Main

Religie Archives

May 19, 2002

Pinksteren

Van de drie grote Christelijke feesten Kerstmis, Pasen en Pinksteren spreekt laatstgenoemde het minste aan. Veel mensen zijn zelfs de betekenis van dit feest vergeten. Ik ook, het heeft iets te maken met het neerdalen van de Heilige Geest.

In Nederland heb je dan tenminste nog Pinkpop en... op maandag vrij. Dan gaat zo'n feest toch leven, nietwaar? Op Curacao hebben we geen Pinkpop en ook geen vrij op maandag. Oorspronkelijk wel, maar deze vrije dag is geruild met Carnavalsmaandag. Carnaval is namelijk wel een feest dat hier aanspreekt. Als het Carnaval is, vind ik het nooit zo erg dat we geruild hebben. Maar nu vind ik het jammer, erg jammer.

En morgen nog meer.

May 21, 2002

Droom van de Duivel

Afgelopen nacht had ik een kleine nachtmerrie. In die droom zat ik naar een film over Duivelsuitdrijving te kijken, maar gaandeweg werd ik onderdeel van de film. Uiteraard weet ik precies wat je moet doen als je met Duivels geconfronteerd wordt: bidden! Dus ik begon 'In de naam van de Vader etc.' te declameren. Een probleem hierbij was wel dat mijn stem het niet zo goed deed, ja de Duivel gaf tegengas. Op een bepaald moment kwam uit een deur aan mijn rechterzijde een vreemde man op mij aflopen. Het was een priester die door de Duivel bezeten was, dat was duideljik te zien aan zijn gezicht. Wederom slaakte ik met moeite wat kerkelijke termen. De man kon hier niet zo goed tegen en liep weg. Naar een aantal groene metalen kasten. De kasten waren genummerd. Hij verdween in kast nummer 19. Ik achtervolgde hem en probeerde het kastnummer uit te spreken: 'Ne-gen-ti-en!'

Op dat moment werd ik wakker, terwijl ik mijzelf dus negentien hoorde zeggen. Mjin eerste gedachte was vervolgens, als mjin vrouw dit getal gehoord heeft gaat zij direct in de loterij op dit nummer spelen.

May 26, 2002

Lucy naar de kerk

Vandaag besloot Lucy dat het weer eens tijd was om naar de kerk te gaan. Ach, het is beter dan naar het casino zullen we maar zeggen. Ze nam Luchiano mee. Hij was wel gefascineerd om Dios (God) te zien. Dat ging echter vrij snel over, want de dienst duurt hier zo'n twee uren. Dat is voor een kind van vier jaar toch wat lang. Hij begon dus wat te zeuren. Lucy fluisterde hem toe dat hij nog even stil moest blijven en pakte bij gebrek aan een horloge haar cellular om te kijken hoe laat het was. De pastoor zag dat zij haar cellular pakte, hij dacht natuurlijk om te bellen. En sprak dus luid en duidelijk: 'Mevrouw met die blauwe rok, wilt u uw cellular wegleggen? U bent toch speciaal voor de Heilige Mis gekomen?' Gelukkig ging Lucy niet in discussie. Ongeveer een jaar geleden was zij namelijk voor het laatst in diezelfde kerk en toen ging haar cellular zeker driemaal af. Waarschijnlijk herinnerde de pastoor zich dit nog...

In de auto had Luchiano tegen Lucy gezegd dat hij nog iets tegen God wilde zeggen. Aan het eind vroeg Lucy hem dus, of hij dat nog gedaan had. 'Neen', zei Luchiano, 'ik heb God niet gezien.'

January 14, 2003

Een merkwaardig kerkbezoek

Zondag had Lucy ineens zin om naar de kerk te gaan. Tot nu toe heeft zij op Curacao een keer of vijf een katholieke kerk bezocht. Ditmaal wilde zij graag naar een protestantse. Lucy ging op pad en kwam na een half uurtje alweer terug. Zij had wel een protestantse kerk gevonden, maar de mis was al afgelopen. Een aanwezige tuinman vertelde haar dat er op maandagavond om zeven uur ook een dienst was.

Om een of andere reden vond Lucy dat ik mee moest, die maandagavond. Ik stemde in, soms moet men wat voor zijn vrouw overhebben, bovendien heb ik geen hekel aan kerkgebouwen an sich. Het is er vaak lekker koel en er heerst een serene atmosfeer, waarin men goed kan nadenken.

Nu wilde het geval dat we maandag eigenlijk helemaal geen eten in huis hadden. Wat een ramp. Dus besloot ik om kwart voor zes nog snel even naar Centrum Supermarkt te rijden. Om half zeven was ik terug met een heleboel voedsel. Lucy was al patat aan het bakken, maar de tijd begon aardig te dringen. Even later zat ik achter een bord patat, een bord spare-ribs en een bord sla. Eigenlijk veel te lekker om naar binnen te schrokken. Gelukkig kon ik Lucy overhalen om het kerkbezoek uit te stellen tot dinsdag, vandaag dus.

Vanavond om tien voor zeven was het hele gezin klaar voor de grote gebeurtenis. Luchiano had helemaal geen zin om naar de kerk te gaan en ik inmiddels ook niet meer zoveel, aangezien een mis hier zomaar anderhalf uur kan duren. We reden naar de kerk, die er echter verdacht donker uitzag. Ik parkeerde de auto en we gingen op onderzoek uit. Luchiano en ik liepen een rondje om de kerk. 'Hij is dicht', zei ik tegen Luchiano. 'We hebben geluk!', zei het varken.

Lucy was inmiddels gaan informeren bij een schooltje. Een man wist te vertellen dat de pastoor op vakantie was en pas over drie weken zou terugkomen. Wij reden terug naar huis. Onderweg vroeg Lucy mij om te stoppen bij een Dominicaanse snack (café) om twee flesjes Presidente bier te kopen. En zo zaten we even later in de auto aan een koud flesje bier te lurken. Vervolgens ging de reis naar Robbie's om nog even wat te gokken in de Wega di Number lotto.

Het was een merkwaardig kerkbezoek, zo realiseerden we ons.

About Religie

This page contains an archive of all entries posted to blogger in the Religie category. They are listed from oldest to newest.

Relatie is the previous category.

Rommel is the next category.

Many more can be found on the main index page or by looking through the archives.

Powered by
Movable Type 3.33