« Rijen C4 - Gilze C3 1-1 | Main | OV #fail »

Coercion

Postcodeloterij: Amnesty, grijp in!

Gokken en spelen, drinken, roken, spuiten en slikken, hoeren en snoeren... het zijn essentiŽle dingen in een mensenleven, in het mijne tenminste wel. Daarom zeg ik: "Vrijheid, blijheid". Zolang een ander er geen last van heeft, mag men zijn gang gaan. Dan lees ik dit artikel in het AD (mirror):

ZWAAG - Bert Zandbergen (52) uit Zwaag wil een einde maken aan de Nationale Postcode Loterij. Hij vindt dat de loterij aanzet tot 'angstzaaierij'. Zandbergen is bezig met het inzamelen van handtekeningen. Deze worden aangeboden aan een 'invloedrijk persoon'.

Ik ben niet zo van het verbieden, maar Bert heeft wel een punt. Doordat de postcode het lotnummer is, weet men ook als men niet meespeelt of men had gewonnen. Nog erger is dat de andere mensen in de straat die wel meedoen ineens met zijn allen miljonair zijn. Dan sta je toch aardig voor paal. Ooit overkwam dit ene mevrouw De Gier, die vervolgens naar de rechter ging om haar aandeel op te eisen wegens emotionele schade. Uiteraard trapte de rechter daar niet in. Bert Zandbergen heeft een veel sterkere case, aangezien hij zijn punt maakt zonder direkt belanghebbende te zijn.

Dan abstraheer ik nog even van het feit dat de Postcodeloterij ongebreideld mag spammen en tamelijk dwingend mensen nieuwe loten probeert te laten kopen. Met steun van een (hypocriete) overheid, die enerzijds mensen wil behoeden voor gokken en anderzijds niet vies is van de miljoenen die het ze oplevert. Rokers en autorijders kennen het fenomeen.

Neen, het gaat om het principe van de in aanleg geniale combinatie "vaststaand lotnummer" en "lotgenoten in de onmiddellijke omgeving". Lotgenoten, CasaSpider hoe kom je erop! Laat ik mijzelf als voorbeeld nemen: Ja, wij spelen mee met ťťn lot. Een belangrijke reden is dat we straks niet Gaston, goeeeeeeeedddeeee avond, de straat binnen willen zien rijden en dat de overige bewoners de polonaise lopen terwijl wij voor het keukenraam staan te verpieteren. Misschien geen hoogdravende reden, maar zo zijn wij.

Mijn collega Rob van den Berk, inmiddels wereldberoemd vanwege De Mandarijn, is een filosoof die ook nog eens Filosofie studeert. Rob deelt mijn mening over de Postcodeloterij en ik vroeg hem zijn filosofische gedachten op papier te zetten. Dat deed hij nog ook en Rob voert een punt aan waar ik niet aan gedacht heb: Coercion.

Coercion betekent dwangactie. Lees hier wat de Engelstalige Wikipedia erover schrijft, gevolgd door een schamele vertaling:

Coercion is the practice of forcing another party to behave in an involuntary manner (whether through action or inaction) by use of threats, intimidation or some other form of pressure or force. Such actions are used as leverage, to force the victim to act in the desired way. Coercion may involve the actual infliction of physical pain/injury or psychological harm in order to enhance the credibility of a threat. The threat of further harm may lead to the cooperation or obedience of the person being coerced. Torture is one of the most extreme examples of coercion i.e. severe pain is inflicted until the victim provides the desired information.

Dwangactie is het dwingen van een andere partij onvrijwillig dingen te doen (ofwel door actie ofwel door juist iets niet te doen) door middel van dreigen, intimidatie of enige andere vorm van druk of dwang. Door dit dwingen gaat het slachtoffer het gewenste gedrag vertonen. Coercion/Dwangactie kan het toebrengen van fysieke pijn/letsel inhouden of ook het toebrengen van psychische schade om de geloofwaardigheid van de (be)dreiging te vergroten. De dreiging van meer schade kan leiden tot medewerking of zelfs gehoorzaamheid van het betrokken slachtoffer. Marteling is een van de extreemste vormen van coercion, waarbij het veroorzaken van hevige pijn het slachtoffer zover brengt dat hij de gewenste informatie geeft.

Ja, dat is precies wat de Postcodeloterij doet. Okay, we worden nog net niet op de pijnbank gelegd, maar de psychische druk is miljoenen Nederlanders te veel. Net voor Oudjaar kopen wij er wederom een lot bij, immers anders doen we niet mee aan de Oudjaarstrekking. Dat is helemaal erg, dan doe je het hele jaar mee en dansen de buren alsnog voor je raam. Neen, dan zwichten we weer en kopen er snel een lot bij.

Ik voel mij gemarteld.
Ik voel mij psychisch uitgerekt worden.
Ik voel hoe met een stroomstootwapen de postcode in mijn hoofd wordt getatoeŽerd.
Dat is allemaal de schuld van de Postcodeloterij.

Dit is groter dan Bert Zandbergen. Het is tijd voor internationale actie en wie kan dat beter dan Amnesty International? Amnesty, help ons!
Snel!

Update 26.01.2011

Zoals Ennu en Laurent min of meer stellen: Waarom hebben wij eigenlijk postcodes? In het kader van "Als de berg niet naar Mozes komt, dan komt Mozes naar de berg", zie ik ineens een heel andere invulling van de Postcodeloterij voor me. Elke maand krijgt iedere straat gewoon een nieuwe postcode. Dat is nog eens een loterij!

Wil je een vuist maken tegen de Postcodeloterij, overweeg dan deze petitite te tekenen.

Comments

Eerst een claim indien vanwege jouw lijden. Nadat die is gehonoreerd kun je altijd actie gaan voeren.
Doet me trouwens wel denken aan een oud collega die zijn cijfers van de Debilo niet durfde te veranderen omdat hij bang was zo een prijs te missen.

het is waar. maarja. is dit niet het resultaat van onze maatschappij? we zwichten ook voor reclame, of voor de wensen van je kinderen. Alle kinderen in de klas hebben 'iets', dan ben je ook sneller geneigd je eigen kind dat te geven. Ik heb gelukkig nog geen voorbeeld hoor. Kan ik hier ook alvast een claim indienen???

Dat kan je allemaal veel korter uitleggen joh!
Maar goed. We denken er hetzelfde over.

Kanttekening, de overheid, die is niet hypocriet.
Ze willen het gokken tegengaan, en laten dat over aan een door de overheid gecontroleerde partij, en die partij wil gewoon zoveel mogelijk verdienen. Net als de STER.

gelukkig hebben we geen postcodes op Curacao!!! haha

Ennu heeft een punt. Wat is om te beginnen het nut van postcodes? Tot 1978 kon het zonder.

@Piet: Goed idee, mijn hoofd zit vol met claims. Gisteren heb ik er weer een bij de NS neergelegd. Probleem met instanties als de Postcode- en Staatsloterij is dat rechters heel terughoudend zijn met het honoreren van claims wegens het enorme sneeuwbaleffect. Maar misschien valt er onderhands iets te regelen. Het niet willen/durven veranderen van cijfers is toch van een andere orde. Misschien moet ik Debilo weer eens nieuw leven inblazen met een web-versie?
@Pascale: Hmm... kijk, loterijen zijn er al genoeg en zelfs Holland Casino mag ongebreideld (nieuw favoriet woord) reclame maken, terwijl sigaretten in de ban worden gedaan. Mijn stelling is dat de Postcodeloterij een vorm van (geestelijke) marteling gebruikt om mensen te dwingen (meer) loten te kopen. Voor het feit dat je gelukkig nog geen voorbeeld heeft kun je niet echt een claim indienen.
@Renesmurf: Kon ik maar zo beknopt en krachtig schrijven als jij, mijn grote voorbeeldsmurf. Ergens tegen zijn en het overlaten aan een andere partij, maar wel een groot gedeelte van het geld opstrijken... dat noem ik pas hypocriet!
@Ennu & Laurent: Goed punt! Heb er meteen een update tegenaan gegooid. We gaan gewoon maandelijks de postcodes wisselen, geniaal. Overigens heeft Curacao wel degelijk postcodes. Alleen gebruikt niemand die.

Als al mijn buren in de polonaise dansen voor mijn raam, dan zal ik daar geen traan om laten. Geld maakt niet gelukkig. Men dient om te beginnen al een inbraakalarm te plaatsen want de penose weet nu ook waar het geld te halen valt. Wat koopt men ervan? Vakanties? Een hoop troep en prullen? En vooral veel ergernis en zorgen. Bovendien zou ik never nooit op de televisie willen en zeker niet als er zo'n braller voor de deur staat. Ik doe niet mee.

Ik grinnik om jouw 'voorbeeldsmurf'. Mooi gevonden. Tja.. wat vind ik eigenlijk? Stiekem wil ik dus gewoon wel winnen en ben ik gewoon eerlijk: geld mag dan niet gelukkig maken, het opent toch een paar (vliegtuig-)deuren. Dus kom maar op met die prijs. Hopelijk is die postcodewisselactie dan in mijn voordeel.

De Debilo op het web? Da's een goed idee! Misschien kan ik dan zien waar mijn prijzen blijven :-)

@Ricky: In de Piramide van Maslow zit jij duidelijk twee of drie lagen hoger dan ik... :-)
http://nl.wikipedia.org/wiki/Piramide_van_Maslow
@Door: Zo denk ik er ook over. En mocht dat geld achteraf toch niet bevallen, dan geef ik het toch gewoon weg?
@Piet: Ik ga erover nadenken. Debilo 2.0. Het zit al in de pijplijn!

Rob!

Wil je hem de groetjes doen? Heb samen met hem bij/in de Efteling gewerkt :)

@Jacqueline: Het Volk van Laaf? Ik mail hem de link naar deze post, dan kan Rob zelf reageren en de groeten doen. Hoe ben jij eigenlijk op het CasaLog terechtgekomen?

Ik *haat* de postcode loterij, maarja mijn vrouw doet mee en aangezien we maar 1 rekening hebben.

Dan komen ze met een 14e trekking. Die moet je dan ook meedoen. Nu woont mijn halfzus in A'dam en heeft al twee keer gewonnen (1019 postcode gebied), dus nu is mijn vrouw nog meer gemotiveerd om toch niet op te zeggen.

Wat ik me afvraag: Stel dat je kunt kiezen of een deel van het lotgeld naar een goed doel gaat of dat je meer winstkansen krijgt maar er gaat niets naar het goede doel, wat zou jij kiezen?

Dan als laatste, ik vind dat de "makers" en "houders" van de loterij hiermee geen miljoenen mogen verdienen. Toch is de directeur ook "licentie" houder en verdient hiermee miljoenen per jaar! Waarom mogen andere bedrijven geen postcode loterij opzetten?

Het gaat echt nergens over en als een splinter in mijn hart voel ik dit elke keer als ik er iets over lees.

Die licentiekosten vind je *niet* terug in het jaarverslag...

@Henri: Helemaal eens. Wat me ook tegen de borst stuit is dat men wil dat de deelnemers meer loten kopen. Dat terwijl een postcodegebied maximaal 300 loten mag hebben. Het kan zelfs voorkomen dat mensen gedwongen worden met een andere postcode te spelen. Hoe meer mensen meespelen, hoe dunner de spoeling. We snijden onszelf dus in de vingers. Als er ťťn ding geprivatiseerd mag worden, zijn het wat mij betreft loterijen. Tot slot mijn antwoord op je vraag: geef mij maar hogere winstkansen, het goede doel is voor de meesten (voor mij dan toch) bijzaak in het geval van een loterij. Had ik al gezegd dat ik vrij laag zit in de pirmamide van Maslow?