« Hoegaarden | Main | Can you feel it »

Dat is ook geen leuk kado

In de brievenbus vonden wij vandaag het bericht dat er een poststuk voor Lucy klaar lag op het postkantoor in Punda. "Wanneer zullen we het gaan ophalen?", vroeg ik haar. "Zo snel mogelijk", antwoordde Lucy die natuurlijk erg benieuwd was.

Bij het postkantoor aangekomen overhandigde ik het ophaalformulier aan de loketbeambte. Tevens schoof ik Lucy's sedula (identiteitsbewijs) onder het ruitje door. De vrouw completeerde het formulier met Lucy's gegevens en ging op weg om het pakketje te halen.

"Hé, maar het is voor een vrouw", zei ze toen ze met een soort van dikke brief terugkwam. "Ja, dat klopt", zei ik wijzend naar Lucy, "kijk, daar staat ze."

"Ja maar, u heeft uw eigen sedula aan mij gegeven", sputterde de vrouw. "Neen hoor, ik gaf u die van mijn vrouw en kijkt u maar eens goed, want wij lijken echt niet op elkaar." Nu zag de loketbeambte het ook. Wel een beetje laat natuurlijk.

Het poststuk was dus geen pakketje maar een brief. Ik zag de teleurstelling al in Lucy's ogen. Maar het werd nog erger, het was namelijk een aangetekende brief van de IND, de Immigratie- en Naturalisatiedienst. Dat is ook geen leuk kado!

Met betrekking tot naturalisatiezaken zijn wij inmiddels bijzonder sceptisch en wantrouwend. "Dat is vast geen goed nieuws, laten we maar wachten tot we thuis zijn met het openen van de envelop", stelde ik voor. In de auto kon ik toch niet wachten. De angstige vermoedens werden bewaarheid.

Op 4 juli 2005 hebben wij 586 Antilliaanse guldens betaald voor de naturalisatieprocedure. Diezelfde dag hebben wij de laatste formaliteiten bij de heer Marten van Kranshi afgehandeld. De envelop met alle -originele- papieren was gereed en werd naar Nederland gestuurd.

Vandaag, woensdag 13 december 2005, ontvingen wij dus een brief van de IND waarin stond dat een aantal formulieren ontbreekt. Zowel van Lucy als van Luchiano. Dat is op zich al heel vreemd. We moeten dit voor 1 mei 2006 in orde maken, anders wordt ons verzoek afgedaan op grond van de alsdan beschikbare gegevens.

De vraag is nu of Kranshi in gebreke is gebleven en bepaalde formulieren niet heeft opgestuurd of dat dit een simpele truc van de IND is om zichzelf een half jaar uitstel te geven.

Het goede nieuws is dat we nu in ieder geval wel weten dat we in de IND-molen zitten. Wij hebben weer iets om uit te zoeken. Hmm, die zin komt vaker voor in dit dossier. En ik mag op pad om iets voor Lucy te verzinnen, als compensatie voor het niet zo leuke kado.

Alle posts met betrekking tot dit onderwerp zijn te vinden in het Dossier Nederlands Paspoort.

Comments

Hier is vanavond een lik mijn achterwerk, dan lik ik jou achterwerk gebeuren gaande in de tweede kamer. En daarna handen schudden: je was goed meid... en morgen gaat ze weer verder met uitzetten van mensen. Er veranderd niets. Echt niet.

Gezien de recente rapportage van meneer Havermans mogen we er rustig vanuit gaan dat de IND nog wel het een en ander kwijt zal raken...

Je zit in de molen, de enrom trage molen.
Na maanden komen ze er achter dat er iets niet klopt, maar axcuses ho maar, zoek alles zelf maar uit.

Triest en ingewikkeld allemaal.

Ik weet echt niet meer hoe ik moet reageren, het is letterlijk te gek voor woorden. IK kan geen enkele zinnige reactie meer bedenken. De enige reden waarom ik nog reageer is dat ik wil laten weten dat ik het gelezen heb en met jullie meeleef.

@Brillie: Ik vrees ook dat er weinig zal veranderen. Was Rita maar zo consequent en hard met betrekking tot de behandeltermijnen van de IND als zij is met haar uitzetbeleid! Het goede nieuws is dat de achterwerken na vandaag in ieder geval weer een stuk schoner zijn... :-)
@Eric: Of zij in ons geval dingen zijn kwijtgeraakt durf ik niet te beweren. Het feit dat men pas na een half jaar constateert dat er iets ontbreekt en als beloning zichzelf een half jaar uitstel geeft vind ik echter zeer bedenkelijk. Zeker als men bedenkt dat het vervolgens NOG een jaar duurt voor men een beslissing neemt. Men wordt er wel eens moedeloos van.
@Renesmurf: Precies, zo voelen wij dat ook. Echter, als men in een molen zit moet men maar gewoon meelopen. Een andere weg is er niet...
@Cyberjunk: Maak je geen zorgen, wij slaan ons daar wel doorheen. Maar je meeleven helpt zeker, thanx!

mmmgrrrzblzz..

Laten we het maar houden bij: 'de aanhouder wint'..

ik dacht precies hetzelfde als cyberjunk.... ik weet echt niet meer wat ik moet zeggen....het helpt geen donder zeker als ik eens een briefje schrijf?... just kidding.... het is zo triest... je kent me he....

Mmm, jullie afhaalbericht had dus heel wat minder leuke gevolgen dan dat van ons.

Als we ze nou eens bij de IND gaan bombarderen met allemaal e-mails, zouden ze er dan zo ziek van worden dat ze de goedkeuring sneller geven? En anders gaan we schrijven naar de Kerstshow van Robert ten Brink!!! Met z'n allen moet dit toch voor elkaar komen??? Maar ik kan op dit moment niet anders doen dan laten merken dat ik meeleef.

Misschien is dit nog het laatste 'minder prettig' nieuws voor 2005 ... kunnnen jullie 2006 vol nieuwe en leuke start ingaan ...

je zit in een vicieuze cirkel. Ik ken niet alle details van het dossier, maar het Dossier Nederlands Paspoort is rijp om "in de markt"te zetten. Bestseller. Ik zou de officiële weg verlaten en de publiciteit zoeken, goed gedocumenteerd zoals we van jou gewend zijn. Als ik kan helpen, roep maar. CasasPa

oh je, krijgt de baby straks wel meteen een Nederlands paspoort? CasasPa

@GJ: Precies, ofwel de Duitse mentaliteit: we geven pas op na het laatste fluitsignaal... :-)
@Paola: Op zich is het triest dat na bijna zeven jaar huwelijk Lucy en Luchiano nog steeds een visum nodig hebben om Nederland als tourist binnen te komen. Maar in het dagelijkse leven hebben we hier (nog) geen last van, dus het lijden valt nog wel mee. Maar ik zou het wel graag achter de rug hebben!
@Willisha: Ja, jullie verrassing was een stuk leuker! De IND bombarderen met emails geeft ze waarschijnlijk alleen maar meer reden om een vertraging te rechtvaardigen. Volgens mij is de IND zelfs voor Robert ten Brink te hoog gegrepen. Bovendien heb ik dan ook met de vele andere 'slachtoffers' te doen, volgens mij zijn er nog vele schrijnendere gevallen dan het onze...
@Don Amaro: Precies, na zo'n bericht zijn andere die normaal als normaal worden beschouwd ineens een stuk leuker... :-)
@CasasPa: Het idee is leuk, maar in de praktijk intesseert het maar heel weinig mensen. Ik heb eens een indrukwekkend verhaal gelezen van een vrouw over haar verschrikkelijke ervaringen met het UWV. ( http://www.claars-notes.nl/uwv/ ) Die kwestie ging nota bene over haar directe inkomsten. De meeste mensen lezen zoiets en denken "gelukkig is mij zoiets niet overkomen" en gaan dan gewoon door waar ze mee bezig zijn. Dat is niet kwaad bedoeld maar menselijk. Mocht het nodig zijn doe ik zeker een beroep op jou, thanx! De baby krijgt meteen een Nederlands paspoort, daar zorg ik wel voor... :-)

De kijkers van TweeVandaag kiezen Rita Verdonk tot de beste politicus van 2005. Dit blijkt uit een representatieve enquête onder ruim 21.000 leden van het TweeVandaag Opinie Panel.

http://www.tweevandaag.nl/index.php?module=PX_Story&func=view&cid=2&sid=30161

Wil ze nog steeds een Nederlands paspoort ?

Klote, misschien zijn de ideeen van Willisha en CasaPa niet slecht. Publiciteit kan helpen en jij bent daar tenslotte een kei in.

Daar heeft Bodo een punt! Ik vraag me af of ik zelf in jouw situatie nog zou doorgaan. Een hartelijk en gastvrij welkom is anders. En dat zal op korte termijn helaas niet veranderen.

@Bodo: Lucy zelf zit er niet zo om te springen, maar het zou ons leven wel wat gemakkelijker maken qua (potentiele) mobiliteit. We beseffen dat we niet echt welkom zijn... :-)
@Henk(ES): Wie weet, als de tijd er rijp voor is, wagen we een poging. Voorlopig de zaak maar goed blijven documenteren!
@Piet: Ach, ooit zal Nederland beseffen welk een verrijking Lucy en Luchiano voor het land kunnen zijn. Dan moeten ze mij maar op de koop toenemen... :-)

Wat een Kafkaiaanse toestanden maken jullie weer mee. Je zou toch bijna die knakkers van Geen Stijl inschakelen om de publiciteit te zoeken zeg... Grmbllll%%^$!

Toch denk ik dat je vader gelijk heeft Casa 7 jaar is echt te lang. Als je wilt kan ik een Telegraaf verslaggever wel eens naar je dossier verwijzen?