« Wereldkampioen over 13 jaar | Main | Siman di Kultura & PKF Junior Championships »

Gevecht om route CUR-SXM (2)

In het Kort Geding van donderdag jongstleden is Dutch Antilles Express (DAE) niet ontvankelijk verklaard. Men had zijn pijlen op het verkeerde document gericht. Even verkeerde opponent Insel Air daardoor in de veronderstelling snel op de route Curacao-Sint Maarten te kunnen vliegen met een van SLM gehuurde MD-82.

Vrijdag diende echter het tweede Kort Geding in deze zaak. En nu werd de door Kenneth Gijsbertha, minister van Verkeer & Vervoer, aan Insel Air verleende vergunning door de rechtbank in de persoon van rechter Drop vernietigd. Belangrijkste argument hiervoor is dat de beslissing van de minister om betreffende vergunning aan Insel Air te verlenen onvoldoende gemotiveerd was. Dat de motivatie achteraf wel werd gegeven speelt geen rol, deze had onderdeel moeten zijn van het document Specific Operating Provisions (SOP).

De economische vergunning van Insel Air gold slechts voor een eigen vliegtuig. Dit vliegtuig mag eventueel geleased worden, maar dan dient het te gaan om een zogeheten dry lease. In dat geval is de Operational Control in handen van de luchtvaartmaatschappij die het vliegtuig leased. Het vliegtuig wordt overgespoten in de kleuren van deze maatschappij.

Als Insel Air met de MD-82 van SLM naar Sint Maarten vliegt is er sprake van een wet lease. De Operational Control ligt bij de eigenaar en het vliegtuig behoudt zijn kleuren, in dit geval van de SLM. De verleende vergunning is hiervoor niet automatisch geldig.

In het verleden heeft DAE zelf een vliegtuig in kunnen zetten via de wet lease constructie. Men kon dit motiveren doordat het eigen toestel op dat moment in reparatie was. Nu is het aan Insel Air om te motiveren waarom men reeds nu naar Sint Maarten wil vliegen, terwijl de eigen MD-80 binnen enkele maanden operationeel is.

Een mogelijk argument hiervoor is dat Insel Air werkgelegenheid biedt aan oud DCA-piloten en -bemanning. Volgens Insel Air directeur Edward Heerenveen vliegt zijn maatschappij uiterlijk in januari 2007 op de route Curacao-Sint Maarten.

De Bonairiaanse partijleider Ramonsito Booi (UPB) is van mening dat Kenneth Gijsbertha nu de eer aan zichzelf moet houden. Booi is zeer close met DAE-eigenaar Niek Sandmann. Een voor de hand liggende vraag is of Ramonsito Booi bij winst van Insel Air zelf afgetreden zou zijn.

Hoe nu verder? Beroep tegen het Kort Geding is niet mogelijk, wel kan Insel Air een bodemprocedure starten. Bekend is van bodemprocedures dat ze nogal lang kunnen duren. Dit terwijl de MD-80 van Insel Air in november wordt verwacht.

Comments

Je hebt zeker nog niet gehoord of Insel Air inderdaad een bodemprocedure wil gaan starten.

Vliegen moet maar gewoon verboden worden, het is heel slecht voor het milieu!

Misschien heeft Renesmurf wel gelijk. Maar dan zou je per zeilboot naar St. Maarten moeten varen. Ik zeg maar wat. CasasPa

Toch maar weer op zwemles gaan. En dat op open zee.

Effe wat tussendoor. Casa, bij deze wilde ik jou een compliment geven voor deze video, zie link.
Zie het nu voor het eerst, en moet toegeven dat je het destijds zeer goed gezien had. Curaçao heeft het gewonnen van Verdonk en consorten!
Prachtige video zeer amusant.

Als vliegen verboden zou moeten worden in verband met het milieu, dan moet vrijwel iedere vorm van vervoer worden verboden, behalve de fiets en de benenwagen. Vooral de auto moet er dan uit, die smerige uitlaatgassen, of DAT zo milieuvriendelijk is!! Hoe dat met treinen zit weet ik niet precies, maar bussen zouden dan ook moeten worden verboden. Maar jullie zouden raar opkijken als de auto of het vliegtuig er uit zouden moeten, vooral de auto, de heilige koe van de samenleving. Als Renesmurf zo milieubewust is, dan ben ik benieuwd of hij wel eens een fiets neemt of een eindje wandelt, of dat hij ook voor elk wissewasje de auto neemt. En als hij naar Verweggistan wil, dan zal hij het heus niet nalaten om te gaan vliegen.

@Cyberjunk: Volgens mij begint Insel Air inderdaad een bodemprocedure. De vraag is of dat op tijd is en zoden aan de dijk zet...
@Renesmurf: Zeker mensen die op eilanden wonen zijn afhankelijk van vliegtuigen. Caravans worden door velen als een gevaar op de weg gezien en verhogen het brandstofgebruik. Moeten we die dan ook verbieden?
@CasasPa: Klopt. In dat geval mogen Truus en jij nu al wel op de boot stappen om nog op tijd hier aan te komen... :-)
@Brillie: Zwemles ja en dan vergeet je nog de haaien!
@Boutie: Dank je! Eerlijk gezegd weet ik niet of Curacao gewonnen heeft en of de demonstratie er iets mee te maken heeft gehad. De Raad van State in Nederland kijkt echter objectiever naar dergeljke kwesties dan Verdonk. Zij wilde gewoon even snel scoren bij haar aanhang door een probleem te verschuiven naar de plaats waar men het toch al moeilijker heeft. Gelukkig is er geen precedent geschapen waarin verschillende categorieen Nederlanders zijn ontstaan!
@Cyberjunk: Haha, jij reist vooral per trein dat is te merken. Maar Renesmurf mag inderdaad wel eens een Interrail-kaart kopen als hij volgend jaar op vakantie gaat... :-)

Casa, dat er verschillende categorieen Nederlanders er zijn, was ik mij 'altijd' al van bewust. Vroeger dacht ik ze ze allemaal blond waren, en blauwe ogen hadden.
Maar, er zijn ook veel joodse (geblondeerde) Nederlanders. Als kind begreep ik er niks van. Maar nu weet ik wel beter....

We hebben het over vliegtuigen en gezeik over vliegtuigen, en niet over appels en peren.

Renesmurf, voel jij je aangesproken? Zeker ook nep blond he? Deze site is niet van jou dus bekje dicht! Sorry Casa.

@Boutie: Discrimeren in de zin van onderscheiden zit mensen in het bloed. Daarom is het juist zo belangrijk dat een instantie als de Raad van State juridisch objectief naar de kwestie kijkt. Nederlands paspoort is Nederlands paspoort.
@Renesmurf: Ja, maar als jij over het verbieden van vliegtuigen begint in het kader van vervuiling en verspilling heb ik wel het recht om de auto daarbij te betrekken...