« CasaMovie: Princess Diana 1 Year | Main | Moederdag 2007 »

Kiest Jacob Dekker eieren voor zijn Gelt?

Het verdient aanbeveling om eerst de posts Jacob Gelt Dekker en Jacob Gelt Dekker (2) te lezen. Hierin komen historie en achtergronden van deze interessante man aan de orde alsmede zijn opzienbarende column Visitekaartje Hato van 6 augustus 2006 in luchtvaartnieuws.nl. Geen enkele gebeurtenis staat op zichzelf.

Donderdagmiddag 10 mei hield Jacob Gelt Dekker een speech voor de Caribbean Hotel & Tourism Investment Conference in het WTC. Ongeveer 400 potentiele buitenlandse investeerders zijn hiervoor naar Curacao gekomen. In zijn speech refereerde Gelt Dekker door het tonen van een hakenkruis op het grote presentatiescherm naar bovengenoemde kwestie van 6 augustus 2006 toen Charles Cooper (MAN), Eunice Eijsden (MAN) en Faroe Metry (PNP) hem tot persona non grata verklaarden. Het leggen van een link naar de tijd van Nazi-Duitsland getuigt overigens nooit van klasse en gaat altijd mank.

Vervolgens veegde hij de vloer aan met Curacaose politici die hij van corruptie en nepotisme beticht en met duizenden Curacaose jongeren die niet willen werken maar wel heen en weer reizen tussen Curacao en Nederland om drugs te smokkelen.

Hugo Chávez, president van het op 60 kilometer afstand gelegen Venezuela, noemde hij als de grote man achter de drugshandel en legde en passant een link naar de moord op pastoor Alejandro Montoya die plaatsvond op 21 augustus 2006.

10.05.2007: Jacob Gelt Dekker houdt presentatie voor Investment Conference en veroorzaakt nogal wat deining. Foto: Amigoe krantMen verwachtte van Jacob Gelt Dekker iets te horen over zijn project Kurá Hulanda en hoe hij daarmee het aangezicht van Otrabanda heeft veranderd.

Op Curacao is geschokt en emotioneel gereageerd op de presentatie. Alle politieke partijen en iedere groepering dan wel organisatie spreekt zijn afkeur uit over het optreden. Ten eerste over de inhoud en ten tweede over de plaats, voor de ogen van 400 mogelijke buitenlandse investeerders.

Is Jacob Gelt Dekker daadwerkelijk de (zelfbenoemde) filantroop die Curacao een warm hart toedraagt?

Bij alles wat men doet dient men een doel voor ogen te hebben. Dat geldt des te meer voor mensen met een bepaalde status in de samenleving aangezien zij nu eenmaal meer invloed uitoefenen. Welk doel had Jacob Gelt Dekker voor ogen met zijn presentatie? Na analyse kan men tot geen andere conclusie komen dan het uiten van frustratie. Frustratie is iets heel menselijks maar tegelijkertijd ook iets negatiefs. Het is zelden verstandig vanuit frustratie dingen proberen te bewerkstelligen en al helemaal niet als men daarvoor praktisch nul procent draagvlak heeft.

Hoe nu verder?

Tussen Jacob Gelt Dekker en Curacao komt het niet meer goed. Wederom gaan stemmen op om de opportunist tot persona non grata te verklaren, maar nu echt. Daar zie ik niets in. Beter is het hem het podium te ontnemen om zijn gedachten in het openbaar te ventileren, tenminste op Curacao. Het heeft er alle schijn van dat Gelt Dekker geniet van de emotionele reacties die hij oproept.

Menigeen vraagt zich af waarom hij niet gewoon eieren voor zijn geld kiest, zijn boeltje pakt en naar een andere mooie plek op aarde verhuist. Immers, als men het ergens zo slecht naar zijn zin heeft en de middelen heeft om waar dan ook riant te wonen, waarom blijft men dan toch op dat gehate eiland van 440 vierkante kilometer plakken?

Of is de Jacob Gelt Dekker van hogerhand gezonden met de missie om ons paradijselijke eiland in de Caribische Zee zoveel mogelijk te kwellen, wellicht ter compensatie voor het lekkere klimaat?

Over eieren en van hogerhand gesproken. Luchiano (9) kan tegenwoordig zelf eieren bakken. Zaterdag bereidde hij mijn ontbijt. Helaas bevonden zich in het ei nog stukjes schaal en ook de presentatie is nauwelijks beter dan die van Jacob Gelt Dekker. Neen, vooralsnog is Luchiano niet van hogerhand gezonden om het Michelin-sterren te laten regenen in ons huis.

Update 14.05.2007 / 13:30

Op YouTube is inmiddels een aantal filmpjes te bekijken over deze kwestie.

Comments

In tegenstelling tot Jacob Gelt deed Luchiano wel zijn best om er iets lekkers van te maken!

Ik zeg maar zo, het begin is er! En hoe denk je dat al die 3 sterren Michelin koks zijn begonnen? Nee je moet het talent niet in de kiem smoren maar ruimte geven om zich verder te ontwikkelen. Volgende stap: Scrambled eggs of zo?

Kleine dingen en dichtbij zijn toch altijd belangrijker en interesanter dan de grote dingen!

Hoewel sommige uitspraken van JGD wel op de waarheid berusten overdrijft hij ook enorm op andere punten. En om uitgerekend jou frustratie te uiten op zo'n conference is helemaal ten zotte ! Het is net alsof je een winkel hebt, de klanten komen binnen en i.p.v jou producten en service te promoten doe je precies het tegenovergestelde. Om hem het eiland uit te schoppen is inderdaad ook belachelijk maar men moet hem, zoals je al schreef, hem het gelegenheid ontnemen om dit soort uitspraken in het openbaar te kunnen doen (zover het dan mogelijk is)

Trouwens, smaakte dat brood met ei van Luchiano wel ? Presentatie is altijd mooi meegenomen, maar smaak is belangrijk ! :-)

Typisch JGD,bedoelt het goed maar maakt altijd de fout het verkeerd over te brengen.Heb op zijn website het geschrevene gelezen. Vond dat er veel punten waren waarop ik hem gelijk moest geven.Hem een persona non grata maken heeft weinig zin want hij woont grotendeels in de USA (ook vanwege behandeling van zijn ziekte)en ik ben nog altijd voorstander van vrijheid van meningsuiting. Ook met deze vrijheid moet men weten om te gaan.Het beledigen en beschuldigen van mensen hoort hier zeker niet bij.
Luciano heeft met papa kunnen oefenen. Nu voor mama (moederdag) een goed eitje bakken en opdienen.

Ik heb de speech gelezen en de presentatie gezien op de website van JGD. Ik vond het niet echt opzienbarend, feitelijk vertelt JGD niks nieuws, hij legt alleen weer de vinger op de zere plek.
Ik denk echt dat hij het erg goed voor heeft met Curacao en met name het gewone volk zonder politieke invloed. Hij ziet zichzelf als een soort messias die corruptie en nepotisme met wortel en tak moet en zal uitroeien op Curacao; geen slecht idee m.i.
Persona non grata verklaren op basis van uitspraken druist in tegen het beginsel van vrijheid van meningsuiting en is niet te tolereren in een democratie. Veel mensen op Curacao hebben volgens mij erg lange tenen...

Op deze fraaie zondagmorgen heb ik alle stukken in alle rust eens doorgelezen.

Vorige week las ik dit stuk op Zibb.nl ( http://www.zibb.nl/horeca/hotel/nieuws_start/asp/artnr/1400266/versie/1/index.html ), zat te twijfelen om het naar je te mailen, maar, zoals later bleek, kwam je er ongetwijfeld zelf wel al mee! :)

Bij het lezen van de oude artikelen zag ik ook een nog oudere kwestie naar boven komen: http://www.casaspider.com/live/2003/09/thuis_te_gast.html (laatste alinea :) Was hier ook iemand gefrustreerd? :)


Wat mij opvalt zijn de volgende aspecten:
Jacob Dekker wil in de smaak vallen.
Is enigszins gefrustreerd vanwege tegenwerking.
Jacob Dekker had/heeft volgens mij wel het goede voor met Curacao.

Na al deze woorden van Jacob Dekker kan ik mij voorstellen dat hij niet meer welkom is op het eiland, maar gelukkig doet hij voor 99% zaken via de telefoon dus hoeft hij ook bijna nooit meer op Curacao te komen.
IK zou tegen 'm zeggen:'Laat Curacao voor wat het is en ga je laatste jaren storten op nieuwe projecten'.

PS, wellicht is er een vacature voor Luchiano bij Kurá Hulanda ;-)

Je reageert al net zo gepikeerd als een doorsnee Curacaose politicus. Heb je toch ergens je benoeming binnen ?

@Piet: Dat is zeker en ook een pluim waard...
@Janneman: Je hebt helemaal gelijk, maar wat koken betreft spat het talent nu niet bepaald van Luchiano af. Wat hij wel erg goed kan is een bananenshake maken trouwens. Dus misschien is er hoop... :-)
@Renesmurf: Precies en daarom schrijf jij vaak over Winschoten en ik over Curacao...
@Curacaoenaar: Heb niets aan je reactie toe te voegen! In een restaurant had ik het brood met ei teruggegeven, maar omdat het Luchiano was heb ik het helemaal opgegeten, met een paar stukjes eierschaal...
@Gepensioeneerde marineman: Over de goede bedoelingen heb ik inmiddels mijn twijfels. Persoonlijke frustraties (van Gelt Dekker en tegen individuen gericht) nemen de overhand. Helaas zijn de eieren op, dus moet Lucy het doen met stokbrood met kipsalade/pesto en brie...
@Lennart: Dat niks nieuws vertellen en de vinger op de zere plek leggen doet hij echter net iets te vaak. En deze keer ook nog eens op de verkeerde plaats. Jacob Gelt Dekker is een harde zakenman en daar is op zich niets mis mee. Zijn eventuele goede bedoelingen zijn overschaduwd door frustratie, maar dat heb ik zojuist al geschreven. Ook ik val wel eens in herhaling... :-)
Vrijheid van meningsuiting? Maak op een Investments Conference in Indonesie maar eens een paar negatieve opmerkingen over Nederland. Eens zien hoe snel je door de AIVD op het matje wordt geroepen... :-)
@GJ: Je hebt er werk van gemaakt, mijn complimenten! Met jouw analyse ben ik het eens. In termen van een huwelijk tussen Gelt Dekker en Curacao kan men zeggen dat de koek op is. Ik weet niet of Kura Hulanda staat te springen om "Een droog broodje met ei en eierschaal" op het menu te zetten... ;-)
@Bodo: Het waren niet alleen alle (!) politici die de presentatie afkeurden. Het Toerismebureau (CTB), Chata en alle andere organisaties deden hetzelfde. Dan lijkt de conclusie gerechtvaardigd dat er iets aan de hand is. Voor het overige heb ik een rationele analyse trachten te maken van het gebeurde...

@CasaSpider: een harde zakenman?? Als hij een harde zakenman was geweest had hij geen dubbeltje op Curacao geïnvesteerd gezien het te verwachten moeizame rendement. JGD is een filantroop, een aparte en een dwarse dat wel.

@CasaSpider: Nog even een opmerking over "de verkeerde plaats". Ik vind dat hij terecht potentiële investeerders wijst op zaken waar hij mee te maken heeft en had, en waarschijnlijk iedereen die voortvarend zaken wil doen op Curacao. Je moet de situatie niet rooskleuriger willen voorstellen dan het in werkelijkheid is, dan worden investeerders om de tuin geleid en zijn ze zo weer vertrokken bij tegenvallende resultaten. Iedereen op Curacao loopt nu wel te jammeren en af te geven op JGD, steek eerst de hand maar eens in eigen boezem. Zelfkritiek siert de mens...., ook JGD natuurlijk :-)

@Lennart: Je hebt me in de lach doen schieten, dank daarovoor! Ik moest meteen denken aan een wasmiddelreclame waarin 'het merk' tegenover 'merk x' wordt gezet. Plotseling hoorde ik een voice-over: "Ja mensen, het is natuurlijk niet ECHT zo dat ons wasmiddel de vlekken meteen verwijderde en die andere helft van het t-shirt vies bleef. Neen, dat hebben wij in scene gezet, want anders koopt u ons wasmiddel natuurlijk nooit!"
Eerlijkheid, muahahaha... :-)
Maar kom op Lennart, als je in augustus 2006 een akkefietje hebt en door drie (3!) mensen tot persona non grata wordt verklaard... moet je dan tijdens een Investment Conference je gram halen en daarop terugkomen gebruikmakend van een hakenkruis? Dat heeft toch echt meer met rancune en het verwerken van persoonlijke frustratie te maken dan met filantropie en een goed hart jegens Curacao...

@CasaSpider: volgens mij is het allemaal niet zo om te lachen..
Dat hakenkruis schijnt volgens JGD systematisch te worden aangebracht op zijn eigendommen op Curacao, waarschijnlijk door rancuneuze, jaloerse types. Voor JGD des te pijnlijk aangezien zijn familie van moeders kant grotendeels is vernietigd in concentratiekampen in DLD geduren WO 2.
Buiten dat vind ik de ophef over deze man onzinnig en buiten proportioneel. Alsof de toekomst van Curacao zou afhangen van 1 man JGD, laat me niet lachen...

Laatst was JGD te gast bij een tv-programma van Harrie Mens. Het was kort voor de verkiezingen op de Antillen. Curacao had volgens hem de keuze tussen democratie of een bananenrepubliek.

Verder heeft hij zelf nog gereageerd op alle ophef die er over zijn rede is ontstaan middels een 'Open Brief aan de Gezaghebber': http://www.jacobgeltdekker.com/news/Open%20brief%20aan%20de%20gezaghebber%20van%20Curacao.html

@Lennart: Als waar is wat jij schrijft is het des te triester dat Jacob Gelt Dekker gebruik maakt van hakenkruizen in zijn presentatie. Juist hij zou beter moeten weten! De toekomst van Curacao hangt niet van hem af, maar dat men de man geen podium meer geeft lijkt mij heel logisch. Overigens is hij in de USA bezig met een film over zijn leven, zal de info daarover straks uitpluizen...
@GJ: Nu is consul Lorenzo Angiolillo Fernandez niet direct de meest aangewezen persoon om Jacob Gelt Dekkers speech met "de woorden van een gek" te betitelen. Zie de diverse posts over deze consul: http://www.casaspider.com/live/2007/02/konsul_venesolano_ta_mira_spok.html
Gelt Dekker heeft zijn uitlatingen als prive-persoon gedaan, in die zin kan Venezuela Curacao hier niet op aanspreken. Positief voor de verhoudingen is de toespraak natuurlijk ook niet...
@Rene: "Keuze tussen democratie of een bananenrepubliek" is een puur persoonlijke mening van Gelt Dekker. Persoonlijk ben ik ook een voorstander van het accepteren van de Slotverklaring, maar het is echt niet zo dat Curacao anders een bananenrepubliek wordt. Gelt Dekker is nu eenmaal geen man van nuances. Dat blijkt ook uit zijn open brief, ik heb de Gezaghebber horen praten (en ook de Minister-President) en zij keurde de presentatie van Gelt Dekker af maar het was allesbehalve een scheldpartij. De meest emotionele in het hele gebeuren is Jacob zelf. Dat blijkt ook wel uit de laatste zin uit zijn open brief: "Indien mevrouw Richards-Dindial meent te moeten blijven bij haar huidige houding en gedrag, doet ze er dan ook beter aan zo snel mogelijk af te treden voordat ze door de Kroon oneervol afgezet zal worden."
Wat veel mensen zijn vergeten is dat Gelt Dekker ook de Nederlandse politici van corruptie beschuldigt. Waarom? Omdat ze niet in hotel Kura Hulanda zouden willen logeren. Zie: http://live.casaspider.com/data/JacobGeltDekker_noemt_Nederlandse_politici_corrupt_September_2003.html
Als men Gelt Dekker een strobreed in de weg legt is men al snel een corrupt persoon, zo lijkt het wel...

@CasaSpider: correctie: http://www.jacobgeltdekker.com/Biography/the_man.htm
De vader van JGD heeft zijn eerste vrouw en kinderen verloren in de Holocaust. JGD was een kind van zijn 2e vrouw.
Typische gedrag zal ook wel, hoe cliché, te maken hebben met zijn jeugd...

Ondanks de waarheden van zijn betoog. (ik denk ook aan het stuk in Napa van de heer Maal). Vraag ik me af wat de toegevoegde waarde hiervan is? JGD heeft al eerder een betoog gehouden tegen de corrupte politici en zijn ze nu minder corrupt. Curacao heeft veel te danken aan de heer JGD maar dat houdt niet in dat hij nu kan zeggen wat hij wil. Ik krijg ook sterk de indruk dat het meer gaat om in de picture te staan dan om de toekomst van Curacao. JGD zou blij moeten zijn met het feit dat er slotverklaring er waarschijnlijk wel door zal komen.

Trouwens corrupte politici niet alleen het probleem van Curacao. In volgens mij alle westerse landen gebeurt dit ook. Ik hoef zeker geen voorbeelden geven van corruptie en vriendjespolitiek in Nederland?

"Dames en heren, Jacob heeft het eiland verlaten."
Voorstel: Geef hem alsnog de onderscheiding van Admiraal van Klein Curaçao!

@Lennart: Dank voor de correctie. Juist vanwege zijn jeugd begrijp ik de talloze verwijzingen naar fascisme, racisme en hakenkruizen totaal niet. Hij zou beter moeten weten...
@Pieter: Correcte analyse, althans ik ben het met je eens... ;-) Overigens ben ik het voor een groot gedeelte eens met Gelt Dekkers analyse over hoe de PAR de Slotverklaring feitelijk uit handen heeft gegeven: http://www.jacobgeltdekker.com/news/PAR-Ramp.html
Met betrekking tot je tweede comment heb ik een link opgenomen in mijn post "Het is droog op Curacao maar toch regent het" over benoemingen in Nederland: http://www.nieuwnieuws.nl/archives/2007/05/column_van_bommel_liever_rob_o.html
@Vernon O: Ach, hij woonde er toch al niet. Klein Curacao is teveel eer...

@CasaSpider: JGD gaat ook al los op GeenStijl:
http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/875341.html#more
Een pittige column!

@CasaSpider: ik snap toch ook niet goed dat ze JGD iedere keer weer de kans geven om "vol" te scoren. Al die reacties op zijn presentatie geven hem toch prachtig de gelegenheid om alles en iedereen er van langs te geven. Gewoon negeren is veel beter; is in ieder geval een stuk professioneler. Nu lacht de onwetende buitenstaander zich een breuk om dit gedoe.

@Lennart: Had de column toevallig (?) net al gelezen op GeenStijl. Eerlijk gezegd dacht ik eerst aan een hoax, maar het schijnt toch echt door Gelt Dekker geschreven te zijn. De naam van je opponent verbasteren (Liesje) en haar aanspreken met 'kindje' getuigt niet van klasse. Feitelijk ontmaskert Gelt Dekker zich iedere keer meer. Dat buitenstaanders zich een breuk lachen... het zij zo.

@CasaSpider: Maar er zit toch wel een kern van waarheid in zijn kritiek? Het vergroot het wellicht tot belachelijke proportie, maar toch..

@Lennart: In mijn horoscoop staat ook altijd wel iets dat klopt... :-)
Okay, een beetje flauw. Maar Jacob Gelt Dekker heeft duidelijk gemaakt niet de juiste persoon te zijn voor een dialoog...