« Casa's Nevenfunctie | Main | Luchiano maakt een som »

El Sapo El Sapo (23)

1.

Op zondag 26 maart zijn de nieuwe Statenleden en het kabinet De Jongh-Elhage beŽdigd door gouverneur Frits Goedgedrag. Dat is snel, want op vrijdag 27 januari heb ik mijn stem uitgebracht. In de tussentijd moest er een coalitie op Landsnivo worden gevormd en bij voorkeur een die mogelijkheden bood tot synchronisatie op Eilandsnivo. Voorwaar geen gemakkelijke taak.

Er speelden kwesties met betrekking tot het aantal Staatssecretarissen dat van twee uitgebreid werd tot vijf en de verhoging van de salarissen in de Staten van 9000 naar 13000 Antilliaanse guldens per maand. In ruil voor deze verhoging werd de riante pensioenregeling voor nieuwe leden wat minder riant.

Hoe dan ook, het is een prestatie dat de Landsregering er nu is. Dat moest ook wel, veel mensen gaan er immers nog steeds van uit dat op 1 juli 2007 de Nederlandse Antillen ophouden te bestaan. Na de eenzijdige afgelasting door minister Alexander Pechtold van de Ronde Tafel Conferentie (RTC) die op 28 maart van start had moeten gaan mag er wel hier en daar een belletje gaan rinkelen.

Voor de volledigheid volgt hier de opstelling van de nieuwe regering:

Onze nieuwe premier Emily de Jongh-Elhage wordt beŽdigd door gouverneur Frits Goedgedrag. Klik voor groter/sluiten. (Foto: Extra)

 • Premier: Emily de Jongh-Elhage (PAR, Curacao)
 • Vice-premier en minister van FinanciŽn: Ersilia de Lannooy (PNP, Curacao)
 • Minister van Binnenlandse en Constitutionele Zaken: Roland Duncan (NA, Sint Maarten)
 • Minister van Justitie: David Dick (PAR, Curacao)
 • Minister van Volksgezondheid: Sandra Smith (MAN, Curacao)
 • Minister van Onderwijs en Cultuur: Omayra Leeflang (PAR, Curacao)
 • Minister van Economische Zaken: Burney El Hage (UPB, Bonaire)
 • Minister van Verkeer en Vervoer: Kenneth Gijsbertha (MAN, Curacao)
 • Staatssecretaris van FinanciŽn: Alex Rosaria (PNP, Curacao)
 • Staatssecretaris van Volksgezondheid: Rodolphe Samuel (NA, Sint Maarten)
 • Staatssecretaris belast met het Solidariteitsfonds: Shamara Nicholson (WIPM, Saba)
 • Staatssecretaris van Justitie: Ernie Simmons (DP, Sint Eustatius)
 • Staatssecretaris van Binnenlandse en Constitutionele Zaken: Hubert Martis (UPB, Bonaire)
 • Gevolmachtigde Minister: Paul Comenencia (PAR, Curacao)
 • Waarnemend Gevolmachtigde Minister: Mavis Brooks-Salmon (NA, Sint Maarten)

2.

Maandagmiddag om 13:00 uur hadden we onze zevende afspraak bij gynaecoloog dr. A.J. Henriquez. Tenminste als ik goed heb geteld. Eerst haalden we Luchiano (8) van school. Hij had hoofdpijn en zijn been deed weer eens zeer na het zwemmen, waardoor hij erg moeizaam liep. Om de tijd tot 13:00 te doden deden we boodschappen bij Mangusa.

Bij Emma Care moesten we bijna een uur wachten. Dat uur was dr. Henriquez 's morgens kwijtgeraakt vanwege een spoedoproep. We kwamen snel ter zake, het was tijd om een echo te maken. Toen dr. Henriquez gel op Lucy's buik smeerde vroeg Luchiano, die hier voor het eerst bij aanwezig was, aan mij: "Waarom smeert de dokter die gel erop?" De dokter antwoordde voordat ik dat kon doen: "Dan kunnen we beter zien wat erin zit."

"Misschien kan de dokter ook wat gel op jouw hoofd smeren", zei ik tegen Luchiano, "dan kunnen we zien of daar ook iets in zit." De maten van de foetus zijn in orde, evenals de ligging. Veel is er op de echo-foto's niet te zien. Voor de ware liefhebber is er hier een van het hoofd en hier een van het hoofd met een stukje van de wervelkolom. Op 13 april worden we wederom verwacht.

3.

Op donderdag 23 maart waren Lucy en ik enigszins uit het veld geslagen doordat de visumaanvraag van Lucy's nicht Sugey, spreek uit Soehei, afgewezen dreigde te worden. In mijn ogen was dit dermate onrechtvaardig dat ik tegen beter weten in direct een email naar de Nederlandse Ambassade te Santo Domingo stuurde. Tegen beter weten in omdat dergelijke algemene mailboxen meestal door niemand worden uitgelezen.

V.l.n.r. Miguela, Lucy, Jonathan en Sugey te Santo Domingo. Klik voor groter/sluiten.Tot mijn verrassing ontving ik op maandagmiddag van een medewerkster visumzaken een concreet antwoord. De belangrijkste reden om negatief te beschikken was dat Sugey in een profiel past van personen met een verhoogd risico om illegaal op Curacao te blijven. Een jonge vrouw met weinig geld en twee kinderen heeft volgens het profiel minder banden met haar moederland dan iemand die bijvoorbeeld in het laatste jaar van haar studie zit.

Een tweede punt was het feit dat Sugey op 20 april naar Curacao komt en op 5 mei alweer teruggaat naar Santo Domingo terwijl de baby is uitgerekend op 3 mei. Dit vond de medewerkster een merkwaardige planning.

Per ommegaande beantwoordde ik haar mail en zette mijn punten uiteen. Dat Lucy in haar situatie heel veel behoefte heeft aan een familielid, dat wij al zeven jaar samen op Curacao wonen en nog nooit iemand hebben uitgenodigd, waardoor wij toch bepaald niet in een profiel vallen van mensen die illegalen naar Curacao proberen te halen.

Over de merkwaardige planning schreef ik het volgende: "Om te voorkomen dat Sugey pas na de bevalling zou arriveren, een bevalling eind april behoort immers ook tot de mogelijkheden, hebben wij besloten om in te zetten op een vertrekdatum van 20 april. Voor mij als Europese Nederlander is het werkelijk erg om zo te moeten wikken, dat mag u gerust van mij aannemen."

Minder dan vijf minuten na het verzenden van mijn mail kwam het antwoord al. Het luidde als volgt: "Duidelijk. Visum ga ik akkoord geven voor 30 dagen, en ik wens u en uw vrouw een voorspoedige bevalling en een kerngezonde baby!"

Ik geloof niet dat ik ooit zo blij ben geweest met een email. De blijdschap dat het visum akkoord is, de verbazing dat de medewerkster er spontaan 30 dagen van heeft gemaakt, maar ook de opluchting dat een schijnbaar ondoordringbare instantie toch benaderbaar is en zelfs met enorme snelheid reageert op concrete punten. Dit positieve bericht kwam precies op het goede moment voor ons.

Dinsdagavond belde Sugey vanuit Santo Domingo. Het visum voor een verblijf van een maand op Curacao heeft zij binnen.

Comments

Goed hoor

lekker ... proficiat ... dat zal een hele opluchting voor Lucy zijn ... zo zie je maar ... als je maar tegen de goeie contacten aanloopt en de zaken goed en eerlijk uitlegt ...

Da's mooi! Wat een duidelijk mailtje en een ambtenaar met een hart en gezond verstand al niet kunnen doen.

1. Hoogst interessant! ;)

2. Ik zie duidelijk een hoofd op die eerste foto. Hij/zij heeft jouw ogen, is het niet?

3. Wat een geluk dat er toch nog een mens bereikbaar is achter al die bureaucratie. Wat zal Lucy opgelucht zijn! En wat gaat de tijd hard, het is al bijna zover.

@Cerito: Dacht het wel he!
@Henk: De grootste barriere bij instanties is vaak de mogelijkheid om contact te maken met de juiste persoon. Dat is deze keer wel gelukt en daar zijn wij erg blij mee..
@Piet: Precies en dan hadden we het geluk dat deze ambtenaar ook nog eens over de juiste bevoegdheden beschikt...
@Ricky: 1. Als je wilt mail ik je nog wat leuke artikelen over de be-ediging van het Antilliaanse kabinet... ;-)
2. Dat lijkt mij sterk want dan had hij/zij nu al een flinke bril op zijn/haar hoofd... :-)
3. Zeg dat wel en de tijd gaat zeker hard. Alhoewel, als ik de buik van Lucy zie vrees ik dat het zelfs vandaag nog kan gebeuren... :-)

Soms zitten dingen mee, vooral als je op het slechtste rekent kan dat voorkomen.
Een volgende keer zal je wel weer teleurgesteld worden, vrees ik.

Wat heerlijk voor Lucy dat ze nu haar lievelingsnichtje bij zich zal hebben. Eindelijk eens een positief bericht voor jullie van een bureaucratische instantie. Dat de rest nu maar het goede voorbeeld mag volgen!

jaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!! *juich en spring*, wat heerlijk voor jullie....soms kunnen mensen ook nog menselijk zijn......

werkte de gel bij Luchiano

@Renesmurf: Vaak werkt het inderdaad zo. En je hebt vast gelijk dat er weer tegenslag aan zit te komen. Maar deze 'overwinning' pakken ze ons niet meer af!
@Carin: Dat zou heel mooi zijn. Juist vandaag een aantal ontbrekende papieren opgestuurd naar de IND. Niet de gemakkelijkste tegenstander... :-)
@Paola: Een menselijk gezicht bij een instantie is iets heel moois, daar kunnen er niet genoeg van zijn.
We zijn nog aan het speuren, tot op heden is er echter weinig te vinden in Luchiano's hoofd... ;-)

Die opmerking over Luchiano's hoofd......Casa, jij bent een ontaarde vader ;-)

En verder ben ik heel vreselijk blij dat de visumaanvraag is goedgekeurd!

Hai, die foto's daar haal ik niets uit. Ik ga er vanuit dat het inderdaad een hoofd en een wervelkolom is. Maar op dat gebied geloof ik alles. Liep alles maar zo voorspoedig als de visum aanvraag. Gefeliciteerd met de geslaagde actie.

Kijk, het helpt wel als ik mijn vrienden aanspreek in Den Haag.

1. no comment (het is laat in groningen)
2. :-)
3. Dat is nog eens goed nieuws, helemaal te gek!

@Roos: Ik kan er echt niets aan doen, hij vraagt er gewoon om... ;-) De visumaanvraag is inderdaad ons grootste succes van dit jaar!
@Jannie: Troost je, ik kan er ook geen chocola van maken, van die foto's. De gynaecoloog herkent van alles, ieder zijn vak zullen we maar zeggen. Dank je voor de felicitaties!
@Brillie: Hartelijk dank, kun je nu de mensen van de IND beginnen te instrueren?
@GJ: 1. Ik mail je binnenkort wel wat stukken, weet hoe je daar op gesteld bent... 3. Wij zijn ook blij en Pleincafe Wilhelmina straks ook, daar wordt straks een Duveltje extra gedronken... :-)

Geweldig dat het visum is gelukt. Die ambtenaar moet je te vriend houden voor nog andere zaken. De foto's: ziet er stevig uit, kan een flinke stamhouder worden. CasasPa

zucht die foto's brengen memories hahahahaha.
Oh wat geweldig dat de visum binnen is. Casa....heeeeel spannend allemaal. Tijd begint te dringen oei oei hahahahhaha

O Casa, wat een supernieuws over dat visum voor de nicht van Lucy. Wat fantastisch dat er toch nog mensen zijn onder de bureaucraten. En het feit dat dat ze jou in haar eerste mail uitlegde WAAROM er in eerste instantie negatief was beschikt- of die beschikking terecbt was of niet- vind ik ook goed. Zelf ben ik, ook al voel ik me ook nog zo machteloos als iets wordt afgewezen- altijd gevoelig voor duidelijke uitleg en motivatie waar over gediscussieerd kan worden. Dat heeft in jouw geval ook geholpen. Hartelijke gelukwensen hiermee.

Ik dacht dat Luch de vorige keer ook mee geweest was naar Dr. Henriquez, maar dan heb ik me blijkbaar vergist.

Wat een geweldig goed nieuws. Zomaar zelf rechtstreeks contact en het dan in twee mailtjes geregeld hebben. Dat biedt hoop na al die akelige bureaucratie waar jullie continu doorheen moeten.

SUPER!! ik ben heel blij voor Lucy dat t gelukt is met Sugey.

@CasasPa: Geweldig is het juiste woord. Je bent wel een kenner zeg qua echo-foto's, ik zie er echt bijna niets in... :-)
@Tashita: Bekijk jij je echo-foto's nog wel eens dan? Ja, de tijd begint te dringen, zeker gezien de grootte van de buik!
@Cyberjunk: Je verwoordt mijn gevoel weer eens perfect. Argumenten zorgen voor begrip en nemen het machteloze gevoel voor een groot gedeelte weg. Luchiano is inderdaad wel eens eerder meegeweest, maar mochtvan ons niet mee het kamertje in waar toen een inwendige echo werd gemaakt. Dat heb je goed onthouden! Hoe was je retraite?
@Erica: De volgende horde is de IND. Voor de zekerheid heb ik mijn email-adres al aan hun doorgegeven...
@Pascale: En anders wij wel, nu moeten we de vlucht nog boeken...

Leuke blog Peter!!
Er zit niet alleen leesmoeder, maar zeker ook schrijfvader talent in. Echt een leuk verhaal!

Via de tam tam werd ik gewezen op je Weblog. Na dit bezoek kom ik eind april zeker nog eens terug.

Succes met bevallen en met je bezoek.

Gerben (je neefje)

Mijn retraite was geweldig hoor. En dan nog even over jou, je zei dat je nu het vliegtuig nog moet boeken. Als dat maar niet vol zit op 20 april, want anders zou alles nog in de soep kunnen lopen. Want als je een visum hebt voor een bepaalde datum, dan kun je niet, als het vliegtuig vol zit, iets anders plannen toch? Bijvoorbeeld een dag eerder of later? En zou het nog kunnen mislopen met de verzending van het ticket naar de Dominicaanse Republiek? Hoe lang doet de post er over vanuit CuraÁao daarheen? Hebben jullie ook de mogelijkheid voor het versturen van aangetekende post zoals in Nederland? Of een ander soort methode die ongeveer hetzelfde resultaat biedt? Hoe lang is het vliegen vanuit Santo Domingo naar CuraÁao? Moet die nicht nog vaak overstappen voor ze er is? Ik ben best benieuwd naar dit soort details, maar als je me te nieuwsgierig vindt mag je dat zeggen hoor.

@Gerben: Leuk dat je eens komt kijken! Overigens kun je dat 'je' er inmiddels wel vanaf halen, van dat neefje. Even een vraag uit nieuwsgierigheid, ben je op dit moment gedetineerd of zit je op een ver booreiland dat je alleen aan het eind van de maand permissie hebt om deze website te bezoeken?
@Cyberjunk: Normaliter zit het vliegtuig niet vol, maar als dat zo is mag ze ook een dag later. Dat gaat alleen wel van de periode af, tenminste dat denk ik. De Dominicaanse republiek ligt op ongeveer 800 kilometer ten noorden van Curacao en de vliegtijd bedraagt 1 uur. Zij vliegt met de Venezolaanse maatschappij Aeropostal en het is een directe vlucht die vanaf Curacao verder gaat naar Caracas. Je weet dat ik wel van nieuwsgierige mensen hou en als je het te bont maakt zeg ik dat wel... ;-)