« Firewall wordt agressief | Main | CasaMovie: Princess Diana 1 Year »

Het is droog op Curacao maar toch regent het

Zijn wij hier soms bij de zaaduientelers quizvraag van de week? Het woord regent kan men op twee manieren uitspreken, in dit geval is de klemtoon op de tweede lettergreep het meest toepasselijk.

Het eiland Curacao wordt geregeerd door het Bestuurscollege (BC) dat bestaat uit gedeputeerden. De functie van de Nederlandse Tweede Kamer is in handen van de Eilandsraad. Op 20 april 2007 heeft Curacao een nieuwe Eilandsraad gekozen en zoals het er nu uitziet krijgen wij een nieuwe regeringscoalitie bestaande uit PAR, PNP en FOL.

De huidige coalitie zit er nog maar een paar maanden. Na het afwijzen van de Slotverklaring door coalitiepartner MAN in december 2006 viel de toenmalige regering. De anti-Slotverklaringpartijen hebben toen een nieuwe regering gevormd met de FOL van Anthony Godett als grootste partij.

Het is de bedoeling dat per 1 juli de nieuwe regering aantreedt. Dit houdt automatisch in dat een aantal actuele bestuurders zijn baan verliest. Daarom is er aan het einde van een regeerperiode altijd verhoogde activiteit waar te nemen vergelijkbaar met het oplopen van de spanning naarmate er meer stoelen worden weggenomen bij een stoelendans.

De zon schijnt wel maar het regent benoemingen.

  • Cesar Prince (MSL) is benoemd tot directeur van de Fundashon Wega di Number Korsou. Zeg maar de Lotto. Prince heeft zich samen met Frensel Marchena waarover later meer afgesplitst van de PLKP van Errol Cova. Beiden behielden hun zetel en richtten een nieuwe partij op, de Movementu Sosial Laboral (MSL). Frensel Marchena regelde het baantje voor Cesar Prince. Capaciteiten? Van een gokje houden we allemaal.
  • Ivar Asjes (FOL) wordt benoemd tot directeur van Selikor. Zeg maar de Huisvuilophaaldienst. Selikor is een van de weinige winstgevende (semi-)overheidsbedrijven op Curacao. De werknemers willen de van Selikor zelf afkomstige Wesley Kook als directeur, immers deze kent de business. Aanvankelijk werd Asjes als interim-directeur gepresenteerd, naast de Algemeen Directeur. Twee directeuren lijkt echter teveel van het goede en kost handenvol geld. Het Bestuurscollege wil de benoeming van Ivar Asjes doordrukken. Capaciteiten? De Papiamentstalige Extra zet Ivar Asjes gezien zijn hang naar dure maatpakken telkens neer als een Nette Jongen die niet gemaakt is om een vuilnisbelt te inspecteren.
  • Frensel Marchena (MSL) wordt benoemd tot mede-directeur van CPA. Zeg maar het Havenbedrijf. Vakbondsman Marchena heeft partijgenoot Cesar Prince aan een baan geholpen, maar dreigt zelf werkloos te zijn per 1 juli. CPA heeft al twee directeuren namelijk de heren Richard Lopez Ramirez en Augustin Diaz. Met een heuse blackmail-actie wordt Frensel Marchena hier als counterpart-directeur aan toegevoegd. Richard Lopez Ramirez werd bij Marchena ontboden en voor de keus gesteld, ofwel accepteert hij Marchena als directielid ofwel gaat hij direct gedwongen met pensioen. De Extra schrijft dat Lopez Ramirez de meeting ontstemd heeft verlaten en onmiddellijk op een dienstreis naar het buitenland is vertrokken. Capaciteiten? Frensel Marchena is van oudsher een eenvoudige technicus die via de vakbond omhoog is geklommen. Er is gerede twijfel of hij een directeurspositie bij het Havenbedrijf invulling kan geven.
  • Maurice Adriaens (FOL) wordt benoemd tot directeur van het LVV. Zeg maar het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij. De huidige directeur van het LVV Chris Winkel gaat (vrijwillig) met pensioen. Over deze post kan het Bestuurscollege niet alleen beslissen, het is ook een zaak van de Landsregering der Nederlandse Antillen. Capaciteiten? Ook hier betreft het een politieke benoeming buiten de gangbare procedures om, maar Maurice Adriaens is afgestudeerd aan de Landbouwhogeschool te Wageningen en is op Curacao actief met het verbouwen van groente op basis van innovatieve methoden. Van de vier benoemde dan wel te benoemen politici is de zijne het meest op zijn plaats.

Het is niet ondenkbaar dat het gedurende de komende zes weken nog meer regent. Met het fanatisme van een Erwin Kroll blijft het CasaLog verslag doen van dit alternatieve weerbericht met een type regen dat overigens ook in Nederland voorkomt. Zie de column Liever Oudkerk van Harry van Bommel.

Comments

De functie van de Nederlandse Tweede Kamer is in handen van de Eilandsraad .... als je Curacao al als Land beschouwd, heb je gelijk.. anders is het gewoon de gemeenteraad van het dorp.

Was nog vrolijk vandaag, maar na zo'n post. Maar ach wie weet gaan deze mensen echt nog wat doen voor hun riante salaris. Een nog grotere groep (waarom wordt die lijst nooit eens gepubliceerd) staat wel op de payroll en doet helemaal niets.

Maar wellicht voor Asjes, nu hij bij bezems kan om dit eens schoon te vegen. Of zou dit niet lukken in een Versace pak en op dure schoenen??

Kennis is macht. kennissen is beter.

Als Erwin Kroll het weer echt kon voorspellen dat zat hij op een van de luchthavens op de weerkamer. Maar aangezien hij dat niet kan, mocht hij naar het KNMI. Daar konden ze ook niets met hem beginnen, en werd het NOS. Ik weet deze inside informatie van een manager bij het KNMI. Ssssttt. Ik zal zijn naam niet noemen.

Klinkt weer veelbelovend.........NOT
Mensen met geen kennis van bepaalde zaken moeten gewoon zulke posities niet aannemen. Het zal zelden (eigenlijk vrijwel nooit) goed gaan.

Trouwens, MSL in de regering ? Ik dacht dat het PAR, PNP en FOL was ?

@Benno: Voor het gemak heb ik Curacao alvast met een land vergeleken. Gemeenteraad is overigens ook niet correct, dan lijkt het meer op Provinciale Staten. Maar het gaat om het idee. De grote groep mensen die wel op de loonlijst staat maar niet werkt of soms zelfs helemaal niet komt opdagen bestaat zeker. Probleem is dat hier geen officiele lijst van is. Politici hebben in de ogen van velen nog een voorbeeldfunctie, de vraag is alleen wat voor voorbeeld hier precies gegeven wordt...
@Gepensioeneerde marineman: Een waar woord, maar dan wel kennissen met macht waarschijnlijk...
@Brillie: Noem zijn naam maar niet want misschien is hij wel jaloers op het succes van Erwin...
@Curacaoenaar: Ach, het regelen van baantjes gebeurt overal. Ook in Nederland, zie de link. De MSL is in december (na het afwijzen van de Slotverklaring) toegetreden tot een coalitie met FOL, MAN, LNPA, MPK, PLKP en misschien vergeet ik er nog wel eentje. Per 1 juli (ongeveer) is het de bedoeling dat een nieuwe coalitie PAR, PNP, FOL het eiland Curacao gaat besturen...

"Over deze post kan het Bestuurscollege niet alleen beslissen, het is ook een zaak van de Landsregering der Nederlandse Antillen". Nee hoor, LVV is gewoon een eilandsdienst, heeft niks met het Land te maken!

Enige haast is wel geboden bij het baantjesfestival. Als de slotverklaring wordt aangenomen wordt misschien wel een balans opgemaakt en worden bepaald wat de kosten van het(ei)land Curacao zijn.
Als je, als dan nog niet onder de pannen bent heb je misschien wel de boot gemist..... en moet gewerkt worden voor het geld.
En als dan gekeken wordt naar capaciteiten begrijp ik dat voor Ivar Asjes waarschijnlijk wel een baan is bij de gemeentereiniging maar dat zal geen directeur zijn....

Politici op Curacao zijn over het algemeen mensen die bij een normaal bedrijf geen baan kunnen krijgen. Asjes kan blijkbaar zonder de politiek geen baan krijgen dus dat zegt al genoeg over zijn kwalititeiten.
Tenminste kunnen de politici Jacob Dekker geen ongelijk geven met hun acties.

@Bart: Hmm... zo stond het in de Extra. Op internet is het LVV niet te vinden, wat op zich ook al merkwaardig is. We wachten de benoeming van Maurice Adriaens maar rustig af...
@Angel: De politici zorgen goed voor zichzelf, maar dat is iets van alle landen. Over de capaciteiten van Ivar Asjes kan ik niets zeggen, als hoofd van het Curacaose Toerisme Bureau (CTB) was hij wel handig met de company-creditcard.
( http://www.nrc.nl/binnenland/article226425.ece )
@Pieter: Ben ik niet (helemaal) met je eens. Cesar Prince en Frensel Marchena werkten bij DCA. Okay DCA is failliet gegaan, maar ze hebben er wel een baan gehad. Ivar Asjes heeft vast kwaliteiten, maar de vrijheid die een politicus heeft is kennelijk verslavend. Over Jacob Gelt Dekker volgt later een artikel. Dat is geen kwestie meer van gelijk of ongelijk hebben...

werkten ze daar echt??

trouwens in een krant.. het artikel van Marchena dat hij werkt zoekt en is opgeleid als vliegtuig monteur EN een advertentie van Insel air dat ze zo'n iemand zoeken. Dat moet toch een match zijn!!

@Benno: Heb de advertentie van Insel Air niet gezien, maar als er ergens een match is voor Frensel Marchena is het deze wel!

@Casaspider.
Maar hoe kregen deze heren de posten bij DCA? Wat ook bekend stond als PLKP parkeerplaats voor uitgerangeerde PLKP leden? Marchena kreeg een hogere positie dankzij zijn PLKP lidmaatschap en hij is alleen opgeleid tot vliegtuig monteur.
Ajes was voorheen consultant bij Deloitte zal wel kwaliteiten hebben echter macht maakt hem gek wat wel gebleken is. Ook vraag ik me af als Asjes daadwerkelijk zo goed is hoe kan hij niet op een normale manier aan de bak komen? Er zijn genoeg consultancy bedrijven en andere bedrijven die graag lokaal en hoog opgeleid personeel nodig hebben en hij krijgt deze banen niet? Bij Korpodeko wilde ze hem ook niet hebben.