« Schrijf jij maar over Jan Bols | Main | Van wie is die naam »

Eilandsraadverkiezingen Curacao 20.04.2007 (1)

Maandag 26 februari 2007 is de dag dat de deelnemende partijen aan de Eilandsraadverkiezingen van 20 april 2007 hun kandidatenlijst moeten inleveren. Het is dan ook een drukte van belang bij Kranshi waar de ene na de andere partij met zijn volgelingen op de stoep staat.

Huidige zetelverdeling en prognose

De Curacaose Eilandsraad bestaat uit 21 zetels. De huidige zetelverdeling is weergegeven in deze schets met de opmerking dat de eenmansfracties Frensel Marchena en Cesar Prince tegenwoordig samenwerken als Movementu Soshal Laboral (MSL). Mijn inschatting is dat de volgende partijen het merendeel van de 21 zetels onder elkaar gaan verdelen met tussen haakjes mijn prognose (min - max):

  • Frente Obrero (5 - 10)
  • PAR (3 - 8)
  • PNP (3 - 7)
  • MAN (2 - 5)
  • Forsa Korsou (1 - 3)
  • MSL (1 - 2)
  • NPA (1 - 2)

Wellicht wordt deze prognose in de aanloop naar de verkiezingen bijgesteld. Een beslissend onderwerp bij de komende Eilandsraadverkiezingen is het al dan niet accepteren van de Slotverklaring.

Slotverklaring

Even het geheugen opfrissen. Op 2 november 2006 hebben Nederland, Sint Maarten en Curacao in Den Haag de Slotverklaring ondertekend. De Slotverklaring is de blauwdruk om te komen tot een Status Aparte ofwel autonomie binnen het Koninkrijk voor de eilanden Sint Maarten en Curacao.

Het bereikte slotaccoord moest nog wel geratificeerd worden door de Eilandsraden van de twee eilanden. Op Sint Maarten was dit geen probleem, Sarah Wescott-Williams leidde het stuk er met bekwame hand doorheen. Op Curacao gaat alles altijd anders. In de nacht van dinsdag 28 op woensdag 29 november 2006 werd de Slotverklaring door alle partijen minus twee afgewezen. Alleen de fracties van de PAR en de PNP, goed voor 7 van de 21 zetels, stemden voor. Ik schreef toen dat Curacao de laatste trein had gemist.

Op 20 april krijgt Curacao een nieuwe kans. Indien de pro-Slotverklaring partijen een meerderheid behalen kan het accoord alsnog geratificeerd worden. Naar verluidt is behalve PAR en PNP nu ook Forsa Korsou na gesprekken met Atzo Nicolaï genegen het slotaccoord te accepteren.

Vrouwen wijzen de weg

In Nederland is de verdeling tussen respectievelijk het aantal mannen-vrouwen dan wel autochtonen-allochtonen op de kandidatenlijst een regelmatig terugkerend issue bij verkiezingen. Wat dat betreft is Curacao een stuk verder.

Opvallend is dat de zojuist genoemde pro-Slotverklaring partijen de meeste vrouwen op hun kandidatenlijst hebben staan. De PAR-fractie wordt aangevoerd door Emily de Jongh-Elhage, op drie staat Omayra Leeflang, op vier Zita Jesus-Leito en op vijf Marilyn Alcala-Wallé. Ook de PNP heeft een vrouwelijke lijsttrekker in de persoon van Ersilia (Zus) de Lannooy. Op vier staat Gimena van der Ven en op zes Gisette Seferina. Forsa Korsou doet het iets kalmer aan met Sandra Smith op vier en Patricia Pinedo op zes.

Met andere woorden zijn het juist vrouwen die zich voor de Slotverklaring uitspreken. Mijn theorie is dat vrouwen in het algemeen, immers uitzonderingen bevestigen de regel en generaliseren is niet per definitie slecht, meer dan mannen kijken naar het belang van het eiland Curacao en minder last hebben van een bepaalde geldingsdrang. Een geldingsdrang die misschien is ontstaan door teleurstelling in en gezond wantrouwen jegens de oud-kolonisator? Of vanuit een jarenlang sluimerend minderwaardigheidscomplex?

Ik hoor het een intelligente mannelijke Curacaose concullega zeggen: "Wij zijn hier de baas." Dat is ook het gevoel dat leeft bij politieke leiders als Anthony Godett (Frente Obrero), Charles Cooper (MAN) en Errol Cova (PLKP).

Stoelendans

Waar het in Nederland niet gebruikelijk is dat prominente leden van partij wisselen leidt de pre-verkiezingstijd op Curacao tot een ware stoelendans. Dit wordt veroorzaakt door ten eerste het feit dat een hoge positie op de kieslijst keihard bepaalt of men al dan niet in de Eilandsraad zitting mag nemen met eventueel uitzicht op de functie van gedeputeerde.

Zo kwam Sandra Smith niet verder dan een vierde plaats op de kandidatenlijst van de MAN. Volgens eigen zeggen was haar door partijleider Charles Cooper minimaal een derde positie beloofd. De MAN is een partij die goed is voor twee of drie zetels, vier lijkt te hoog gegrepen. Mede door gekibbel met partijgenote Eunice Eijsden stapte Sandra Smith over naar Forsa Korsou waar zij meteen als nummer drie op de kandidatenlijst binnenkwam.

Een andere reden voor het gemakkelijk switchen van partij is het veelal ontbreken van een helder en hard programma. In feite zit iedereen er voor zichzelf en bij enige frictie splitst men zich gewoon af. Dat is in de afgelopen maanden de PLKP van Errol Cova overkomen. De PLKP had drie zetels in de Eilandsraad totdat Frensel Marchena en Cesar Prince zich afsplitsten. Eerst individueel maar inmiddels dus samen in de nieuwe partij MSL.

Andere stoelendansers zijn Gerrit Schotte die de MPK van Rignald Lak inruilde voor de MAN, Ivar Asjes die van de PLKP naar Frente Obrero switchte en Sedney Ignacio die van Frente Obrero naar Forsa Korsou ging. Kampioen is Leonard Coffie die oorspronkelijk lid was van de PAR, vervolgens overstapte naar Frente Obrero en nu deel uitmaakt van de PNP-fractie.

Binnenkort in Van Dale het woord Coffie-shoppen voor iemand die veelvuldig van politieke partij wisselt.

WVTTK

Er zijn twee lijsten ingediend met dezelfde naam: LNPA. De letters van deze door Nelson Pierre opgerichte partij LNPA staan voor Lista Niun Paso Atras. Ex-partijgenoot Victor van Rosberg vindt echter dat hij statuair recht heeft op de partijnaam en diende daarom zijn eigen kandidatenlijst in onder dezelfde naam. Waarschijnlijk moet de rechter zich over deze kwestie uitspreken.

De nieuwbakken staatssecretaris voor Koninkrijkszaken, Ank Bijleveld-Schouten (CDA), heeft te kennen gegeven dat zij hoopt dat de verkiezingen gewonnen worden door een partij die voorstander is van de Slotverklaring. Dat staat met grote koppen in de krant en is niet zo slim. Deze verklaring is koren op de molen voor tegenstanders van de Slotverklaring die dit direct negatief interpreteren als inmenging van Nederland.

Tot zover. Alle posts over de Curacaose Eilandsraadverkiezingen zijn gebundeld in de category Eilandsraadverkiezingen 20.04.2007.

Comments

Na de aanval van de US op het eiland, zal alles toch anders zijn. En wat zijn dan deze getallen nog waard?

Hier is het verdeeld in Links en rechts.
wie dat ziet heeft het wat makkelijker.

Hoe groot schat jij de kans in dat Curaçao alsnog tekent voor het slotakkoord, nu er een derde partij over de streep lijkt te zijn?

@Brillie: Het maakt de verkiezingen in ieder geval een stuk overzichtelijker, Republiekein of Democraat...
@Renesmurf: Links en rechts, dat is zo. Maar hoeveel smaken heb je daarin? SP, PvdA en GroenLinks vormen niet bepaald een front. Op Curacao kun je heel moeilijk bepalen wie er nu links is en wie rechts, mensen stemmen daardoor meer op personen...
@Cyberjunk: Niet zo heel groot. Mijn inschatting is dat de PAR en PNP samen maximaal 10 zetels halen. Dat is te weinig voor een meerderheid. Als Forsa Korsou er dan ook nog 1 of 2 haalt is die meerderheid er wel. Maar dan zul je zien dat bepaalde mensen als puntje bij paaltje komt toch weer tegenstemmen. Neen, ik ben niet bijzonder optimistisch...

Ik snap de prognose tussen de haakjes geloof ik niet helemaal. Er staan namelijk twee getallen. Is het dan zoiets als de FOL kan tussen de 5 en 10 zetels verwachten?

Overigens denk ik dat je verwachtingen voor de FOL te hoog zijn ingeschat dan. Aan de andere kant weet je het maar nooit.

Ik ben dan wel wat positiever ingesteld en denk (hoop) dat de nieuwe regering uiteindelijk genoeg mensen krijgt die pro-slotverklaring zullen stemmen.

Ook ik denk dat je prognose voor de FOL met maximaal 10 zetels (en mogelijk zelfs met 5 zetels) te hoog is. Ik gok op maximaal 4 zetels voor de FOL.

Verder ben ik het met je eens casa, dat zodra Forsa Korsou voor de meerderheid in het pro-slotverklaring-kamp moet zorgen, er veel kontengedraai zal gaan plaatsvinden. Ik hoop daarom gewoon op een meerderheid voor de PAR en PNP.

En ik dacht dat carnaval afgelopen was... Want we keken net in de Amigoe en al die kleuren, vlaggen, etc... Op Cur. kunnen ze ook voor alles een feestje maken no? Een beetje te ver gaan allemaal.

dat overstapgedoe zou verboden moeten worden, ik stem op een partij die bepaalde denkbeelden heeft en niet op een persoon die vervolgens zoals hier in nederland zelf maar een partijtje op kan richten...hopla, weg uit de partij, plek inleveren en opzouten...sorry laat me even gaan maar dat irriteert me enorm.......(hier in de gemeenteraad gebeurde het ook zo met de partij waarop ik stemde)

Een hoop geouwehoer die politiek; allemaal op macht beluste mensen.

@Marc: Dat de prognose over het minimale en maximale aantal zetels ging was inderdaad niet helemaal duidelijk. Heb het enigszins aangepast. De geluiden die ik hoor wijzen erop dat een meerderheid van de Curacaoenaars tot voor kort de Slotverklaring afwees. Inmiddels worden door diverse partijen weer openingen gezocht. Op wie moet men stemmen als men tegen is? Feitelijk alleen op de FOL of op de MAN, de rest zijn splinters. Vandaar het mogelijk grote aantal FOL-zetels...
@Westpunt: Vijf is volgens mij echt het minimum, maar met voetbaluitslagen zit ik er ook vaak naast. Forsa Korsou is wat mij betreft te onduidelijk in haar standpunten en derhalve geen optie.
@Donna: Het heeft wel wat. Ook op de dag van de verkiezingen trekken hele karavanen van politieke partijen met hun kleuren door de straten. Een politieke partij op Curacao is meer te vergelijken met een voetbalclub. Men is fanatiek fan en blijft de partij trouw ook als er iets minder slims wordt gedaan. De partijleden daarentegen kunnen net als voetballers van partij wisselen, tegen betere voorwaarden...
@Paola: Zie wat hier net boven staat over voetbalclubs. In Nederland speelt dit bij gemeentepolitiek ook een beetje en Curacao is feitelijk een groot dorp...
@Lennart: Klopt, maar wat dacht je van het bedrijfsleven? Met die man die 14 miljoen euro wil hebben voor een jaartje werken?

De man van Numeco bedoel je, die had het van te voren afgedeald, men had ook "nee" kunnen zeggen van te voren.

In die schets waar je naar verwees wordt Anthony Godett in Bon Futuro genoemd, maar ik dacht die intussen vrijgekomen was. Of zit ik nu op een verkeerd spoor met mijn gedachten?

Laten we de volgende keer, het stemmen door ons doen. Gewoon op RTL4, en dan de hele avond smsen. En dan... de leukste mag winnen.

Het woord minderwaardigheidscomplex wordt wel erg vaak gebruikt door makamba's.

Casa, laat me jou wat vertellen. De yu'i Korsow heeft totaal geen last van 'minderwaardigheidscomplex'!
Ik vind het laf om alles als minderwaardigheidscomplex te bestempelen. Waaraan lijdt jij dan? Aan SUPERIORITEITSCOMPLEX?
Ik vraag het, want je zegt dat de yu’i Korsow zich minder voelt, maar minder dan wie dan, en waarom? Fysiek is de yu’i Korsow zeer sterk, dus daar zal het niet aan liggen.

Als je zegt dat de yu'i Korsow last van 'minderwaardigheidscomplex' heeft, dan vraag ik me af, of jij soms denkt, dat ze met jou zouden willen ruilen als mens zijnde. Ben jij soms superieur aan hen?

De yu'i Korsow is trots, en soms te trots. Maar daar slaat het woord 'minderwaardigheidscomplex' niet op!

Vechten om gelijkwaardigheid en tegen onderdrukking, is niet hetzelfde als "minderwaardigheidscomplex" hebben, sorry.

@Lennart: Als ze het aan mij hadden gevraagd had ik ook neen gezegd. Probleem is dat het hier een netwerk van vriendjes betreft dat elkaar het geld toeschuift...
@Cyberjunk: De schets is van december 2006 toen er een mogelijkheid was tot een coalitie tussen PAR en FOL. De tralies voor het hokje van Godett kunnen dus weg...
@Brillie: Ik ben 99% anti-SMS...
@Boutie: In de post worden drie mogelijke (misschien, vraagtekens) redenen genoemd:
"Een geldingsdrang die misschien is ontstaan door teleurstelling in en gezond wantrouwen jegens de oud-kolonisator? Of vanuit een jarenlang sluimerend minderwaardigheidscomplex?"
Jij pikt daar het minderwaardigheidscomplex uit, geeft een veeg uit de pan aan de Makamba's en vraagt of ik mijzelf superieur voel. Dat is wel een beetje kort door de bocht!
Okay, het woord minderwaardigheidscomplex is misschien niet het juiste, maar hoe zou jij het gevoel dan beschrijven?
"Vechten om gelijkwaardigheid en tegen onderdrukking" is niet precies wat ik herken als ik onze politici, ja ook die van 'jouw' partij bezig zie. Zij nemen het er goed van, rijden (terecht) rond in mooie auto's en reizen wat af per jaar. Dat zijn wel de mensen die het beleid bepalen.
Ik ben nooit een fan geweest van Zus de Lannooy. Wat ik bedoel in deze post is dat ik respect heb voor de wijze waarop zij (en de anderen van PNP en PAR) objectief en zonder de emotie van 'controle door Nederland' constructief een weg in willen slaan.
Net zoals Sarah Wescott-Williams (ook weer een vrouw) dat op Sint Maarten heeft gedaan.
Dat is wat ik bedoel met 'vrouwen wijzen de weg'...

@CasaSpider, dat vind ik wel erg kort door de bocht. De eigenaren van deze club zijn per slot van rekening de aandeelhouders, en die hebben tegenwoordig wat meer in de melk te brokkelen als vroeger. Denk maar eens aan de "waakhond" Peter Paul de Vries (helaas heeft hij onlangs afscheid genomen van de VEB).

Mijn partij? Wie wat is "mijn partij" dan? Je zit alweer te stigmatiseren.

Het waren niet de yu'i Korsow's die in het verleden dachten dat zij meer mens waren dan de makamba's.
Het waren de makamba's die de yu'i Korsow als minderwaardige mensen beschouwde.

Het is niet de yu'i Korsow die dat woord bedacht had, of ernaar handelde.

In een democratie mag ieder politicus zijn mening geven. Niks met "minderwaardigheidscomplex" te maken; zou niet weten waarom.

Zijn Verdonk en Wilders minderwaardig volgens jou? Dacht het niet.


@Lennart: Misschien snij ik de bocht wel eens af, maar ik ben een groot tegenstander van de snelscorende topmanagers van tegenwoordig. Ben jij er misschien zelf een?
@Boutie: Niet alleen politici mogen in een democratie hun mening geven, maar ook Boutie en zelfs CasaSpider... ;-)

@CasaSpider: was dat maar zo :-)... Eerlijk gezegd krijg ik er ook een vreemd gevoel bij als zo'n manager dit soort gigantische bedragen casht, ik vraag me ook af of de beloning wel in verhouding ligt met de prestaties van deze manager, het zal ook te maken hebben met op het juiste moment op de juiste plaats zitten; echter huldig ik wel het principe dat iedereen mag vragen wat hij wil, of je het dan ook krijgt is maar de vraag... Gevoel tegenover rationaliteit, wat is te preferen?
En nee, ik ben geen snel scorende manager maar een eerlijke en hardwerkende makelaar in onroerende zaken (ja, ze zijn er echt!).