« Tweede Rapport Derde Klas | Main | Diploma-A voor Luchiano »

Sommigen zijn meer gelijk

Als Nederlander staat men er zelden bij stil. Wij kunnen reizen waneer we zin hebben naar praktisch iedere bestemming. Uiteraard binnen de financiele mogelijkheden.

Het einde van Lucy's zwangerschap nadert, zij is uitgerekend op 3 mei 2006. Zowel zij als ik hebben geen familie op Curacao. Wij willen graag dat Lucy's nicht Sugey haar bijstaat in de periode rondom de bevalling.

Sugey woont echter in Santo Domingo, de hoofdstad van de Dominicaanse Republiek. Op vakantie gaan naar Curacao is voor Dominicanen niet eenvoudig vanwege de visumplicht. Curacao verleent een visum voor maximaal 15 dagen. Dit kan verlengd worden tot drie weken.

Om in aanmerking te komen voor een visum moesten wij vanuit Curacao de volgende documenten opsturen:

  • Een garantiebrief voorzien van een zegel en gelegaliseerd door het Bevolkingsburo (Kranshi).
  • Een uitnodigingsbrief met daarin de reden van het bezoek.
  • CopieŽn van paspoort en verblijfsvergunningen van Lucy en mij.
  • CopieŽn van mijn laatste drie salarisslips.

Vervolgens moest Sugey bij de Nederlandse Ambassade te Santo Domingo diverse zaken overleggen, samen met de papieren die wij hadden opgestuurd alsmede haar paspoort. Dat is afgelopen maandag gebeurd. Op die dag gaf Sugey gedurende een soort van verhoor een mondelinge toelichting waarom zij naar Curacao op vakantie wil.

Vandaag was de uitslag. Lucy heeft al sinds woensdagavond last van stress, zij vreest dat het visum geweigerd wordt. En helaas lijkt haar vrees bewaarheid te worden. Sugey was vorig jaar nog ingeschreven bij de universiteit. Dit jaar is het daar wegens diverse problemen niet van gekomen. De Ambassade wil nu echter de studentenkaart zien van dit jaar. Ze wilden haar het paspoort al teruggeven, een teken dat de aanvraag is afgewezen.

Wat maakt het uit of Sugey wel of niet studeert. Zij wil gewoon twee weken op vakantie naar Curacao om haar zwangere tante bij te staan. Gelukkig had zij de tegenwoordigheid van geest om het paspoort niet aan te nemen. Nu valt de beslissing op 28 maart. Wij gaan proberen de Ambassade te bellen.

Het ergste is het voor Lucy, het levert haar veel stress op. Voor mij is het onbegrijpelijk dat de Nederlandse Ambassade het visum weigert. Ten eerste hebben wij alle documenten overlegd en in totaal ongeveer Ä 80 aan kosten gemaakt. En dan wil men de aanvraag afwijzen omdat Sugey dit jaar niet ingeschreven staat aan de universiteit?

Ik moet denken aan de beroemde zin van George Orwell in zijn boek The Animal Farm: "All animals are equal, but some are more equal than others."

Comments

wat een rare gang van zaken zeg... erg vervelend, ik hoop voor jullie dat het nog goed komt.

Wat een eikelig gedoe zeg... ik sluit me aan bij Mirjam en hoop en bid dat het nog goed mag komen

gewoonweg belachelijk. Ik hoop dat het goed komt voor jullie, en zeker voor Lucy. Dit kan ze helemaaaal niet gebruiken op dit moment.

Sterkte!

@majriM, Patrick en CeeBee: We geven het nog niet op, een email is al verstuurd naar de Ambassade. Nu hopen dat ze hem lezen. Morgen proberen we te bellen. Mijn rechtsgevoel is wel weer een beetje meer aangetast. Binnenkort meer dus!

Zeg Casa....zeg me wanneer ik moet inspringen en een
A:aardige
B:zeer onaardige
C:beledigende
D:bereigende
mail moet sturen aan
B.W. Schortinghuis Ambassadeur voor de Dominicaanse Republiek en HaÔti...
"You give the sign and i fall in..."

wat belachelijk zeg! daar sta je idd niet bij stil dat het zo gaat. Ik hoop heel erg voor Lucy dat haar nichtje toch nog mag komen en anders ben ik voor het voorstel van Cerito.

Een beroemde zin kan ik niet verzinnen.
Deze burocratie slaat nergens op.

@Cerito: Op dit moment zit ik nog bij optie A. Mocht het richting B, C of zelfs D verschuiven klop ik zeker even bij je aan... ;-)
@Pascale: We wachten in ieder geval dinsdag even af. Maar alvast bedankt voor je steun!
@Renesmurf: Meer dan burocratie zit erachter dat Dominicanen evenals Haitianen en Colombianen ongewenste personen zijn binnen het Koninkrijk der Nederlanden. De goeden lijden zoals zo vaak onder de kwaden...

Mij zou stress opleveren als ze vinden dat je te weinig op je salarisslips hebt staan. Dan moet je zelfs nog een kranten wijk erbij nemen.

ik vind dat we H.M. de koningin maar moeten inschakelen. Haar ministersmoeten de oren gewassen worden. CasasPa
PS: ja waarom niet?

Ik kan het me moeilijk voorstellen vanaf mijn bank hier. Salarisslips, pffft.
Sterkte ermee.

Wat een regeltjes weer.
Geeft een inschrijving op de universiteit een bepaalde garantie??
Hoe moet dat als er een ouder iemand op vakantie wil komen.....
Succes!

@Brillie: Zeg dat maar niet te hard, Lucy vindt dat namelijk ook. Dat ik er maar een baantje bij moet nemen... :-(
@CasasPa: Als de visumaanvraag definitief wordt afgewezen onderneem ik zeker nog enige actie. Of het helpt is een tweede, maar ik voel het als een onrechtvaardige behandeling...
@Pascal: En niet te vergeten de tweemaal twee uren die we bij Kranshi hebben doorgebracht voor de formulieren. En Sugey hetzelfde in Santo Domingo...
@Angel: Wellicht snel inschrijven op de moedermavo? Geintje, men zoekt gewoon mogelijkheden om aanvragen af te wijzen...

Nu wil ik dan ook niets verkeerds meer over IJzeren Rita lezen :-)))

Ik dacht dat artikel 1 van de Grondwet nog niet was afgeschaft. En wij maar denken dat we zo gastvrij en tolerant zijn.

Machtsmisbruik, dat is het! Als ze iets onbenulligs wŪllen vinden, zķllen ze het vinden ... Mag een mens niet veranderen van het ene jaar op het andere??? Wel studeren/niet studeren, het ene jaar wel een zwangere tante/het andere jaar geen zwangere tante... Succes voor de tussentijd!

Ik kan wel huilen als ik zoiets lees. Ik heb de laatste tijd ook veel met bureaucratie te maken in de "zorginstelling" (de" zijn GEEN tikfout) waar ik verblijf, maar dat is nog niets vergeleken bij wat jij hier schrijft. Die arme Lucy!! Ik wens haar veel sterkte. Mag zij overigens wel naar Santo Domingo? Anders zou je haast denken dat zij DAAR in het huis van haar nicht zou kunnen bevallen zodat ze toch steun heeft. Maar ergens is dat ook eng, want wat voor bureaucratische regels kun je dan weer tegenkomen over de nationaliteit van de baby als die in de Dominicaanse Republiek wordt geboren? Ik verbaas me nergens meer over. Bah!! Wat een gedoe.

grrrrrrrrrr ... voor zulke willekeur zijn geen woorden ...

O ja Casa, nemen degenen die de nicht van Lucy het visum weigeren misschien smeergeld aan? Zijn ze omkoopbaar denk je? Zo ja, zou je dan voor Lucy je principes laten varen dat omkopen officieel gewoon niet mag en dat het niet zou moeten kunnen? Ik denk dat als ik in jullie schoenen stond en als ik maar enigszins zou kunnen denken dat ik het daarmee zou kunnen redden, dat ik het op die manier zou proberen, hoewel ik op zich omkoperij sterk afkeur, denk vooral niet dat ik daar een voorstander van ben. Integendeel!!

@Bodo: Ik beloof niets!
@Piet: Die gedachte is er bij mij al enige tijd uit. Was ik maar Belg of Duitser!
@Willisha: Mocht het visum worden afgewezen zal men vast het niet-student zijn niet als officiele reden opgeven. Voorlopig blijven wij hopen...
@Cyberjunk: Lucy mag wel naar Santo Domingo, alhoewel ze nu denk ik niet meer mag vliegen. Dat levert echter nog veel meer problemen op, Luchiano moet naar school, de verzekering etc. In het ergste geval moeten we het met ons drieen rooien. Omkopen beginnen we maar niet aan, dan hebben ze meteen een goede reden voor de afwijzing...
@Henk: Het zijn een beetje Keizer Bocassa praktijken, maar wel op een Nederlandse Ambassade. Overigens ken ik over Nederlandse Ambassades in Afrika nog veel ergere verhalen...

Its an offer you cant refuse...
Zal ik 'linke lowietje' even langs sturen? Of nog beter de man die ik laatst eens tegen kwam noemden ze ook wel: 'het scheermes'.
:)

Lastig allemaal, succes er mee!

Stuitend! Meer woorden heb ik er niet voor!

Wat een rotstreek! Ik heb er geen woorden voor...

@GJ: Als ik de naam 'linke lowietje' (uit Glimmen!) laat vallen bij de Ambassade loopt het hun direct dun door de broek... ;-) Maar bedankt voor je support!
@Ricky: We wachten eerst dinsdag 28 maart even af, tot nu toe ben ik echter niet erg onder de indruk van de behandeling...
@Carin: Voor een Nederlander is dit heel vreemd om mee te maken, een behandeling als tweederangs burger. Het positieve ervan is dat je je daarna beter kunt verplaatsen in andere mensen die hier tegen aanlopen...

Als je die verhalen over Nederlandse ambassades in Afrika die je kent hier maar achterwege laat. Jouw persoonlijke verhalen en die van Lucy en Luchiano en familie hun familie, waar die ook over gaan en hoe bureaucratisch die ook zijn, zal ik met de grootste belangstelling en met alle medeleven blijven volgen. Gewoon omdat ik jullie ken, dat kan ik rustig zo stellen, al heb ik jullie nog nooit persoonlijk ontmoet. Maar- hoe oppervlakkig dit ook lijkt en hoe hard en weinig betrokken dit ook klinkt- hoe ambassades in de rest van de wereld werken laat me op dit moment zo koud als ijs. Ik ben volgende week weer een paar dagen in retraite, vanaf a.s. maandag, de donderdag daarna ben ik weer terug. Dat zal ik vaker gaan doen, dat houdt me op de been en dat is geen grap, maar bloedserieus bedoeld. Dan weet je meteen dat ik vanaf maandag weer even niet reageer.

Bezopen.

Gezien de datum dat Lucy is uitgerekend, kan ik wel op kraamvisite komen ;-)

ik word heel verdrietig van jullie verhaal.........