« Feminine Compiler | Main | Dat is ook geen leuk kado »

Hoegaarden

In de auto hadden Luchiano (8) en ik vandaag een discussie wie van ons tweeŽn nu de wijsneus is. Niet zelden menen wij alles beter te weten en we hebben overal een mening over. Met betrekking tot de Hoegaarden-kwestie ben ik echter in discussie met mijzelf.

Hoegaarden is een voortreffelijk witbier uit Belgie. Het ontleent zijn bleke kleur aan het feit dat tijdens het brouwen naast gerstemout ook tarwe wordt gebruikt. Eigenlijk is het gewoon een bruine boterham! De huidige generatie Hoegaarden bieren is ontstaan in maart 1965 toen Pieter Celis de brouwerij met zijn eigen handen nieuw leven inblies.

Wordt Hoegaarden straks alleen gedronken door Franstaligen?Inmiddels is Hoegaarden onderdeel van InBev, voorheen InterBrew, dat merken voert als Dommelsch, Hertog Jan, Leffe, Oranjeboom en Jupiler. InBev is internationaal gezien een grote concurrent van Heineken. Beide organisaties jagen op nog zelfstandige brouwerijen als vissers die de wereldzeeŽn leeghalen met hun schraapnetten.

Een schril contrast met Pieter Celis die in een gedeelde koperen ketel zijn witbier brouwde.

Om de operatie efficienter in te richten heeft InBev besloten om de productie van Hoegaarden bier te verplaatsen naar Luik, naar de Jupiler brouwerijen. Vreemd trouwens, maar vroeger las ik altijd Jupiter in plaats van Jupiler. Wellicht is dit te wijten aan mijn klassieke opleiding.

De ophanden zijnde verhuizing heeft tot grote consternatie geleid. Direct betekent het banenverlies voor de bewoners uit de streek van Hoegaarden. En zonder brouwerij trekt het dorp vast geen 40.000 touristen per jaar. Tot overmaat van ramp wordt Hoegaarden straks gebrouwen in het gehate WalloniŽ. Redenen genoeg om een staking te beginnen.

Dan is daar nog de smaak. Er vinden verhitte discussies plaats of de typische Hoegaarden smaak wel behouden kan blijven na de verhuizing. Tegenstanders beweren -uiteraard- van niet, de microbacterieŽn in de huidige ketel zijn hiervoor onmisbaar. Anderen zien het niet zo somber in, met het juiste recept smaakt een Hoegaarden hetzelfde, ongeacht waar deze gebrouwen wordt.

Wijnproducenten hebben het beter voor elkaar. Champagne moet gemaakt zijn van druiven uit de Champagne-streek. De makers van mijn favoriete bier, de monniken van Westmalle, zijn niet bang dat hun bier ooit ergens anders gemaakt wordt. Westmalle moet geproduceerd worden binnen de muren van een abdij.

De abdij als vaccin tegen de oprukkende Globalisering?

Comments

Bedoel je dat alle bier gebrouwen zou moeten worden in een abdij, ongeacht of dat die in Westmalle is gevestigd of ergens anders? Of bedoel je dat er meer bier gedronken moet worden, vooral Trappistenbier uit Westmalle? Ik zie het gewoon zo, dat er met brouwers zoals Hoegaarden hetzelfde lot is beschoren als andere bedrijven die groter en groter moeten, ergens centraal moeten worden gevestigd enz. Ik ben daar niet voor, maar dat gebeurt in allerlei bedrijven, Hoegaarden ontkomt daar ook niet aan.

Een slimme/snelle reclame jongen kan er best iets van maken....
"Hoegaarden" het bierdorp waar het allemaal is begonnen....en waar u op de bus kunt stappen naar de Jupiler fabrieken"

Je kan het bierje ook een WallGaarden gaan noemen..
"WallGaarden!!het beste van Belgie"
of:
"De brouwers noemde het "WallGaarden!!"

Blijf van Hoegaarden af !

zie http://www.redhoegaarden.be/

Volgens het merkenrecht pas bevestigd, mag een produkt een streeknaam dragen als het daar ook werkelijk gemaakt is. b.v. Parmaham, FÍtakaas.

@Cyberjunk: Alle punten kunnen bediscussieerd worden. Het mijne was dat een typisch product uit Hoegaarden straks in een heel andere streek (nogwel van de 'vijand') gemaakt en toch onder dezelfde naam verkocht wordt. De heren managers zitten hier niet mee en het gebeurt inderdaad overal. Maar is dit goed?
@Cerito: Volgens mij heb je al weer een paar Grand Cru's op, maar het zijn mooie vondsten. Vooral dat je in Hoegaarden op de bus kunt stappen naar de Jupiler fabrieken. Ik voorzie een invasie van Japanners. Ga jij je idee trouwens zelf aan de inwoners van Hoegaarden vertellen?
@Rob Aartsen: Maar hoe kan ik nu mijn Hoegaarden drinken zonder het aan te raken?
@Hans: Een sterk punt! Het zijn overigens Nederlandse varkens die op transport naar Parma worden gezet om daar tot ham verwerkt te worden. Maar dat moet dus wel daar gebeuren. Waarom dit niet voor een biermerk zou gelden weet ik ook niet. Is er een jurist in de zaal?

Jupiler is een smakelijk biertje. Lang geleden heb ik de brouwerij nog eens bezocht. En Luik mag dan wel Waals zijn, maar ligt zo dicht bij Nederland dat het naar mijn gevoel toch een beetje Nederlands is. Maar daar zullen de Belgen wel anders over denken. Om diversiteit te behouden moet Hoegaarden natuurlijk gewoon in Hoegaarden blijven. De trend om alles maar in grote concerns te centraliseren heeft er naar mijn mening al veel te veel toe geleid dat we naar een universele afgevlakte smaak gaan. Telkens als zich weer zoiets voordoet wordt het in alle toonaarden ontkent, maar als je 2 jaar verder is, is het bier gewoon opgeslokt. Proost!

Tja, ik vind ook dat het hoofdkantoor van Philips in Eindhoven behoort te zitten.
En de omroep in Hilversum.

Gewoon omdat het zo hoort.

t Zal helaas niet tegen te houen zijn vrees ik, vooral jammer voor de betrokken mensen. Wat mezelf betreft: als de smaak maar eender blijft want ik lust hem ook graag, vooral op een warme zomerdag.

Ik ben bang dat Dommelsch ook niet meer alleen langs de Dommel wordt gebrouwen. Daarom drink ik maar Grolsch (maar die hebben ze ook overgebracht van Grol / Groenlo naar Enschede).
CasasPa.

er is maar een bier dat bier mag heten en dat is die met de beugel :) Ik ben meer een wijn drinker dan bier. Bier is lekker bij heet eten. En bij heet weer. Met een citroentje er in. Anders wel donker bier. Ook weer uit het oosten. Ik heb zo mijn voorkeur.

Het is gewoon triest dat de kleinere brouwerijen geen bestaansrecht meer hebben en daarom opgeslokt worden door de grote commerciele jongens. Deels natuurlijk ook onze eigen schuld, de overheadkosten van een kleine brouwerij zijn een stuk hoger dan van een grote, we lusten wel graag een (bijzonder) biertje maar willen er niet teveel voor betalen.

Hopelijk wordt dit niet de ondergang van Hoegaarden, want daar lust ik hem op de zomeravond te graag voor. Op dit moment gaat mijn voorkeur toch uit naar een donker biertje!

hoegaarden.... moet gebrouwen worden op de zelfde plek. Amstel zou ook hetzelfde blijven na de verplaatsing en merk het verschil.

overigens nu genietend van enkele balashi's op Aruba.

Ach, Hoegaarden ...

Als Brouwerij 't IJ maar in Amsterdam blijft !Eťn van de best bewaarde geheimen overigens. Ook leuk voor al uw vrijgezellenfeesten ...

http://www.brouwerijhetij.nl/

Dit soort dingen is niet te stoppen. Of we moeten meer voor ons biertje willen betalen en dan maar hopen dat er in het management meer idealisten dan profiteurs zitten.

De beste reden dat Hoegaarden in Hoegaarden moet blijven gaf nog wel een klein Vlaams meisje ten overstaan van een TV journalist... Op mijn weblog lees je wat dat was ;)

@CuraKora: Daar denken de Belgen inderdaad heel anders over. Alles is een golfbeweging. Na een tijdje duiken toch weer de kleine brouwerijen op die bier maken met een typische en eigen smaak. En vervolgens worden die weer opgekocht en blijft het wiel draaien. Toch blijft het mij intrigeren: waarom mag Parmaham alleen uit Parma komen en Hoegaarden ook uit Luik?
@Renesmurf: De verhuizing van Philips uit Eindhoven vind ik ook een enorm zwaktebod. Waar is de omroep eigenlijk naar toe vertrokken? Ik dacht dat ze nog in H'sum zaten. Nou ja, behalve Joop in Aalsmeer natuurlijk...
@Henk(ES): Ik neem aan dat er op zijn minst een riante 'afvloeiingsregeling' wordt getroffen, dat lijkt mij toch wel het minste. Vaak drink ik het niet, maar Hoegaarden kan zeker mijn goedkeuring wegdragen.
@CasasPa: Ik herinner me nog wel de tijd dat in 'onze' brouwerij Stella werd gemaakt. Nu is dat tenminste weer Dommelsch (neem ik aan). Inderdaad vreemd dat over het verhuizen van Grolsch veel minder te doen was...
@Brillie: Je blijft een beugelfetischist... :-) Voorts heb je (in mijn ogen) ongelijk, want de beste bieren komen toch echt uit Belgie. Thuis drink ik het Venezolaanse Polar, maar dat is puur om de dorst te lessen. Als ik echt bier wil proeven is het bij voorkeur een Westmalle Dubbel of Tripel en ook wel een Duvel op zijn tijd.
@Jan: Ik denk niet dat het de ondergang voor Hoegaarden (het bier) wordt, de mensen kijken inderdaad alleen naar wat ze moeten betalen. Maar ergens voelt het niet goed, dat commerciele gedoe. Gisteren nog een donker biertje (Westmalle Dubbel) gedronken, het was geweldig.
@Benno: Ja,zelfs de vorm van de blikjes is veranderd... :-) Overigens moet ik zeggen dat ik de 'nieuwe' Amstel juist lekkerder vind dan de oude. De kwaliteit is veel consistenter. Balashi is trouwens ook niet slecht!
@Bodo: Bedankt voor de tip, al weet ik niet wanneer ik nog eens een vrijgezellenfeest ga vieren. Oh ja, het hoeft natuurlijk niet voor mijzelf te zijn... ;-)
@Piet: "meer idealisten dan profiteurs in het management"... is dat niet een contradictio in terminis... :-)
@Bart: Ik heb het gelezen en het is een mooi antwoord. Zou Hoegaarden in Hoegaarden alleen door mannen worden gedronken?

Als je een tijdje niet meer op het eiland hebt gezeten dan begin je toch ook wel te verlangen naar gewoon een lekker gekoeld Polartje tijdens ťťn van de happy hours! En nu we het daar toch over hebbenÖ vanaf 22 december kom ik samen met mijn vriendin twee weken naar CuraÁao om daar kerst en oud&nieuw te vieren en dan hoop ik ook met jullie weer eens ouderwets een polartje te kunnen drinken bij bijvoorbeeld Wet&Wild!

Tot volgende week dus!!! ;-)

ik drink cola , die smaakt overall hetzelfde , waar ik hem ook drink , en het maakt niet uit waar die gemaakt is.

dat is toch ook zo met bier ???


Ook Cola smaakt allang niet meer zoals het hoort hier in Nederland. Je maakt een flesje cola open, schenkt er een glasje en voordat het glaasje half leeg is, is als het "prik" vergaan. Maar op Curacao zit er zoveel prik in de cola dat het je neus uitkomt; zo hoort het ook!

Enne, mijn favorite bier is malta Amstel. :)

Nu is het niet mijn favoriete bier, Hoegaarden, maar op een warme middag denk ik dat ik er wel eentje weg kijg, wellicht zelfs 2.

Voor genieten: lekker donker biertje
Voor dorst: snelle halve liter (?)
Voor op de donderdag: tapje grolsch
En op vrijdag: Amsterdammertje (Heineken)

Ik stop maar, zo kan ik natuurlijk nog wel even doorgaan :)

De omroepen zitten nog steeds in Hilversum, waar het hoort. (sbs telt niet)
En Joop is geen omroep.

Boutie toch, dat valt best mee met de cola, ik drink dat ook en ik vind dat het prima smaakt en dat er genoeg prik in zit, alleen het merk is belangrijk. Coca cola is de beste, dat is en blijft zo. Bier, waar het hier eigenlijk over gaat, dat vind ik een smerig goedje!!

Het is bergaf beginnen gaan toen ik naar Curacao ben verhuisd en er dus 50 Hoegies per week minder geconsumeerd werden ;)

Over de smaak: ooit iemand eens een Celis White geprobeerd? Dit is hetzelfde recept als de originele Hoegaarden, maar smaakt helemaal anders. Grootproductie e.d. hebben hun tol geeist.

Tegenwoordig een nieuwe favoriet, Vedett (van Duvel): http://www.vedett.be/

@Bas: Dat is de ware kerstgedachte, goedgekoelde polartjes drinken op het Happy Hour... :-) Geintje, Bas! Ik denk dat ik jullie op zijn laatst zondag de 25e wel zie, bij W&W... ;-)
@Michel: Cola vind ik iets heel anders dan (speciaal) bier. Bij verschillende bieren is het juist de kunst om die typische smaak te bereiken en te behouden. Cola is gewoon fabrieksbrood bakken volgens een (prima) recept.
@Boutie: Volgens mij doen ze er op Curacao extra veel suiker in. Ken je bijvoorbeeld rode Pop? Ook qua Malta zijn wij overgeschakeld op Polar, die is gewoon toch lekkerder... (ja, ik weet dat dat dubieus is!)
@GJ: Ja, jouw dorst is welhaast legendarisch en niet alleen qua bier... ;-) Is de tijd van de bokbiertjes alweer afgelopen?
@Renesmurf: Ah... gelukkig. Ik dacht al dat ze zonder mij in kennis te stellen naar Groningen (de provincie) waren verhuisd!
@Cyberjunk: Van de cola's is Coca Cola de beste, dat staat vast. Maar bier een smerig goedje? Ga je mond spoelen (met bier!), Cyberjunk!
@Guillermo: Ik dacht dat je die achterstand inmiddels weer ruimschoots goed had gemaakt. Niet dus... Als je weer eens deze kant op komt moet je maar eens zo'n fles Celis meenemen. Dan zal ik hem eens testen... :-)

@Casa, de tijd van bokbiertjes is nimmer voorbij, alleen de keus hier en daar valt wat tegen (helemaal in een dorpje).

nou de verhuizing van grolsch was ook een hot item hoor Casa... liefste is het nog steeds niet te boven....

Ik heb Polar nog nooit geproefd, maar heb gehoord dat het gemaakt wordt van dubieuze Zuid Amerikaanse drinkwater. Nee, ik drink geen goedkope biertjes. Ik brouw zelf mijn gemberbier met Spa-water! Wisten jullie dat bier de enige alcoholische drank is dat vita-mine B bevat? Wel met mate drinken.
p/s, De Nederlandse Cola/Pepsie is dood man. Laf laf en sin smak.

@GJ: Ik denk eerder dat er in Glimmen een paar notoire innemers wonen. Geen wonder dat de voorraad steeds uitverkocht is...
@Paola: Maar hij drinkt nog steeds Grolsch? Het is geheel aan mij voorbij gegaan! Maar ja, ik hou ook niet zo van Grolsch... ;-)
@Boutie: Ik vermoed dat dat water toch eerst is behandeld (gekookt?) voordat het gebruikt wordt om Polar van te maken. Persoonlijk vertrouw ik juist het Curacaose drinkwater niet zo en dat wordt (werd) direct voor de bierproductie gebruikt. Wat denk je, ga je je eigen gemberbier ook nog eens in de markt zetten?

Hoegaarden verhuist naar... Hoegaarden

Meer op www.virustv.be