heb ik hem gisteren verwijderd van onze thuiscomputer. Die was al erg langzaam geworden en dinsdag kregen we ineens meldingen dat svchost afgesloten werd. Op zich kan mij dat niets schelen, maar vervolgens kon ik geen link meer openen in een new window.

Zaterdag zou ik de pc opnieuw installeren, maar toevallig hoorde ik een collega door de telefoon tegen zijn vrouw iets over svchost zeggen. Toen pas legde ik de relatie met Blaster. Na een uurtje ontwormen deed alles het weer als vanouds. Dat scheelt Microsoft morgen dus één attack.

Of beter gezegd: het scheelt Linux morgen één attack.

About Techniek

This page contains an archive of all entries posted to blogger in the Techniek category. They are listed from oldest to newest.

Taal is the previous category.

Vergunningen is the next category.

Many more can be found on the main index page or by looking through the archives.

Powered by
Movable Type 3.33