« Liefe kinderen 2: Donkey Diana | Main | Gevecht om route CUR-SXM (2) »

Wereldkampioen over 13 jaar

Van donderdag 21 tot en met zaterdag 23 september vinden in het WTC op Curacao de Pan-Amerikaase jeugdkampioenschappen karate plaats, de zogeheten PKF Junior Championships. PKF staat voor Panamerican Karate Federation. Een groot evenement dat voor de 17e keer wordt gehouden en deze keer is georganiseerd door de Curacao Karate Bond.

Kort nadat wij afgelopen zondag thuiskwamen van het Happy Hour ging de telefoon. Het was Ivonne, de karatelerares van Luchiano (8). Zij vertelde over de kampioenschappen en vroeg of Luchiano mee wilde doen in de parade tijdens de officiële opening op donderdagavond. Samen met zes andere kinderen van Karate-Do Curacao.

Curacao WTC 21.09.2006: PKF Junior Championships, Luchiano voert Mexico aan in de openingsparade. Klik voor groter/sluiten.Het leek mij een leuk idee. Ivonne vertelde enthousiast hoe zij op 17-jarige leeftijd ook meeliep in een dergelijke parade. En 13 jaar later werd zij wereldkampioen Kumite (vrij gevecht) voor de Nederlandse Antillen. Dat was in 1996.

Om half zeven werden wij bij het WTC verwacht, Luchiano in zijn karatepak met gymschoenen. De grote hal begon al snel vol te lopen met sporters uit diverse landen. Luchiano maakte een ommetje.

Toen ik hem zocht was hij in gesprek met een meisje van een jaar of 16. Zij vroeg hem waar hij vandaan kwam. Luchiano antwoordde dat hij in Santo Domingo is geboren waarop het meisje enthousiast op haar trainingspak wees. "Zie je, ik kom ook uit de Dominicaanse Republiek!"

De kinderen werden apart genomen en kregen een land toegewezen voor de parade. Wij namen plaats op de tribunes. De parade ging van start met Argentinie. Bij ieder land werd bijbehorende muziek gespeeld.

De eerste tonen van Cielito Lindo (Canta y no llores) klonken en daar kwam het Mexicaanse team aangevoerd door Luchiano de hal binnenlopen. De Mexicanen hadden hem een sombrero opgezet en de Mexicaanse vlag als een soort mantel om hem heengehangen. Als een vorst schreed Luchiano door de zaal. Tijdens het filmen stak ik mijn duim naar hem op.

Na de parade was het tijd voor toespraken. Veel toespraken, van de sportbond en van de politici Dennis Jackson en Omayra Leeflang. Op zich wilde ik graag blijven om de finales te bekijken. Na de toespraken waren er echter eerst dansvoorstellingen. Bovendien moest er gewacht worden op premier Emily de Jongh-Elhage die ook nog moest spreken.

We besloten naar huis te gaan, zaterdagmiddag is er tijd om een paar wedstrijden te bekijken. Luchiano vond het allemaal erg leuk, het evenement en zijn optreden hadden hem een flinke energy-boost gegeven. Hij had geen zin om naar bed te gaan en kon dan ook moeilijk slapen.

Nu is het 13 jaar wachten tot 2019, het jaar waarin Luchiano wereldkampioen karate wordt.

Comments

Nou, nou ik wist niet dat jij ook al zover in de toekomst kan kijken Casa, je kunt je wel als waarzegger op Cur gaan vestigen. Je zou er schatten mee kunnen verdienen. Maar leuk dat Luch aan die parade meedeed. Dat hij dat durfde vind ik best knap van hem, hij is niet te verlegen om zich in het openbaar te vertonen.

Wachten vind ik altijd zinloos.
Gewoon doorleven lijkt me beter, en dan maar zien wat er morgen komt, en overmorgen enzovoort.

Wachten op het eerstvolgende kampoenschap van de Parel van Zuid duurt langer!

ga jij dan in de parade lopen? ;-)

@Cyberjunk: Misschien een goed idee om waarzegger te worden. In feite ben je dan een verkapt psycholoog en dat is een interessante baan. Luchiano is niet verlegen maar wel een type dat de kat uit de boom kijkt...
@Renesmurf: We zijn ook vast van plan om de komende 13 jaar gewoon door te leven. Toch kunnen doelen in de toekomst je helpen, denk jij daar nooit over na?
@Piet: Tja, als de leider in de voetbalpoule het zegt... Gelukkig hebben wij al een internationale prijs gepakt, deze eeuw... :-)
@Paola: Dat is geen slecht idee, ik ga vast trainen!

Zonder ingewikkelde bespiegelingen: het NU was voor Luchiano bijzonder. Ik hoop dat hij er van heeft genoten. CasasPa

Zal je zien dat hij binnen een jaar op kunstschaatsen gaat ofzo ;) Leuk dat hij mee mocht lopen, dat is zeker een boost!

Zo'n stoere lerares. Cool zeg.

Ik heb me door de dramatisch weergegeven openings-ceremonie op TV11 heengeworsteld. Tot de toespraken begonnen ...

Ik zag jou nog als Paparazzi door de zaal heen rennen op weg naar Luciano.

Maar het hoogtepunt was natuurlijk de opkomst van Suriname. Eén deelnemer en één begeleider maar wat een rythme en plezier ;-)

Fawakka !!!

@CasasPa: Jazeker heeft hij ervan genoten. En ik ook!
@Cinner: Het is niet gemakkelijk een kunstschaatsvereniging te vinden op Curacao, maar ik begrijp wat je bedoelt... :-)
@Cockie: Ja, we zijn zeer tevreden met Ivonne en haar man Anthony. Zij steken veel energie in de kinderen, die regelmatig niet opletten en staan te gapen...
@Bodo: Toespraken horen erbij, maar wanneer leren de sprekers eens dat niemand er echt op zit te wachten. Hou het dus kort is mijn devies. Binnenkort verwacht ik mijn pers-accreditatie, die heb ik inmiddels toch wel verdiend. En Suriname was inderdaad het leukste team, ik heb ze op film. Soku, soku!

LOL Ja ik was erg moe toen ik leuk wilde doen vannacht ;)