« CasaMovie: Diploma-A at SDK | Main | El Sapo El Sapo (23) »

Casa's Nevenfunctie

Bijna een week geleden was er de mini-quiz over mijn aanstaande nevenfunctie op de Marnix-school. Er zijn 14 geldige stemmen uitgebracht. De nevenfunctie leesmoeder is op de eerste plaats geŰindigd met zes stemmen, gevolgd door webmaster met drie.

De meerderheid heeft, in dit geval dan toch, gelijk. Met ingang van afgelopen maandag ben ik leesmoeder. De technische gegevens van de functie:

  • Werkdagen: maandag en donderdag.
  • Werkuren: 07:15 - 08:00 uur.
  • Kinderen: Alizah, Christopher, Giornic, Kendrenali, Matthew.
  • Leesnivo: 5.
  • Boek: Goal! door Vivian den Hollander.
  • Locatie: Buiten op het schoolplein van de Marnix-school aan een grote houten tafel.

Vijf kinderen in het gareel houden en bovendien iets proberen te leren is (nog) moeilijker dan het lijkt. Het nivoverschil in de klas is tamelijk groot. Dit wordt voor een belangrijk gedeelte bepaald door de mate waarin de kinderen thuis Nederlands spreken. Zelfs in mijn groep waarvan de members allen in nivo-5 zitten zijn duidelijke verschillen waar te nemen.

De leestechniek valt mij alleszins mee. Alle kinderen kunnen de zinnen uit het boek redelijk goed voorlezen. De vraag is alleen of ze ook begrijpen wat ze lezen. Daar probeer ik met gerichte vragen achter te komen. De kinderen zijn erg enthousiast en steeds weer prikken hun vingers hoog in de lucht als ik een vraag stel.

"Juffrˇuw, juffrˇuw!", klinkt het dan, waarna er gelachen wordt vanwege de vergissing. Dan had ik maar geen leesmoeder moeten worden. In iedere klas van de Marnix-school wordt overigens les gegeven door een juffrˇuw, met de klemtoon op de tweede lettergreep. Dit is voor zover ik weet geen beleid maar praktijk. Wel zijn er een paar mannelijke invalkrachten.

Klas 3B heeft nog ÚÚn andere leesmoeder, de moeder van Ana´s. Juffrouw Margriet doet noodgedwongen alle overige groepen zelf. Het is echter moeilijk om aan zes leesmoeders te komen. En dat terwijl het zo leuk is. Donderdag mag ik weer.

Comments

Wat begint die school vroeg!

Het lijkt me leuker dan automatiseren. Succes!

Is het boek gekozen in verband met het aankomende WK?

@Cockie: Zeg dat wel! Bij ons is het 'Abfahrt' om 06:35. Om de files te ontwijken... :-)
@Piet: Dank je! Het is leuker, maar ook ermoeiender. Een uurtje is echter goed vol te houden.
@Cerito: Ik heb niet de indruk dat het WK hier erg leeft onder de scholieren. Maar misschien is het een sluwe tactiek om de leesvader bij de les te houden... :-)

Proficiat, Casa, een (bij)baan op je lijf geschreven. Ik beweer altijd al "onze Casa kan zo goed uitleggen". Zelfs mij heb je ooit de boomstructuur uit de doeken gedaan en ik snapte het direct. CasasPa

Als je en de leerlingen er maar plezier in hebben, dat is het belangrijkste.
Iets leren gaat dan vanzelf wel, daar hoef je je niet druk om te maken.

... hoort er ook nog een speciaal schooluniform bij ... alla ... Mrs. Doubtfire misschien ... nee .. alle gekheid op een stokje ... goeie carrieremove van je ...

Veel scholen hebben problemen om ouders zover te krijgen dat ze een handje uitsteken. Ik zie dat ook steeds weer bij 'mijn jongens' op school, het zijn altijd dezelfde. Jammer, want inderdaad, het is leuk werk!
Voor een paar weken terug heb ik nog voor bakker gespeelt toen er een project over de bakker was. Ik heb toen met groep 2 Zeeuwse bolussen gebakken. Grote hilariteit in de klas maar erg geslaagd :-D

Heel goed initiatief. Meer vaders zouden leesmoeder moeten worden.

Hai, Wim gaf al aan dat je het van hem hebt afgekeken. Hij doet het nu al voor het derde jaar. Dit jaar zelfs in groep 3 en 4. Lijkt me leuk, zou willen dat er tijd voor kon vrijmaken. Succes, misschien kun je er op termijn een groepje bijnemen (als je een meer ervaren leesmoeder bent)

@CasasPa: Wat altijd helpt is als de ander iets graag wil leren, ik denk dat het bij jou daarom zo gemakkelijk ging... ;-)
@Renesmurf: Er plezier in hebben is een heel belangrijk punt. Of het echt allemaal vanzelf gaat?
@Henk: Ik vrees dat ze geen Marnix t-shirt in mijn maat hebben. Alhoewel... er lopen forse exemplaren rond. Voorlopig is het meer een afleiding dan een carrieremove...
@Jan: Helemaal mee eens. Als iedere ouder zijn of haar talenten inzet leidt dit zeker tot grote resultaten. Ik bedoel, je moet mij geen bolussen laten bakken... :-)
(Ik zou er weer wel een fotoreportage van kunnen maken)
@RvanInR: Klopt! Vaak is het moeilijk te combineren met het werk. Door de 'werkuren' kan ik echter toch nog om half negen aanwezig zijn. Laatst zag ik bij een ouderavond echter een vader die niet eens wist waar het klaslokaal van zijn kind zich bevond, dat is toch ietwat te gek...
@Jannie: Die Wim, maar hij is daar inderdaad wel een geschikt type voor. Hier ben ik iets minder over te spreken: "als je een meer ervaren leesmoeder bent"... Grrrrrr!!!

Tuinman was toch een betere optie geweest.

Matthew heeft nog bij Smiling Faces (team van Brian) gevoetbald. Nemen we donderdag as afscheid van.

Buiten aan een grote houten tafel, klinkt niet verkeerd. Hier gebeurd het in een bedompt lokaaltje op een afgedankt bankstel.

@Brillie: Voor mij misschien wel, maar geloof me... voor de school niet!
@Dejongones: Grappig! Dus hij vindt er niet veel aan, aan dat gevoetbal?
@Ronald: Dat is een van de mooie dingen van Curacao, het buitenleven. Dichterbij huis kan dat overigens ook wel, Zuid-Frankrijk ofzo...

Je schrijft er zo aanstekelijk over dat ik me zo zou aanmelden. Het is dat het wat ver weg is...

hihi, ik had dat wat irene ook had, ik moet leesmoeder worden, nu....... :-)

@Irene: Ik zal eens een balletje opgooien of het ook via een webcam kan... ;-)
@Paola: Bel maar eens een school in je buurt op. Ik denk dat ze je met open armen ontvangen!