« Jacob Gelt Dekker | Main | Twee paspoorten zijn binnen »

Jacob Gelt Dekker (2)

De meningen over de inmiddels befaamde column van Jacob Gelt Dekker met de titel Visitekaartje Hato lopen mijlenver uiteen. De GeenStijl-aanhang juicht de column toe en is sowieso van mening dat Nederland zo snel mogelijk van de Antillen af moet.

De andere kant wordt vertegenwoordigd door de Curacaose politici Eunice Eisden (MAN), Charles Cooper (MAN) en Faroe Metry (PNP). Zij hebben opgeroepen tot een boycot van Gelt Dekkers hotel Kurá Hulanda en onderzoeken de juridische mogelijkheden om hem tot persona-non-grata te laten verklaren.

Hierop heeft Jacob Gelt Dekker aangifte gedaan bij Officier van Justitie Joubert op grond van belediging en laster tegen de drie hierboven genoemde politici. Op zijn Gelt Dekkeriaans heeft hij de Officier van Justitie reeds te verstaan gegeven het hogerop te zoeken als er niets met zijn aangifte gebeurt.

Inhoudelijk wordt intussen het generaliserende karakter van de column met taalkundige argumenten afgezwakt. Iedereen leest door zijn eigen bril. Met de mijne (-6 aan beide ogen) kan ik niet anders concluderen dan dat de column wel degelijk generaliserend en onnodig kwetsend is, hoe vaak er ook 'een deel van de bevolking', 'een halsstarrige groep', 'een hele reeks', 'bij velen' en 'grote delen van' in staat.

Jacob Gelt Dekker, Vigilante woensdag 16 augustus pagina 10 en 11. Klik voor groter/sluiten.De Papiamentstalige artikelen uit de Vigilante van woensdag 16 augustus:

  • Boycot Kura Hulanda is een fascistische actie. Hier het tweede deel.
  • Jacob Gelt Dekker: Ik neem geen woord terug want ik lieg niet.
  • Jacob Gelt Dekker doet aangifte tegen Eunice Eisden, Charles Cooper en Faroe Metry.

Ik heb wat speurwerk gedaan naar het conflict tussen Jacob Gelt Dekker en de Nederlandse politici in het jaar 2003. Dat viel nog niet mee. Even rees het vermoeden dat Jacob tegen betaling alle entries over deze zaak heeft laten verwijderen. In krantenarchieven en search-engines.

Na lang zoeken vond ik welgeteld één link naar www.arubastation.com. Deze website is ooit opgezet door niemand minder dan Xaviera. Helaas heeft deze Arubaanse in Utrecht wonende dame vaak last van spam en verhuist hierdoor keer op keer al haar websites.

De website arubastation.com is derhalve niet meer te bereiken, maar gelukkig is daar nog de Google-Cache. Het artikel van september 2003 is weer boven water, hier volgen twee passages:

"Wij hebben vorige week één overnachting in Kurá Hulanda van een delegatie van vier ambtenaren uit Nederland afgezegd", bevestigt Capello. "Dat klopt." Dit had volgens Capello te maken met uitlatingen van Gelt Dekker in de media. "Hij is in interviews met Radio Paradise en TV11 langdurig en uitgebreid tekeer gegaan tegen politiek Den Haag. Behalve dat hij het bezoek van de fractievoorzitters een snoepreisje noemde, beweerde hij dat heel politiek Den Haag corrupt is", aldus Capello. Naar aanleiding hiervan heeft vertegenwoordiger Onno Koerten aan Gelt Dekker laten weten dat hij zich ernstig heeft gestoord aan de uitlatingen omdat die grotendeels onjuist waren. "Bij wijze van protest hebben we toen die ene overnachting van de delegatie afgezegd. Dat is alles", aldus Capello.

(...)

Volgens Gelt Dekker heeft hij onder meer aan de orde gesteld dat bezoekende Kamerleden en rijksambtenaren bij privé-bezoeken steeds vaker cadeautjes, speciale gunsten en goedkope tarieven eisen. "Dit is tegen de wet. Het aannemen van geschenken en gunsten door Kamerleden, al dan niet in ruil voor bewezen diensten, is een misdrijf." Volgens Gelt Dekker is de reden dat hotels hier toch vaak aan meewerken, dat ze bang zijn een deel van de broodnodige zakenbezoekers te verliezen.

Het tekent een beetje de wijze waarop Jacob Gelt Dekker tegen politici en ambtenaren aankijkt. Wellicht helpt het een aantal lezers om de column over Curacao en haar bevolking enigszins te relativeren.

Een mogelijk interessant facet is de relatie tussen Jacob Gelt Dekker en de Beach Management Authority. Lees hier de voorgaande post over Gelt Dekker.

Comments

quote"Mi no ta hala niun palabra atras mi no a gaña?"

Kan de man ook papiamentu dan? Zal wel niet. Zie hem niet voor iemand die daar de moeite voor zou willen doen.
Als iedereen zich maar aan hem aanpast.....
Asfaltje hier, asfaltje daar, zus en zo. Pffff anders gaat meneertje weer piepen in de wereldpers.
Aruba heeft mama Holloway en Curaçao heeft de gekkedekker. Alles en iedereen MOET wijken voor hun. Stelletje ego's.

(bo ta generalisa y esey tambe ta gaña!)

Ik heb jouw dingen over Dekker gelezen, maar ik voel me nog te veel in een na-vakantie stemming om er te veel in op te gaan, misschien blijf ik hier altijd wel in hangen. Uiteraard heb ik groot vertrouwen in je nuances gezien door je bril. Ik bedacht me vanavond dat ik bij elkaar opgeteld min vijf heb. Wat kan er toch veel gebeuren overal alsmaar door.

Ik denk dat ik me verder maar van commentaar onthoud, in het begin kon ik het allemaal nog wel volgen, nu wordt het me te ingewikkeld. Het enige dat ik nog wil opmerken is dat ik, al lees ik nog zo goed, het verband niet weet te leggen tussen JGD en BMA, jij suggereert dat daar een verband in is. Maar voor de rest houd ik het voor gezien, want inmiddels duizelt het me.

Ik vind de problematiek rond Gelten te lokaal en te ingewikkeld om er commentaar op te geven. Gisteren en ook nog vandaag vooral stil gestaan bij het overlijden van Faas Wilkes. Het jeugdidool van Cruijff en van mij. Wilkes kon een wedstrijd in zijn eentje beslissen en dat kunnen er maar weinig. Na Cruijff de grootste in de Nederlandse voetbalwereld. CasasPa

@Boutie: Ieder (ei)land heeft zijn smaakmakers. Wie heeft Nederland zelf eigenlijk, Gordon?
@Pascal: Kan ik mij goed voorstellen, vakantie is relaxter. Met opgeteld -5 moet je het allemaal toch redelijk helder zien...
@Cyberjunk: Dat duizelen gaat wel snel, maar het staat ook ver van je af. Binnenkort weer een normale post, maar je kent me... ik hou nogal van dossiers... ;-)
@CasasPa: Faas Wilkes is van voor mijn tijd. Als eerste (?) Nederlandse profvoetballer die mee kon met Di Stefano etc. moet het wel een heel bijzondere voetballer zijn geweest. Beter dan Jacob Gelt Dekker in ieder geval...

Alles wat er op geenstijl wat gepost dat over de antillen gaat loopt altijd fout, qua reacties. Mensen in NL zijn massaal tegen de antillen, en ook soms tegen alles wat zwart van kleur is :-( Discussie op geenstijl voeren is tegenwoordig (was altijd eigenlijk al zo) nutteloos.

Over JGD, ik vindt nog steeds dat hij grotendeels gelijk heeft, sorry. Denk eraan dat hij ook aangeeft dat er hardwerkenden zijn en ook vele die respect verdienen voor hun contributie voor de samenleving in een of andere manier. Maar als je een stel leiders aan de macht hebt die hun werkwijze 180 graden verkeerd uitvoeren, wat voor voorbeeld moet dat aan de bevolking geven ? Ik had toevallig op laprensa.com ook gezien dat vandalen de muur van Kura Hulanda hebben besmeurd met verf, waarschijnlijk fans van Cooper (kinderachtig gedrag)

Goed, laat JGD maar oprotten, hebben wij weer tientallen werklozen erbij en een grote investeerder minder, altijd goed voor Curacao !

Elke land zijn eigen soap.

spierballentaal-persona non grata, aangifte wegens smaad-verf tegen je muur, ..........-..........

vul maar in mensen, alleen jij niet Casa, van jou weet ik het antwoord al.

Stelt u zich eens voor dat een zeer vermogende Amerikaan Den Haag aandoet, daar door de Schilderswijk loopt en het maar een zooitje vindt. Hij koopt een gedeelte van die wijk op, sloopt de boel, bouwt er een paar leuke 19de eeuwse huisjes, een lijfeigenenmuseum en een paar luxueuze hotels en scheldt intussen de gemeenteraad uit, omdat de vergunningen zo lang duren. Daarna verkondigt hij dat Hagenezen een misdadig en lui volkje zijn. Wat denk je dat Hagenezen met zo'n figuur doen? Zelfs als ie kanker heeft?

Ik wil wel even ingaan op je opmerking, "Binnenkort weer een normale post." Begrijp me goed, ik heb hier NIETS tegen!! Ik vind dit zeker niet abnormaal, maar heel leerzaam, het zet me aan het denken. Jouw dossiers vind ik GEWELDIG en ze getuigen van een structuur waar ik bewondering voor heb. Maar als ik de hele dag meelees en dan tegen half elf in de avond een nieuwe post zie die ongeveer even lang is als de vorige over hetzelfde onderwerp, dan duizelt het even. Misschien gaat dat in jouw ogen erg snel, dat kan. Niet iedereen is zo scherpzinnig dat hij het achter elkaar kan blijven volgen. Maar dat wil niet zeggen dat het me verder niet boeit en verlangend zit te wachten op wat jij een "normale" post noemt. Inderdaad, het staat ver van me af, er zijn zelfs mensen die omdat het zover weg is helemaal niet op de zaak in willen gaan. En dat mag, daar is iedereen vrij in. En verder heb ik 1 kanttekening over je vervolgpost. Als je het onderwerp op deze manier blijft uitdiepen en zo snel met vervolgposten aankomt, dan loop je wel het risico dat de discussie zich gaat herhalen in plaats van dat men nieuwe standpunten of feiten naar voren brengt.

Quote Piet2 "Mensen in NL zijn massaal tegen de antillen, en ook soms tegen alles wat zwart van kleur is"
Erg gechargeerd en in mijn beleving zeer zeker niet waar. Ik heb begrepen dat er juist steeds meer hollanders een kijkje gaan nemen op de antillen.

Nederlanders gaan zeker naar de Antillen, maar niet OM de Antillen, maar vooral omdat ze genoeg hebben van Spanje, Italië e.d. Ze zoeken gewoon een nieuw plekje om te kunnen zonnebaden, ze willen (moeten) gewoon zo ver mogelijk weg. Het gaat de Nederlanders echt niet om de Antillianen, om die te leren kennen. Ik veronderstel dat Nederlanders die naar Australië gaan, naar Thailand, of een ander "Verweggistan" dat niete "één en al strand is" zoals Casa Cur beschrijft in relatie tot BMA, eerder voor de bevolking van zo'n "Verweggistan" gaan dan wanneer ze naar de Antillen vertrekken voor een lange vakantie.

Ik merk dat ik weer goed wakker ben, ik ben een ochtendmens.

Casa,over Gordon gesproken; hadden we maar een Godon op Curaçao! Da’s heel wat anders dan verwende figuren die voor elk wissewasje naar de WERELDPERS rennen om toerisme af te schrikken.
Heb begrepen dat investeerders staan te trappelen om de Hotels van GelDdekker over te nemen.
E,n zijn STERIELE kurá Hulanda mag ie meenemen naar Hulanda. Denk maar niet de mensen die daar in de buurt wonen blij zijn, nu hun (ooit zo bruisende) dorp, een dode steriele dorp geworden is waar ze niet eens meer mogen komen.
Ik zie wel de relatie met BMA. Meneertje wil ook na eigen asfaltjes, ook een EIGEN STRAND. En dit moet VERBODEN worden voor de lokale bevolking; heb ik begrepen. Laat hem maar in Holland dat gaan EISEN, zal hem NOOIT lukken!

Bedankt Boutie voor je laatste bijdrage, het schijnt dus toch te kunnen, in 1 eenvoudige zin duidelijk maken wat de relatie is tussen JGD en BMA. Weer wat geleerd. Ik vind het alleen wel jammer dat je, met al je leerzame discussiepunten, zo agressief overkomt.

@Lennart: ben het met hem eens, ik vind de Antillen ook heel mooi. Ga er in Oktober weer een kijkje nemen. CasasPa

Cyberjunk, het is ook om "agressief" van te worden. Als jij daar niet bent opgegroeid, dan kun je je onmogelijk voorstellen hoe het is om alsmaar buitengesloten te worden van 'jouw' eigen stranden, wijken etc. Laat maar een asielzoekerscentrum ergens in een NL-dorp komen, en zie hoe 'agressief' Nederlanders worden! Lees geen stijl.nl en zie hoe 'agressief' Nederlanders zijn tegen Antillianen. Maar ja, zoals velen ziet jij ook selectief, daar ben ik al aan gewend van mensen zoals jij. Val me nu maar aan.
Wat GeldDekker wil, is een soort van APARTHEID creëren op Curaçao, zoiets als de klok terug draaien. En dat zullen we op Curaçao,NOOIT meer toestaan, NOOIT!!!

Liever armoede, dan als tweederangsburgers te moeten leven in eigen land.

Geef ons onze vrijheid om vrij te mogen leven, vrij te gaan en staan waar we willen, zonder beperkingen in eigen land nota bene.


Ik ben niet van plan om je aan te vallen Boutie, dat ben ik met mijn voorgaande opmerking ook niet van plan geweest, al denk jij dan van wel. Ik maakte gewoon een opmerking, meer niet. Als jij dat als een aanval ziet, dan is dat jouw probleem, ik heb op geen enkele manier gereageerd op de inhoud van jouw bijdrages, behalve dan op die ene, waarin jij inging op de relatie tussen JGD en BMA. Je zoekt mijn opmerking veel verder dan die bedoeld is. Ik weet trouwens heel goed hoe het is om buitengesloten te worden, zij het dan op een ander terreom dan jij het bedoelt. Ik ga daar verder niet op in, want daar gaat het hier niet om. Maar het gevoel van buitengesloten te worden is mij helemaal niet vreemd. En misschien zie ik ook wel selectief in de zin die jij bedoelt. Dat kan best waar zijn, maar ik heb op dit moment eerder het idee dat jij mij aanvalt dan ik jou deed. En ik kijk wel uit om jou aan te vallen op jouw opmerkingen tegen mij. Ik kan bij tijd en wijle net zo heetgebakerd zijn als jij en ik ga geen ruzie maken op het Casalog. En daarnaast- ik stipte het al even aan in je comment over BMA en JGD-wat je schrijft is heus wel leerzaam, al ben ik het niet altijd met je eens. En dat moet kunnen, net zoals jij ook het volste recht hebt om het niet met mij eens te zijn.

@Piet2: Het merendeel van de GeenStijl-reageerders uit zich tegen alles wat met de Antillen te maken heeft. Nu heeft GeenStijl wel een grote aanhang, maar vertegenwoordigt toch echt niet heel Nederland. Ik haalde hun commentaren aan omdat zij het ene uiterste vertegenwoordigen. Gelt Dekker kan gewoon blijven. Vind je dat hij door zijn geld/investeringen alles kan doen en laten wat hij wil?
@Brillie: Klopt, maar deze duurt geen 694 afleveringen...
@Ennu: Okay, ik zeg al niets. Een beetje meer ratio en een beetje minder emotie doet soms wonderen. Off-topic, binnenkort wil ik wat over de Pontjesbrug schrijven en dan met name over het gedoe met de 'kop' van de brug. Hoe kom ik het beste aan info hierover?
@Hans B.: Ik zeg altijd dit met analogieen moet je heel voorzichtig zijn. Maar er zit zeker wat in, helemaal als je die Amerikaan vervangt door een Duitser of Arabier...
@Cyberjunk: Voortaan geef ik jou in de ochtenduren antwoord... ;-) Herhaling is soms niet te voorkomen, mijn doel is uiteindelijk toch een soort van begrip aan beide kanten te zien ontstaan. Als de zaak polariseert heb ik het slecht gedaan...
@Lennart: Zo zie je maar hoe gevaarlijk generaliseren is... :-)
@Boutie: Gelt Dekker is een ondernemer. Waar sommige mensen een mooie baai in natuurlijke omgeving zien, ziet hij al hotels, winkelcentra en andere faciliteiten waar veel geld mee verdiend kan worden. Vandaar dat hij restricties wil op Playa Kalki. Daar ligt inderdaad de relatie met de BMA...
@CasasPa: Je bent van harte welkom!
@Cyberjunk & Boutie: Iedereen ziet dingen door zijn/haar eigen bril. Dat Boutie iets ge-emotioneerder is in deze discussie is begrijpelijk. Toch is de enige juiste weg de weg van de ratio, het verstand. Dat men liever in armoede leeft op Curacao geloof ik niet, dan had men bij het Referendum wel voor onafhankelijkheid gekozen. Als puntje bij paaltje komt is een relatief hoog welvaartsnivo en het Nederlandse paspoort toch heel wat waard. Het voorbeeld van het asielzoekerscentrum vind ik (ondanks dat men heel voorzichtig moet zijn met analogieen) heel interessant...

@CasaPa: ik vind Curacao ook fantastisch! De mensen die rare praatjes verkondigen over dit mooie eiland en zijn bewoners zijn er waarschijnlijk nog nooit zelf geweest en baseren hun meningen waarschijnlijk op selectieve en negatieve berichten in de media.
@CasaSpider: inderdaad daar heb je wel gelijk in ...
@Allen: Geenstijl is echt wel een leuke site, je moet alles met een flinke korrel zout nemen en de lol van het overdrijven en het sarcasme kunnen inzien.

Whahaha..die Boutie..die slaat de, spreekwoordelijke, spijker op zijn kop.

De slechte macamba wil weer de apartheid invoeren en beperkt de Antiliaan in zijn vrijheid.
JA hoor...gaat goed zo.
Maar het rare is, dat ik na ongeveer 3 jaar hier wonen en werken, het idee krijg dat de "gemiddelde" Antiliaan er inderdaad zo over denkt....

"Liever armoede, dan als tweederangsburgers te moeten leven in eigen land".

Precies ja!!...daar gaat het Jacob nu om!!!

Ken je het gezegde "trekken aan een dood paard"?
Ten eerste heb je niets aan dat paard, het kost erg veel energie en het brengt je nergens.

@Boutie: 'Pride sullies the noblest character.'

@Cyberjunk: erg generaliserend verhaal van je, je hoeft niet te praten voor alle nederlanders, dat doe je nu dus wel.

Lennart, je hebt niet helemaal ongelijk en ook niet helemaal gelijk. Ik was inderdaad aan het generaliseren, ik geef onmiddellijk toe dat ik ongenuanceerd sprak, nu ik het teruglees kan ik me je reactie voorstellen. Toch, Casa zegt het zelf, Cur bestaat grotendeels uit strand. Dat zegt dus iemand die er woont. Als Nederlanders dus meer willen vinden op Cur dan strand, dan ga ik er wel van uit dat men een echte belangrijke reden heeft of een bijzonder grote interesse in Cur die verder gaat dan alleen strandbezoek. En waar vindt men de echt bijzondere plekjes? Weet de doorsnee toerist dat? Nogmaals, je had gelijk, ik moet uitkijken niet iedereen over een kam te scheren. Maar als je in wilt gaan op mijn mening, of anders Casa, dan sta ik daarvoor open.

@ Lennart:
Ik zei ook niet dat alle nl'ers zo zijn, er zijn ook genoeg die open zijn voor mensen van verschillende landen/culturen, en dat waardeer ik. Zo moet het eigenlijk ook zijn maar wij leven helaas niet in "a perfect world"
Ik heb vaak ook meegemaakt dat mensen zeer denegerend reageren als ik het over Curacao heb. Reacties zoals: wonen ze daar boomhutten, hebben ze daar auto's, jij (naar mij gericht) bent waarschijnlijk ook een crimineel of je hebt een crimineel verleden en ook referenties naar apen komen soms voor.Ik kan nog tientallen andere voorbeelden opnoemen die ik persoonlijk heb meegemaakt maar dat doe ik nu liever niet. Het kan mischien voor hun grappig bedoeld zijn maar ik kan er helemaal niet om lachen. Maar rotte appels heb je overal in alle samenlevingen en op geenstijl lijkt het een opeenhoping te zijn van alle rotte appels. Dus excuses als mijn reactie niet duidelijk was.

@Casaspider: "Vind je dat hij door zijn geld/investeringen alles kan doen en laten wat hij wil?" Nee, natuurlijk niet !Hij is zeker niet "above the law" alleen omdat hij xxx miljoenen heeft. Hij heeft anderzijds wel even veel recht om zijn mening te uiten zoals jij en mij dat doen. Als hij niet eens is met sommige zaken op Curacao mag hij dat best aankaarten. Het is gewoon zijn mening over bepaalde zaken en die uit hij in een column. Dat is zeer eenvoudig vrijheid van meningsuiting. Mocht hij een persoon op onjuiste wijze beledigd hebben (zoals hij dat ooit deed met mevr. Leeflang als ik me niet vergist) dan mogen ze hem best verplichten (nadat alles via de rechter verloopt nauurlijk) om dat terug te draaien of een geldboete te eisen (hoewel dat voor hem niet echt een straf zal zijn met zo'n vermogen). In desbetreffende artikel heeft hij over de politici geen leugens vermeld (naar mijn inziens). De manier waarop hij sommige andere zaken schreef kon wel anders worden beschreven, maar het is lang niet zo erg dat hij als persona non grata moet worden verklaard en moet oprotten. Cooper en collega's zijn met dit kwestie gewoon fout bezig. Waarom kan Cooper bijvoorbeeld niet normaal terugreageren op het artikel. Als Cooper alles wat beschreven is zo fout vindt moet hij stuk voor stuk alle zaken op een rijtje zetten en erover debatteren. Dan kunnen wij weer normaal verder en kan Cooper aan JGD en aan de bevolking dat zien hij (JGD) eventueel geen gelijk heeft. Het is nu meer in de zin van; Wat ?? Jij ?? Grote mond ?? Weg moet je, non grata kubo !!

Ieder zijn mening, dat mag.
Simpel.

@Lennart: GeenStijl heeft een geheel eigen stijl en daar zit regelmatig humor in. Ik zie dat Cyberjunk al een mooie reactie over het generaliseren heeft geschreven...
@Cerito: Het dilemma waar de Curacaoenaar mee zit heeft veel te maken met een tweestrijd tussen verstand versus gevoel. De rol van het Papiamentu, de verhouding met Nederland, het zijn gecompliceerde zaken. De vergelijking met het dode paard gaat daarom niet op, men heeft domweg geen alternatief waar men ook met het hart achter kan staan...
@Claudianus: Veel spreuken en gezegden vandaag!
@Cyberjunk: In de vuur van het schrijven van een reactie is het vergeten van een woord als 'Vele' je vergeven. Nederlanders, uh... veel Nederlanders komen naar Curacao voor de combinatie Tropen (zon, zee, strand) en Nederlands...
@Piet2: Zo zie ik het globaal ook. Ik vroeg het specifiek omdat je het over tientallen werklozen had. Als (let wel als) iemand iets doet wat niet door de beugel kan moet er actie worden ondernomen. Of dit nu werklozen kost of niet. Een leuk thema wat dat betreft is het bestaansrecht van de Isla in zijn huidige vorm. Maar dat is een heel ander onderwerp... :-)
@Renesmurf: Ieder zijn mening. Het leuke van een opbouwende discussie is dat de argumenten aangescherpt worden en zo een beter beeld van de situatie ontstaat. Maar dat is mijn mening... ;-)

Cyberjunk, Curaçao bestaat grotendeels uit strand? Dacht het niet. Curaçao bestaat grotendeels uit strand uit zee! En, die zee is niet overal hetzelfde, je kunt bijv. niet zwemmen aan de Noordkant, want daar is de zee zo RUW dat je binnen een paar minuten meegesleurd wordt met de golven. Dat is dus verbodengebied!
De andere plaatsen zijn ook niet geschikt om te zwemmen, want daar het krioelt met zeeappels, scherpe rotsen en meer van dat soort dingen. Dus, ik niet waarom wij onze beste baaien moeten afstaan aan anderen. Iedereen wil toch lekker in een VEILIGE zee zwemmen, toch?

Curaçao bestaat grotendeels uit uit ZEE.
(Heb net een foutje gemaakt.) Ik bedoelde Cur. bestaat grotendeels uit ZEE.

De Isla in zijn huidige vorm. Ik ben op twee manieren aan het kijken geweest wat je kunt bedoelen. Wanneer ik in van Dale Taalweb kijk, dan krijg ik alleen het woord Islam te zien. Dat zou dus kunnen, de islam in zijn huidige vorm. Dan heb je gewoon een letter vergeten. Maar als ik in Google het trefwoord Isla intyp, dan komt er info over een Caribisch gebied, Isla Margurita, of zoiets dergelijks. Je kunt het dus ook over dat eiland hebben als je schrijft over de Isla in zijn huidige vorm. Je hoeft geen verhandeling te houden over het wel of niet voortbestaan van de Isla, in welke vorm dan ook, maar ik ben wel benieuwd of je het eigenlijk over de islam had, of over dat Caribisiche eiland.

Even een vraag Boutie. Zijn er maar zo weinig veilige gedeeltes waar toeristen in zee kunnen zwemmen? Jij noemt een aantal gedeeltes waar dat niet zou kunnen, maar het kan toch niet zo zijn dat het voor het grootste deel onveilig zwemmen is? Dan zwemt er niemand in zee, geen toeristen en geen lokale bevolking.

Cyberjunk, de 'Isla' is de naam van die grote milieuvervuilende olieraffinaderij op Curaçao. Vroeger heette het de Shell-raffinaderij, en nu het in handen van is van Venezuela heet het 'Isla'. De naam 'Isla' is ook de naam altijd al gebruikt werd door de Curaçaoenaars.
De Isla vervuilt zowel de lucht, bodem en grondwater van Curaçao. Daarnaast hebben de arme mensen die noodgedwongen daar in de buurt wonen, last van allerlei ziekten, vooral van CARA. Maar ja, niemand maakt zich druk om deze mensen, alleen GELD telt.
Er zijn zelf dagen dat de arme kinderen thuis moeten blijven, daar scholen in de buurt onder de Isla-AS zitten. (luchtverontreiniging enzo.)

Cyberjunk, de beste baaien zijn al in handen van Hotels enzo. Er zijn maar weinig geschikte baaien overgebleven om in te kunnen zwemmen. En, nu wil Gelddekker ook dat laatste beetje inpikken. Het is meer dan logisch dat men dit niet meer wil!
Het grootste is niet geschikt om in te zwemmen. Het lijkt me dan een goed idee, als BMA MEER BAAIEN GAAT CREËREN i.p.v. bestaande baaien te gaan privatiseren.

@Cyberjunk & Boutie: Het wordt een soort van Cyberjunk-Boutie-dialoog hier, haha. Geen bezwaar tegen overigens. Een paar punten eruit gelicht:
* Curacao bestaat niet uit strand, maar heeft relatief ten opzichte van de oppervlakte veel strand.
* Boutie heeft gelijk dat de noordkant afvalt voor wat betreft strandrecreatie.
* De Isla is inderdaad de raffinaderij die ge-exploiteerd wordt door de Venezolaanse PdVSA. De wind staat op Curacao over het algemeen altijd dezelfde kant op. Dat betekent dat de huizen (en dat zijn er heel veel) die onder de rook van de Isla liggen dagelijks last ondervinden. Je was buiten hangen kun je er beter niet doen. Aangetoond is dat er in dit gebied meer ziektes voorkomen. De Isla voldoet zeker niet aan Europese milieu-eisen, maar is van groot economisch belang voor Curacao.
* Als baaien gecreeerd kunnen worden juich ik dat zeer toe. Een heel inventief idee... :-)

Boutie en Casa, allebei bedankt voor deze heldere toelichting.

Hoe meer meningen hoe verwarrender en zinlozer.
Maar dat is dan weer mijn mening.

En we bestaan allen grotendeels uit water.

@Renesmurf: Gelukkig dan maar dat er nog mensen zijn die het WEL zinvol vinden om na te denken en constructief te discussiëren over situaties die wat verder weg liggen dan hun eigen kleine kring. Ik heb jou nog niets zinnigs zien bijdragen, alleen maar wat oppervlakkige zinnetjes en negatief commentaar. Als je niets beters weet te melden, kom dan terug bij een post waar je WEL een positieve bijdrage aan weet te leveren. Zoals jij hier en nu reageert ben je strontvervelend!!!!

even opkomen voor Renesmurf: smurfen zeggen dingen die niet altijd van deze wereld zijn, maar vaak wel de angel uit de problematiek halen. De comments van Renesmurf zijn voor ons het zout in de virtuele webpap. De mening van CasasPa .

@Renesmurf: Als je maar 1 mening wilt is het automatisch de mening van de meerderheid en mag jij niet van mening zijn dat het Koningshuis afgeschaft moet worden. Mensen lijken dus eigenlijk heel veel op bier... ;-)
@Cyberjunk: Graag gedaan (de uitleg)! Net als CasasPa (volgende comment) kan ik de stijl van Renesmurf wel waarderen. We zijn nu eenmaal allemaal anders en dat is maar goed ook... ;-)
@CasasPa: Erg vaak komt het niet voor (haha), maar ik ben het in deze helemaal met je eens!

Een grote persoonlijkheid generaliseert niet. Eens te meer wordt bewezen dat je niet in een boom hoeft te hangen om een eikel te zijn. En dat niet iedereen die uit het Oosten komt wijs is. Op naar het volgende onderwerp! Over wat Feyenoord met al geld moet doen bijvoorbeeld.

@Piet: voor de korte termijn heb ik de uitslag Groningen-Feijenoord in de Voetbalquiz maar bijgesteld. CasasPa

Uitspraken Gelt Dekker

ER IS al veel geschreven over Jacob Gelt Dekker en zijn column op de internationale website luchtvaartnieuws.nl. Toch voel ook ik me gedwongen om te reageren, iets wat tegen mijn principe ingaat, daar ik normaliter niet reageer op aantijgingen van persoonlijke aard.

Het genoemd artikel weergeeft de boosheid van een kind dat zijn zin niet krijgt. Het is een schande om een gemeenschap, welke je gastvrijheid verleent op zo’n manier internationaal te bekritiseren. Geen goed woord kan er voor onze bestuurders vanaf. Alleen maar denigrerende opmerkingen, die niet passen voor iemand die ook maar het minste aan beschaving heeft meegekregen.

Als onze bestuursleden beslissingen nemen die het belang van Gelt Dekker met zijn Kurá Hulanda ten goede komen, dan lezen we niets betreffende de incompetentie van onze bestuurders.

Verder ageert hij dat men in plaats van werkgelegenheid liever armoede en ongebreidelde misdaad heeft, dan onze stranden aan de toeristen af te staan.

Het moet de heer Gelt Dekker toch bekend zijn, dat een volk recreatie nodig heeft, om tot een gezonde samenleving te kunnen komen. Het is juist door gebrek aan recreatie dat men tot excessen komt, juist datgene dat volgens de heer Gelt Dekker zo nodig bestreden moet worden. Of is hij soms van mening dat ons volk zich maar aan de Noordkust moet vermaken.

Als ik kijk naar de interesses van de heer Gelt Dekker, zijn Kurá Hulanda en zijn interesse voor de slavengeschiedenis, kan ik er bijna niet aan ontkomen te denken dat hij in die tijd is blijven steken en zich nog steeds in die tijd waant. De tijd waarin de grote landeigenaren het voor het zeggen hadden en de slaven deden wat hun meester wilde. Helaas voor hem en gelukkig voor ons is deze tijd voorbij en fini.

Wat de corruptie betreft hoop ik dat hij de Nederlandse dagbladen volgt, want daar kan hij vernemen dat het niet iets is dat exclusief op Curaçao voorkomt, maar door de kleinschaligheid van Curaçao misschien sterker naar voren komt. Corruptie is natuurlijk te allen tijde uit den boze en dient ten stelligste afgekeurd en bestreden te worden.

Uit het artikel kan je opmaken dat, volgens de heer Gelt Dekker, het Papiamentu ook maar moet worden afgeschaft. De Papiamentu-fanatici hebben volgens hem de schade in ons onderwijs gecreëerd. Om niet op dit onderwerp te veel te moeten uitweiden, zou ik hem daarom willen aanraden om het rapport geschreven door Nadine Dutcher van de Center for Applied Linguistics te Washington DC ‘Expanding Educational Opportunity In Linguistically Diverse Societies’ te lezen. Het is te downloaden via het internet.

Verder moet ik zeggen dat we de toeristen met geheel ons hart en ziel te woord staan en voor zover we dat kunnen in hun taal, zij het Engels, Spaans, Duits, Frans et cetera. Daarentegen verwachten we dat eenieder die ons als volk enigszins respecteert en hier een bedrijf opent of ons eiland als woonplaats kiest, zich op z’n minst de moeite doet om onze lokale taal te machtig te worden. Mahatma Gandhi heeft het volgende gezegd: “True education must correspond to the surrounding circumstances or it is not a healthy growth.” Respect dwing men met respect af, iets wat in het artikel van de heer Gelt Dekker geheel ontbreekt.

Een alom bekend Nederlands spreekwoord zegt: ‘Wie zijn neus schendt, schendt zijn aangezicht’. Als de heer Gelt Dekker Curaçao in het buitenland benadeelt, benadeelt hij hierdoor ook zichzelf. Iets wat voor mij, daarom, des te onbegrijpelijk is.

De heer Gelt Dekker heeft schijnbaar ook racistische en anti-Makamba-uitingen ervaren. Het is juist zulk een laag optreden – ons volk internationaal in negatief neer te zetten – wat de anti-Makamba gevoelens doet oplaaien. De heer Gelt Dekker moet beter weten.

Indien de heer Gelt Dekker het goede voor heeft met ons eiland, komt hij met opbouwende kritiek en dan niet alleen waar het zijn persoonlijke belangen betreft.

FRANKLIN ESSER
Curaçao


(Een waarheid als een KOE! U weet tenminste waar u het overheeft. U bent geen kranten-papegaai.)

@Piet: Klopt! De volgende onderwerpen zijn inmiddels verschenen. Over vijf minuten begint Groningen - Feyenoord zonder Kuyt...
@CasasPa: Ik had ze zelfs met Kuyt al laten verliezen. Nu hoef ik niet te veranderen... :-)
@Boutie: Ik heb de ingezonden brief van Franklin Esser in Amigoe al gelezen. Ben het voor het grootste gedeelte met hem eens. Hij vertegenwoordigt het gevoel beter dan de rationele analyse van Marcos Cova, althans dat vind ik...