« El Sapo El Sapo (26) | Main | Jacob Gelt Dekker (2) »

Jacob Gelt Dekker

Weinig mensen doen zoveel stof opwaaien op Curacao als Jacob Gelt Dekker. Deze dagen is hij volop in het nieuws naar aanleiding van zijn column Visitekaartje Hato van 6 augustus jongstleden op luchtvaartnieuws.nl.

De titel is nogal misleidend, in plaats van over de geheel vernieuwde luchthaven Hato gaat het artikel voornamelijk over corrupte, incompetente en misdadige bestuurders die het volk meesleuren in hun slechtheid. Zie onderstaande alinea uit de column van Jacob Gelt Dekker:

"De criminele leiders van de Curaçaose samenleving hebben aan de bevolking laten zien hoe het moet; de bevolking volgt gedwee in hun misdadige voetsporen. Misdaad tiert welig en breekt al jarenlang wereldrecords. Corruptie is diepgeworteld als deel van de cultuur. De bevolking is slecht opgeleid en wenst daar zelf niets aan te doen door bijscholing. Arbeidsethiek bij velen gaat niet veel verder dan luiheid, domheid en diefstal van alles wat los en vast zit."

Jacob Gelt Dekker, The ManOndanks dat Gelt Dekker het later zelf ontkent generaliseert hij in zijn artikel. Natuurlijk, in de laatste zin van bovenstaand citaat betekent "bij velen" formeel niet dat dit voor iedereen geldt. Generaliserend is het echter wel degelijk en daardoor volledig buiten proportie.

Om iemands beweegredenen te begrijpen dient men zich in zijn achtergrond te verdiepen. De gevonden gegevens zijn afkomstig van Gelt Dekkers eigen, fraaie website gecombineerd met een interessant interview van de hand van Sander Groen.

Jacob Gelt Dekker is geboren op 22 april 1948 te Osterleek, waarvan ik mij afvraag of hij niet Oterleek bedoelt. Hij studeert tandheelkunde in Amsterdam en raakt op ongeveer 18-jarige leeftijd bevriend met de latere advocaat Gerard Spong. Samen zijn ze weleens laarzen met hoge (haha) hakken gaan kopen. Gelt Dekker ontwikkelt zich tot een door de jetset veelgevraagde en succesvolle tandarts doordat hij een van de eersten is die behandelingen met implantaten aanbiedt.

Op 27-jarige leeftijd krijgt hij voor de eerste keer kanker en brengt veel tijd door in Californische ziekenhuizen. In de jaren '80 zet hij wederom als een van de eersten een fitness-centrum op in Amsterdam: Splash. Zijn eerste grote klapper is de één-uurs fotoservice Super Photo die uiteindelijk 160 filialen omvat. Dit imperium wordt aan Kodak verkocht. Opmerkelijk is dat de onderneming door Jacob Gelt Dekker vrijwel volledig vanaf zijn ziekbed is opgezet en aangestuurd.

Na Super Photo maakt Gelt Dekker het zieltogende Budget Rent a Car gezond en verkoopt het met grote winst. Volgens de Quote-500-lijst bedraagt zijn vermogen 200 miljoen euro. In 1998 bezoekt hij Curacao waar met name het vervallen Otrabanda indruk op hem maakt. Hij start het project Kurá Hulanda, bestaande uit een museum over het slavernijverleden en een vijf-sterren hotel. Later bouwt hij op Westpunt het luxueuze appartementencomplex Lodge Kurá Hulanda and Beach Club en opent een Dialyse Centrum (2006).

Dit alles is nog maar een fractie van wat Gelt Dekker heeft gedaan, een bijzonder aktieve man dus. Als men waar ook ter wereld investeert, ontwikkelt en bouwt heeft men vergunningen nodig. Voor vergunningen moet men bij de overheid zijn. Waar Jacob Gelt Dekker wellicht juist medewerking verwacht, blijkt ook de Curacaose ambtenarij niet altijd even rap. Wel snel melden politieke partijen zich voor een vrijwillige bijdrage aan hun partijkassen, althans volgens Jacob Gelt Dekker.

Er ontstaan wat akkefietjes. Gelt Dekker is niet de man om te zwijgen en brengt controversiële zaken direct in de openbaarheid. Deze transparantie wordt niet door iedereen op prijs gesteld.

Terug naar de gewraakte column. De grote vraag is waarom heeft Jacob Gelt Dekker zich in deze bewoordingen uitgelaten, wat wil hij hiermee bereiken? De kans dat alle zich aangesproken corrupte, incompetente en misdadige politici nu als één man opstaan en vol berouw hun functie neerleggen is niet zo groot. Dat weet een intelligente man als Gelt Dekker ook. Het heeft er derhalve meer de schijn van dat hij persoonlijke frustratie van zich afschrijft.

Jacob Gelt Dekker, Lodge Kurá Hulanda and Beach Club. Klik voor groter/sluiten.Die stelling lijkt bevestigd te worden door het verloop van de gebeurtenissen. Een deel van de Curacaose politici heeft opgeroepen tot een boycot van hotel Kurá Hulanda en andere activiteiten waar Gelt Dekker geld mee verdient en bovendien wil men hem tot persona non grata laten verklaren op Curacao.

Deze reactie is Jacob volledig in het verkeerde keelgat geschoten. Maandagochtend mocht ik daar op de radio van meegenieten. De betreffende politici worden voor de rechter gesleept en Gelt Dekker noemt hen fascisten die zich schuldig maken aan dezelfde praktijken als destijds in Nazi Duitsland.

Dit is geen briljante verdediging. Integendeel, de frustratie druipt er vanaf. Met de boycot heeft men overigens niet hem te pakken, maar veel meer de arme medewerkers zoals Gelt Dekker ironisch genoeg ook in 2003 stelde, toen Kurá Hulanda geboycot werd door nota bene een Nederlandse delegatie van politici. Laat het een hart onder de riem voor de Curacaose politici zijn dat in dat jaar hun Nederlandse vakbroeders het mikpunt waren van Gelt Dekkers toorn en door hem als corrupt werden afgeschilderd.

Curacaoenaar en kamerlid voor de PvdA John Leerdam is hier nog de dupe van geworden. Terwijl zijn collega-politici hun intrek in het Avila Beach hotel namen, verbleef Leerdam naar hij dacht gratis in Kurá Hulanda. Gelt Dekker was echter zo boos over de boycot dat hij Leerdam middels een aanmaning van zijn vriend Gerard Spong alsnog een rekening van ruim USD 2800 presenteerde. Deze amusante anekdote is na te lezen in de post Thuis te gast.

Jacob Gelt Dekker, een bijzonder mens. Iemand die er zelf prat op gaat een filantroop te zijn doet er echter goed aan eerst te denken en dan te doen, gezien de impact van zijn uitlatingen.

Voor de hardcore-geïnteresseerden die tevens het Papiaments machtig zijn volgt hier een aantal links:

  • Vigilante 14.08.2006, Open Brief Humphrey Davelaar (PNP) aan Jacob Gelt Dekker.
  • Vigilante 14.08.2006, Onno Koerten (vertegenwoordiger Nederlandse Regering op Curacao) stelt Fort Nassau voor in plaats van Kura Hulanda om de minister van Koninkrijkszaken Atzo Nicolaï te ontvangen.
  • La Prensa 14.08.2006, de mening van Humphrey Davelaar online.

Is het overigens toeval of typevaut dat Vigilante vrijwel steeds rept over Jacob Geld Dekker?

Comments

Al die politici die nu staan te brullen dat Jakob persona non grata zou moeten worden op Cur. zijn net zo emotioneel als Jacob in zijn stukje op internet en in zijn recente uitlatingen over facisten. Een ding is zeker casa, de corrupte politici voelen zich dus terdege aangesproken. en wat die vragen voor de partijkas betreft geloof me maar het gebeurt echt op die manier, ik woon en werk nu 19 jaar in de antillen en het gebeurd nog steeds zoals ook 19 jaar geleden, betalen 9aan die kas of je "feestje" gaat niet door.
he dat ben ik ff kwijt het moest ff, Jacob doe van mij nog maar wat van die stukjes de rotte appels vallen dan vanzelf wel van de boom.

Het is jammer dat hij echter ook de bevolking betrekt in zijn frustratie schrijven, niet alleen zijn vermeende frustratie over overheid en ambtenarij.

Moet wel zeggen dat ik na jouw verhalen ook wel gedacht heb dat menig ambtenaar ze niet helemaal op een rijtje heeft daar ..

Al ben ik het zeker niet eens met ongenuanceerde en generaliserende uitspraken zoals die in de column naar voren komen, vind ik ook dat er aan de vrijheid van meningsuiting wordt getornd. Natuurlijk is nadenken voordat je wat in de openbaarheid gooit beter dan de ongenuanceerde brulaap uithangen. Dat daar op gereageerd wordt is logisch, die uitspraken gaan te ver. Maar een boycot van alles waar hij geld mee verdient en persona non grata? Dat gaat te ver. Daarmee suggereert men volgens mij dat het verboden is om je stem te laten horen over de criminaliteit. Over de uitspraken zelf heb ik geen mening, maar ik heb inderdaad wel eens vernomen dat er op Curaçao behoorlijk veel criminaliteit is. Nogmaals, die uitspraken gaan te ver en zijn beledigend, maar volgens mij staat de "straf," die boycot dus, niet in verhouding met het vergrijp. Moet Jacob voorgoed de mond worden gesnoerd? Als hij zoveel heeft opgezet en opgebouwd vanaf zijn ziekbed, goede zaken, vind ik hem een talentvol mens en dan verdient hij wel een reprimande, maar daarbij moet het dan wel blijven.

ach .. ik vind het wel vermakelijk .. en wellicht brengt het op termijn toch iets positiefs te weeg .. de knuppel in het hoederhok gooien is vaak zo slecht nog niet .. men is in ieder geval wakker geschud .. en of ze weer indutten zal later blijken .. ik mag deze aanpak wel .. ongenuanceerd of niet ..

Het is en blijft een aparte kerel; dat zijn de meeste uiterst succesvolle zakenlieden.
Hij is als een olifant door de porcelein kast gedaverd, of dit nu slim is valt m.i. te betwijfelen; echter hij legt wel, zeer zeker gechargeerd, de vinger op de zere plek.
Wat ik toch ook erg bijzonder vind is dat een man als A. Godett in de bajes zit maar tegelijkertijd een functie bekleed in de regering van Curacao en daar voor uit gemeenschapsgeld wordt betaald.

Ten eerste moet ik zeggen dat de projecten wat Gelt Dekker allemaal afgerond heeft en waar hij nog mee bezig is voor Curacao heel goed is. Vooral de Kura Hulanda project op Otrobanda daar heeft hij ook de lokale bevolking erbij betrokken voor werk en Otrabanda is ook weer gaan bloeien.
Hij komt met goede feiten over de politiek op Cur, maar tegelijkertijd beledigd hij de Curacaose bevolking. Zijn commentaar vind ik een beetje te ver gaan vooral als het gaat om het generaliseren van de bevolking hoe lui, dom en misdadig we zijn. In mijn familie en de familie van mijn man en onze vriendenkring zijn er zat die alleen maar hard werken en goed geschoold zijn.
Daarom ben ik ook eens met het stuk van Humphrey Davelaar in de Vigilante.
Als ik dan naar mezelf kijk: Ik woon al 24 jaar in NL. Helemaal geintegreerd en aangepast. Je neemt zelf de keuze om in een ander land te wonen. Je moet dan ook de normen en waarden, de rechten en regels in dat land kennen/weten om te kunnen leven in een ander land/cultuur. Simpel voorbeeld: hier in NL kan je niet na 22:00 uur 's avonds je muziek hard aanhebben of nog gaan boren zoals velen op de antillen nog wel doen want je respecteert dan niet de dingen die het land heeft aan normen. Je kan wel je mening geven, maar ga de mensen niet beledigen en kwetsen. Ik vind niet dat ik van de daken kan schreeuwen wat ik van de "Nederlanders" vind. Ik moet ook het land waarin ik woon en de mensen met wie ik uiteindelijk moet samenleven respecteren. Anders geld het voor mij ook "rot op naar je eiland" (wat ik niet erg vind want ik heb heimwee hihi).
Vrijheid van meningsuiting moet kunnen, maar respecteer het land waar je woon want je kan mensen niet beledigen en kwetsen.
Uiteindelijk heeft Jacob toch niet bereikt wat hij misschien had willen bereiken want zoals hij eerder heeft gezegd (hij houdt van Cur) dan wou hij misschien met dit artikel de mensen wakker schudden en dat we samen ervoor gaan zorgen dat de economie van Cur gaat groeien, maar nu heeft hij het tegenovergestelde bereikt. Hij heeft de mensen juist tegen hem gekregen ipv dat ze hem steunen.

Waarschijnlijk denken veel mensen op de antillen ook hetzelfde als hem dat er in de politiek veel rotte eieren zitten en als hij het anders had geformuleerd dan had hij zeker meer mensen achter hem gehad.

@Ennu: Ik kan me jou gevoel voorstellen, maar vind het toch geen goede actie van Gelt Dekker. Bedenk wel, hij heeft in 2003 ook de Nederlandse politici collectief corrupt genoemd, het is dus een gewoonte. Het punt is dat Gelt Dekker enorm creatief is en in een hoog tempo leeft. Hij wil zoveel mogelijk dingen voor elkaar krijgen. In zijn (terechte!) visie is het de taak van politici en ambtenaren om deze drive te ondersteunen. Maar in plaats daarvan wordt hij door hen juist tegengewerkt. De omgekeerde wereld. Dit leidt tot frustratie, dat is begrijpelijk. Zijn uitlatingen over de Curacaose bevolking zijn echter kwetsend en onwaar voor de hele groep. Als Gelt Dekker met corruptie geconfronteerd wordt dient hij daarvan aangifte te doen. Tegen de persoon/personen die het betreft.
@Cinner: Haha, je laatste zin is grappig. Ambtenaren of beter gezegd mensen die regeltjes uitvoeren (UWV!) zijn nergens ter wereld geliefd bij de bevolking. Of dat nu terecht is of niet.
@Cyberjunk: De boycot betreft alleen de Curacaose politici. Zij willen geen gebruik maken van faciliteiten van Gelt Dekker en dat is begrijpelijk. Dat deden de Nederlandse politici die in 2003 door hem beledigd werden ook niet, zij vertrokken naar Avila Beach. Iemand die nota bene op Curacao te gast is en dankzij zijn geld over veel invloed beschikt draagt een extra verantwoordelijkheid. Zijn door frustratie ingegeven uitlatingen beschadigen Curacao. Als het hier zo erg is dat Gelt Dekker er niet mee kan leven kan hij toch beter vertrekken? Overigens, zoals ik hierboven al schreef, Gelt Dekker zal altijd in conflict komen met politici, ambtenaren en regeluitvoerders domweg omdat hij zoveel wil (en kan) bereiken...
@Henk: Voor de neutrale toeschouwer is het amusant, dat is zeker!
@Lennart: Het voorbeeld van Godett als 'misdadiger' vind ik niet zo sterk. De man heeft fraude gepleegd voor in totaal minder dan 75.000 euro ten voordele niet van hemzelf maar van de partij. Daarvoor zit hij terecht in de gevangenis. De Curacaonenaar heeft het idee dat Justitie wel sneller actie onderneemt tegen Antillianen en als je kwesties ziet als de AH-top die vrijuit gaat en een minister Veerkamp die puur voor zichzelf de mazen van de wet wat uitrekt maar nog gewoon minister is, tja dan kan ik mij dat gevoel wel ergens voorstellen. En nogmaals, Anthony Godett zit dus wel in de gevangenis. Dat hij daar werk verricht voor de gemeenschap is in het kader van resocialisatie en dus toe te juichen... ;-)
Welke huidige bestuurders zijn als misdadigers te kenschetsen?
@Donna: Ik ben het 100% eens met wat je schrijft. Niets aan toe te voegen!

Heee....pssstt..Casa!!
Ik zoek een onderduikadres.
Ik spreek ook wel eens negatief over de Antilianen en in grote lijnen ben ik het eens met Jacob...ssstttttt.
Dit is denk ik mijn laatste bericht.
Waarschijnlijk wordt ik vanavond van mijn bed gelicht door de milities van Cooper.
Gerucht gaat dat alle mensen die kritiek hebben op de huidige politiek worden geinterneerd in het Kura Hulanda.

ik had nog nooit van de man gehoord maar hij fascineert me wel moet ik zeggen...... ik ben het met je eens dat je niet altijd maar gewoon alles moeten kunnen zeggen onder het mom van vrijheid van meningsuiting......dat vind ik vaak zo goedkoop....aan de andere kant, jouw opmerking dat hij dan maar weg moet gaan als ie het zo erg vindt, vind ik ook lastig hoor, dat hoor ik hier namelijk zo vaak over buitenlanders die kritiek hebben, soms heel onterecht maar ook soms heel terecht als je begrijpt wat ik bedoel.... de dingen worden vaak zo uit zijn verband gerukt en dus omdat het een turk of marokkaan is weegt het mee in de beoordeling of iemand kritiek mag hebben... maar ik ben het met je eens dat zijn frustratie niet de reden mag zijn om hele bevolkingsgroepen maar gezellig over 1 kam te scheren, dat hoor ik hier al vaak genoeg...walgelijk...ik heb het gevoel helemaal niet duidelijk te zijn maar doe mijn best *grin*

oja ik dacht toch heus dat je een foto van een 17de eeuwse kapitein als begeleidend plaatje had gebruikt...je gaat me tochnie zeggen dat het de goede man zelf is?

O.k., dat van Godett wist ik niet, zo zie je maar hoe de media een gekleurd beeld kan geven van bepaalde zaken.
En wie een misdadiger is in de politiek op Curacao? ik zou het echt niet weten. Dat zal ook te maken hebben met mijn gebrekkige kennis over de politiek op Curacao.
Wel ken ik een mafkees die in de tweede kamer zit nl. mevrouw Gonny van Oudenallen (LPF).
Veerman heeft zich alleen met zijn dienstauto naar Z-Frankrijk laten rijden...
Wat de top van AH betreft, die hadden natuurlijk gewoon de gevangenis in gemoeten net als de gisteren veroordeelde "super" belegger Rene van der Berg (5 jaar!)

Ik heb het gehele artikel over het visitekaartje Hato gelezen en vindt dat je met alleen dit kleine tekst een te eenzijdige indruk van het artikel geeft.
Zo staat onderin het artikel de volgende tekst:
"De enige mensen in Curaçao die ons respect door en door verdienen zijn de stabiele hardwerkende mannen en vrouwen die ondanks alles, jaar in jaar uit, de maatschappij gaande hebben gehouden."
En daar kan toch niemand over vallen!
Wat hem vooral steekt is de, ook in jouw blog vaak gehekelde, cultuur van nepotisme en corruptie.
Misschien dat sommige uitspraken als teveel generaliserend overkomen maar de nuance dat het niet eenieder betreft blijft aanwezig.
Het is duidelijk dat zijn uitspraken, en zijn voorgaande daden, voortkomen uit betrokkenheid bij het eiland en zijn bewoners.
Een betrokkenheid die bij de aanwezige bestuurders misschien wel ontbreekt?

Wees blij dat jullie Dekker hebben. Hij doet nog wat goed. Wij hebben René van Nie. Geloof me, dat is een stuk erger!

Belediging van politici komt over de hele wereld voor, iedereen maakt zich daar in meer of mindere mate schuldig aan. Alleen schrijft niet iedereen over wat hij zegt, zodat het niet overal bekend wordt. Als ik ergens zou zijn en ik zou grove misstanden ontdekken zou ik me daar ook over uitspreken en niet schromen de politici te noemen die schuldig zijn. Alleen ben ik niet zo'n bekende persoon en zou het in kleine kring doen. Dat doet volgens mij iedereen wel eens, ook jij Casa. Jij beledigt ook wel eens een politicus. Als dat niet zou mogen, dan moet je zelf ook je mond houden op je log over Rita Verdonk, of wie dan ook, want jouw uitspraken kunnen ook behoorlijk beledigend overkomen. HOUD ME TEN GOEDE, MET DE MEESTE UITSPRAKEN DIE JIJ DOET OVER POLITICI BEN IK HET HELEMAAL EENS!!! EN VAN MIJ MAG JE DOORGAAN ZOALS JE DAT DOET!!!!! Maar jouw uitlatingen over Gelt Dekker vind ik toch een beetje overdreven. Natuurlijk moet je uitkijken met wat je zegt, maar als nooit iemand ergens zijn mond over mag opendoen onder het motto, "Hij woont hier, hij moet zich aanpassen, hij is hier te gast, of hij moet vertrekken, dan zijn degenen die dat roepen even ongenuanceerd bezig als Gelt Dekker. Want dat hij dat is geweest, daar ben ik het echt wel mee eens, ik pleit hem niet vrij. Maar ik vind het nogal hypocriet zoals er op wordt gereageerd.

We noemen dat een Freudiaanse misspelling; Jacob Geld Dekker :)

Jacob GELD Dekker. Over belediging gesproken!!!!! Die krant doet hetzelfde wat GELT Dekker bij politici doet. Ook niet chic.

@Persona Non Grata: Je bent altijd welkom Ce..to, ik herkende je aan de spelvaut uh sorry je ip-adres... Bedenk wel dat zelfs geinterneerd worden in Kura Hulanda niet gratis is. Gerard Spong weet je te vinden... :-)
@Paola: Ik begrijp (denk ik) wel wat je bedoelt. Wat mij betreft is echter een allochtoon in Nederland die er al jaren woont een heel ander iets dan een rijke Nederlander die hier wat investeert. Gelt Dekker is haast nooit op Curacao, dat geeft hem minder recht van spreken. Van mij hoeft Gelt Dekker niet weg hoor...
De man op de foto is hij wel degelijk, Gelt Dekker heeft geen last van valse bescheidenheid... :-)
http://www.jgd.cc/3.html
@Lennart: De dienstauto en het vliegreisje is een ding, eerder kwam Veerman al in het nieuws omdat hij zogenaamd vergeten was zijn boerderij in Frankrijk over te dragen aan een andere directeur. Als minister die onder anderen over landbouwsubsidies gaat ligt belangenverstrengeling op de loer. Het is opvallend hoe het geheugen van intelligente mensen hen op bepaalde momenten in de steek laat... ;-)
@Angel: Jij leest het stuk met een andere bril dan ik en dat is jouw goed recht. Na eerst alle politici en zowat de hele bevolking als crimineel te hebben bestempeld is het gemakkelijk om te zeggen dat een paar mensen toch nog hard werken, ondanks alles. Ik bericht inderdaad over nepotisme en corruptie, maar zoals Gelt Dekker het stelt is het buitenproportioneel en geeft een onterecht negatief imago voor Curacao...
@Xaviera: Ik geloof niet dat je deze twee personen goed met elkaar kunt vergelijken. Rene van Nie lijkt mij wel veel beter ingeburgerd, hij woont tenminste op Aruba. Voor alle duidelijkheid, ik heb helemaal niets tegen de persoon Jacob Gelt Dekker, heb nu alleen kritiek op zijn ongenuanceerde column...
@Cyberjunk: Hierbij ontken ik ooit een politicus beledigd te hebben, in ieder geval is dat nooit mijn bedoeling geweest. Ook niet in het geval van Rita Verdonk. Het grote verschil is dat ik wel eens kritiek heb op personen en dat dan met argumenten onderbouw. Gelt Dekker beledigt met een paar pennenstreken de gehele Curacaose bevolking. Argumenten (corruptie an sich is geen argument) zijn in de column niet te vinden en dat is ook niet zo gek als men een heel volk meent te moeten beledigen. Nogmaals, van mij hoeft Gelt Dekker niet weg, wel vraag ik mij af waarom hij blijft als hij het hier zo'n zootje vindt. Dat zou ik in ieder geval niet doen...
@Gata: Zoiets moet het haast wel zijn ja... :-)
@Cyberjunk: Bij Vigilante weet je nooit helemaal zeker of namen expres of per ongeluk verkeerd geschreven worden. Check de andere namen (Humphrey Davelaar) maar eens, die wordt ook af en toe anders geschreven. In het geval van Geld Dekker ligt het er echter wel dik bovenop. Beetje goedkoop (!) en dus afkeurenswaardig!

Zeg, ik ben ook zo Naief als wat. Erg druk geweest laatste maanden, sinds het afstuderen.
Maar je bent opnieuw vader geworden. Wat een pracht dochter!!!
Van harte voor jullie Lucy, Lucianno en Casa met de geboorte van al weer 3 maanden oude Diana!!!

Nu begrijp ik waarom alles zo lang duurt om de officiële stukken erdoor te krijgen, CasaSpider schuift niet.

Ach, het is in de mode om over Antillianen te kotsen. Maar men verruilt Nederland maar al te graag met Curaçao; ONDANKS ALLE NEGATIVITEIT!

Wie denkt GelDdekker dat ie wel is? God? Er zijn nou eenmaal grenzen. De man gedraagt zich als een verwend kind, die altijd z'n zin moet krijgen.
Nee, ik doe niet mee met de massa, val me maar aan!
Wat een arrogante vent zeg....

Ha ha ! Eindelijk een artikel over het JGD kwestie. Ik was al benieuwd waneeer je er iets van zou posten. Ik vond het artikel van JGD was "straight to point". Geen gedraai en onduidelijkheden maar puur de waarheid. Er zijn inderdaad sommige stukken waar hij generaliseert en ook de beslissing om dat zo op luchtvaartnieuws.nl te plompen is niet de slimste actie (inversteerders zullen nu denken, wat is dat voor duivelse eiland ??) Maar de man heeft voor het grotendeels gelijk. Het mentaliteit wat er bij sommigen op Curacao heerst moet veranderen, zeker natuurlijk voor de politici. Maar ook onder de bevolking zelf. Vaak denken ze dat goede kanten van het leven zelfs naar hun toe komen, dat is helaas niet zo. Je zal ervoor moeten werken of heel geluk hebben en een "full biljechi" van landloterij te winnen. Mocht je niet de hoogste opleding hebben genoten kan je toch altijd ergens (onderaan de ladder als het moet) beginnen.

De reactie van o.a Cooper vindt ik ronduit kinderachtig. Freedom of speech was het, toch ? Democratie was het, toch ? Een zwaar tegenslag voor mij wat betreft Cooper, ik was meestal enthousiast over zijn werkwijze en manier van aanpakken. Geloof mij, in eerste instantie toen ik het artikel had gelezen had ik ook een beetje een shock, maar langzamerhand besef je dat het gewoon bijna allemaal klopt, en dat toen pijn.

Ik las dat in een van je reactie’s dat je het ook over Godett had.Hij heeft inderdaad "maar" 75.000 nafl weggetoverd, niks in vergelijking met de fraudepraktijken in NL en USA o.a. Maar ook als je maar 1 cent verduisterd voor je eigen belang, mag je voor mij lekker in "hotel mirashelu" gaan zitten. Dat hij vanuit daar verder gaat met politici spelen vind ik helemaal niet kunnen. Dat is dan nou zo'n mooi voorbeeld wat er o.a veranderd moet worden op onze dushi korsow.

PS: bedankt voor de “scans” vanuit de lokale kranten, zeer geapprecieerd !

Het is toch jammer dat JGD zich laat verleiden tot eenzelfde foute retoriek die je normaal van Antilliaanse politici mag vernemen. Hij zal het wel echt zat zijn. Vind dat hij best een punt heeft maar door de vorm van de boodschap bereikt hij het tegengestelde: men gaat weer gillen in plaats van de terechte kritiek eens ter harte te nemen.

Ik denk trouwens dat die foto een verwijzing naar Napoleon is. Onze JGD is een 21e eeuwse Napoleon die vast en zeker verbannen gaat worden naar Klein Curaçao :-)

@Patrick: Niet naief maar druk geweest dus! In de tijd dat jij aan het studeren was hebben wij in ieder geval niet stil gezeten... ;-)
@Hans: In Santo Domingo zeggen ze: "CasaSpider no camina". Wellicht wordt het tijd voor een column van mijn hand...
@Boutie: Gelt Dekker wil graag dingen voor elkaar krijgen en wil daarvoor hulp van de ambtenarij. Dat doet hij wellicht iets te arrogant, waardoor hij juist niet sneller geholpen wordt. Dat is dan weer niet zo slim. Bedenk echter, zoals ik al eerder heb geschreven, dat Gelt Dekker een broertje dood heeft aan alle (ook Nederlandse) ambtenaren en politici...
@Piet2: 'Sommige stukken' vind ik iets te zwak uitgedrukt. Door mijn bril is het een algemeen negatief stuk over de Curacaose bevolking die grotendeels als corrupt, incopetent en crimineel wordt neergezet. Een paar fatsoenlijke mensen houden de zaak draaiend. Ook al zit er uiteraard een kern van waarheid in vind ik niet dat dit klopt. Ik zie liever een column waarin Gelt Dekker korte metten maakt met een werkelijk corrupte ambtenaar of politicus. Dat overtuigt meer dan dit tendentieuze verhaal. De 'scans' hou ik erin, onder anderen speciaal voor jou...
@Frank: 100% eens! Alleen werd Napoleon iets verder van zijn vaderland verbannen... ;-)
(Okay, JGD's vaderland is Nederland natuurlijk)

Met of zonder GelDdekker zullen we toch overleven! Het leven houdt niet op als GelDdekker vertrekt. Daar is de weg, doeiiii!

Casa bedankt voor het bezoek aan mijn blog, je complimenten en de geplaatste link. I returned the favor :-)

Niet om te slijmen , maar ik beschouw CasaSpider als een aanrader zoals je onder de kop "Blog & Role Models" op http://antillen.blieb.nl kunt lezen.

Voor wat de kwestie van de dag betreft: ik blijf erbij dat we de aandacht niet mogen laten afleiden voor de waarheden als een koe die Gelt Dekker verkondigd.

Dat hij zich ongenuanceerd en generaliserend uit, is zijn probleem. Acties om zijn karakter te veranderen hebben weinig zin.

Onze prioriteiten liggen elders. Wij (leden van het Koninkrijk der Nederlanden, ongeacht waar we ons geografisch thuis voelen) moeten ons concentreren op wat er binnen het Koninkrijk verbeterd moet worden. Er is heel wat te doen. Daar zijn we het in ieder geval over eens, nietwaar?

Groet,

Antiano

Wat is jou relatie met hem?

Ik ga deze week lekker bij Cura Hollanda lunchen, die serveersters moeten toch ook blijven leven want nu Charles moord en brand schreeuwd zal de over grote meerderheid van de kudde er wel weer achteraan hobbelen en CH boycotten.

@Boutie: Hij is niet jouw vriend zo te horen... :-) Je bedoelt toch niet de weg naar Westpunt?
@Antiano: Graag gedaan! Ik vind het 'geen waarheden als een koe', maar veel meer generalisaties waar natuurlijk wel een kern van waarheid in zit. Zo werken horoscopen ook tenslotte. Dat er dingen op Curacao moeten veranderen staat buiten kijf en daarover zijn we het zeker eens. De kans dat dit op deze manier gebeurt acht ik echter bijzonder klein. Integendeel, het leidt juist tot ongewenste reacties...
@Brillie: Geen. Ik beschouw de zaak, zie een energieke man die veel kan bereiken en ook bereikt heeft, maar betreur de manier waarop hij nu over Curacao praat. Concrete gevallen/voorbeelden maken meer indruk dan (bijna) iedereen corrupt, incompetent en crimineel noemen...
@Ennu: Bij het doen van zijn uitlatingen had Gelt Dekker ook wel aan het personeel van Kura Hulanda mogen denken. Dat de politici de plaats even mijden kan ik mij voorstellen, ik wens jou een heerlijke lunch toe. Zelf kan ik dat niet betalen... ;-)

Casa, mijn vriend is die vent zeker niet, hi hi. Weet je wat mij opvalt? Al dat geslijm met die man, alleen maar om zijn geld! Hij had zelfs een keer een column daarover geschreven. En, dààr was ik wel 100% mee eens. Men geeft hem vaak gelijk in de hoop wat van zijn miljoenen te krijgen, ha ha. Hij noemde ze zelfs homo’s die op zijn geld azen. Begrijpelijk.

Niemand durft die man de waarheid te vertellen. Wat hij ook roept; "hij heeft gelijk;" zeggen ze. Nou, ik niet hoor. Hij mag via de SPECIAAL VOOR HEM GEASFALTEERDE weg naar westpunt terug naar zijn koude kikkerland. Wie weet is er een plekje voor hem in de Ned. politiek. Er heerst nu toch een leegloop daar. GelDdekker is toch de betweter? Nou, waar wacht ie dan op? Krijgen we tenminste wat rust op Curaçao. Genoeg is genoeg. Vreemde EEND dat ie is.


Mooi zeg, als je financieel onafhankelijk bent.

Erwin, financieel onafhankelijk zijn mag dan heel prettig zijn, ik vraag me serieus af of mensen met een massa poen wel zo gelukkig zijn. Oké, je kunt alle kanten op, geld opent alle deuren. Maar dat is figuurlijk. Mensen met veel geld worden vaak alleen gewaardeerd omdat ze zoveel geld hebben. Als het geld op is, door wat voor oorzaak dan ook, dan sta je alleen en ziet niemand je meer staan, terwijl ze om je heen dromden toen je veel geld had. Oké, nu generaliseer ik ook en dat is onjuist, maar wat ik eigenlijk wil zeggen is, verkijk je niet op financiële onafhankelijkheid.

@Casa, op de site van @Antiano staat een verwijzing naar een artikle in de Amigoe van Marcos Cova ( http://www.amigoe.com/artman/publish/printer_22455.php ).
Deze geeft een treffende reactie op het gehele circus.

Wie is Marcos Cova eigenlijk, of beter gevraagd, is dat een journalist of zo? Volgens mij is dat wel iemand met visie!!

@Boutie: De toon van Gelt Dekker was (is?) niet handig en melodieus. Op sommige punten heeft hij echter wel gelijk. Wat vind jij van de Curacaose politiek?
Overigens is Gelt Dekker vrijwel nooit fysiek op het eiland aanwezig...
@Erwin: Ja, dat zou ik ook wel willen...
@Cyberjunk: Of je van financiele onafhankelijkheid gelukkig wordt weet ik, net als jij, niet. Maar ik probeer het heel graag eens uit!
@Angel: Had ik al gelezen in de ingezonden brieven van Amigoe. In mijn perceptie is de poging om het generaliseren te bagatelliseren niet geslaagd. Met de tweede alinea waarin staat dat door gebrek aan tact en diplomatie sprake is van een verloren kans ben ik het helemaal eens.
@Cyberjunk: Marcos Cova ken ik niet, hij heeft een ingezonden brief naar het dagblad Amigoe gestuurd over deze kwestie. Vermoedelijk is hij een Curacaoenaar, zijn rationele kijk op de zaak spreekt mij aan...

Je collum brengt heel wat te weeg; erg leuk.

Dat schuine stukje is wel leuk voor op een weblog.
En een column is eigenlijk wel net zoiets soms, of andersom.

Comotie is altijd wel leuk.
En wie dan gelijk heeft maakt niks uit.

Jammer dat het Casalog geen mogelijkheid biedt om de spelling te controleren. Het is echt een schande dat iemand niet weet hoe het woord COLUMN geschreven dient te worden en het met dubbel l en alleen een m op het eind schrijft. En wat betreft het woord commotie, wie dat met 1 m schrijft zou zich ook eens in de Nederlandse spelling moeten verdiepen.

@Lennart: Het betreft een kwestie waar veel onderhuidse emotie achter zit, dan komen de reacties vanzelf. Wat is jouw mening aangaande Gelt Dekkers column?
@Renesmurf: Commotie is altijd leuk? Ben jij familie van Henk van der Meyden? ;-)
@Cyberjunk: Ach, een spelfout hier of daar. Soms zijn het gewoon typefouten. Een optie om je comment nadien te kunnen editen zou echter welkom zijn!

Casa, wat ik van NL politiek vind? Zie link zou ik zegge, zo denkt dus het NL-volk over de NL-poliiek. Je weet wel de massa....
O, zie dat deel 2 van JGD ook al verschenen is.

Zoals ik al opmerkte vind ik dat hij als een olifant door de porceleinkast draaft; persoonlijk vind ik dat niet erg handig. Hoewel ik een ongenuanceerde mening best op prijs stel vind ik zijn verhaal toch te stigmatiserend, rotte appels zijn er immers overal.
De reactie op zijn verhaal, het tot persona non grata verklaren, vind ik sterk overdreven en ook een teken van zwakte.
Men moet nu toch onderhand wel weten wie en hoe Gelt Dekker is, en zijn mening met een stevige korrel zout nemen. De man heeft flink geïnvesteerd in Curacao en dat is heel positief.
Dat hij af en toe flink loopt te raaskallen is iets waar je denk ik je niet al te druk over moet maken... ( je weet wie het zegt)

@Cyberjunk: Pfff... wat ben jij een zeurpiet zeg.
Leraar nederlands zeker?

@Boutie: Politiek is eigenlijk net als het weer. Men klaagt er altijd over... :-)
@Lennart: Ben het met je eens, ook voor wat betreft de reactie.
Cyberjunk is zeer precies met de Nederlandse taal, maar is bij mijn weten nooit lerares Nederlands geweest...