« Aandacht voor zwangere vrouwen | Main | Toch maar even doorwerken »

Aast Venezuela op de Antillen?

Op 8 november 2005 schreef Gert Oostindie een interessant artikel over oude claims van Venezuela op een reeks eilanden voor haar kust. Onder deze eilanden vallen ook Aruba, Curacao en Bonaire. Pas enkele tientallen jaren geleden heeft de Venezolaanse regering te kennen gegeven af te zien van de claims. Tenminste zolang de eilanden onder Nederlandse verantwoordelijkheid vallen en er geen gezagsvacuüm onstaat.

President Hugo Chavez, held van de arme bevoling van Venezuela. Klik voor groter/sluiten.De zinsnede over het gezagsvacuüm was ingegeven door de angst voor Cubaanse invloed. Nu wil het toeval dat de huidige Venezolaanse regering onder leiding van Hugo Chávez juist bevriend is met Havana. De grootste vijand van Chávez is tegenwoordig George Bush.

Alles draait om invloed. Toen begin maart 2005 het Amerikaanse vliegdekschip USS Saipan (LHA-2) voor anker ging bij Caracasbaai aan de oostkant van Curacao leidde dit tot officiële protesten vanuit Venezuela. Lorenzo Angiolillo Fernandez, consul-generaal voor Venezuela in de Antillen, sprak over een daad van pure intimidatie.

Over de sinds enige jaren op Curacao gevestigde Forward Operating Location (FOL) basis met Amerikaanse F16's is Caracas ook niet enthousiast. President Chávez voorspelt een invasie van de Verenigde Staten met de naam Plan Balboa. Tevens vreest hij al tijden voor een aanslag op zijn leven door agenten van de CIA of een andere Amerikaanse organisatie.

GeenStijl redactielid Pritt Stift schreef vandaag het artikel Operatie Curaçao Freedom over een mogelijke aanval door Venezuela. Nog interessanter dan het artikel zijn de reacties. Samenvattend hoeven de bewoners van de Antillen in een oorlogssituatie niet op de reageerders van GeenStijl te rekenen.

Een bloemlezing uit de meer dan 100 reacties:

dag,straks heeft rotterdam ook nog eens een venezuelanenprobleem.,...
(Behangdelul)

Maar vergeet de Nederlandse verdedigingstactiek niet. Wij zetten die eilanden gewoon onder water!
(the_Tzar)

Neem den Helder ook mee!
(gentle giant)

Die Venezolaanse president Hugo Chavez is een populistische blaaskaak met maar één brak oorlogsschip. Daarom passen de Antillen zo prima bij hem.
Alsjeblieft Huug, veel plezier.
(Jan Passant)

nou veel plezier met die eilanden, denk dat er dan ineens een hoop belastingeld overblijft.
(m@rdy)

Ik ben zelf antiliaan en zou het best vinden hoor. Chaves als president! Weg met die boerenhufter en slavendrijvers uit nederland. Chaves heeft tenmiste nog hart voor de normale burgers.
(mangajanga)

Tot zover de bloemlezing. Overigens kan ik mij niet voorstellen dat Hugo Chávez daadwerkelijk een inval overweegt. Hij is slim genoeg om te weten dat dat het sein is voor de USA in samenwerking met de NAVO en een handvol machteloze Nederlandse militairen om definitief een einde aan zijn bewind in Venezuela te maken.

Meer informatie over de politieke situatie in Venezuela is te vinden in het dossier Politiek-Venezuela alhier.

Comments

geenstijl lees ik allang niet meer. De bezoekers doen de naam eer aan.

Maar goed, wat ik heb begrepen is dat chavez het heel anders doet dan oorlog. Dat het hij het met olie doet. Hij levert goedkope olie aan de Arubaanse overheid en dat doet hij niet uit de goedheid van zijn hart. Aruba is in debt bij hem. Wat hij met dat gegeven wil, weet ik niet exact. Ik moet maar eens gaan bellen met Aruba.

En nou ga je ons verrassen door op GeenStijl-commentaren af te gaan ;) ;)

Ja dat ik ook al gelezen op Geenstijl. 80% van de commentsschrijvers zijn nooit op de Antillen geweest en baseren hun info wat er in de kranten staan over de Antillen. Maar ja het heet niet voor niets Geenstijl....
Maar ik geef toe dat sommige comments "geestig" overkomen.

Dit is het Nederland van nu. Ieder voor zich en niemand voor ons allen. Voeg daar de oppervlakkigheid aan toe, want verdiepen in iets is ook zo wat, en je krijgt van dit soort onzin.

Dit is het eerste dat ik lees van GeenStijl, die bloemlezing van jou. Slaat dit wel ECHT ergens op? Voor mij klinkt het als onzin, maar aangezien ik van de politieke situatie in Venezuela niets afweet, twijfel ik ook.

GeenStijl heeft GeenNivo !!!

We kunnen het beste die eilanden maar verkopen!

Bovendien zitten we in de VN, dus helpen we elkaar als ons landgebied in gevaar komt.

Niks aan de hand dus.

Wat Cyberjunk zegt.

@Xaviera: Exactly, invloed is het toverwoord. Op Curacao staat de Isla-raffinaderij die langdurig wordt 'gehuurd' door de PdVSA, de grote Venezolaanse oliemaatschappij. De Isla is economisch erg belangrijk voor ons, daarom worden er nogal wat ogen dichtgeknepen bij het onderhoud en de milieu-aspecten. Laatst moest er nog een hele school geëvacueerd worden. Dan is er nog een visserijconflict in de kiem. Een tijdje geleden is de vangst van Curacaose vissers door Venezolaanse zeepolitie in beslag genomen. Nu wordt er gesteggeld over vergunningen. En zo zijn er talloze zaken waarmee de (ei)landen elkaar het leven zuur kunnen maken...
@Cinner: Ik ga niet op de GeenStijl-commentaren af, maar het is wel een heel duidelijk geluid dat kennelijk in de Nederlandse samenleving leeft. Ook al besef ik wel dat sommigen gewoon grappiger willen zijn dan anderen... :-)
@Tashita: Precies, ondanks de slechte onderbouwing moest ik toch wel een paar keer lachen...
@Piet: De tendens dat onder het mom van 'mijn belastinggeld' (hoe haalt iemand het in zijn hoofd om zoiets te zeggen) groepen mensen die zwakker staan in de samenleving zoals buitenlanders maar ook zieken en ouderen als ballast worden gezien bestaat en is een feit. En dat is niet iets om vrolijk van te worden...
En dan ben ik nog geeneens links!
@Cyberjunk: Ik raad je aan om GeenStijl regelmatig te lezen. Hun artikelen zijn een beetje sensatiegericht maar niet slecht. De reacties geven een goed beeld hoe een bepaald gedeelte van de Nederlandse bevolking over diverse onderwerpen denkt. Dat is een gegeven, daarom sluit ik er de ogen niet voor.
@Bodo: Ben ik in deze niet met je eens. Op het artikel vind ik niets aan te merken. De rol van Henk Kamp vind ik veel kwalijker. Hij noemde Chavez een onverdraagzame volkspopulist met veel geld die met grote ogen kijkt naar de snippertjes voor de kust van Venezuela die onderdeel vormen van het Nederlands Koninkrijk. Onbegrijpelijk dat een vooraanstaand politicus zo over Chavez spreekt. Volgens mij heeft hij geen flauw benul van de achtergronden. Op Curacao zijn zijn opmerkingen slecht gevallen. Ook het feit dat de ABC-eilanden als 'snippertjes' worden afgedaan, dat zegt ook wel wat over meneer Kamp.
@Renesmurf: Ook al word je geholpen in een oorlogssituatie dan nog is dat echt geen pretje. "Niks aan de hand" lijkt mij daarom niet echt de juiste opmerking. Overigens zit Venezuela ook in de VN.
@Pritt: Cyberjunk staat bekend om haar nuchtere kijk op de dingen. Ben benieuwd of ze GS gaat lezen... ;-)

Dan verhuis ik mooi met mijn Venezolaanse vrouw en kind terug naar Curacao. Of wacht...nee laten we Aruba deze keer proberen.

Dit artikel misschien niet. Volg ze maar eens een tijdje ...

Je bent benieuwd of ik GS ga lezen. Nou, ik kan je nieuwsgierigheid...;-) nog niet bevredigen, want ik weet zelf nog niet zeker of ik dat wel of niet ga doen. Ik vind de naam van de weblog sowieso bijzonder onaantrekkelijk. Ik had wel eens vaag van GeenStijl gehoord, maar wist daar verder niet zo veel vanaf. Maar GeenStijl, zo'n naam is niet erg uitnodigend om eens te kijken op zo'n log. Tenminste, zo denk ik daar over. Wat me nu motiveert om eventueel toch eens te gaan kijken, is het feit dat de meningen over GS hier nogal verschillen. Jij bent gematigd positief, want ook al verdedig jij GS tegenover Bodo, die GS blijkbaar niet zo hoog heeft zitten, jij hebt ook wel aanmerkingen. (nogal sensatiebelust) Vandaar dat ik twijfel wat ik zal doen, maar als ik GS ga lezen zal ik het je vertellen hoor, nieuwsgierig jongetje...;-)

Chaves zal nooit de Antillen aanvallen, waar haalt men al die onzin toch steeds vandaan? De Antillianen leven al eeuwen lang in vrede naast Venezuela. Venezolanen komen graag op de Antillen met vakantie, en Antillianen gaan graag naar Venezuela met vakantie. Ik kan me geen enkele haat aan de kant van de Venezolanen herinneren t.o.v. de Antillen en haar bewoners. Ik weet wel dat sommige mensen jaloers zijn op de goede vriendschap tussen de Antillen en Venezuela, en daarom zitten stoken om vervolgens dingen te doen die ze allang van plan waren met de Antillen. Het is een politiek spelletje. Chaves zal de Antillen nooit wat aan doen, hij is geen laffe man, maar een man die opkomt voor de onderdrukten en armen in de wereld.


@Chris Oosterveen: Geen slecht plan. Alleen... al jij graag op een Venezolaans eiland in de Cariben wilt wonen, waarom verhuis je dan niet naar Isla Margarita?
@Bodo: GS staat in mijn feedreader. De artikelen zijn wat sensatiebelust maar gaan niet over de schreef. (Heb jij een voorbeeld?) Wel vind ik de reacties regelmatig beneden peil. Je kunt je inderdaad wel afvragen in hoeverre GS hier schuldig aan is. Maar het is nu eenmaal wat er leeft en dan zie ik dat liever bovengronds dan ondergronds...
@Cyberjunk: De enig juiste manier om een oordeel te vellen is niet van horen zeggen maar zelf op onderzoek uitgaan. Voor het overige ben ik niet nieuwsgierig maar geïnteresseerd... ;-)
@Boutie: De relatie tussen de Antillen en Venezuela is van oudsher goed, daar heb je gelijk in. Let wel, ik ben zeker geen tegenstander van Chavez, eerder heb ik al geschreven dat het onbegrijpelijk is dat voorgaande rechtse regeringen in Venezuela zoveel armoede in stand hielden door met name hun eigen zakken te vullen. Immers, Venezuela is de vijfde olie-exporteur te wereld. Daarom alleen al verdient Chavez een kans. Echter, hij is bijzonder allergisch voor de USA. Als er 1 Amerikaans vliegdekschip aanlegt bij Curacao is Leiden al in last. Als Curacao vriendelijk is tegen de Verenigde Staten heeft dit direct negatieve gevolgen voor de verhouding met Venezuela.

Tja, geenstijl. Als wij die moeten geloven zijn alle allochtonen zonder twijfel de slechteriken. Vergis je niet, ik lees elke dag geenstijl. Waarom? Het geeft mij een duidelijk beeld wat de gedachte achter de meeste nederlanders hier zijn. Het grappigste is dat ze altijd alles beter weten dan iedereen. Zo ook in dit geval. Het maakt niet uit als je jaren lang op Curaçao hebt gewoond, ze weten het toch beter dan jou. Ook al zijn ze nooit geweest en ze hun informatie baseren op wat ze in de media gelezen hebben. En ja, dat is 9 van de 10 keren alleen maar negatief helaas.
Btw; ze hebben weer een nieuw artikel geplaatst over de gang van zaken over dit hele gedoe. Casaspider, F5 maar even op geenstijl en plaats maar weer een artikel voor een toevoeging in je archief. Keep up the good work ;-)

De titel van dit onderwerp had beter kunnen zijn: Aast de VS op de olie van Venezuela? Word Curaçao als lijdendvoorwerp gebruikt?

@Pietje: Wat je daar noemt is een beetje de tendens van deze tijd. Iedereen heeft inderdaad overal een mening over, zonder de moeite te willen doen zich ergens in te verdiepen. Thanx for the compliment!
@Boutie: De kans is inderdaad tamelijk groot dat Curacao als een soort speelbal tussen diverse krachtenvelden wordt gebruikt. Onbegrijpelijk dat Kamp met zijn opmerkingen daaraan meedoet. Ik heb (nog) geen aanwijzingen dat de USA hier iets mee te maken heeft...