« Van der Vaart macht den Boulahrouz | Main | CasaMovie: Piet & Emmie on Curacao »

Chávez onderbreekt soaps

Het is even relatief rustig geweest maar de Venezolaanse president Hugo Chávez roert zich weer. De Venezolaanse televisie ontvangen wij op de kanalen 3 (Televen), 7 (Venezolana de Televisión) en 12 (Venevision). Tot voor kort ook nog op 10 maar de zender RCTV is per 28 mei 2007 uit de lucht gehaald. Als Chávez wat te vertellen heeft doet hij dat op alle zenders tegelijkertijd, er is geen ontsnappen aan. Het jammere is dat de man tamelijk breed van stof is.

Feitelijk gaat het om twee punten. Ten eerste dient onderzocht te worden waar precies de noordgrens van Venezuela ligt. Volgens de president hoort alles wat binnen 200 zeemijlen van de Venezolaanse kust ligt bij Venezuela. De Benedenwindse eilanden Aruba, Bonaire en Curacao bevinden zich op ongeveer 40 zeemijlen van deze kust.

17.08.2007: President Hugo Chavez van Venezuela wil onbeperkt mandaat en claimt een gebied van 200 zeemijlen ten noorden van Venezuela. Klik voor groter.Het lijkt erop dat wij juist op tijd naar Nederland vertrekken alvorens de Nederlandse paspoorten hier worden ingewisseld voor Venezolaanse. Als het tenminste allemaal lukt met de stempels. Een andere oplossing is dat de ABC-eilanden het gebied tot 200 zeemijl in zuidelijke richting claimen. In dat geval wordt ons Koninkrijk ineens een stuk groter.

Het tweede punt is dat Chávez in zijn tweede en daarmee tevens laatste ambtstermijn zit. Hij is in 1999 aan de macht gekomen en een ambtstermijn duurt zes jaar.

"Vanaf vandaag koersen we recht af op het socialisme", zo sprak de president deze week. Chávez wil zelf leiding geven aan dit proces en heeft daarom voorgesteld om de beperking van maximaal twee ambtstermijnen af te schaffen alsmede deze termijn te verlengen tot zeven jaar.

Dit houdt een wijziging van de Grondwet in en deze wijziging zal aan het volk worden voorgelegd middels een referendum. Wat moet men daarvan denken? Heel simpel redenerend is de beperking van twee ambtstermijnen in het leven geroepen ter voorkoming van een dictatuur. Als de zittende president deze regel af wil schaffen heeft hij daarmee impliciet dictatoriale aspiraties. Normaliter verhoogt een regering salarissen niet voor de zittende leden maar voor hun opvolgers.

Ja, normaliter.

Als men ervan uitgaat dat Hugo Chávez te goeder trouw is is zijn voorstel zo gek niet. Immers hij probeert het nivo van het land omhoog te tillen, met name voor het arme deel van de bevolking. Er is op dit moment geen enkele man of vrouw, noch in de regering noch in de oppositie met het charisma en de overtuigingskracht van Chávez. In dat licht bezien is het wel erg sneu als het levenswerk om Venezuela tot een echte staat van Simón Bolívar (Wikipedia) te maken overgedragen moet worden aan iemand die dat minder goed kan. Is dat in het belang van het volk?

Ik heb het al eerder gezegd, typisch een geval waarvan we over een jaar of 20 pas weten wat de waarheid was. Van Hurricane Dean weten we dat waarschijnlijk zondag al. Het feit dat de tekst Curacao in Venezuela is geplaatst berust op louter toeval.

Comments

Een dictator die te goeder trouw is. Dat is ook een manier om er tegen aan te kijken !

En als de Spiders vluchten, dan los ik het wel op, samen met mijn vrienden van de marine. Doen die ook eens wat op het eiland ;-)))

Casa, om te beginnen even een gratis tip, FC Groningen gaat dus niet verliezen van Nac. Dat je het even weet!!! :-)
Ja best hoor, ik gun Breda dat wel, maar nu even niet!
:)

Is het de laatste 5 jaar beter geworden in Venezuala met Hugo Chávez aan het roer?
Ik gun die venezolanen het beste :)
(en nee dit wordt geen 'running gag':)

Chavez is eng , zoals alle presidenten die denken dat zij alleen de oplossing zijn voor alle problemen....

Je boft trouwens, als je snel bent kan je die soap nog zien van dat oerlijk meisje met bril en beugel... SBS6 gaat het vanaf komende week uitzenden...

@Bodo: Nou ja, voorlopig is Chavez geen dictator maar een democratisch gekozen president. Al 12 jaar lang met de laatste keer zo'n 60% van de stemmen. Zoveel heeft Balkenende nooit gehad en die regeert al bijna even lang. Wie is er dan de dictator?
De marine zal wel schrikken als ze ineens aan het 'werk' moeten...
@GJ: Okay, maar je weet dat ik altijd omgekeerd invul van wat ik hoop. Of het in Venezuela beter is geworden is moeilijk te zeggen. De tegenstanders zeggen uiteraard van niet, maar er zijn wel degelijk indicaties dat gezondheidszorg en scholing een impuls hebben gehad. Bovendien heeft Chavez alle schulden aan het IMF en de Wereldbank vervroegd afgelost. Voorgaande presidenten annex zakkenvullers liepen mee aan de leiband van de Verenigde Staten en veroorzaakten grote schulden. Ondanks de enorme hoeveelheid olie. In die zin is er dus zeker vooruitgang geboekt. Ik zal proberen van het gunnen geen gunning rag te maken... ;-)
@ANila: Ik sta in dubio, het is persoonlijk niet mijn vriend. Maar als je de verhalen leest hoe de rijke elite vroeger het volk uitbuitte en precies deed wat de Verenigde Staten wilden vind ik Chavez toch wel een verademing. Heb je mijn post "Eva Golinger, The Chavez Code" gelezen? http://www.casaspider.com/live/2007/05/eva_golinger_the_chavez_code.html
@Brillie: Bettie la Fea? Nou neen, bedankt. Die heb ik hier al in twee versies mogen aanschouwen...

"Beter een goede buur (Ven), dan een verre vriend (NL)".

Wat mij wel beangstigd is, dat Chavez nu weer andere voorstellen doet.
Hij wil als hij weer herkozen wordt, President van Venezuela voor onbepaalde tijd worden. Zie artikel:
http://www.elsevier.nl/nieuws/buitenland/artikel/asp/artnr/163789/index.html

Hoewel ik veel sympathie voor hem heb, ben ik van mening dat hij nu op alleen heerschappij uit is en dit gaat mij veel te ver.

Als ik zo de 'reacties' op geenstijl lees, dan weet ik dat die mensen gedurende JAREN zeer negatief geindoctrineerd zijn door de pers en media, terwijl ze niet eens weten waar, wat, hoe, wie Venezuela is! Het zijn net een stelletje papegaai boeren die Verdonk en Wilders na-papegaaien. (eigen mening, ho maar).

Chavez heeft vaak genoeg gezegd dat hij totaal niet geintereseerd is in de Antillen (ABC). Maar ja, sommigen willen de Antillen gebruiken om Venezuela aan te vallen om haar olie.
En ik zeg nogmaals, de ABC-eilanden zijn geen vijanden van Venezuela, ook nooit geweest. We beschouwen Venezolanen als onze broers en zusters!
Somos hermanos y hermanas para siempre. No somos enemigos!

Even een voorzichtige veronderstelling van iemand die weinig afweet van de situatie in Venezuela. Als er een referendum moet worden gehouden over die Grondwetswijziging, dan zal men moeten afwachten of die plannen van Chavez -of die goed zouden zijn of niet- er wel doorkomen. Hoe bindend is een referendum trouwens? Ik vind het trouwens behoorlijk dictatoriaal om te willen bepalen dat alles wat 200 zeemijlen van Venezuela verwijderd ligt- noordelijk- bij Venezuela zou moeten horen. Ik heb overigens geen idee hoe ver dat precies is. Is dat in kilometers aan te duiden? Ik denk trouwens dat dit niet zo'n vaart hoeft te lopen, heeft Nederland daar helemaal niets over te zeggen? Of heeft de Curaçaose politiek daar niets over in te brengen? Ik neem niet aan dat Chavez daar alleen over kan beslissen. En dat zal echt niet zo snel gaan. Voor het zover is zitten jullie allang in Nederlands, zelfs als jullie vertrek wordt vertraagd door die stempels.

Inderdaad geeft het artikel info over Chavez waar je over na kan denken.
Ook ik heb twijfels over hem ,niet omdat hij het niet goed heeft gedaan ,wel omdat hij nu niet los kan laten.
Ik snap het wel , en toch wekken zijn reacties van de laatste 3 jaar de indruk dat hij geen democratische agenda heeft , whatever that may be.
Dat hij niet aan het handje van de VS wil meelopen , prima , ik ben ook geen fan van de macht die de VS krampachtig vast wenst te houden in de Americas.
Dat hij de Venezuelanen een groter gevoel van eigenwaarde heeft gegeven en aardig wat problemen intern heeft opgelost is ontegenzeggelijk..
Blijft heel moeilijk om in te schatten welke kant dit uit gaat ...het bezorgd me wel kriebels....

Ik denk dat Chavez in het begin veel voor de armen heeft gedaan. Vandaar dat hij ook zo'n grote aanhang heeft, maar het feit dat hij de grondwet wil veranderen om zijn termijn te verlengen en misschien wel voor onbepaalde tijd geeft mij twijfels wat zijn intenties daadwerkelijk zijn.
Belachelijk dat hij een televisiestation heeft laten sluiten omdat er teveel kritiek over hem en zijn regering geuit wordt. Waar blijft de vrijheid van de mensen om hun mening te uiten???

Politici zijn altijd breed van stof... en ik hoop dat jullie geen last krijgen van Dean.

Territoriale wateren van 200 zeemijlen is niets nieuws.
Vervelend voor ons (ABC eilanden) is dat het niet halverwege de kustlijn ligt, omdat er masha hopi olie in de bodem zit.
Onderstaande heb ik uit Wikipedia overgenomen:
Lange tijd gold de zogenaamde kanonschotregel als begrenzing voor de territoriale wateren. In de praktijk kwam dat neer op een zone van circa drie zeemijlen.
Deze regel was ontwikkeld door de Nederlandse rechtsgeleerde Cornelis van Bijnkershoek (1673-1743) in zijn De dominio maris (1702). Na de Tweede Wereldoorlog zijn steeds meer landen grotere zones gaan claimen tot wel 200 zeemijlen uit de kust. Geen van de grote zeevarende landen, zoals het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, erkenden echter die claims.
..... Sinds de jaren tachtig van de 20e eeuw geldt het nieuwe zeerechtverdrag van de Verenigde Naties. De maximale territoriale zone bedraagt nu 12 zeemijlen (22,224 kilometer)
..... De wateren voorbij de territoriale zone worden aangeduid met internationale wateren of open zee (High Sea). Begonnen die ooit voorbij de driemijlszone uit de kust, thans kan dat pas tot voorbij 200 mijl zijn.

Even wachten, dan breekt er een Pooloorlog uit.

@Vernon: Een waar gezegde! Zoals ik in mijn post heb geschreven en ook het artikel in Elsevier interpreteer kan Chavez volgens zijn voorstel alleen een onbeperkt aantal keren herkozen worden. Er moeten dus wel degelijk verkiezingen plaatsvinden. Maar ik deel jouw mening dat men de ontwikkelingen scherp in de gaten moet houden...
@Boutie: De reacties op GeenStijl zijn minder tegen Venezuela dan tegen Antillianen gericht. Die hebben het nu eenmaal (samen met de Marokkanen) gedaan in Nederland. De Antillen en Venezuela hebben duidelijke afspraken over de territoriale grenzen. Deze zal Venezuela (als het slim is) respecteren. We zijn buren en vrienden maar toch is er iets veranderd in de relatie sinds het steeds dominantere optreden van Chavez...
@Cyberjunk: Dat van die 200 zeemijlen (een zeemijl is ongeveer 1.8 kilometer) heeft te maken met claims die tot het jaar 2009 kunnen worden vastgelegd. Daarna kan dat niet meer. En nogmaals, tussen de Nederlandse Antillen en Venezuela bestaan reeds duidelijke afspraken over de grenzen...
@ANila: Ik deel jouw gevoel. De man heeft duidelijk een missie (Bolivariaanse Republiek) en het is duidelijk dat daardoor veranderingen moeten plaatsvinden. Maar zijn manier van optreden geeft mij ook wel eens (negatieve) kriebels. Misschien kan het niet op een andere manier?
@Donna: De programma's voor de armen komen juist nu pas goed van de grond. Het afbetalen van de schuld aan IMF en Wereldbank juich ik helemaal toe. Dat met RCTV is een persoonlijke kwestie. Als een station op een Staatszender actief voorstander is van een staatsgreep tegen de president (Chavez) kan ik mij voorstellen dat deze dat station niet meer op de Staatszender wil hebben. Je vijand subsidieren gaat wel ver...
@Pascal: Klopt, maar Chavez en zijn voorbeeld Castro zijn dat wel in extreme mate. Ligt het misschien aan de beginletter?
@Vernon: Dank voor de wiki-info. Tsja, de tijden veranderen en een kruisraket komt heel wat verder dan een kanonskogel...
@Hans: Je kunt erop wachten!

Over kruisraket gesproken, het wordt tijd voor een lasergestuurd exemplaar op de residentie in Caracas.
Op dictators zitten we anno 2007 echt niet meer te wachten, en ook niet op socialistische heilstaten; het falen daarvan hebben we de afgelopen decennia wel kunnen constateren.

Mensen maken zich graag druk om van alles.
Druk maken om land is iets menselijks en van alle tijden.
Dat moet de mensheid toch eens achter zich laten, maar ja.

Alles moet vastgelegt worden, en ondertekend.

Een stukje Venezuela op Curacao - vandaag om 9:30.

http://cid-2971a9afe47c4056.spaces.live.com/?lc=1033

De Isla Rafinaderij op Curacao - persoonlijk eigendom van deze dictator en viespeuk uit Caracas.

Robert, het is wel de Koninklijke Shell, die deze raffinaderij met slechte naverbranders op de Isla heeft gebouwd. Chavez was toen nog niet eens geboren.
Toen de winsten minder groot werden en de kosten van het nalatig onderhoud te hoog werden, wist Shell niet hoe snel ze de raffinaderij moest verkopen.
Overigens bezit Shell een groot percentage aandelen van de PdVSA.
Laten we daar maar eens aankloppen!
N.B. Tot op Aruba zitten de mensen soms in de stank bij een foute wind.

Rob, 'persoonlijk' eigendom is ook sterk overdreven. Die raffinaderij vervuilt niet nu pas, maar sinds 1917 of zoiets, en onder Nederlands bestuur cq shell! :)

http://www.nujij.nl/honderdjarig-shell-viert-langste-fusie-ooit.517454.lynkx

@Lennart: Op dictators zit niemand te wachten, maar Chavez is gewoon democratisch gekozen. In een dergelijk geval mag men niet van een dictatuur spreken. Opkomen voor de rechten van de armen in een potentieel rijk land schaar ik niet onder het socialistische heilstaat-idee. We moesten daar maar eens een boom over opzetten... :-)
@Renesmurf: Als dingen niet vastliggen is er al snel onduidelijkheid. En onduidelijkheid leidt in de regel niet tot veel goeds. Het beste uit twee kwaden dan maar?
@Rob: Zoals ook Vernon stelt gaat het te ver om Chavez de viespeuk te noemen als het om de Isla gaat. Shell heeft inderdaad een grote verantwoordelijkheid ook al vinden ze daar dat ze die hebben afgekocht. Ik heb wel eens gehoord dat de onderhandelaars van Shell achteraf verbaasd waren dat ze daar zo gemakkelijk mee wegkwamen. Formeel en juridisch is het nu te laat, maar moreel acht ik Shell nog steeds aansprakelijk voor de enorme vervuiling (asfaltmeer) die men op Curacao heeft achtergelaten...
@Vernon & Boutie: Helemaal met jullie eens en niets aan toe te voegen!

En meneer Dito Mendes de G.... Oud Cur.bestuurder en oud-gevolm. min. heeft bij NL aan de bel getrokken. Hi hi hi.
Die man heeft Curaçao al genoeg financiele ellende bezorgd!
Laat je informeren. Dito is weer bezig. Ha!

Hmm, jullie redenatie kan ik niet volgen. Als ik een auto koop die in slechte conditie is, en hierdoor vervuilt dan ben ik, als eigenaar verantwoordelijk. Kan dat moeilijk claimen bij de vorige eigenaar. Inderdaad slecht onderhandeld met Shell - Shell had mazzel - en wij de bewoners van Curacao (en zeker in bepaalde buurten) niet. Lijkt me onlogisch om dan maar de vinger naar Shell blijven wijzen - dan nog liever naar die domme onderhandelaars.

Robert, die 'domme' onderhandelaars konden kiezen uit 2 mogelijkheden.
1. Open houden van de raffinaderij met behoud van werkgelegenheid op de plant en bij de toeleveringsbedrijven. Vooruitzicht op een beetje welvaart.
2. Sluiten van de raffinaderij, goed voor de gezondheid van de mensen van Marchena en Wishi en goed voor het milieu, maar met verlies van duizenden arbeidsplaatsen. Vooruitzicht op nog meer armoede en op een nieuwe oproer,
zoals op 1 mei 1969.

Achteraf is het gemakkelijk te zeggen dat er foute keuzes zijn gemaakt.

http://www.elsevier.nl/nieuws/politiek/artikel.asp?artnr=163981

Holland wordt overspoeld door BUITENLANDSE criminele illegalen, die ook nog in Holland mogen BLIJVEN; ze hebben geen 'papieren'.

En zo kan de hele wereld zijn criminelen in Holland dumpen; als het maar geen Antillianen (Nederlanders) zijn.

Er zijn miljoenen criminele illegalen "ZONDER PAPIEREN" opkomst....

Op de Antillien wonen volgens mij nog geen half miljoen mensen.

@Boutie: Dito Mendes de Gouveia van Directie Buitenlandse Betrekkingen ken ik niet. Ook geen verhalen over financiele ellende. Kun je daar wat meer over vertellen?
@Rob: Nederlandse onderhandelaars zijn over het algemeen ervarener en capabeler dan hun Antilliaanse counterparts. Daar zijn vele oorzaken voor. In plaats van met die voorsprong het volle 'profijt' eruit te trekken had men ook iets meer eigen verantwoordelijkheidsgevoel kunnen tonen. Overigens was milieuvervuiling in die tijd niet zo'n punt als nu. Werkgelegenheid zoals Vernon opmerkt wel degelijk. De vergelijking met een oude auto vind ik derhalve niet opgaan. De huidige regering staat overigens feitelijk voor dezelfde beslissing, openhouden of sluiten. Dat dat niet zo eenvoudig gaat blijkt wel, zelfs de rechter heeft al uitspraak gedaan dat het zo niet verder kan...
@Vernon: Achteraf is het inderdaad gemakkelijk. Wat was er met Curacao gebeurd als de raffinaderij ontmanteld was? Maar de manier waarop de Isla in het heden doorgaat was in bijvoorbeeld de USA ondenkbaar. Of wel denkbaar maar dan had men torenhoge schadeclaims tegemoet kunnen zien...
@Boutie: Dat is inderdaad iets dat ik altijd al heel vreemd heb gevonden. Het is een brevet van onvermogen van Nederland dat men in totaal een half miljoen Antillianen niet eens kan 'helpen' terwijl het aantal probleemveroorzakers waarschijnlijk dichter bij de 20.000 zit. Mijn vrouw Lucy (Dominicaanse Republiek) is erg stellig over vreemdelingen die crimineel zijn: direct uitzetten.

Hahaha, Lucy is streng. :)

Wat die Dito betreft. Ik heb ooit iets GELEZEN over Van der Valk, etc.etc. Je weet wel de schadevergoeding van miljoenen. Hij was toen bevoegde deputado ofzo iets. Hoe het precies zit weet ik ook niet, Casa.

Bettie la Fea, inderdaad... maar je vrouw is der fan van... trouwens, ik heb een geheel andere gedachten gekregen over je vertrek. Lees mijn blog maar even... als je dat nog durft...