« Sparen doet huilen | Main | Luchiano ontdekt iets »

De-erkennen?

Nadat Lucy haar Inburgeringsexamen had gehaald vervoegden wij ons op dinsdag 11 januari bij Kranshi (Burgerlijke Stand) om de volgende stap te zetten in het Nederlands paspoort traject.

Lucy's papieren waren in orde, maar de ambtenaar struikelde over Luchiano's achternaam. Eind oktober heb ik Luchiano (7) na diverse pogingen eindelijk kunnen erkennen. Sinds dat moment draagt hij mijn achternaam. Op zijn geboorte-acte uit Santo Domingo staat nog de achternaam van Lucy.

Dat kon niet. Eerst moest Luchiano's achternaam ook in Santo Domingo worden veranderd. Vraag mij niet waarom. We gingen naar het Consulaat van de Domincaanse Republiek waar we de erkenningsverklaring lieten vertalen en legaliseren. Samen met de andere papieren stuurden we dit naar Santo Domingo.

Lucy's nicht Sugey nam een dag vrij van haar werk en probeerde de zaak te regelen. Eerst kreeg ze te horen dat ze over twee weken terug moest komen. Dat was eergisteren. Sugey nam wederom vrij en ging naar de betreffende instantie. Daar wilde men echter niets voor haar doen, er ontbrak nog een papiertje. Namelijk het bewijs dat Lucy en ik samen waren op het moment dat Luchiano geboren werd.

De wet in Santo Domingo is net iets anders dan in Nederland met betrekking tot erkennen. Dat is onze pech, de naamwijziging gaat niet lukken. Wat moeten we nu doen?

Mijn eerste optie is trachten om Luchiano te de-erkennen, dan heeft hij zijn oude naam weer en kan hij de procedure voor het Nederlandse paspoort in. Vervolgens kan ik hem dan weer erkennen. Ik vrees echter dat de-erkennen niet mogelijk is.

In dat geval rest ons niets anders dan het paspoort alleen voor Lucy aan te vragen. Luchiano moet dan drie jaar wachten vanaf het moment van erkennen. Daarna kan hij zijn paspoort aanvragen. Als er tegen die tijd door de knappe koppen in Den Haag geen andere hindernissen zijn bedacht.

Comments

nouja zeg, dit is echt te gek voor woorden. Kan je geen uitzondering aanvragen in Nederland ofzo?

Ingewikkeld allemaal..

Wist je trouwens dat Lucy een bijzonder leuk nichtje heeft?

Die drie jaar wachten..... dat geldt dus alleen maar áls je hem überhaupt hebt kunnen erkennen.... Klaar ben je.

De-erkennen.... het lijkt me een unieke zaak!

@Pascale: Neen, ik ben vergeten wie Thorbecke precies is, volgens mij kom ik het land niet eens meer in. Dankzij Rita Verdonk... :-(
@GJ: Neen, geen idee! Vertel eens... ;-)
@Roos: Ja, dus drie jaar vanaf 25.10.2004. Geen idee of de-erkennen mogelijk is, dat het uniek is kan mij niet schelen... :-)

Ja ja, waarom de dingen makkelijk houden als het ook moeilijk en vervelend kan. Wie hier nu baat bij zou moeten hebben is mij een raadsel.

Ik ga je voortaan KafkaSpider noemen! Dit is toch allemaal te gek voor woorden, grmmbbblll....
~gooit hier plaatsvervangend een bordje stuk, niet dat dat helpt, maar het lucht een beetje op~

In Europa geven ze links en rechts paspoorten weg (in Spanje gaan ze zo een miljoen illegalen legaliseren), maar een legaal jochie die erkent is door z'n Nederlandse (pleeg)vader? Nee hoor, dat kan niet zo maar! Soms denk ik dat ik maar geen poging moet doen om dat soort dingen proberen te begrijpen. Ze zijn gewoon bedoeld om niet begrepen te worden.

Ik sluit me bij iedereen aan, te gek voor woorden. Maar is dit verzonnen door Den Haag? Dat geloof ik niet helemaal, dit lijkt mij iets van de Dominicaanse Republiek. Ik ben zeker te dom om zulk ambtenlijk geneuzel te snappen.

Wat een geneuzel om niks, ik kan me voorstellen dat je dan wel eens even wanhopig kunt worden en ze allemaal met de koppen tegen elkaar zou willen slaan. Tot tien tellen zal misschien ondertussen al wel te weinig zijn. Laten we gewoon maar die weblog toer gaan maken, hebben we in ieder geval afleiding en dan laten we Luciano gewoon in Spanje legaliseren, daarna is Nederland nog maar een kleine stap.

@Cinner: "De Overheid" heeft hier baat bij, in zoverre dat ze allerlei fratsen uithalen om het vreemdelingen moeilijker te maken Nederland binnen te komen dan wel een Nederlands paspoort te krijgen. Maar ja, gezien jouw schrijfsels hebben "ze" nog voldoende tijd om ook nog andere mensen lastig te vallen... ;-)
@Carin: Ja, de naam Kafka komt ook regelmatig bij mij op. Iedere keer als we daar weer met al onze papieren tegenover zo'n ambtenaar zitten vraag ik mij koortsachtig af waar ze nu weer mee op de proppen komen... En waarachtig, het lukt ze bijna elke keer!
@Henk(USA): Zo is het precies. Misschien moet ik ooit nog eens een beroep doen op een van die maffe tv-programma's in Nederland. Soms krijg je daar toch nog dingen mee voor elkaar die op de normale weg onmogelijk zijn...
@Cyberjunk: Neen, dit is echt Den Haag. Waarom zou een aanvraag voor een paspoort minder geldig zijn als ik mijn zoon erkend heb dan dat ik dat niet gedaan had... Het omgekeerde lijkt mij logischer!
@Henk(ES): Ik zou zelf nog met plezier Spanjaard of Belg worden als dat helpt. En dan juich ik ook meteen voor het nationale elftal... :-)

wordt het toch maar het voorstel van afgelopen zondag.. luchiano een weekje bij ons... erkennen we hem, dan erken jij hem weer terug na die week... zoiets moet toch lukken?? Of denk ik nu te simpel en niet op z'n verdonks :)

*diepe zucht*..... ik kan me daar hier al zo kwaad over maken....daar heb jij niks aan natuurlijk...allemachtig.....

Ik weet hoe belachelijk alle procedures zijn in Nederland qua vergunningen en inburgering maar ook op de Dominicaanse zijn ze niet erg handig en snel bezig (goede vriend heeft heeeeeeeeeel lang op papieren moet wachten die in een dag geregeld konden worden). Jammer genoeg hebben jullie te maken met verschillende regeringen die allemaal verschillende regeltjes hebben.
Ik heb zelf in Arg ook problemen. Als ik een baan wil hebben heb ik een papiertje nodig maar de overheid zegt dat ik eerst een baan moet hebben en dan geven zij het papiertje pas af. Samenwerken lijkt onmogelijk!!!
Ohhhhhhhhh ik snap dat er regels moeten zijn maar soms gaan somige mensen er echt te ver mee door... Hebben die mensen niets beters te doen, zijn die mensen zelf niet gelukkig en willen gewoon andere mensen geen geluk toewensen.
Ik zou het echt te erg vinden als je Luchiano eerst zou moeten de-erkennen. Wat een grote onzin!
Ik hoop dat jullie eruit komen, stuur er maar een paar goede brieven uit. Want we weten allemaal dat je geweldig kan schrijven dus dat lukt je vast.
Succes & liefs
Gaby

Niet te geloven!

het nodigt uit om illegaalo te worden. Snap nog niet helemaal of het in de DR de Nederlandse ambassade is of de locale autoriteiten die niet willen.
Overigens: kan Luchiano de komende drie jaar wel een keertje naar Nederland komen? Daar zitten we wel op te wachten. CasasPa

Kan de nationale ombudsman hier niet bij helpen? Het is dat 'Ook dat nog' niet meer bestaat, al was een uitzending van een uurtje nog niet lang genoeg. En hoe zit het met al die loggende politici? Spam je url daar eens, zou ik zeggen. Kunnen ze ook eens trackbacken...

Ze doen expres zo moeilijk om te ontmoedigen.
Ontmoedigen als sport.

@Benno: Het klinkt in ieder geval ludiek. De vraag is wel of jullie het een week met Luchiano uithouden... :-)
@Paola: Ach, we slaan ons er wel doorheen hoor. Toch helpt het wel een beetje als ik weet dat iemand met paars haar zich in Doetinchem ook een beetje kwaad maakt... ;-)
@Gaby: In landen als de DR (en waarschijnlijk ook Argentinie) moet je kunnen 'caminar'. Letterlijk lopen, figuurlijk de mensen wat toestoppen. Lucy kan dat als geen ander, voor 100 peso (6 gulden) krijgt zij een hoop gedaan. Haar nichtje is daar helaas wat minder handig in. (Maar nog altijd een stuk handiger dan ik). Thanx voor je opbeurende woorden!
@Henriette: Ik heb het toch echt met mijn eigen ogen gezien... :-)
@CasasPa: Dat is inderdaad de vraag. De ambtenaren hier verzinnen ook regeltjes ter plekke. Luchiano wil ook graag naar zijn opa, hij heeft het nog steeds over jouw gehaktballen... :-) Op dit moment moeten we gewoon voor zowel Lucy als Luchiano een visum aanvragen.
@Carin: Dat van die politici is wel een goeie. In Jan Marijnissen heb ik nog wel vertrouwen. Trackback heb ik afgelopen week overigens helemaal uitgezet. Anderen probeerden de mijne namelijk vol te spammen... :-)
@Renesmurf: Precies, dat is de gedachte die erachter zit... (Wat een beroep heb je dan!)

Ik zal de heren eens vragen in Den Haag, of dat kind van JPtje niet naar school moet. Om te leren wat tegenwerken is.

@CasaSpider & CasaPa: Misschien helpt het als CasaPa Luchiano officieel als kleinzoon erkent in Nederland. Je weet maar nooit of er ergens een gaatje in de wet zit waar je op die manier voor in aanmerking komt.
Ook kunnen we misschien een bloggers offensief beginnen tegen de Nederlandse Immigratie Dienst om zo een paspoort af te dwingen.

Gekke wereld.

Mijn god... wat een gezeik! Het enige wat ik kan bedenken is iemand omkopen (schijnt in de voetballerij ook erg in te zijn). Veel sterkte!!

@Brillie: Ach, dat kind van JP komt best goed terecht, ik vind de ophef die daarover gemaakt wordt iets overdreven. Amelie (zo heet ze toch) heeft vast nog nooit een dag verzuimd wegens spijbelen!
@Henk(USA): Bedankt voor je ideeen! Ik vrees dat Rita Verdonk zich weinig aan zal trekken van een blog-offensief... Bij veel mensen in Nederland leeft (volgens mij) het idee van hoe minder buitenlanders hoe beter en waar gehakt wordt vallen spaanders...
@Pascal: Inderdaad, maar moet Nederland perse de gekste zijn... :-)
@Blauw Oog: Als ik voor 10.000 gulden (5000 Euro) alles illegaal maar waterdicht kon regelen deed ik het onmiddellijk. Zover ben ik nu wel.

Casa, als jij Luchiano erkent hebt, dan heeft hij recht op een Nederlands paspoort, het maakt niet uit onder welke naam hij geboren is. Als het goed is staat op de erkenningspapieren zowel zijn oorspronkelijke als zijn huidige naam. Verder snap ik niet helemaal waarom Lucy nog een visum moet als ze ingeburgerd is. Ik weet ook wel dat de ambtenaren niet altijd meewerken. Harro is nog altijd statenloos omdat we er na 8 jaar geen zin meer in hadden om nog eens de ambtenarenmolen in te gaan. En in hun drang om ongewenste vreemdelingen buiten te houden is het voor collega's als RIM, die nonchalant was, en verzuimde om zijn kind te erkennen voor het geboren was nu pas over x tijd mogelijk om zijn eigen kind op korte termijn te erkennen en de Nederlandse nationaliteit te geven, terwijl hij zelf een Nederlander is. De nationale ombudsman is zeker een optie maar ook een gesprek bij het kabinet van de gouverneur kan helpen.