Main

July 16, 2007

Verstand van onzekerheid

Slechts weinig mensen vinden dat zij zoveel verstand van voetbal hebben als ik. Eén team stak tijdens de Copa América 2007 met kop en schouders uit boven de rest: het fenomenale Argentinie met Riquelme, Tevez, Zaneti, Cambiasso en niet te vergeten Messi. Tegenstander Brazilie bereikte de finale struikelend en met het nodige geluk, zeker bij de penalty shootout tegen Uruguay.

Het had wel iets weg van de beruchte WK-finale in 1974 tussen Duitsland en Nederland. We weten allemaal hoe dat is afgelopen. Een scene tijdens het kinderfeestje bij Roland & Barbara afgelopen zaterdag met collega Frank van kridan.nl en CasaSpider:

CasaSpider: "Ik denk dat Brazilie nog spijt krijgt dat ze zondag in de finale staan."
Frank: "Dus jij denkt dat Argentinie wint?"
CasaSpider: "Ja, dat kon wel eens 4-0 worden."
Frank: "Oh, dan zet ik mijn geld op Brazilie."

15.07.2007: Brazilie verslaat Argentinie met 3-0 in de finale van de Copa America 2007 te Maracaibo, Venezuela. Klik voor groter.En ik gaf hem nog gelijk ook, immers het lijkt wel of de Voetbalgoden de hele dag bezig zijn met uitvinden wat CasaSpider van iets vindt en er vervolgens voor zorgen dat het omgekeerde gebeurt.

Het had trouwens slechts een haar gescheeld of ik had de hele wedstrijd niet gezien. Tegen de aanwezigen op het kinderfeestje beweerde ik stellig dat de wedstrijd om 20:50 begon. Zondag om 16:50 liep Lucy de kamer van Diana (1) in en zag op de televisie aldaar dat er gevoetbald werd. "Ze zijn al aan het voetballen", zei zij derhalve. "Dat kan niet", antwoordde ik maar ging voor de zekerheid even kijken. De wedstrijd was net een minuut oud.

Drie minuten later was het al 1-0 voor Brazilie. Even leek het een echt spektakel te worden toen Riquelme na een fantastische aanval op de paal schoot. Waar Brazilie opvallend fris oogde was Argentinie geen schim van het team dat tot dusverre alle wedstrijden zo onder controle had. Een typisch geval van onderschatting? Of een bewijs van de stelling dat de bal rond is?

Hoe gaan die dingen, de een heeft de wind mee en alles lukt en de ander zwoegt en ploetert, tevergeefs. Zien we dat in het echte leven ook niet terug? Aan het einde van de eerste helft schoot de Argentijnse aanvoerder Ayala tot overmaat van ramp de bal geheel onnodig maar tenminste wel op fraaie wijze in eigen doel.

De tweede helft was een tegenvaller. Argentinie probeerde wel wat maar Brazilie bleef moeiteloos overeind. De 3-0 door Daniel Alves (niet Afonso) kwam niet eens onverwachts. De wedstrijd was gespeeld en het sterkste team ging naar huis met de troostprijs. De marktwaarde van Alex is zeker gestegen, hij speelde een ijzersterk tournooi. In de finale mocht hij een vrije trap nemen op 20 meter van het doel, een teken van klimmen in de hierarchie.

Iets heel anders even tussendoor. Het schijnt in Nederland ontzettend te bliksemen en nog met dodelijke slachtoffers ook. Waar statistici vroeger zeiden dat de kans op het winnen van de Staatsloterij groter was dan getroffen te worden door de bliksem lijkt dit inmiddels bijgesteld te moeten worden naar een kleine prijs in de Postcodeloterij. Dan heeft mevrouw De Gier ineens geluk dat zij niet meedoet.

Voetbal en loterijen, beiden bezitten een onzekerheidsfactor. Bij voetbal is deze kleiner dan bij een loterij, maar toch is de vraag gerechtvaardigd of men gezien de onzekerheid wel verstand van voetbal kan hebben. Na zondag betwijfel ik het. (Wat precies?)
Tot slot een overzicht van alle wedstrijden van dit Amerikaanse Kampioenschap, voor de statistieken.

July 11, 2007

Stamppot (van dingen)

Van zaterdag tot en met dinsdag hebben wij andijviestamppot gegeten. Iedere portie lag als een steen op de maag en zo hoort dat bij een goede stamppot. Maar vandaag eten we iets anders, al weet ik nog niet wat.

"Wat is de letter waai in het Engels?", vroeg Luchiano (9).
- "Dat is de Griekse Y mijn zoon", antwoordde ik.
"Oh, maar wat is dan de letter W in het Engels?", luidde de logische vervolgvraag.

Nog best veel Nederlanders denken dat dat de wie is. Dinsdagavond vond de eerste halve finale plaats van de Copa América tussen Brazilie en Uruguay. Het was geen geweldige maar wel spannende wedstrijd waarin voor iedere meter werd gestreden. Brazilie is zonder Kaká en Ronaldinho niet op oorlogssterkte, maar de invallers zouden in de Nederlandse competitie geen slecht figuur slaan.

Wat zeg ik, een van die invallers speelt zelfs in de Nederlandse competitie. Het is Afonso Alves die in de 79e minuut mocht invallen voor een speler met de prachtige naam Vágner Love. Zulke mensen hebben bij geboorte al een streepje voor. Oh, het blijkt slechts een bijnaam te zijn. Eigenlijk heet hij gewoon Vágner Silva da Souza. Het is een onderdeurtje van 172 centimeter dus drie keer raden waarom de dames maar ware schoonheid zit van binnen.

10.07.2007: Brazilie verslaat Uruguay na strafschoppen (2-2 / 5-4) in de eerste halve finale van de Copa America 2007. Klik voor groter.Het was niet de beste dag uit het leven van Afonso Alves die in Nederland voor Heerenveen uitkomt. Hij viel in de 79e minuut in en incasseerde één minuut later al een gele kaart wegens een Schwalbe. Na 90 minuten stond er 2-2 op het scorebord en bij de Copa América betekent dat direct strafschoppen. Verlengen daar doen ze niet aan.

Man van de wedstrijd Diego Forlán miste de eerste strafschop voor Uruguay en hierdoor liep dit team voortdurend achter de feiten aan. In de strafschoppenserie stond het 3-2 voor Brazilie en de vierde schutter legde aan. Het was Afonso Alves en hij miste. De eerste serie van vijf strafschoppen eindigde in 4-4.

Toen Fernando de eerste sudden-death penalty miste voor Brazilie had García de ideale mogelijkheid Uruguay naar de finale te schieten. Maar ook hij faalde jammerlijk. Even later kon Brazilie juichen. De kanaries wonnen de strafschoppenserie met 5-4. En vanavond zitten we aan de buis gekluisterd voor de klapper tussen Mexico en Argentinie, de twee sterkste teams van deze Copa América. De Leffe Dubbel is zojuist gehaald en mein Geheimtip is een klassieke finale tussen Brazilie en Argentinie.

Woensdagmorgen gingen we met Diana (1) naar het Consultatiebureau. Ze is nu 79 centimeter lang en weegt precies 9 kilo, een toename van respectievelijk 1 centimeter en 230 gram ten opzichte van 8 juni. Maar ze mag rustig wat meer wegen. Het was ook tijd voor haar laatste vaccinatie, deze keer in de linkerarm. Na het bezoek aan het Consultatiebureau reden we door naar Supermarkt Vreugdenhil waar ze PediaSure in blikvorm verkopen, waarschijnlijk als enige winkel op Curacao. We schakelden meteen ook over naar Nutrilon-3.

Het zijn enerverende tijden en dan hebben we het niet eens gehad over onze speurtocht naar de barbecue met de beste prijs/kwaliteitsverhouding van het eiland. 's Middags werd ik ook nog gebeld door de Taams Kliniek. Dokter Maarten Taams heeft een vervanger gevonden die mij omstreeks 25 juli naar het Sehos mag doorverwijzen om het gips los te zagen. Om kwart voor vier was de vervanger echter niet telefonisch te bereiken voor een afspraak. Morgen verder.

Is er een mooiere manier om af te sluiten dan met een Haitiaanse wijsheid? Ik dacht het niet. "Kay koule twonpe soley, men li pa twonpe lapli." Een lek dak kan de zon misleiden, maar niet de regen.

July 7, 2007

Zaterdag 07-07-07

Het was een dag vol verschillende emoties die zaterdag 07-07-07. Hij begon niet best, nou ja ik zat met een kop koffie achter de computer. Diana (1) was op de andere pc voor de 23.765-ste keer naar haar verjaardagsmovie aan het kijken. Lucy wilde haar in de gootsteen baden en slaakte een gil. Diana's buik zat onder de bulten en ook onder haar oksel en haar rechteroog zat er een.

Een allergie? Een venijnige mug of mier? We namen het zekere voor het onzekere en gingen naar de dokter. Gelukkig had de praktijk waar Lucy heen gaat weekenddienst, die is namelijk om de hoek. Op de autoradio stond Dolfijn FM aan met live-reportages vanuit de diverse Live Earth concerten. De dokter stelde een allergie als diagnose en schreef een siroop voor. Na een uur waren de bulten vrijwel weg.

In de namiddag gingen we voor de tweede opeenvolgende dag op pad voor een stretcher. Zijn stretchers soms niet meer in de mode of zitten ze misschien zelfs in de taboesfeer? Feit is dat we minimaal zeven zaken zonder enig resultaat hebben bezocht. De laatste kans was Kooyman te Zeelandia. Eigenlijk had ik de stretcher al op mijn buik geschreven maar we moesten toch die kant op voor Albert Heijn. En bovendien stond Lucy erop.

Gek is dat maar soms heb je van die dingen. Ik liep Kooyman in, keek naar rechts en zag twee soorten stretchers. Ook in het gangpad rechtdoor stonden stretchers, eerlijk gezegd heb ik nog nooit zoveel stretchers bij elkaar gezien. We hebben nu dus een stretcher.

Bij Albert Heijn kochten we ingredienten voor andijviestamppot. Omdat de spekblokjes daar weerzinwekkend duur zijn en de olijven trouwens ook besloten we langs Centrum Supermarkt te Mahaai te rijden. Uiteindelijk pakte dat veel duurder uit want Lucy kocht er een halve kilo jumbo-shrimps. En dan laten we de benzine nog buiten beschouwing.

07.07.2007: La Vinotinto krijgt voetballes van Uruguay in de kwartfinales van de Copa America 2007. Klik voor groter.We waren maar net op tijd thuis voor weer een andere emotionele gebeurtenis op 07-07-07 en wel de kwartfinale van de Copa América tussen La Vinotinto ofwel gastland Venezuela en Uruguay. Gedurende de eerste acht minuten was Uruguay oppermachtig, het leek wel of ze tegen Glimmen-3 aan het spelen waren. La Vinotinto was verstijfd, alle passes waren te zacht en men had al met 4-0 achter kunnen staan.

Luchiano (9) vond Uruguay ook veel beter en besloot hun te supporten. "Als het betere team zijn kansen niet benut valt de goal vaak aan de andere kant", leerde ik hem een oude voetbalwijsheid en sprak mijzelf tegelijkertijd moed in. Na 37 minuten scoorde Diego Forlán echter de verdiende 0-1 voor Uruguay.

Lucy had de andijviestamppot inmiddels bereid en kwam Venezuela aanmoedigen. "Sorry hoor, maar ik zie niet hoe die vanavond een goal gaan maken", zei ik met een kennersoog tegen haar. Nog geen minuut later viel de gelijkmaker uit een vrije trap van sterspeler Juan Arango.

In de tweede helft leek het erop dat Venezuela de wedstrijd in zijn greep kreeg maar in de 65e minuut kwam Uruguay wederom op voorsprong door een knap afstandsschot van Pablo García. Het verzet van Venezuela was gebroken, het kwaliteitsverschil was te groot. In de slotminuten werd het via Cristian Rodríguez en nogmaals Diego Forlán uiteindelijk 1-4 voor Uruguay. Een sprookje ten einde.

Waarom heeft coach Richard Páez van La Vinotinto publiekslieveling Edder Pérez niet opgesteld? Een vraag waar we nooit een antwoord op krijgen. Of was hij misschien geschorst? De andere kwartfinale van vanavond tussen Chili en Brazilie is in de 64e minuut aanbeland en de tussenstand is 0-4. De einduitslag is 1-6, zo lang duurt het redigeren van een post.

Het wachten is op 08-08-08 voor weer zo'n emotionele dag.

July 5, 2007

In een film geen salonremises

Dinsdagavond om 20:50 nestelde ik mij comfortabel in de tv-stoel met een flesje Westmalle Tripel en maakte me op voor een spannende pot voetbal. Copa América, laatste wedstrijd Groep A, Venezuela-Uruguay.

Het pakte anders uit. Door de situatie in de poules en het feit dat de andere wedstrijd in Groep A tussen Peru en Bolivia al eerder was gespeeld hoefde men geen rekenwonder te zijn om te becijferen dat een gelijkspel beide team goed uitkwam. Het door Richard Páez getrainde Venezuela werd in dat geval groepswinnaar en Uruguay plaatste zich als beste of een na beste nummer drie ook voor de kwartfinales.

Natuurlijk werd er zo nu en dan wel iets geprobeerd maar uiteindelijk bleef het bij een bloedeloze 0-0. Het Venezolaanse thuispubliek is nog niet zo gewend aan resultaatvoetbal en ergerde zich mateloos aan La Vinotinto. Als de bal weer eens op knappe wijze vijf minuten in de ploeg was gouden kwam dit Venezuela op een striemend fluitconcert te staan. Men had de dure kaartjes niet voor een salonremise gekocht.

04.07.2007: De Spiders kijken The Prestige en geven hem een 8. Klik voor groter.Breaking news voor alle voetbalmakelaars, CasaSpider heeft een zeer getalenteerde Venezolaan gespot. Het is de nummer 16, Edder Pérez (Wikipedia) die op leenbasis uitkomt voor het Portugese Maritimo. Kennelijk is hij dus al eens door iemand anders gespot. Hoe dan ook, hij is een begenadigd technicus. Feyenoord?

Aanstaande zaterdag treedt Venezuela in de kwartfinales aan tegen... wederom Uruguay, maar deze keer in San Cristóbal. Een salonremise is uitgesloten. Ook Brazilie-Chili gaat in de herhaling. De Chilenen hebben vast extra aandacht voor Robinho die alle goals tot dusverre van Brazilie voor zijn rekening nam.

In de film The Prestige (imdb) uit 2006 worden de illusionisten Robert Angier en Alfred Borden na een noodlottig ongeval rivalen voor het leven. In deze film is geen plaats voor salonremises, gedreven door haat en obsessie gaat men over lijken. Het verhaal speelt aan het eind van de negentiende eeuw, in de tijd dat Edison en Tesla met electriciteit experimenteerden.

In het begin was de film voor mij moeilijk te volgen, niet zozeer omdat wij hem in het Spaans bekeken maar veel meer door de kostuums van meer dan 200 jaar geleden. Hierin ziet iedereen er al ongeveer hetzelfde uit. Voeg daarbij dat er heel wat vermommingen plaatsvinden met mijn toch al slechte gezichtsherkenningsvermogen en het wordt duidelijk dat ik regelmatig aan Lucy moest vragen wie nu wie was.

Desalniettemin is The Prestige een ijzersterke film die van mij een 8 krijgt. Een cijfer waar La Vinotinto zaterdag blind voor tekent.

July 1, 2007

Historische overwinning La Vinotinto

We schrijven zondagmiddag 1 juli 2007 ongeveer 14:15 en 33 seconden. Naast mij staat een ijskoud glas Duvel en ja het gaat over drank. Vino Tinto is Spaans voor rode wijn en is tevens de bijnaam van het nationale voetbalelftal van Venezuela (website).

Sinds de sensationele wedstrijd Venezuela-Bolivia die in november 2003 te Maracaibo werd gespeeld ben ik fan van La Vinotinto. Onze band werd nog verstevigd toen Venezuela op woensdag 31 maart 2004 het sterke Uruguay in Montevideo verrassend maar zeer verdiend met 0-3 versloeg. Hierna was het helaas voor een hele tijd weer voorbij met de succesperiode. Ja, er zijn meerdere overeenkomsten tussen Venezuela en Feyenoord.

Deze dagen wordt er gestreden om de Copa América (Wikipedia) zeg maar het Europees Kampioenschap van Amerika. De Copa América wordt dit jaar gespeeld in Venezuela. De eerste en tevens laatste overwinning van het als voetbaldwerg beschouwde gastland bij dt toernooi was in 1967 tegen Bolivia. Venezuela is ingedeeld in Groep A samen met Uruguay, Peru en Bolivia. Tegen dit laatstgenoemde land stond La Vinotinto gedurende de eerste groepswedstrijd lange tijd met 2-1 voor maar zeven minuten voor tijd maakte Bolivia gelijk.

30.06.2007: Na 40 jaar boekt La Vinotinto (Venezuela) haar tweede overwinning in de Copa America. Tegen Peru werd het 2-0.Zaterdagavond trad Venezuela aan tegen het sterke Peru dat in zijn eerste wedstrijd Uruguay met 3-0 had verslagen, mede dankzij een goedspelende Jefferson Farfán. De eerste helft ging grotendeels aan ons voorbij want wij waren BH's kopen in Punda. Het stond nog 0-0 en een speler van Peru was uit het veld gestuurd.

De tweede helft ontwikkelde zich tot een waar spektakel, eerlijk gezegd meer door de spanning dan door de kwaliteit van het geboden spel. Peru beperkte zich met tien man aanvankelijk tot verdedigen. Een begrijpelijke maar niet zo slimme tactiek aangezien juist de Venezolaanse verdediging bijzonder kwetsbaar is. In de 48e minuut scoorde Alejandro Cichero met een bekeken kopbal de openingstreffer voor La Vinotinto.

Peru moest nu wel uit de kast komen en leek na een paar grote kansen succesvol te worden, helemaal toen Venezolaan Ricardo David Páez in de 78e minuut zijn tweede domme overtreding maakte en derhalve met een rode kaart mocht vertrekken. Nauwelijks een minuut later scoorde de ingevallen Daniel Arismendi na een mooie solo-actie enigszins tegen de verhouding in de bevrijdende 2-0.

Lucy en ik stonden op de stoelen van de huisbaas te dansen en in de resterende minuten hoorde ik woorden uit haar mond jegens het Peruaanse volk die normaliiter alleen door mij tijdens voetbalwedstrijden gebezigd worden. Een goede vrouw!

Tegen het einde gebeurde er nog iets geks. Een verdediger van Venezuela, ik meen doelpuntenmaker Cichero kreeg net voor de eigen 16-meter de bal toegespeeld, hield hem tweemaal hoog met zijn voet, eenmaal met zijn knie en kopte hem toen in handen van keeper Renny Vega. De scheidsrechter floot hiervoor maar waarom? Is dit spelbederf? Wie herinnert zich niet hoe Gerry Mühren in 1973 de bal voor Ajax in het Santiago Bernabeu stadion een aantal malen omhoog hield tegen het eens zo machtige Real Madrid?

Hoe dan ook kreeg Cichero een gele kaart en miste Farfán de vrije trap. Venezuela boekte zijn tweede overwinning in de Copa América en kan zich aanstaande dinsdag om 20:50 in het laatste groepsduel tegen Uruguay plaatsen voor de volgende ronde. Voor het zover is gaan we straks om 16:05 kijken naar Brazilie-Chili. Brazilie heeft na de 0-2 nederlaag tegen Mexico iets recht te zetten.

Bij ons is het echter Duvel en Vino Tinto wat de klok slaat.

Update 01.07.2007 / 18:03

Het venijn van een matige Brazilie-Chili zat hem in de staart toen Robinho met twee magistrale goals zijn hattrick vervolmaakte. Leuk was de aanwezigheid van Alex (degelijk) en Alves die duidelijk genoegen nam met een ondergeschikte rol. Brazilie-Chili 3-0.