« Gevecht om route CUR-SXM (2) | Main | Gevecht om route CUR-SXM (3) »

Siman di Kultura & PKF Junior Championships

Vrijdag 22 september was de dag dat Curacao op vele plaatsen haar Siman di Kultura vierde. Siman betekent week, di van en Kultura cultuur. De Week van de Cultuur.

Marnix-school 22.09.2006 Siman di Kultura: Klas 5B koos voor een Tambu welke uitstekend door de jonge dames werd vertolkt. Klik voor groter/sluiten.De klassen van de Marnix-school zijn al een hele tijd bezig om iets in te studeren. Een dans, een lied, een toneelstuk of iets anders dat in het teken staat van de Curacaose kultuur en is geïnspireerd op Seu, het Oogstfeest dat uitgesproken wordt als cee-oe.

Klas 4B waar Luchiano (8) in zit wordt aangevoerd door Meester Peter (website). Meester Peter is bovengemiddeld muzikaal. Hij laat de kinderen veel zingen en het zijn niet de gemakkelijkste liederen. Voor het optreden van 4B op de dag van Siman di Kultura had hij gekozen voor een ritmisch nummer zonder zang.

Even ervoor was daar het dansoptreden van klas 6B en dat was aangenaam om naar te kijken. Moeilijk om overheen te komen dus. En dat lukte dan ook niet echt. Meester Peter speelde vol verve de rol van dirigent voor het podium. Gestoken in zijn Seu-outfit ("heb er eigenlijk geen zin want het is zo heet") probeerde hij met wisselend succes het ritme erin te houden.

De kinderen moesten klappen op de maat van sinasappel, sinasappel... sap, iets dat in de klas waarschijnlijk beter uit de verf komt dan buiten in de zon met veel herrie eromheen. Sommige kinderen bespeelden slaginstrumenten, dat zag er leuk uit. Luchiano had zijn gitaar meegenomen. Hij playbackte er op los, want echt spelen kan hij nog niet.

Over de zon gesproken, het was werkelijk bloedheet. Aan de ene kant van het schoolplein werden zelfgemaakte typisch Curacaose hapjes verkocht en aan de andere kant stond het podium. De ouders waren vanaf tien uur welkom en de opkomst was groot. De succesvolste uitvoeringen waren dansen gebaseerd op de Tambu met zijn Afrikaanse ritme, afkomstig uit de slaventijd.

Foto's zeggen meer dan woorden, daarom hier een impressie in vogelvlucht:

  • Klas 4B op het podium, Luchiano hanteert de gitaar.
  • Zowel de zon als het dirigeren van 4B laten meester Peter zweten.
  • Het schoolhoofd Elizabeth Taylor (ja echt!) in haar Seu-jurk.
  • Klas 5B koos voor een Tambu welke uitstekend door de jonge dames werd vertolkt.
  • Gezellige drukte op het schoolplein van de Marnix-school.
  • Luchiano in cool dude pose.

De complete serie van 20 foto's is te bekijken in het album Marnix 22.09.2006 Siman di Kultura.

PKF Junior Championships

Van donderdag 21 tot en met zaterdag 23 september werden de Panamerican Karate Federation (PKF) Junior Championships in het WTC te Curacao gehouden. Luchiano liep in de openingsparade mee voor Mexico. Maar we hebben toen geen wedstrijd gezien.

Zaterdagavond waren de laatste finales. Wij gingen er met ons hele gezin naar toe, al om half zeven betraden wij de grote hal terwijl de wedstrijden pas om zeven uur begonnen. Voordeel was dat wij op de beste tribune konden gaan zitten. Daar was toen nog plaats, maar al snel liep de grote hal vol.

Lucy en ik zaten ingeklemd tussen het team van Martinique, maar daar hadden we geen last van. Luchiano zocht zijn eigen weg en had al snel wat vriendjes van Karate-Do Curacao gevonden. Zij mochten binnen de linten vlakbij de tatami op de grond zitten. Het was Diana's (4 maanden) eerste bezoek aan een karatetoernooi. In het begin moest ze even wennen en gaf Lucy haar de borst. Vervolgens gedroeg ze zich voorbeeldig, zonder nog een kik te geven.

De meisjes begonnen. In een van de finales stond een meisje uit de Dominicaanse Republiek tegenover de Mexicaanse Lorena Mendoza. Toevallig bevond het Dominicaanse team zich op de tribune direct rechts naast ons. Lucy moest regelmatig lachen om de aanmoedigingen die daar vandaan kwamen. Na een verbeten duel zegevierde de Dominicaanse en een enorm tumult brak los.

Panamerican Karate Junior Championships Curacao 23.09.2006: Dominicaanse Republiek wint gouden medaille met Karina Díaz. Klik voor groter/sluiten.Het was de eerste en enige gouden medaiile voor de Dominicaase Republiek en dat werd gevierd. Toen het meisje naar haar tribune liep nam ik mijn kans waar en vroeg haar om een foto. Breed lachend poseerde ze, alleen weet ik nog steeds haar naam niet. De gouden Dominicaanse is inmiddels geïdentificeerd als Karina Díaz.

Op geen enkele website, noch van de Curacaose Karate Bond, noch van de PKF staan uitslagen. Dat is een minpuntje. De quizvraag van deze week luidt dan ook: "Hoe heet de winnares van de gouden medaille uit de Dominicaanse Republiek?" Inmiddels is deze vraag door CasaSpider zelf beantwoord.

Kijken naar karatewedstrijden heeft een hoge amusementswaarde. De wedstrijden duren slechts twee minuten en daarin gebeurt een hoop. Ook door de jeugd wordt stevig gevochten. Diverse malen vallen er harde klappen, ook op het hoofd. Weliswaar wordt op essentiële plaatsen gebruik gemaakt van protectie, maar men draagt bijvoorbeeld geen helm.

Zeker een keer of vijf moest de arbiter checken of een aangeslagen strijder nog verder kon. Op een bepaald moment kon Lucy het niet meer aanzien: "Ik wil weg". Bovendien ziet ze het niet meer zitten dat Luchiano ooit aan een dergelijk toernooi meedoet. De toekomst zal het uitwijzen.

Een hoogtepunt voor Curacao was de finale tussen de Antilliaan Jairzinho Fraites en zijn Amerikaanse opponent Jonathan Mehrian. Aanvankelijk leek de Amerikaan sterker, maar Fraites scoorde op de beslissende momenten. Jonathan Mehrian viel steeds onbesuisder aan en liep daardoor juist tegen meer klappen op. De grote USA-delegatie moedigde hem uit volle borst aan met het welbekende "U-S-A, U-S-A" maar werd direct overstemd door het uit alle kelen komende "Cu-ra-cao! Cu-ra-cao!"

De overwinning van Jairzinho Fraites was een schitterend moment en de ontlading groot. Hier een impressie in drie foto's van zijn match. De foto's zijn stills van filmbeelden in nightshot-mode. Met andere woorden de kwaliteit is niet best. Maar het is wel het eerste authentieke materiaal van Fraites' gouden finale op het web.

  • Jairzinho Fraites scoort als een van de weinigen ook met zijn been.
  • Deze keer is Fraites zijn Amerikaanse opponent te snel af met de vuist.
  • De overwinning is behaald. Jairzinho Fraites wint goud voor de Nederlandse Antillen.

Tijdens de pauze van omstreeks negen uur vond Lucy het welletjes, met name voor Diana. Het bijwonen van deze (jeugd!)finales was zeer de moeite waard. En we waren op tijd thuis voor Chocolate con Pimienta.

Comments

Wil Lucy echt dat Luchiano met karate stopt? Ik denk dat Luch dat wel jammer zal vinden. Als hij op les mag blijven, dan is het onvermijdelijk dat hij in de toekomst ook aan dit soort wedstrijden meedoet. Zit Luch trouwens ook echt op gitaarles? Ik vind die foto van hem met die gitaar erg professioneel staan, alsof het om een jonge popster gaat. Afgezien van die foto's van Fraites heb je wel meer foto's neergezet in die nightshot, gelukkig heb je er ook nog een aantal die wel in goede kleuren zichtbaar zijn, die nightshot mode is echt niets voor mij, daar kan ik niets van maken.

I'm back!! Van een gezellig weekend met mijn 2 mannetjes. Het was heel leuk! Moet je echt doen met Luchiano als je hier ben of kent hij Walt Disney World? Want daar is EuroDisney nix mee vergeleken. (I think?)

Wat goed dat ze dit soort cultureelse dingen meegeven aan de kinderen op de Marnix school. Ik weet nog toen ik op de Albert Schweitzer zat wist ik alles van NL., maar nix van de geschiedenis van de Antillen laat staan van Curacao. We waren op bezoek (ik was een jaar of 8 denk ik) bij vrienden van mijn ouders en hun kinderen gingen naar een "antilliaanse" school (je weet wel wat ik bedoel) en ze hadden het over dit soort dingen en ik wist er nix van. Ik schaamde me een beetje. Vandaar dat ik het goed vind dat de kinderen op de Nederlands-talige scholen dit ook meekrijgen zodat ze van hun eigen eilandje ook het een en ander weten. Ik weet niet hoe dat nu is op de Dr. A. Schweitzer Basisschool. Leuke foto's van school en van Luchiano. Hoe lang is hij nu?

Ik kan me Lucy haar gevoelens goed voorstellen wat betreft de wedstrijden hoe het eraan toe gaat. Ik hou persoonlijk niet van sport dat erg lichamelijk is. Maw: alle vechtsporten. Vooral Boksen, Kickboksen, Taikwando, Judo en dus ook Karate. In het begin errug mooi om naar te kijken, maar daarna kan ik het ook niet meer aanzien en moet ik of zappen of weglopen.

Joepie!!! :-) Oro voor de Nederlandse Antillen. Hopi bon!!
En natuurlijk ook Joepie voor de Santo Domingo!!

Er is altijd wel wat te feesten op het eiland. Dat zie je maar weer.

Casa, je mag blij zijn dat ik jou zo aardig vind en dat je verhalen mij zo enorm blijven boeien, anders zou ik ernstig overwegen om te stoppen met het lezen van jouw log. Ik begin ernstig te twijfelen of sommige van jouw lezers en reageerders wel behoorlijk Nederlands geleerd hebben op school. CULTUREELSE dingen!! Het wordt werkelijk steeds erger. Het lijkt wel of jij de enige bent die de Nederlandse Taal bijna tot in de puntjes beheerst, voor sommige lezers van deze weblog zou een opfriscursus Nederlandse Taal geen overbodige luxe zijn.

Leuk al die foto`s, maar wel een boel klikwerk.
Maar ach, mijn tijd moet toch om.

Cyberjunk is een beetje een taaljunk.

@Cyberjunk: Het beoefenen van karate en het meedoen aan wedstrijden zijn twee heel verschillende dingen. We zullen wel zien hoe het zich ontwikkelt. Luchiano heeft nog geen gitaarles, de gitaar die wij voor hem hebben gekocht is eigenlijk iets te groot. Ik weet dat jij weinig kunt maken van nightshot-foto's, maar het is voor mij de enige manier om in een relatief donkere omgeving op afstand te kunnen filmen en foto's te maken...
@Donna: Mijn wens is nog eens naar Orlando te gaan met het hele gezin. Luchiano is er nu groot genoeg voor, maar Diana te klein. Nog even wachten dus. Het bewust zijn van de historie is heel belangrijk voor een (ei)land. Het heeft iets heel authentieks en het is nog mooi om te zien ook. Luchiano moet eerst maar eens meedoen met wedstrijden in zijn klasse, eens zien hoe hij omgaat met pijn. Voorlopig koesteren wij het goud voor Santo Domingo en Curacao!
@Brillie: Soms moet je het opzoeken, maar ergens valt er altijd wat te vieren...
@Cyberjunk: Stoppen met het lezen van een log vanwege imperfecties in het gebruik van de Nederlandse taal van reageerders vind ik niet echt een goed motief. In het geval van Donna kan ik zelfs heel goed begrijpen dat zij cultureelse dingen schrijft. Donna komt van Curacao, als je daar een hele tijd doorbrengt wordt je gevoel voor de Nederlandse taal automatisch anders. En daar heb ik geen enkel probleem mee. Voor mij blijft de inhoud het belangijkste. Wel fijn dat je zo content bent met mijn beheersing van het Nederlands... :-)
@Renesmurf: Heb ik ooit beweerd dat lezen van het CasaLog kinderspel is? Dacht het niet he! Een leuke taalkundige opmerking over mijn favoriete reageerster Cyberjunk trouwens... ;-)

Renesmurf heeft gelijk wat betreft zijn opmerking over mijn "verslaving" aan de Nederlandse Taal. Ik besef heel goed dat ik de neiging heb om nogal overspannen te reageren op zowel grote fouten als op futiliteiten. Ik denk dat ik maar eens moet gaan proberen om me enigszins in te houden als ik weer eens iemand op een fout betrap. Dat gaat me vast en zeker heel veel moeite kosten, maar hoogstwaarschijnlijk is dat toch aangenamer.

Thanx Casa!
Cyberjunk: toen ik het woord "cultureelse dingen" schreef dacht ik dat is niet het juiste woord, maar ik had een beetje haast en wilde mijn comment afmaken vandaar... Volgende x zal ik daarop letten ok? Je moet alleen niet zo negatief reageren hoor!!

@Donna: Sorry. Beschouw het comment dat ik na mijn negatieve comment nog heb geschreven ook maar als een excuus.

Je weet wat ze zeggen van klappen op je hoofd.. Daar word je dom van! Al die 1000-en hersencellen die dan afsterven.

Kun je beter een paar van die goud gele rakkers op het terras nuttigen! Is nog lekker bovendien. haha.

Kan/wil Luchiano niet op voetbal?

@Cyberjunk: Het is een goed voornemen, nu maar hopen dat je het folhaudt... ;-)
@Donna: Ik heb liever dat je je comment afmaakt dan dat je zit na te denken hoe je iets ook alweer schrijft. En cultureelse dingen klinkt eigenlijk best goed. Binnenkort ook met Google te vinden...
@GJ: De kunst is dan ook klappen te ontwijken dan wel af te weren. Qua goudgele rakkers heb je gelijk, als jij net zoveel klappen op je hoofd had gehad als dat je van die rakkers naar binnen hebt geklokt was je nu vast een stuk dommer geweest...
Voetbal op Curacao is niet echt geweldig, veel velden hebben gravel in plaats van gras. Met bijbehorende blessures. Tegenvallertje van Groningen het afgelopen weekend trouwens...

@Casa, ja vertel mij wat. Ik heb ook eens op een vechtsport gezeten, kon ik sparren met de meisjes :)

Groningen viel wat tegen, maar was te verwachten. Ze spelen wat zwakjes de laatste tijd en vaak gaan ze dan onderuit tegen zo'n clubje als RKC.
Ze moeten de krachten even sparen voor donderdag... :)

Toch jammer van de velden op Curacao.

Oh, en ik zou niet weten of ik minder slim zou zijn geweest als ik meer klappen had opgevangen. Het zou ook een EN/EN situatie zijn geweest. En de goud gele rakkers en die rake klappen.
Was gewoon een keuze destijds! :-)

er is niks mis met mijn nederlands...en al helemaal niet met mijn achterhoeks...alleen begriepen jullie doar weer gen ene bal van ;-)

De foto's van de feestdag zijn geweldig...en luchiano is zoals we in goed nederlands zeggen echt wel een cool dude ;-)