« Aileen | Main | Vino Tinto »

Thuis te gast

Als je niet uitkijkt kabbelt het leven maar een beetje aan en is het zelfs bijna saai te noemen. Gelukkig zijn er regelmatig kwesties, voor het broodnodige zout in de pap.

Jacob Gelt Dekker is een controversieel man die wel overweg kan met het zoutvaatje. Behalve controversieel is hij, als voormalig eigenaar van Super Photo en Budget Rent a Car, vermogend. Overigens is John Padget het zakelijk brein en Jacob Gelt Dekker de man van de ideeŽn. Tweemaal overwon hij kanker, hetgeen ongetwijfeld grote invloed heeft gehad op de prioriteiten in zijn leven.

Gelt Dekker heeft veel geld (en tijd) geÔnvesteerd in de voorheen slecht onderhouden wijk Otrabanda. Zijn hotel KurŠ Hulanda is een (eigenlijk te) mooie parel in deze wijk. Tot zijn verbazing ontving Gelt Dekker niet veel waardering van de Curacaose bevolking voor al zijn inspanningen. Wel werd hij benaderd door politieke partijen om geld te doneren, verzoeken waar hij uit principe niet aan wenste te voldoen. Dat kwam Gelt Dekker, volgens zijn eigen lezing, op tegenwerking te staan met betrekking tot zijn projecten. Mede hierdoor is hij enigszins verbitterd geraakt.

John Leerdam is Tweede Kamerlid voor de PvdA. In juli verbleef hij in Gelt Dekker's hotel KurŠ Hulanda. Volgens hem zelf was Leerdam thuis te gast bij Gelt Dekker en hoefde daarom niets te betalen. Laatstgenoemde zag dat toch anders en presenteerde een rekening van ruim 2800 dollar voor het verblijf, een bedrag dat na een aanmaning van advocaat Spong door Leerdam is voldaan.

Nu had Gelt Dekker aan Leerdam gevraagd of deze ervoor kon zorgen dat de fractievoorzitters tijdens hun reis eind augustus in zijn hotel konden verblijven. Dit is niet doorgegaan, de politici kozen voor het Avila Beach Hotel. Volgens Leerdam was Gelt Dekker hier kwaad over en moest hij daarom alsnog zijn rekening betalen.

Dat de fractievoorzitters voor Avila Beach kozen kan te maken hebben met het feit dat Gelt Dekker zich nogal negatief heeft uitgelaten over Haagse politici, die volgens hem allemaal corrupt zijn. Deze uitlatingen zijn deels ingegeven door de reeds eerder genoemde verbittering en frustratie, maar volgens mij ook doordat hij financieel volledig onafhankelijk is en zich geen blad voor de mond hoeft te nemen.

Dat is heel mooi, maar nu klaagt Gelt Dekker dat Nederlandse politici hem boycotten. Dat zou niet fair zijn, want het hotel en de arme medewerkers lijden daar onder. Tja, daar had hij eerder aan moeten denken. Ik geef de politici groot gelijk. Als Gelt Dekker luidkeels zou verkondigen dat Amerikanen onbeschofte varkens zijn, heeft dat naar alle waarschijnlijkeid ook een negatief effect op de bezoekersaantallen uit de USA.

Ik zag een analogie met een andere kwestie, van GJ en Dreknek. Maar die hou ik voor me...

Comments

Was Dekker niet de man die de hele wijk Otrabanda op de schop wilde nemen, om het leefklimaat voor de bewoners te verbeteren (en er uiteraard zelf een leuke grijpstuiver aan wilde verdienen). Maar hij wilde daarbij de medewerking van de regering en die kreeg hij niet. Waarschijnlijk schoof hijzelf te weining voor de machthebbers.
Ik meende zoiets begin dit jaar gelezen te hebben.

Dat heb je goed gelezen, Martin. En hij heeft al een hoop bereikt in Otrabanda. We zullen vast nog van hem horen!

ben het niet helemaal eens met die mening. Ja, het is wellicht te mooi gelet op de straten ernaast. Maar daarvoor was het een vuilnisbelt wat waarschijnlijk nooit meer wat geworden was. De investetingen van Dekker kunnen nooit uit commercieel belang gedaan zijn. De investering kan namelijk nooi teurg verdiend worden.

Dat ben ik helemaal met je eens, Benno. Als Gelt Dekker (nog) rijker had willen worden, zou hij zeker niet Otrabanda hebben opgeknapt. Dan zijn er wel lucratievere projecten, volgens mij heeft hij zeker idealistische motieven. Ik bedoelde meer dat een dergelijk hotel (Kura Hulanda), dat in de 'Buiten Categorie' klasse valt, wel schril afsteekt tegen de armoede eromheen.

hehe.. grappig