Main

Economie Archives

December 23, 2002

Blind Goudmijntje

Ge´nspireerd door het gouden duo Cockie / Ton Sijbrands ben ik eindelijk verlost van het probleem: 'Wat moet ik die persoon voor zijn verjaardag of andere gebeurtenis geven'. Zoals wellicht bekend heeft Ton Sijbrands zojuist zijn eigen record Blind Simultaan Dammen verbeterd, een weergaloze prestatie.

Denk u eens in hoeveel materiaal er bespaard kan worden als we meer dingen blind gaan doen. En het is niet alleen financieel-technisch voordelig, neen, ook de hersencellen worden extra geprikkeld.

Er wordt nu zowel door Ravensburg als Jumbo aan mij getrokken om de patenten voor onder anderen Blind Monopoly, Blind Risk, Blind Klaverjassen en nog een hele rits spellen. De prijsstelling is interessant en consistent. U vraagt per email een spel aan en ik bereken u tien US Dollar, dan wel tien Euro, al naar gelang welke munteenheid de hoogste koers heeft. Wat krijgt u van mij? Een mail terug met in het Subject de naam van het door u aangevraagde blinde spel. En het plezier kan beginnen!

Voor slechts twee Dollar/Euro meer ontvangt u de Simultaan variant, waarmee u gerechtigd bent om maximaal op 100 virtuele plaatsen tegelijk te spelen.

In fase twee staat Blind DVD op het programma. U bespaart veel geld aan DVD-spelers (niet meer nodig) en heeft nooit problemen met incompatable software. (C)asaSoft ™ garandeert dat alle Blind producten op hetzelfde platform zullen draaien.

Alle gelijkenis met mijn voorgangers uit de vorige eeuw, zoals daar zijn Microsoft ™ berust op louter toeval.

January 27, 2003

Miljoenen

Zoals bekend wordt geld steeds minder waard. Alleen volgens Herman Finkers is dat niet zo, immers hij betaalt nog steeds 75 cent voor een postzegel van 75 cent. Voor andere mensen geldt de stelling wel en daarom moeten we met zijn allen ook steeds meer verdienen om geen koopkrachtveries te lijden. Eigenlijk is die geldontwaarding best een slimme truc. Door mensen er jaarlijks een paar honderd gulden bij te geven, lijkt het in ieder geval of men erop vooruit gaat.

Begin jaren zeventig bestonden er nog limieten. Zo kostte een Rolls Royce, de duurste auto ter wereld, ongeveer 100.000 gulden. En Johan Cruyff, een van de beste voetballers van dat moment, ging voor een miljoen naar FC Barcelona. Voor mij absurd hoge bedragen.

Inmiddels kan men bij Opel, Ford of Volkswagen al lang een auto uitkiezen van meer dan een ton en als een voetbalclub een miljoen gulden neertelt voor een speler, is de kans groot dat ik hem niet eens ken.

Nu wil ik niet ouderwets overkomen, ik begrijp ook wel dat de tijd niet stil blijft staan. Toch denk ik dat de verhoudingen inmiddels enigszins zoek zijn. Waar een wereldklasse voetballer als Cruyff een miljoen kostte, heeft zijn voormalige club FC Barcelona nu moeite om de trainer, Louis van Gaal, kwijt te raken. Bij ontslag ontvangt Van Gaal namelijk een afkoopsom van zeven miljoen euro. Dat is pak hem beet 15 miljoen gulden, let wel: voor ontslag wegens slechte prestaties!

Overigens bedoel ik bovenstaande niet als kritiek op Van Gaal, ik geef de man groot gelijk dat hij deze regeling heeft bedongen en Barcelona zat er zelf bij aan de onderhandelingstafel. Neen, het gaat mij om de voor mij enorme paradox tussen slecht presteren en extra beloning. Men ziet het ook in het bedrijfsleven, bij bedrijven waar het slecht gaat steekt het topmanagement nog een extra bonus in de zak.

De keus is nu aan Barcelona, ofwel Van Gaal met 7 miljoen euro naar huis sturen en in de Primera Division blijven, ofwel de Champions League winnen, maar wel degraderen in Spanje...

February 3, 2003

Leven met Bezuinigingen

Ruimtevaart is een richtingbepalende wetenschap. Vele toepassingen in ons dagelijks leven stammen direct of indirect af van uitvindingen ten bate van de Ruimtevaart. Ruimtevaart heeft ook te maken met prestige, met name tussen Rusland en de Verenigde Staten. Wie heeft de eerste raket in de ruimte, wie het eerste levende wezen, de eerste mens en wie landt er het eerst op de Maan.

Het competitie-element is enigszins weggevallen de laatste jaren. Deels komt dit doordat het de Russen aan geld ontbreekt om de race goed aan te gaan, deels ook door de vriendschappelijkere betrekkingen tussen beide landen, met name in de wetenschap. Tegenwoordig kan een Amerikaan al mee in een Russisch ruimteschip en andersom.

Misschien hadden de Amerikanen het competitie-element juist het hardste nodig. De afgelopen jaren is er flink bezuinigd in de Ruimtevaartprogramma's. Door sommigen is daar fel tegen geprotesteerd, maar ja, het is lastig bewijzen dat bezuinigingen niet kunnen, tot er een calamiteit optreedt. Zoals afgelopen zaterdag met het Ruimteveer Columbia, waarbij zeven astronauten het leven lieten.

In de periode 1995-1999 is het aantal onderhoudsmonteurs gekrompen van 3000 tot 1800. Van die 1800 zijn er velen vermoeid en overwerkt. In mijn (bescheiden) optiek lag dit ongeluk overigens niet aan een vermoeide onderhoudsmonteur, maar eerder aan een inschattingsfout van de technici die de schade aan de linkervleugel moesten beoordelen.

Leven met bezuinigingen. Astronauten, hoe wrang het ook klinkt, kiezen voor het verwezenlijken van hun jongens- of tegenwoordig ook meisjes-droom in de vorm van een vlucht in een raket. Wat dat betreft is de situatie in bijvoorbeeld de Gezondheidszorg schrijnender, terwijl er wel degelijk parallellen te trekken zijn. Feitelijk is een te klein aantal chirurgen aan het werk om adequate dienstverlening te leveren. Oververmoeidheid komt derhalve ook daar vaak voor, alleen zijn het de chirurgen zelf die ook nog eens de situatie moeten inschatten en beoordelen. Wie controleert ze op het moment suprŕme?

Hier komt nog bij dat een vergroting van het aanbod van gekwalificeerde medici niet direct in het belang is van de groep zelf, in ieder geval niet op financieel terrein. De vraag is dus: "Hoe vindt men de balans tussen bezuinigen en een verantwoorde operatie?".

April 1, 2003

Spider Shares

Order now! CasaSpider Shares!!!CasaSpider is naar de Beurs. Hier heeft de wereldbevolking jaren op gewacht. U moet er wel snel bij zijn want er zijn er slechts 5000 uitgegeven. Ego´stisch als ik ben heb ik er meteen 1800 zelf ingepikt. Vind u het gek, die dingen gaan geld waard worden!

Listed on BlogShares

Het betreft hier nog geeneens een 1-April grap. Op de site van Blogshares.com kunt u in virtuele weblog-aandelen handelen. Ik heb me er nog niet echt in verdiept en snap derhalve ook niet hoe je daar nu rijk mee kunt worden. Toch heb ik mijn beginkapitaal van $500,= al opgewaardeerd naar $524,= of daaromtrent.

Enige jaren geleden introduceerde de Rabobank een Beursspel, ik deed er fanatiek aan mee en verdiepte me in opties en futures. Toch was ik snel failliet. Ik herinner me nog dat ik het Financieel Dagblad helemaal uitpluisde. Er stond een artikel in over Nedloyd, dat dat bedrijf eigenlijk ondergewaardeerd was. Snel zette ik mijn hele kapitaal in op Nedloyd. De volgende morgen was ik 60.000 gulden armer. Dat meldde ik terloops op mijn werk. Ik zie onze toenmalige data-administrator Jan Dijkstra nog wit wegtrekken: 'Jij hebt 60.000 gulden verloren?'. Gelukkig was het maar een spelletje.

Met Blogshares ben ik waarschijnlijk ook snel klaar. Ik ben meer het ouderwetse type, ik bewaar mijn weblog liever in een ouwe sok.

June 18, 2003

Bezuinigingen

Chica de la Semana: Caroline!Het leven wordt steeds duurder, volgens mij is dat een grote truc. Heeft sparen eigenlijk wel zin, als geld steeds minder waard wordt? Nou ja, als het leven snel genoeg duurder wordt, hoeft men zich over sparen geen zorgen te maken.

Neem nu bijvoorbeeld de Nederlandse tijdschriften. Sinds jaar en dag koop ik wekelijks de Nieuwe Revu, de Panorama en de Autoweek. Ik kan mij nog herinneren dat ik in 1995 dacht: 'Sjonge, 4.95 is best duur voor zo'n blad!'.

Dat dacht ik trouwens ook van een zak chips, die 5.50 moest kosten. Guldens wel te verstaan. Na een tijdje begon ik ze toch te kopen. Kennelijk went alles.

Het verschil is echter dat de chips nog steeds 5.50 kosten, maar de Nederlandse tijdschriften steeds duurder worden. Vandaag besloot ik de bladen in de schappen te laten roesten. Acht gulden dertig (8.30) vind ik toch echt teveel voor een Nieuwe Revu. In Nederland kost hij 2.25 Euro.

Gelukkig worden de Chica's de la Semana van La Chica Merengue niet duurder, ze zijn nog steeds gratis. Caroline is de vriendin van Joanne, die vorige week aan de beurt was. De foto's zien er als gebruikelijk uitstekend uit, eigenlijk veel beter dan zo'n suffe Nieuwe Revu of Panorama.

June 19, 2003

Open Sky

Sinds kort is luchtvaartmaatschappij Air Holland aktief op het traject Amsterdam - Willemstad. Voorlopig nog slechts met het verkopen van tickets, maar maandag 30 juni moet de eerste vlucht plaatsvinden.

Het meest in het oog springende is de prijs van de aangeboden tickets, vanaf 499 Antilliaanse guldens ofwel zo'n 245 Euro. Detail is dat er geen gratis maaltijden en drank worden geserveerd. De concurrentie is per persoon zo'n 700 gulden duurder, daar kan men toch een hele dure fles whiskey of iets anders van kopen.

De concurrentie, dat is de KLM en het Curacaose DCA, voorheen ALM. De KLM houdt zich koest en geeft eigenlijk geen commentaar op de nieuwkomer. DCA daarentegen ziet zijn meest winstgevende tak in gevaar komen en is overgegaan tot minder faire maatregelen. Zo worden reisburo's die Air Holland tickets verkopen afgesloten van het DCA reserveringssysteem.

De reisburo's zijn voor dit dreigement gezwicht en Air Holland verkoopt nu zelf zijn tickets in een provisorisch ingerichte ruimte. Deze ontwikkeling is grappig in het licht gezien van het zogenaamde Open Skies verdrag. Toen de KLM het alleenrecht had op de route Willemstad - Amsterdam, vond DCA (toen nog DCE geheten), het normaal dat er concurrentie bij mocht komen. Daar zou immers de arme burger, die al jaren teveel betaalt, van profiteren.

Kennelijk heeft de arme burger inmiddels wel genoeg geprofiteerd van de iets verlaagde tarieven. Nog meer hoeft echt niet, tenminste volgens DCA. Als men het negatief uitlegt is dit standpunt op zijn minst hypocriet te noemen.


Open Sky volgens DCA


Benno, met overigens twee erg mooie en goedkope appartementen op Curacao in de aanbieding, verbaasde zich ook over de houding van DCA. Hij was nog opzoek naar de spotprent die eergisteren in de Amigoe stond. Bij deze, Benno.

June 20, 2003

Orakel

Van oudsher willen mensen graag weten wat zij moeten doen. Waarzeggers, heksen, motivators, adviseurs, er is altijd een markt voor geweest. In de oudheid kende men het Orakel van Delphi. Veel machtige mensen hebben belangrijke beslissingen af laten hangen van dit Orakel. Jammer genoeg konden de uitspraken van de Pythia niet zelden op meerdere manieren geduid worden.

Een mooi voorbeeld van Delphische orakel-taal is de voorspelling die koning Kroesos van LydiŰ te horen kreeg, toen hij vroeg of hij een oorlog tegen PerziŰ moest beginnen: 'Als hij (Kroesos) de grensrivier de Halys overtrekt, stort inderdaad een groot rijk ineen'. Kroesos zag hierin een goedkeuring. Te laat besefte hij dat 'het grote rijk' ook LydiŰ kon zijn.

Sinds 1 mei doe ik met redelijk succes mee aan de Blogshares. Op allerlei manieren probeer ik het aandeel CasaSpider meer waard te laten worden. Laatst vonden er wat transacties plaats, waardoor het aandeel daadwerkelijk nogal steeg. De Blogshares software krijgt steeds meer kunstmatige intelligentie en geeft adviezen om bepaalde aandelen te kopen, te behouden of af te stoten.

Het advies met betrekking tot het aandeel CasaSpider zag er na de plotselinge opwaardering als volgt uit:

What should I do?

Het lijkt het Orakel van Delphi wel! Mogen wij concluderen dat Decision-making software uit de 21e eeuw grote overeenkomsten vertoont met een gedrogeerde Priesteres uit de Griekse Oudheid?

About Economie

This page contains an archive of all entries posted to blogger in the Economie category. They are listed from oldest to newest.

Dieren & Planten is the previous category.

Familie is the next category.

Many more can be found on the main index page or by looking through the archives.

Powered by
Movable Type 3.33