« Op bezoek bij Paul en Ans | Main | Terug op Dushi Korsou »

Eilandsraadverkiezingen 2007 Curacao, de voorlopige uitslag

Vrijdag was de dag van de verkiezingen op Curacao, de verkiezingen waaraan Lucy en ik helaas niet mee konden doen. Machtigingen kennen ze niet op het eiland of dat is bewust zo gedaan om misbruik of zelfs kopen van stemmen tegen te gaan.

In de loop van de middag gingen wij allemaal naar het huis van zus Pascale in Borkel en Schaft die daar een heerlijke maaltijd met garnalen en (wederom) tilapia voor ons bereidde. Haar man Luc, hier in het pak van de chef-kok, kon er jammer genoeg niet bij zijn. Hij moest elders op hoog nivo koken. Pascale verdient echter ook zo'n officieel pak. Diana (11 maanden) liep wat af achter de mini-bolderkar.

Toen we thuiskwamen was er nog niets bekend op Curacao voor wat betreft de uitslag. Daarom bekeken we de film Spiderman maar. Ondanks de overeenkomsten, bijvoorbeeld qua naam en lenigheid, is het niet echt mijn genre.

Zaterdagmorgen stond de uitslag op Registro Sivil al is het slechts een voorlopige. Omdat van tevoren was bepaald dat de printjes van de stemcomputer leidend waren en niet de electronische uitslag duurde het erg lang voordat de resultaten bekend gemaakt werden. Ten opzichte van de oude formulieren met het rode potlood zijn de witte kleine velletjes met daarop de naam van de partij veel moeilijker te tellen.

Maar we hebben een uitslag. Over wie de winnaar is valt te twisten. In absolute termen is de PAR de grootste partij, zij gaat van 5 naar 7 zetels. Voor mij is echter de MAN winnaar van deze verkiezingen. De partij groeit van 2 naar 5 zetels en wat belangrijker is, hierdoor wordt een meerderheid van de pro-slotverklaring partijen PAR en PNP (2 zetels) geblokkeerd.


20.04.2007: Voorlopige uitslag Eilandsraadverkiezingen Curacao 2007. Klik voor groter.

(Klik voor groter)


De MAN is flink veranderd de afgelopen jaren onder het bewind van Charles Cooper. Velen vinden het geen onverdeeld positieve verandering. Kwalitatief hoogstaande mensen als oprichters van de blauwe partij Don Martina en Angel Salsbach bekritiseren het huidige beleid. Ex-minister Sandra Smith stapte voor de verkiezingen over naar Forsa Korsou. Zij deed dit omdat ze op een te lage positie was geplaatst, een positie waarmee ze met het nu behaalde aantal zetels wel degelijk in de Eilandsraad was terechtgekomen. In ruil voor Sandra Smith haalde de MAN Gerrit Schotte binnen.

Verliezers zijn Frente Obrero (FOL) dat van 8 naar 2 zetels terugviel en de voor de verkiezingen al uiteengevallen PLKP/MSL die nu over geen enkele zetel meer beschikken. De politieke rol van Errol Cova lijkt daarmee definitief ten einde al blijft het de vraag of hij dat zelf ook zo ziet.

Nelson Pierre (LNPA) wint een zetel en stijgt naar 2. Er zijn twee nieuwkomers te vermelden, de DP met haar nieuwe leider Norbert George komt met 1 zetel in de Eilandsraad en datzelfde geldt voor de omstreden Helmin Wiels met zijn Pueblo Soberano. Omstreden vanwege laatdunkende uitlatingen over homoseksuelen, Jehova's Getuigen en vele anderen. Pueblo Soberano is de enige partij die Curacao buiten het Koninkrijk der Nederlanden wil plaatsen.

Het belooft een interessante formatie te worden waarbij het zeer moeilijk is een meerderheid bestaande uit 11 zetels te behalen. Zeker voor de iets langere termijn.

Comments

Het is niet alleen desinteresse, maar ook die brij aan namen en het niet weten wat er bij hoort. Het is handig om die namen eerst in een soort politiek spectrum te zien bijvoorbeeld.

Omdat ik twijfelde over 'brij':
http://taaladvies.net/taal/advies/vraag/144/

PAR, PNP, DP en misschien toch Forsa? Ik sluit overigens niet uit dat enkele 'contras' alsnog bereid zijn oversteg te gaan.

Pfff, tot op het bot verdeeld.....
Of zie ik dat nu te negatief??

Machtigingen kennen ze niet... Tja, dat krijg je als ze niet de normen en waarden 100 % overnemen van het moederland.

ze zullen er vast wel uitkomen, net als hier.
Nooit wat het volk wil, maar net even anders.

hee je bent weer in de lucht! hoe ging de reis, alles OK daar?

u is weer live.. zie alleen helaas ook mijn post weg.
maar snel eens bespreken :)

@Pascal: Heb je helemaal gelijk in. Probleem is dat ik de Curacaose politiek echt wil vastleggen, voor buitenaardse levensvormen die over 5000 jaar de aarde bestormen. Dan is het moeilijk om alle namen en partijen helemaal uit te leggen. Je kunt natuurlijk wel de politieke archieven doorspitten... ;-)
@Paul de Jong: Forsa Korsou zie ik niet zitten, die horen meer bij het MAN-kamp. Vreemd genoeg (?) lijkt Frente meer ge-interesseerd...
@Lennart: Dat krijg je al snel met zoveel partijen. Pro- en contra-slotverklaring houden elkaar ongeveer in evenwicht. Dat is verder noch positief noch negatief...
@Brillie: Ik zou maar niet al te prat gaan op de waarden en normen van het moederland!
@Renesmurf: Overal is een uitweg. Het volk komt zoals altijd op de tweede plaats...
@Pascale: Ja, ze waren mijn server intern aan het verhuizen ZONDER MIJ DAARVAN OP DE HOOGTE TE STELLEN! Maar zo had ik wel een dagje rust...
@Benno: Jazekers, jouw comment is niet weg, je hebt het bij de post over Paul en Ans geplaatst. Wist niet dat dat een vergissing was... :-)