« De kunst van het maken van een goede wet | Main | Op stap met klas 3 »

Erkennen zorgt voor hoofdbrekens

Maandagmiddag had ik vrij. Niet vrij in de zin van doen waar men zin in heeft, maar om enige zaken te regelen bij Kranshi, ons gemeentehuis. De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) wacht nog steeds op een aantal formulieren van ons om de naturalisatie-aanvraag van Lucy en Luchiano (8) te behandelen.

Het gaat om Luchiano's meest recente verblijfsvergunning, om een Akte van Erkenning en om een verklaring van de Vreemdelingendienst dat wij hier geen criminele dingen uitspoken.

Op woensdag 15 februari was de verblijfsvergunning klaar. Dat was gemakkelijk. Men maakte er een copie van die werd voorzien van stempels en handtekeningen. Klaar om te versturen.

De Akte van Erkenning was een groter probleem. Op woensdag 1 maart kregen wij bij Kranshi te horen dat men geen Akte van Erkenning mocht afgeven omdat deze zes maanden na het erkennen vervalt. Een van de meest merkwaardige regels die ik ooit heb gehoord.

In de loop der jaren heb ik diverse pogingen ondernomen om Luchiano te erkennen. Iedere keer had men een ander excuus waarom dat niet kon. Wij waren dan ook erg blij toen het op 25 oktober 2004 plotseling wel lukte. Inmiddels heb ik spijt als haren op mijn hoofd van het erkennen. Het heeft ons tot nu toe slechts ellende gebracht. En de-erkennen mag niet.

Kort samengevat speelt het volgende. In Santo Domingo heet Luchiano Vasquez van achteren. Op Curacao is hij door het erkennen ingeschreven met mijn achternaam. Bij Kranshi heeft men ons er al op gewezen dat de IND hier moeilijk over gaat doen, omdat Luchiano in hun ogen nu twee identiteiten heeft.

Vorig jaar hebben wij een vergeefse poging ondernomen om Luchiano's achternaam in Santo Domingo te wijzigen. Vorige week is Lucy bij het Dominicaanse Consulaat op Curacao geweest en daar heeft men haar verteld dat de wet in de Dominicaanse Republiek versoepeld is met betrekking tot het wijzigen van achternamen. Wij gaan het opnieuw proberen.

Echter, hiervoor dient de Akte van Erkenning opgestuurd te worden. Dezelfde akte die ook naar de IND moet. Wij hebben er echter maar één en het schijnt dus onmogelijk te zijn om er nog een uit te draaien. Als we de akte naar Nederland sturen kan de IND Luchiano's aanvraag alsnog afwijzen op grond van de dubbele identiteit. Als we eerst de naamwijziging in Santo Domingo proberen te regelen zijn we te laat bij de IND. Immers, diverse andere papieren die al in het bezit van de IND zijn zoals de gelegaliseerde Huwelijks- en Geboorte-aktes vervallen dan.

Bij Kranshi werden we maandag goed geholpen, we hebben er bijna twee uur gezeten. Men heeft van alles geprobeerd om toch aan een tweede akte te komen. Op een of andere manier is dat uiteindelijk nog gelukt ook. Dinsdagmorgen om acht uur moest ik 15 gulden betalen voor een zegel en even later kreeg ik een Akte van Erkenning die wel erg veel lijkt op de akte die reeds in ons bezit is. We kunnen nu beide trajecten parallel in. Helaas biedt dit nog steeds geen enkele garantie op succes.

Kranshi regelt het aanvragen van de papieren bij de politie. Dit kan een paar weken duren. De tijd begint te dringen. Gevoelsmatig zie ik het toch als een kleine overwinning. Er werd met ons meegedacht en men bood een alternatieve oplossing. Dat geeft de burger moed.

En dat allemaal op de dag van de Gemeenteraadsverkiezingen in Nederland. Wie gaat er winnen?

Comments

Heeee ... er komt wat beweging ... misschien zelfs schot ... lekker voor jullie ... vooral erin blijven geloven ... enne ... geduld hebben ... maar dat zal bij jou niet zoveel anders zijn als bij mij ... zelfde soort temperament ... en dus soms stoom uit mijn oren ...

Wees blij met ieder lichtpuntje, zover ik je ken ben je dat ook. Kranshi maakt rare fouten, maar af en toe schijnt daar ook een bureaucraat te zitten die naast het hanteren van de regel en logheid ook MENSELIJKE eigenschappen vertoont.

ow ik krijg helemaal de kriebels van dat gedoe.....ongelovelijk *slaakt diepe zucht*

je moet nu wel wat terugnemen van de terechte wrevel die je al lang uitte. Twee uur vrijmaken is niet niks.
Ik heb vandaag Frank gestemd! CasasPa

Ohwww en *eet schoen op*. Ik heb bewondering hoe je je er doorheen manoeuvreert.

Ik vraag me nog af wat je bedoelt met 'wie gaat er winnen'. Bedoel je absoluut of ten opzichte van de vorige keer, per gemeente of 'doorberekend' naar landelijk, de opkomers of de thuisblijvers. Ik denk dat je bedoelt als je alles zou doorberekenen naar landelijk. Ik denk PvdA. Ik heb er niet op gestemd. Bij voetbal stem ik meestal wel mee met wat ik een gewenste uitslag vind (dat ik dus niet ga juichen als de tegenstander scoort), ook al denk ik dat de tegenpartij zou kunnen gaan winnen.

@Henk: Er zit inderdaad wat beweging in, schot is een te groot woord. De grootste muur wordt waarschijnlijk echter gevormd door de IND. Maar we naderen de muur... :-)
@Cyberjunk: Gelukkig wel, anders verliest men het vertrouwen in de mensheid al te snel. Ik ben bijzonder verheugd met dit lichtpuntje!
@Paola: Ach, er zijn ergere dingen hoor. Ik ben wel blij dat ik het allemaal vastleg. Gelukkig is de Achterhoek in ieder geval gewoon Nederland... ;-)
@CasasPa: Dat is waar, ook al is het voor hun werk en moest ik daadwerkelijk vrij nemen. Goede keuze om op Frank te stemmen, voor welke partij komt hij uit?
@Pascal: Op zich is het heel simpel. Je doet gewoon een stap, wacht en dan de volgende stap. En soms een stapje terug. Geloof me, een schoen opeten is knapper. Met 'winnen' bedoelde ik de partij die globaal gezien de meeste winst heeft geboekt. Politiek is inderdaad heel iets anders dan een voetbalpoule... :-)

http://rtvnoord.nl/verkiezingenGR2006/WinschotenGR2006.asp

Winschoten is een stukje roder geworden!

Ik vind het overigens knap dat je het nog snapt met die papieren.

@ Trouwen was eenvoudiger geweest en dan pas kinderen nemen, dat blijkt wel burgerlijk. Maar het is wel zo.

Ook Apeldoorn is rood gekleurd. Ik had liever een lokale partij gezien, maar oke, met rood kan ik leven.

@Casa: Frank staat op de lijst van de PvdA als nr. 2. Pa

Mooi dat men bij de Kranshi je goed geholpen heeft. En natuurlijk zijn er ergere dingen, maar wie zei ook alweer dat je ellende niet met ellende moet vergelijken?

@Renesmurf: Als ik ooit nog asiel moet zoeken in Nederland ga ik naar Winschoten... :-)
@Brillie: Zonder meer een feit. Toch is dat voor mij nog steeds geen reden om zo moeilijk te doen. Ben benieuwd of er een omwenteling komt in Apeldoorn...
@CasasPa: Zo, dat is niet verkeerd. Frank is nog jong genoeg om door te stoten naar de nationale top!
@Piet: Daar heb je 100% gelijk in. Het was slechts een poging tot relativeren, maar ellendig blijft het inderdaad... ;-)

Casa houd moed, zelfs in Berlijn is die muur omgegaan!
Succes en blijf gefocust op het lichtpuntje in de verte!

Apeldoorn sukkelt gewoon door. Daarvoor was het verschil bij het CDA te klein. En de VVD bleef nog eens gelijk ook.