« Vigilantetv.com | Main | Noelle 31 jaar »

Lucy's inburgeringsexamen (1)

Begin oktober hebben wij alle benodigde papieren overhandigd bij Kranshi, zeg maar ons gemeentehuis, om Lucy aan een Nederlands paspoort te helpen. De volgende stap in het nog lange traject was het afleggen van een inburgeringsexamen.

Maandagavond om negen uur werd Lucy gebeld dat zij op woensdagmorgen voor het examen verwacht werd. Een raar tijdstip, maandagavond om negen uur, dat werd studeren geblazen! Belangrijkste eis is dat de kandidaat vloeiend Papiamentu spreekt en verstaat. Voorts worden vele vragen gesteld over de Curacaose cultuur, verleden, politiek, scholen en eten. Als klap op de vuurpijl dient het Curasaose Volkslied ten gehore gebracht te worden.

Zowel dinsdag als woensdag werd Lucy geplaagd door hoofdpijn. Van de zenuwen. Woensdag om kwart voor tien meldden wij ons bij Kranshi. Het examen duurt ongeveer een uur. Een kandidaat was bezig en er zat een dame in de wachtkamer. Het kon nog wel eens anderhalf uur duren voordat Lucy aan de beurt was.

Ik ging er vandoor om Luchiano (7) te halen. Het was zijn laatste schooldag voor de kerstvakantie en daarom (waarom?) ging de school om half elf uit. Thuis wachtten wij op het telefoontje van zijn moeder. Om iets over elven was het zover, we konden haar in Otrabanda ophalen. Hoe het ging? Lucy heeft er gemengde gevoelens over.

De kandidate voor haar was gezakt, haar examen duurde nog geen tien minuten. Lucy heeft er ruim een uur gezeten, wat op zich positief is. De mensen die het examen afnamen vonden dat ze het Papiamentu niet actief genoeg beheerst. Ze begrijpt alles, maar heeft moeite om zich erin uit te drukken. Dat is niet zo vreemd, want Lucy spreekt met vrijwel niemand Papiamentu.

De vragen heeft ze denk ik wel voldoende beantwoord. Lucy's Papiamentu-lerares die ook veel van het inburgeringsexamen weet, zei dat je pas weet of je geslaagd bent als ze je feliciteren. De officiele uitslag komt na twee weken, schriftelijk. Aan het eind van de sessie moest Lucy het Volkslied ten gehore brengen. Dat deed zij met verve en de gecommiteerden feliciteerden haar.

Nu weten we alleen niet of de felicitaties louter op het zingen van het Volkslied sloegen of dat ermee bedoeld werd dat het wel goed zit. Wij hopen op het laatste. Luchiano zei nog dat de gecommiteerden zeker snel vroegen of Lucy wilde stoppen met zingen. Want ze zingt nogal vals.

We moeten dus twee weken wachten op de uitslag. In de tussentijd had ik hier al een mpeg-movie willen plaatsen met een zingende Lucy. Vanmiddag had ik haar bijna zover. Ze beloofde het te doen als ze geslaagd is.

Comments

Zo, dat is een lastig examen.
Hopelijk slaagt ze, dan is ze er maar af.

Toch vreemd dat het verkrijgen van de Nederlandse nationaliteit afhangt of iemand het Curaçaosche Volkslied wel of niet kan zingen.
CK

Een vreemde opgave, Papiamentu voor een Nederlans paspoort.Wat moet je met Papiamentu in Nederland.

@Renesmurf: Ik hoop het ook, examens zorgen voor stress!
@CK: Ergens is het vreemd, ergens niet. Curacao is al tijden bezig om zich af te zonderen van Nederland. Volgens het Statuut zijn de Antillen wel onderdeel van het Koninkrijk en een gelijkwaardige partner van Nederland. Met een eigen taal, vlag en volkslied. In die zin is het dus weer niet zo vreemd.
@Hans: Zie boven. Mochten we ooit naar Nederland gaan, dan zal Lucy uiteraard Nederlands moeten kunnen.

Je moet haar geen NL leren Casa, het eerste wat ze dan zegt op je filmpje is : "Casa ies een beetsje dom !".

Ik blijf het achterlijk vinden dat je moet zingen voor een paspoort. Dat is meer iemand voor lul zetten, dan een examen onderdeel. Ik zal hierover vragen gaan stellen in de tweede kamer.

Ik hoop dat ze geslaagd is!
Als ze geslaagd is, zijn jullie dan van plan om in NL te komen wonen?

@SharpDressedMan: Zo'n vaart zal het niet lopen. Mijn schoonvader heeft niets (ernstigs) op zijn kerfstok... :-)
@Brillie: Als je ze aan Thom de Graaf stelt weet ik al wat er gaat gebeuren.
(Niets)
@majriM: Neen, zeker niet direct. Maar 'just in case'...

Inderdaad raar dat je moet zingen voor zoiets, maar kijk wel uit naar haar optreden.

Kan je het zingen opnemen? Horen wij gelijk Lucy en het volkslied.

Ik ben het met Brillie eens. Vraag eens aan Nederlanders of ze het Wilhelmus willen zingen, dat kan ook geen kip, en als ze het kunnen hoop je dat ze zo snel mogelijk weer ophouden. Wat folklore.

@Henk(ES): Zorg wel dat je het geluid dan niet te hard zet...
@Hans: We zitten in de onderhandelingsfase, zoals ook in de post staat geschreven... ;-)
@Irene: De Curacaoenaar is een (flink) stuk nationalistischer en chauvinistischer dan de Nederlander. De vlag en het volkslied zijn hier erg belangrijk. Hoe zit het eigenlijk met het Luxemburgse volkslied?

ik ken 1 couplet van het wilhelmus en dat is toch maar mooi meer dan de gemiddelde voetballer dacht ik zo te weten.... en verder heeft Normaal ooit een achterhoeks volkslied bedacht maar dat durf ik hier niet te zingen... ;-)

@Casa, Dit blijft natuurlijk belachelijk, want Curaçao is maar een eiland in een land in een koninkrijk. Het is hetzelfde als het vragen aan een Marokkaan die in Friesland wil gaan wonen om Fries te leren en het Friese volkslied voor te dragen. Als ik Lucy zou zijn geweest had ik het ook wel gedaan, want je wilt erbij horen in het land waar je verkiest te wonen, maar ik vind het volstrekt belachelijk. Hoe staat het trouwens met de inburgering van Luchiano, loopt die het risico om op enig moment uitgezet te worden of is hij veilig?

Stel dat de familie Spider ooit naar Nederland komt. Moet Lucy hier dan weer zo'n examen afleggen?

Nee, niet aan Tom. Andere persoolijkheid. Alleen ze zijn weer op vakantie de komende drie weken.

@CuraKora: Curacao is niet te vergelijken met Friesland. De Antillen zijn een partner in het Statuut en aangezien de Antillen uit elkaar aan het vallen zijn vind ik het te verdedigen dat Curacao zijn eigen regels stelt. Of het zingen van het Volkslied daarbij hoort is overigens een tweede.
@Piet: Zoals de situatie nu is niet. Met een Nederlands paspoort mag zij zich vrij in het Koninkrijk vestigen. Maar als we Minister Verdonk haar gang laten gaan moeten binnenkort zelfs Brabanders en Limburgers zich zorgen gaan maken... :-)
@Brillie: Hoeveel vakantiedagen hebben die lui eigenlijk. Kun je nog even een naam droppen?

Er zijn zo te lezen veel voors en tegens. Maar het doel heiligt de middelen en als het volkslied Lucy over de streep helpt vind ik het heel mooi. Ik leerde heel vroeger op school ook het volkslied en andere oranje-liederen. En zie wat er van mij geworden is (!). Kon slechter. Lijkt mij voor Lucy een aardige opsteker. CasasPa.

het is zo'n kater te bedenken dat je een volkslied uit het hoofd dient te kennen om vervolgens tot de ontdekking, beter vaststelling, te komen dat je landgenoten binnen hetzelfde nog steeds immense koninkrijk er zonder mankeren lak aan hebben en je zelfs verdacht gaan maken , mocht je teveel nationalistisch( in ons geval monarrchistische) sentiment aan de dag leggen.
Tjek ook eens: Ipse Dixit:http://hiram.nl/ipsedixit/artikel/579/gelijk-overstekent:
voordat u afreist.

toch heeft het zingen wel iets.
in combinatie met allerhande andere bezigheden
is het best handig om die vaardigheid onder de knie te hebben.
neem nu:
zingen en de kerk (soms ook uit gaan)
een toontje lager (of juist hoger) zingen
zingen en de lieve lust
en zo nog wat meer,
natuurlijk.

Nog even iets van Cyberjunk. Ik ken het Het Limburgse volkslied in elk geval

Waar in 't bronsgroen eikenhout
't Nachtegaaltje zing
Over 't malse korenveld
Lied des leeuweriks klinkt
Waar de hoorn des herders schalt
't Langs de beekjes hoort
Daar is mijn vaderland
't Limburgs dierbaar oord (bis)

Ik hoop dat Lucy haar examen gehaald heeft. En oudere Nederlanders kennen dit best en het Wilhelmus zeer zeker. Ik denk dat de tekst van het Wilhelmus sowieso bekend is bij mensen vanaf 40 jaar. Vanaf 30 jaar zal 50% het nog kennen. Tussen de 20 en de 30 jaar misschien nog 10% en jonger dan 20 jaar? Ik denk dat het dan alleen nog bekend is bij praktiserende christelijke gezinnen.

@CasasPa: Met het volkslied is niks mis. Ik zal de opsteker aan Lucy doorgeven!
@Nove: Zo is het en IpseDixit lees ik zeer regelmatig. De actie "Gelijk oversteken" loopt als een trein!
@Ferrie: Zingen is OK... :-) Bedankt voor de voorbeelden. De vraag is alleen of zingen onderdeel van een inburgerings-examen moet zijn.
@Cyberjunk: Dank voor het publiceren van het Limburgse volkslied. Hoeveel mensen het (eerste couplet van het) Wilhelmus nog kennen? Geen flauw idee! Ik heb er zelf in ieder geval nog knap veel moeite mee... :-)

Leg mij nou eens uit....om Antilliaans te kunnen worden moet je het volkslied van Curacao kunnen zingen en papiamentu kunnen spreken. Op de bovenwinden wordt die taal niet eens gesproken, laat staan dat zij het volkslied van Curacao kunnen zingen.

Rare lui die Curaseesjes.

Ondertussen duimen wij gezellig even mee

Hoeveel coupletten heeft het volkslied van Curacao? Als ze deze grap ook uithalen bij het Nederlandse inburgerings-examen wordt het feest; het Wilhelmus heeft geloof ik 123 coupletten. Zo'n examen duurt 2 dagen..:-)