« De Spiders ontmoeten Donna's moeder | Main | Eilandsraadverkiezingen Curacao 20.04.2007 (1) »

Schrijf jij maar over Jan Bols

Zaterdagochtend tijdens de karateles leerde Luchiano (9) een nieuwe techniek, kette gyakuzuki. Het is een speciale stand waarbij de karateka in een diepe zit van links naar rechts en vice versa steeds één voetstap naar voren schuift. Iedere keer staan de tenen van de achterste voet op een lijn met de hiel van de voorste. Het lijkt een beetje op lange afstanden schaatsen. Er hoort ook een stoottechniek bij maar die is nu even irrelevant.

Thialf Heerenveen 23.01.1971: Jan Bols wisselt verkeerd op de 5000 meter en wordt gediskwalificeerd.Dagelijks schrijft Luchiano op zijn Latios weblog en dat doet hij verrassend goed. Vooral in het weekend ontbreekt soms de inspiraratie. Als ik hem vraag of hij al een verhaaltje heeft antwoordt hij vanuit zijn televisiestoel met verveelde stem van niet en of ik misschien iets weet.

De kunst van dagelijks webloggen is het uitvergroten van kleine dingen. De techniek van associaties maakt huis-, tuin- en keukenverhaaltjes net iets interessanter. Regelmatig lopen Luchiano en ik samen met Diana (9 maanden) door de kamer. We zingen dan eerst Heb je wel gehoord van de zeven de zeven en vervolgen met de meezinger Heya Jan Bols, heya Jan Bols, heya heya heya Jan Bols.

"Weet jij eigenlijk wel wie Jan Bols is?", vroeg ik vanmiddag aan Luchiano. Neen, die kende hij niet. Jan Bols was een uitstekend schaatser in de tijd van Ard Schenk en Kees Verkerk. In het jaar 1971 werd hij Nederlands kampioen en was kanshebber voor het Europees kampioenschap. Op de 5000 meter wisselde Jan Bols echter verkeerd en ondanks dat hij daardoor een extra buitenbocht reed werd hij gediskwalificeerd.

"Kijk jongen, als je dat nu allemaal combineert... de kette gyakuzuki van de karateles, het heya Jan Bols zingen voor Diana en de achtergrondinformatie over de befaamde schaatser... dan heb je een interessant verhaal." Luchiano ging met enige tegenzin achter de computer zitten. "Ik ga niet schrijven over Jan Boring", zei hij recalcitrant. Een paar minuten later was hij klaar met een ietwat overdreven verhaal over Diana. Overdreven omdat zij helemaal geen koorts had en zondagmiddag juist in een uitstekende bui verkeerde, maar affijn.

"Schrijf jij maar over Jan Bols", besloot de jonge Mulisch.

Comments

Heel goed dat Luch uiteindelijk zijn eigen plan trok en een beetje ging overdrijven over Diana. Dat mag dan recalcitrant lijken, het is dan uiteindelijk wel zijn verhaal. Ik zou ook niet over iemand gaan schrijven die ik helemaal niet eens van naam ken. Ik vind het heel wat dat hij zo trouw schrijft. Hij mag dat dan onder enige dwang doen, Luch schrijft inderdaad ontzettend leuk, hij zet mij meestal ook wel aan tot een reactie. Hij kan beter schrijven over zaken die zijn belevingswereld raken dan over een Nederlandse schaatskampioen van ver voor zijn tijd. Trouwens, de naam Jan Bols zei mij ook niets, in tegenstelling tot de namen van Ard Schenk en Kees Verkerk, die zitten nog wel in mijn geheugen, die waren net zo beroemd op HUN gebied als Johan Cruyff en Coen Moulijn dat destijds waren in de voetbalwereld.

Jan Bols was een held. Net als later Hilbert van der Duym, die dacht dat ie al klaar was, maar nog een rondje moest. En ik zou de beelden van die Spanjaard nog wel eens willen zien. Die kluunde als het ware over het ijs, maar werd steevast als held onthaald door het publiek, met lauwerkrans. Hoe heet die man ook al weer?

@ Victor: Antonio Gomez.
(ken Uw Klassieken ;-) )

@Cyberjunk: Toch ging het iets anders. Luchiano wist niets om over te schrijven en vroeg mij om een onderwerp. Behulpzaam dacht ik met hem mee en kwam met de Jan Bols story op de proppen. Uiteraard is het aan Luchiano om te beslissen of hij daar wel of geen gebruik van wil maken. Maar het was dus slechts een goedbedoelde handreiking van mij...
@Victor: Ja, Hilbert was een Super Jan Bols. Een keer een rondje te weinig, een keer vogelpoep en een keer pap in de benen. En daarna dat auto-ongeluk. Martin heeft je vraag al beantwoord, het was Antonio Gomez. Mijn favoriet van de mindere goden was overigens de Zwitser Franz Krienbuehl. De combinatie oudste man, modernste schaatspak was heel bijzonder... :-)
@Martin: Dank je, zou hij nog steeds alle Spaanse records in handen hebben?

En zo is dat, een ware weblogger zoekt zelf zijn onderwerpen uit.

En toont wat interesse voor medeloggers.

Ik had heel goed begrepen dat jij Luch een handreiking deed, ik had er voornamelijk bezwaar tegen dat jij zijn reactie op jouw handreiking als recalcitrant omschreef. Ik zou het eerder als onafhankelijk hebben omschreven.

Antonio Gomez was ook een van de eerste schaatsers met een "strak" aerodynamisch schaatspak!?..toch Martin

Jij bent ook een lekker ding zeg met je bekende nederlanders uit de prehistorie (voor Luchiano dan). Dat kind schrijft al elke dag een stukje. De weekend is voor hem dan toch ook rust.. Niet zo pushen joh!! Het kan ook averechts werken, maar wel goed dat je hem blijft stimuleren later zal hij je toch dankbaar zijn.

@Cerito: nee, dat was Franz Krienbuehl.
@CasaSpider: de volgende held over wie Luchiano iets mag schrijven is Eddy Treijtel?

Ben verbaasd over de feiten kennis van de oude helden. Wim van Est hoort daar natuurlijk ook bij (viel 70 m. diep maar zijn pontiac liep). Leuk die nostalgie ook al is het oude mannen taal. CasasPa

@Renesmurf: Zelf onderwerpen uitzoeken okay, maar als 9-jarige andere weblogs afstruinen?
@Cyberjunk: Okay, ik herschrijf de zin hier. "Ik ga niet schrijven over Jan Boring", zei hij onafhankelijk. Is het zo beter... ;-)
@Cerito: Het strakke pak heeft hem dan toch weinig geholpen, anders had ik er ook wel een aan kunnen trekken...
@Donna: Er gaan dagen voorbij zonder dat iemand mij een lekker ding noemt, dank je wel dus Donna! Het is een kwestie van de balans vinden tussen pushen en stimuleren. Een klein stukje per dag schrijven moet toch wel kunnen...
@Piet: Eddy Treijtel met de duif bij AZ? Dat kan, maar eerst is Joop van Daele aan de beurt. Estudiantes de la Plata!
@CasasPa: Als ik aan jouw jeugd denk schiet mij altijd de geweldige kopbal-goal van Bep Bakhuys (tegen Frankrijk?) te binnen... ;-)

@CasaSpider: je bedoelt de meeuw in de Kuip?

@Piet: Je hebt gelijk. Kun je nagaan hoe verhalen in je hoofd kunnen veranderen. In mijn belevingswereld schoot Treijtel een duif uit de lucht in het AZ-stadion. Maar het was dus een meeuw bij Feyenoord-Sparta op 15 november 1970.
Straks heb ik me de UEFA-Cup overwinning tegen Dortmund ook nog verbeeld...

@Casa: heb wel ook aan Bep B. gedacht, maar daar zat geen drama achter. Die kopbal was in de dertiger jaren tegen België (9-3). CasasPa

Ken je de schaatsers uit Kenia?

ja jemig Jan bols is zelfs voor mij nogal uit de tijd zeg.... hoewel ik eric heiden dan weer niet zo snel vergeet, waar zou dat toch aan liggen? ;-)

@CasasPa: Ah was dat tegen Belgie... wie maakte dan de 2-1 tegen de profs uit Frankrijk?
@Brillie: Ik hoorde zoiets ja, dat Bart Veldkamp (?) daar schaatsles geeft. Daarna is Curacao zeker aan de beurt...
@Paola: Ik heb geen idee wat jou zo in Eric Heiden aantrok. Wat heeft Eric wel wat Jan Bols niet heeft vraag ik mij dan af... :-)