« Opsporing verzocht | Main | Bewegende staart »

Hollanders

Vrijdagmiddag om iets voor half twee verliet ik ons huis om naar mijn werk te gaan. De brievenbus stond open en er lagen twee papiertjes in dat er iets op het postkantoor te Punda klaar lag. Luchiano's naam stond erop. "Krijg nou wat, dat is zeker een kado voor Luchiano (8)", dacht ik. Na Bouties badspeeltjes gaat het wel rap.

Op weg naar het postkantoor overviel mij ineens een beklemmend gevoel. Het was wel vreemd dat het twee papiertjes waren. Het andere papiertje bleek voor Lucy te zijn. "Aiaiai, de IND", schoot het door mij heen.

Gelukkig had ik zowel mijn als Lucy's sedula (identiteitsbewijs) bij me en overlegde deze met de papieren. Helaas mocht de medewerkster van het postkantoor de brief voor Lucy niet meegeven, zij had mij op het papiertje moeten machtigen. Met de brief voor Luchiano liep ik naar de auto, onderweg bedenkend wat te doen. Immers, eerder hadden we post van de IND ook al in de auto geopend en toen was het slecht nieuws. Van zulke dingen wordt men bijgelovig.

Vrijdag 28 juli 2006: Lucy en Luchiano hebben de Nederlandse nationaliteit. Klik voor groter/sluiten.Mijn nieuwsgierigheid overwon en in de auto frommelde ik de papieren uit de envelop. Het eerste wat ik las was dit.

"... het Nederlanderschap is verleend..." ik dacht dat ik gek werd. Iedere keer als ik onderweg naar huis voor iets moest stoppen las ik het papier opnieuw. Luchiano is Nederlander!

Met 99.99% zekerheid was nu ook aan Lucy de Nederlandse nationaliteit verleend. Luchiano was een twijfelgeval omdat hij in de Dominicaanse Republiek nog steeds zijn moeders achternaam draagt.

Op Curacao heet hij al Spider van achteren omdat ik hem op 25 oktober 2004 heb erkend. Hierdoor heeft Luchiano een dubbele identiteit en volgens de ambtenaren op Curacao is dit een reden om het naturalisatieverzoek af te wijzen, hoe bizar het ook is.

Thuis vertelde ik het goede nieuws aan Lucy en Luchiano. Vooral de kleine man was er bijzonder content mee. 's Avonds op het journaal was een thema dat de luchthavenbelasting op Hato wordt verhoogd naar 33 US-dollars. "Hoeven mensen met een Nederlands paspoort dat niet te betalen?", vroeg hij hoopvol. Neen, jammer genoeg moeten mensen met een Nederlands paspoort dat ook betalen.

Lucy zette haar handtekening op het papier en even later kon ik op het postkantoor ook haar brief in ontvangst nemen. Het pakketje was iets dikker dan dat van Luchiano. "Het zal toch niet...", ging er door mij heen. Alle stress die wij hebben gehad gedurende de naturalisatieprocedure kwam naar boven. Snel las ik de brief en gelukkig, ook Lucy is nu Nederlandse. Dat haar pakketje dikker was kwam doordat de IND de originele geboorte- en huwelijksaktes mee terug had gestuurd.

Vanaf 18 mei 2006, op mijn verjaardag, hebben Lucy en Luchiano bij Koninklijk Besluit 06001751 de Nederlandse nationaliteit. Volgende week maken we een afspraak bij Kranshi (Burgerlijke Stand) om de Nederlandse paspoorten voor zowel Lucy en Luchiano als voor Diana (12 weken) aan te vragen.

Ik kan het nog steeds niet helemaal bevatten. Na het wegvallen van Salomon Kalou kan bondscoach Marco van Basten nu zonder problemen Luchiano oproepen voor het Nederlands Elftal. Alle posts met betrekking tot dit onderwerp zijn te vinden in het Dossier Nederlands Paspoort.

Comments

Tranen springen me in de ogen! Geweldig Casa! Pabien! Ik ben heel blij voor jullie
E I N D E L I J K!!!

Groot feest in Huize Nijhuis

GEFELICITEERD allemaal.

SUPER!!!

Ook vanuit Deventer alle geluk wensen!
Is al die moeite niet voor niets geweest...


Dytiscus had dus toch gelijk!! O Casa, van harte gelukgewenst en natuurlijk vooral Lucy en Luchiano. Ook ik ben diep ontroerd. Na alles wat jullie hebben meegemaakt voordat het zover was is dit het mooiste resultaat dat jullie konden behalen. Even een nieuwsgierig vraagje, is Luch nou inderdaad een Spider? Of is hij een Vasquez? Kan hij nu ook nog wel naar het geboorteland van zijn moeder? Ik hoop het wel. Maar ik ben ZO blij voor jullie dat het gelukt is!!!

Geweldig en gefeliciteerd, voel toch een lichte druk achter mijn ogen van blijdschap. Een warm welkom voor beide nieuwe medelanders;)
Soms is relaties leggen niet zo heel moeilijk, pa een voerbalfanaat, de langlopende kwestie paspoort en MvB de bondscoach. De som van die drie leek me toch een behoorlijk compleet paspoort:)
Geniet ervan Casa's!

Nog even een PS van mij. Als ik uit mijn geheugen opgraaf wat er dit jaar bij jullie is gebeurd, dan hebben jullie al heel veel mijlpalen meegemaakt, zowel in de liefde, als in het slechten van de bureaucratie. De geboorte van Diana, het feit dat Sugey na afwijzing tot tweemaal toe toch kon komen en langer kon blijven dan eerst was toegestaan en nu deze grote mijlpaal, dan kan 2006 verder eigenlijk niet meer stuk voor jullie. Ik zou zeggen, ga zo snel als enigszins mogelijk is met je hele gezin Casaspa opzoeken. Ik denk dat hij dat PRACHTIG zal vinden!!

ik ga je direct wel even bellen. Geweldig. CasasPa

@Tashita: Dank je wel voor je meeleven en zeg dat wel... EINDELIJK... :-)
@Hans: Dank je wel Apeldoorn!
@Carin: Valt niets aan toe te voegen...
@Jan: Dank je wel Deventer, soms dachten we inderdaad laat maar zitten dat paspoort. Gelukkig hebben we doorgezet...
@Cyberjunk: Dank je wel en Luchiano is inderdaad een Spider, dat staat straks ook in zijn Nederlandse paspoort. Ze kunnen zo naar de Dominicaanse Republiek, want ze mogen de Dominicaanse nationaliteit gewoon behouden. Tot nu toe is 2006 en heel bijzonder jaar voor ons, dat kun je wel stellen. CasasPa komt in oktober naar Curacao, volgend jaar willen wij naar Nederland...
@Dytiscus: Je was de eerste die het doorhad, tenminste in de reacties. Een kwestie van combineren. Dank je voor je felicitaties!
@CasasPa: Dat bellen is inmiddels gebeurd, dank je wel! En ook voor de email...


Eindelijk maar toch!
Hoera!

En daar kom je dan zo makkelijk ook weer niet van af. hehe.

Ik heb het hele dossier nog eens laten voorlezen door mijn fantastische voorleesprogramma en geconstateerd dat het hele traject is begonnen op 6 oktober 2004. Nu is het eind jull 2006. Op iets meer dan 2 maanden na heeft de hele procedure dus 2 jaar geduurd. Ik heb weinig of beter gezegd helemaal geen verstand van deze moeilijke materie, maar ik hoop voor jullie dat naturalisatie blijvend is en niet voor een paar jaar geldt, want ik denk dat jullie anders gillend gek zullen worden. Het zou mij zeer opluchten als naturalisatie blijvend is. Ik weet zeker Casa, dat JIJ me daar uitsluitsel over kunt geven.

Vanuit Funchal hartelijke gelukwensen van ons tweetjes!!! De aanhouders hebben weer gewonnen, al heeft het heel wat bloed, zweet en ongetwijfeld ook tranen gekost... In 2016 zien we Luchiano (natuurlijk in het oranje) voetballen in de EK en in 2018 in de WK!!!

@Renesmurf: Je bedoelt van het Nederlanderschap? Behalve dan als ze in de voetbalpoule Nederland geen wereldkampioen laten worden toch... ;-)
@Cyberjunk: Eigenlijk is het traject ergens in mei 2004 begonnen. Toen kregen we te horen welke documenten we uit Santo Domingo nodig hadden. Vooral een door de Nederlandse Ambassade gelegaliseerde geboorte-acte was toen een crime. Dat kostte een paar honderd gulden en een week van hot naar haar rennen voor Lucy. Toen we alle documenten hadden konden we de afspraak voor 6 oktober maken. Als je eenmaal Nederlander bent blijf je dat. Of je moet hebben gelogen bij de aanvraag tot naturalisatie, zie Ayaan Hirsi Ali...
@Willisha: Dank jullie wel! Het hele proces heeft ons een heleboel stress opgeleverd, ik vrees dat we nu in een zwart gat vallen. Grapje... :-) In welke sport weet ik niet, maar ongetwijfeld gaat Luchiano tzt Nederland vertegenwoordigen...

Dat is nog eens goed nieuws. Gefeliciteerd, als je maar lang genoeg volhoudt lukt het uiteindelijk wel. En nou maar gauw eens naar Nederland komen.

Goed nieuws Casa!
Zal ik Luchiano vast lid maken van vvglimmen?
Een beter begin kan hij immers niet maken! Kijk naar mij!!! ;-) haha

Maar zonder dollen, helemaal te gek!

Hoera! Twee kaaskoppen erbij!
:-))

Antwoorden leiden tot meer vragen, om je eigen woorden in een andere post nog eens terug te halen. Mijn (hopelijk) laatste vraag over dit onderwerp aan jou is deze. Leidt het Nederlandse paspoort van Luchiano nu automatisch tot een permanente verblijfsvergunning voor hem? Ik weet nog dat je me eens schreef dat de verblijfsvergunning van Lucy gekoppeld is aan die van jou en dus permanent is, maar dat gold niet voor Luch. Die moest steeds een nieuwe vergunning laten aanvragen. Is dat nu ook veranderd of blijft DAT gelijk? Als Luch nu door zijn Nederlanderschap ook een permanente vergunning zou krijgen, al dan niet gekoppeld aan die van zijn papa, dan zijn jullie volgens mij geheel en al verlost van de hele vervelende bureaucratische rompslomp. Als het anders is, weer graag een toelichting.

.. na de spaanende slotfase .. geweldig .. proficiat .. eindelijk ..

Nou, dan heeft de dalakochi di suerte, toch nog geluk gebracht.
PS, is Diana wel Hollandse? Zijn Lucy en Luciano nog nooit in Nederland geweest?

eindelijk gelukt gefeliciteerd
vanuit zeeland

EINDELIJK!!!!

En is het gevoel (zowel van jou en van Lucy) datgene wat jullie hadden verwacht toen jullie voor het eerst waren begonnen met het aanvragen ervan?

Of is het veranderd met de tijd?

Mensen die met een poel niet voor Nederland zijn zijn hun Nederlanderschap niet waardig nee.
Dus informeer maar even.

GEFELCITEERD.

Wanneer vertrekken jullie ?

@Margriet: Zo is het, een kwestie van de lange adem. Na twee jaar geen vakantie wordt het volgend jaar wel tijd...
@GJ: Lid van v.v. Glimmen, dat is de ultieme inburgeringstest. Jij bent er in ieder geval met vlag en wimpel voor geslaagd... :-)
@Cockie: Haha, Lucy vroeg al of ze nu ook frikandellen moest eten...
@Cyberjunk: Nederlanders zijn op Curacao van rechtswege toegelaten en hebben geen verblijfsvergunning nodig. Als we de paspoorten binnen hebben moeten we nog 1 keer naar Immigratie om Lucy en Luchiano uit het Vreemdelingenregister te laten uitschrijven. We zijn dan helemaal van het vergunningencircus verlost en dat is een verademing!
@Henk: De vergelijking met een voetbalwedstrijd is geen slechte, in de voorlaatste minuut bogen wij een 0-1 achterstand om in 2-1... :-)
@Boutie: Nou, of die dalakochi er iets mee te maken heeft betwijfel ik. ( http://www.casaspider.com/live/2005/12/groen_beest.html ) Maar men weet maar nooit! Diana is automatisch Nederlandse, ja zelfs Yu'Korsou. Samen met Lucy en Luchiano ben ik in september 2000 in Nederland geweest. Het was (toen al) een heel gedoe met de visums...
@Carla: Zeeland bedankt!
@Don Amaro: Voor mij niet, ik zie vooral de mogelijkheden die het paspoort biedt. Luchiao is ook razendenthousiast. Voor Lucy hoefde het op een gegeven moment niet meer zo. "Als ze (Nederland, red.) mij niet willen, dan niet". En dat gevoel begrijp ik wel een beetje...
@Renesmurf: Wederom vergis je je, ik ben wel voor Nederland, denk alleen vaak dat ze niet winnen... ;-) Gelukkig maken poule-voorspellingen geen deel uit van het inburgeringsexamen...
@Bodo: Thanx! Haha, zo snel mogelijk. Neen, grapje. In ieder geval kunnen we nu weg...

Masha pabien! Dat we dat nog mee mogen maken zeg, onvoorstelbaar. Ik ben helemaal blij.

SUPER, he he dat is pas een zware bevalling!!
En dat op jouw verjaardag, volgende 18 mei vieren jullie jouw ..tigste verjaardag en Lucy en Luchiano's 1e jaar Nederlanderschap!
Nu kun je ook eindelijk de klompen laten aanmeten..:-)

Oh ja, heb je tegen Lucy gezegd dat frikandellen niet hoeven maar wel haring...

wat fijn. dat zal een hele opluchting zijn. felicitaties zijn dus op zijn plaats!

En laat je gezin, als jullie in de winter naar Nederland gaan, maar eens genieten van een lekkere Hollandse stamppot boerenkool met worst en spek of een lekkere hutspotstamppot. Van zuurkool gaan ze zuur kijken, dus dat moet je ze maar niet geven...;-)

Hallelujaaaaaaaaa!!!!!!!Eindelijk. Zo zie je maar he, de aanhouder wint! Familie Spider, PABIEN!

@Roos: Wij zijn ook blij en soms dachten wij zelf ook dit niet meer te mogen beleven... :-)
@Angel: Vanaf nu tellen we op 18 mei de jaren van het Nederlanderschap. Ik voel me meteen een stuk jonger. We waren al op zoek naar klompen, voor een echt Hollandse foto dan toch. Rauwe haring krijg ik er echt niet in bij Lucy...
@CeeBee: Dank je wel, een hele opluchting inderdaad. En een hoop minder rompslomp vanaf nu...
@Cyberjunk: Stamppotten eten we op Curacao ook, hoe gek het ook klinkt. Luchiano wil wel dolgraag een keer sneeuw zien. Kouwkleum als hij is hoeft dat maar van zeer korte duur te zijn...
@Trezeguet: Masha danki! Doe je nog mee met de Webloggers-poule voor de Eredivisie?

Hopi Bon!

Proficiat Casa en family vanuit Belgie!

Kunt ge binnenkort weer eens pistoleekes komen eten zonder eerst al die papiere bureaucratie te moeten doorlopen

wat late reactie, maar super! en n leuk verlaat verjaardagscadeau. da's toch ook sterk he, dat t KB op 18 mei is gevallen. Is dat nou toeval of niet, wat vind jij met t oog op je theorieen hierover??

@Guillermo: Masha danki, CuraBelgica! Precies en wat dacht ge van wat Tripelkes van Westmalle? In Belgie smaken die nog beter dan ergens anders...
@Pascale: Het is puur toeval en past uitstekend in mijn theorie. Die zegt namelijk dat wij oog hebben voor de dingen die ergens matchen, de miljarden dingen die niet matchen zien wij niet. Waren Lucy en Luchiano per 3 juli Nederlander geworden had ik dat gewoon vermeld. Echt toeval zou het zijn als er gedurende langere tijd helemaal niet matched, die kans is echt onnoemelijk klein!
@Lennart: Dank je wel Heerenveen! En of dat een opluchting is, de hele procedure heeft ons veel stress opgelevert. Wat toevallig dat je broer ook op 18 mei jarig is, misschien dat Stieren een speciale voorliefde hebben voor het mooie leven hier... :-)

oooooooooooooooooooooooh whoei!!! Ik ben zo blij voor jullie....ben inmiddels al je postjes van de afgelopen tijd aan het teruglezen omdat ik ergens bezig was met een wc in groningen maar ik ben er weer en hoewel iets te laat heeeeeeeeeeeel erg blij voor jullie!!!!!!!!!