« El Sapo El Sapo (23) | Main | Casa vanavond op TV »

Luchiano maakt een som

Zojuist hebben Luchiano (8) en ik het hoofdstuk Sommen, sommen uit het zeer dikke boek Ibbeltje gelezen. In het kort gaat het erover dat Ibbeltje slecht is in rekenen, maar daar met de hulp van een toverparaplu juist ontzettend goed in wordt.

Alleen slaat ze een beetje door, ze kan niet meer stoppen met het declameren van moeilijke sommen. Ten einde raad maken Ibbeltjes ouders de toverspreuk met behulp van de paraplu weer ongedaan. De opluchting is groot als Ibbeltje vervolgens als vanouds beweert dat twee keer twee drie is.

"Ik kan veel beter rekenen dan Ibbeltje", schreeuwde Luchiano trots. Nou, gelukkig maar. We oefenden een aantal moeilijke sommen.

Luchiano: "Nu doe ik 8x18!"
CasaSpider: "Laat maar horen..."
Luchiano: "Uhm... 146!"
CasaSpider: "Fout."
Luchiano: "Huh? 144."
CasaSpider: "Klopt, maar je had het eerst fout."
Luchiano: "Niet! Ik had het niet fout, ik heb me vergist!"

Mocht een carriere als wiskundeleraar mislukken kan Luchiano wellicht de politiek in.
Maar voor welke partij?

Comments

De FOL ???

Of toch maar DBA, zoals zijn pa. Die maken nl ook nooit fouten ...

Ik begrijp helemaal wat Luchiano bedoelt. Hij had in eerste instantie de intentie om het goede antwoord te geven. ;-)

Uit je verhaal maak ik op dat Luchiano die som uit zijn hoofd uitrekende. Hij zat er niet zo heel ver naast. Ik hoor wel eens vertellen dat kinderen niet meer bezig zijn hoofdrekenen op school, maar dat ze alles uitrekenen met de rekenmachine. In hoeverre dat waar is weet ik niet, ook weet ik niet precies hoever het onderwijs in Curaçao verschilt met dat in Nederland. Jij spreekt nog van klas 3a, terwijl die term in Nederland niet meer bestaat, Luch zou daar in groep 5 zitten. Ook is bij jullie nog Kennis der Natuur, volgens ouderwetse normen. Maar spreekbeurten zijn er weer wel, dus het is een mix van oude en nieuwe systemen, dus ik kan me indenken dat Luch nog moet hoofdrekenen. En als hij het de tweede keer wel goed had, dan vind ik dat knap met zo'n toch redelijk moeilijke som. En wat Luch ook gaat doen, wiskundeleraar, politiek, of, net als zijn vader, in de automatisering, hij lijkt mij OVERAL geschikt voor. Dat joch lijkt alles wel te kunnen, net als zijn papa.

Van wie zou Luchiano dit soort stijlbloempjes hebben?

.. hihi ... je vraagt je meteen af hoe hij er aan komt ;-) ... welke politieke partij? ... hier denk ik meteen aan D'66 ...

haha,
Ja, 8x8 is vier en zestig, vandaar de 146. Zo maak ik ook wel eens een foutje.
:)

goed voorbeeld doet goed volgen? ;-)

@Bodo: De FOL is een optie, zelf had ik een bepaalde Nederlandse partij/politica in gedachten... DBA's zijn wel ontzettend goed, nou ontzettend, maar maken toch af en toe een fout. Zij zijn nooit te beroerd om dat toe te geven... :-)
@Cockie: Correct! Dat zei hij later ook, dat zijn 'manier' goed was...
@Cyberjunk: Overschat ons niet! Luchiano zit in de laatste klas die onder het oude onderwijssysteem valt. De kinderen van de 2e zitten in Groep-4. Voor zover ik weet horen tafels van vermenigvuldiging en hoofdrekenen nog altijd tot de lesstof. Het zou niet goed zijn als dat niet zo was!
@Piet: Dat is inderdaad de grote vraag. Heb jij een idee?
@Henk: D66 (de apostrof is al een tijdje weg) is geen slechte keuze. Tegen de tijd dat Luchiano zover is denk ik echter dat deze partij niet meer bestaat...
@GJ: Ja, het omdraaien van getallen, daar heeft Luchiano soms wel eens last van. Maar hij kan dus nog goed terechtkomen, een hele opluchting... :-)
@Paola: Zoveel is zeker, maar wie is in dit geval het goede voorbeeld... ;-)

een partij voetbal?

Helaas moet ik mededelen dat hij dan goed past in het huidige kabinet van harry potter hier in het koude kikkerland. Want fouten, die maken ze nooit.

Herriner wel, dit was even "todo en bromma nada en serio" :-p

8x18 vind ik ook veel moeilijker dan 12x12, terwijl het dezelfde uitkomst is. Hoe komt dat? Misschien heeft Luchiano een antwoord. CasasPa

Het is meer de snelheid wat leren temperen, dan komt het wel goed!
Even zeker weten.

Lijkt me moeilijk, onderwijs moeten geven met een oud en een nieuw systeem. Lijkt me aardig door elkaar te lopen, als juf Margriet volgend jaar klas 3 ook krijgt, wordt het voor haar groep 5, dan zal ze misschien weer andere methodes moeten toepassen. Ingewikkeld hoor. Kan Luch trouwens wel naar een middelbare school bij jullie in de buurt, of moet hij dan echt uit huis? Of is dat afhankelijk van wat voor soort middelbaar onderwijs hij gaat volgen? Is dat bij jullie ongeveer gelijk met vbo theorie en vbo praktijk en HAVO en VWO? Ben benieuwd!!

@Cerito: Dat is altijd nog beter dan partij in de zin van bruid of bruidegom...
@Piet2: Dus je vindt dat het kabinet het eigenlijk wel puik doet... ;-)
@CasasPa: Ik zal Luchiano het antwoord laten geven, zelf heb ik natuurlijk wel een idee!
@Renesmurf: Ja, of de snelheid van antwoord geven. Dat wil ook wel eens helpen...
@Cyberjunk: Die overgangssituatie heeft Nederland natuurlijk ook meegemaakt, maar het is inerdaad moeilijk voor het onderwijzend personeel. Curacao kent vele middelbare scholen, vergelijkbaar met de Nederlandse, dus ook VWO en HAVO. VBO heet bij ons nog gewoon MAVO. Verder hebben wij zelfs een universiteit! Alleen kun je daar niet alles studeren, dus elk jaar vertrekken er een paar honderd studenten naar Nederland voor hun studie.

Ik zou het hem niet aanraden. Het kan een vroegde dood betekenen in ons land.

Nog even over de M. M stond voor studie. En dat kan m/v zijn.

Trouwens... wat een actie op dat eiland van jullie. En dat alleen om een fiets. ;)

Bovendien dacht ik dat Antillianen niet zo gemakkelijk meer binnenkomen in Nederland, kunnen ze nog studeren in Nederland? Misschien nog even, maar als Luch zover is waarschijnlijk niet meer.

Sjongejonge, zitten wij op zaterdagochtend ons brein te breken op hoofdrekensommetjes... Ik en sowieso niet zo goed met getallen (kijk maar naar de voetbapoule), maar grappig is dat Don en ik wel dezelfde techniek geleerd hebben om dit soort dingen te berekenen, en dat dus op Curaçao en in Beverwijk! 8 x 10 = 80, 8 x 8 = 64, 80 + 64 = 144 (wel even gecontroleerd met de rekenmachine hahaha).

PS Sinds mijn nieuwe toetsenbord is mijn taaltechniek ook niet meer wat het geweest is... Het meot zijn: "Ik ben" en "Voetbalpoule"

@Brillie: Zolang de standpunten niet al te extreem zijn valt dat toch wel mee?
Een studie m/v... daar moet ik het mijne van weten. Inderdaad, vandaag is er een Wereldbekerwedstrijd Mountain Bike. Misschien ga ik wel kijken...
@Cyberjunk: Het is Verdonk nog steeds niet gelukt om haar wet er door te krijgen, bovendien gaat die alleen over criminele Antillianen. Elk jaar gaan er een paar honderd Curacaoenaars richting Nederland om te studeren, ze krijgen er een speciale beurs voor en worden in Nederland uitstekend opgevangen. Voor woonruimte e.d. is gezorgd...
@Willisha: Met jullie hoofdrekenen is in ieder geval niets mis. Ik gebruik dezelfde manier en Luchiano ook.
In je PS moet meot zeker moet zijn?

Hahahahaha..... Ik verbeter mijn typefouten niet meer :)