« Lichtpuntjes op zondag | Main | Heen- en terugredenaties »

Erkennen heeft zijn nadelen

Lucy had dinsdagmorgen een afspraak bij Kranshi. Na het slagen voor het inburgeringsexamen dienden alle papieren nogmaals overlegd te worden om uiteindelijk een Nederlands paspoort aan te kunnen vragen.

De dienstdoende beambte controleerde de papieren nauwgezet. Ik heb altijd het gevoel dat men op zoek is naar 'iets' om de aanvraag niet te hoeven honereren of tenminste te vertragen, maar misschien ben ik wel wat paranoide. Geworden.

Op 25 oktober 2004 is het mij na vele vergeefse pogingen eindelijk gelukt om Luchiano (7) te erkennen. Sindsdien draagt hij ook mijn achternaam en staat aldus geregistreerd in het Curacaose Bevolkingsregister. "Hmm... op de geboorteacte staat iets anders dan in ons register", zei de ambtenaar.

Had ik Luchiano niet erkend dan waren de papieren zo doorgegaan. Nu moeten wij eerst Luchiano's nieuwe achternaam in Santo Domingo registeren. Het erkenningsformulier dient hiervoor in het Spaans vertaald en gelegaliseerd te worden door het Dominicaanse Consulaat alhier.

Vervolgens dient dit papier samen met de geboorteacte naar Santo Domingo te worden gestuurd. Daar dient Lucy's moeder of nicht het papier nogmaals te legaliseren en vervolgens bij de Burgerlijke Stand de naamwijziging door te voeren. De aldus verkregen nieuwe geboorteacte dient op haar beurt weer bij de Nederlandse Ambassade in Santo Domingo gelegaliseerd te worden.

We gingen meteen naar het Dominicaanse Consulaat. Behalve gelegaliseerd kon het formulier daar gelukkig ook vertaald worden, voor in totaal 165 Antilliaanse guldens. Alles bij elkaar gaat dit geintje ons zo'n 1000 gulden kosten, nog afgezien van de tijd en moeite.

Paso a paso... we houden de moed er maar in!

Comments

Het is voor een goed doel, nietwaar? Dan komt de moed vanzelf! Succes ermee.

Ze zoeken altijd naar iets dat niet klopt, dat is zo, daar zijn ze voor.
Ze kicken er op.

Het is toch een hele geruststelling om te lezen dat ambtenaren over de hele wereld hetzelfde functioneren ;-)

@Cynthia: Het is vooral een kwestie van een lange adem hebben...
@Renesmurf: Zou er een verband bestaan tussen deze ambtenaren en politie-agenten?
@Roso: Een hele geruststelling ja... :-) Toch had ik liever gezien dat ze wereldwijd wat beter/soepeler functioneerden!

Misschien kan je nog wat terugverdienen door je ervaringen in een boek te verwoorden. Sterkte!

Ja ambtenarij, pasito a pasito en enorm ergerlijk bij tijd en wijle. sterkte!!

Holy smaceroni! 165 gulden voor een formuliertje! Als dit geintje jullie zo'n 1000 gulden gaat kosten, mag ik aannemen dat de papiertjes in Santo Domingo nog duurder zijn?

@Piet: Mwoah... de meeste mensen zijn daar absoluut niet in ge-interesseerd. "Dan moet je maar niet met een buitenlander trouwen, eigen schuld" Tot het ze zelf overkomt natuurlijk... :-)
@Henk(ES): Kennelijk ben ik niet de enige die ermee te maken heeft... ;-)
@Henk(USA): Aan legaliseren wordt een hoop geld verdiend en de Nederlandse Ambassade in Santo Domingo doet daar vrolijk aan mee. De tarieven zijn sinds augustus gelukkig iets verlaagd, ongeveer 140 Euro nu per formulier, was 250. Voor een stempel!
Misschien schrijf ik buiten de stok nog wel iets over muziek...

moeilijk moeilijk moeilijk doen. Toch ook met een ???? Als het aan bepaalde (Rechtse) politici ligt komen ook de buitenlandse vrouwen ons land niet meer in. Ligt dus niet alleen aan de ambtenaren, maar ook aan politici die het zo willen. En ondanks vijf jaar trouw aan elkaar zijn sommige gebieden toch verdacht (waaronder de Dom. Repl.) i.v.m. allerlei louche zaken incl. vrouwenhandel, etc. TOch maar hopen dat het allemaal goed komt. CasasPa.

Bah, bah, en nog eens bah!!!! Ik bewonder jou Casa, dat je zo rustig kunt blijven en zonder scheldkannonades hierover kunt schrijven. Ik zou in staat zijn om die ambtenaren voor alles en nog wat uit te maken en dat zou niet zulke nette taal zijn.

Begrijp ik het nu goed dat jullie al zo'n zeven jaar bezig zijn met al die ambtelijke molens te bevechten? Allemensen, als er een dutch bloggie te verdienen viel met geduld had je allang de hoofdprijs gehad!

Het ergste is, dat ambtenaren betaald worden van ons belastinggeld. In de ww zijn ze 20% goedkoper en dan heb ik het niet over de bijstand...;-)

@CasasPa: We hopen er inderdaad maar het beste van. Het zou denk ik wel helpen als Rita Verdonk eens achter de geraniums zou gaan zitten... :-) De 'vrouwenhandel' die ik bedrijf kost alleen maar geld, dat kan nooit de bedoeling zijn... ;-)
@Cyberjunk: Die neiging heb ik ook wel eens, maar in dit soort gevallen is het beter aan het uiteindelijke resultaat te denken. En dan vangt men met honing meer vliegen dan met azijn...
@Carin: Hoera, toch nog een prijs! Ik ben er niet altijd mee bezig hoor, dus het valt nog best mee met mijn geduld. Alleen als er weer een actie ondernomen moet worden, begint ook de tegenwerking... :-)
@Henriette: You are right, maar wie moet dan de formaliteiten afhandelen? Dat is het probleem...

Nou ik wens je in ieder geval heel veel succes want als ik zo lees gaat het nog lang duren voordat alles geregeld is.En ik moet ook zeggen dat ik je erg rustig vindt want ik vind die ambtenaren bij Kranshi nogal laks en niet echt hulpvriendelijk.

En dan te weten dat ik graag Dominicaan zou willen worden.....
Nou ehhhhh....laat maar

Zou dat echt zo heten, Dominicaan? Ik bedoel, als je in die Republiek woont? Waarschijnlijk wel. Dat woord Dominicaan heeft dan blijkbaar een dubbele betekenis, want een monnik die leeft volgens de regels van St. Dominicus wordt ook aangeduid als Dominicaan.

@Wendy: Je kwaad maken heeft weinig zin en als ik aan het schrijven ben is mijn gevoel anders dan als ik voor de balie sta... :-)
@Cerito: Kun je al een beetje domino-en?
@Cyberjunk: Het heet echt Dominicaan. Hetzelfde heb je met de inwoners van het Griekse Sparta. Dat zijn Spartanen. Maar zo heten ook de voetballers van het Rotterdamse Sparta. Al is het wel grappig dat je juist Dominicanen met monniken vergelijkt... :-)

Jaaa, daar staat die... je kent vast die reclame niet. Maar daar lijkt het verdacht veel op. Nog een kreet... leuker kunnen wij het niet maken EN Nederland is klein, denk groot. Alleen vraag ik mij dan wel eens af, waar ze nu dan aan denken op die kantoren...

Wat zouden wij toch moeten zonder die hardwerkende, klantvriendelijke en dienende ambtenaren...:-(
Moet jij, na al die jaren, je naam niet wijzigen in Don Quichote?
Sterkte ermee!

Ik vergelijk niet ALLE monniken met Dominicanen. Ik zei al dat alleen monniken die leven volgens de richtlijnen van St. Dominicus leven Dominicanen worden genoemd. Maar monniken die b.v. leven volgens de regels van St. Franciscus worden weer Franciscanen genoemd en de monniken die leven volgens de regels van St. Benedictus worden weer Benedictijnen genoemd. Dus generaliseer niet als ik een BEPAALDE groep monniken aanduid als Dominicanen. Bovendien komen de monniken die volgens de regels van St. Dominicus leven voor in alle delen van de wereld, ze zitten ook in Nederland en de Dominicanen die in de Nederlandse kloosters leven zijn in het algemeen ook geboren Nederlanders.

@Brillie: Volgens mij denken ze vooral aan de vrijmibo... :-)
@Angel: Het verschil met Don Quichote is dat hij in zijn eentje was en wij met een hele boel normale burgers tegen de ambtenarij (met regeltjes die zoals CasasPa terecht opmerkt voor een groot gedeelte door de poliek worden opgelegd)... :-(
@Cyberjunk: Niet iedere monnik is dus een Dominicaaan. Zouden er in Nederland ook Dominicaanse Dominicanen bestaan?

Helaas moet ik je op die vraag een duidelijk antwoord schuldig blijven. Als ik van een veronderstelling uitga, dan denk ik van wel. Men komt vanuit de hele wereld naar Nederland toe om er te wonen, dus ik denk dat er vanuit de Dominicaanse Republiek ook wel mensen hierheen komen die hun nationaliteit behouden.Ik geloof zelfs dat een neef van mij getrouwd is met een vrouw die daar vandaan komt en haar naar Nederland heeft gehaald, (hij is zeker met een buitenlandse getrouwd) maar ik weet niet voor 100% zeker of dat wel echt een Dominicaanse vrouw is. Alles wat ik hierover zeg zijn helaas veronderstellingen.