« Sommigen zijn meer gelijk | Main | Uitgerust dankzij zomertijd »

Diploma-A voor Luchiano

Gelukkig is het niet allemaal kommer en kwel op Curacao. Vrijdagmorgen om negen uur mocht Luchiano (8) afzwemmen voor Diploma-A. Dat was al heel wat, want op vrijdag 16 december 2005 mocht dat niet. Toen stond hij niet op de lijst en diende twee uur op de tribune toe te kijken hoe de andere kinderen bezig waren met hun examen. Leuk is anders.

Om die reden en tevens om foto's te maken besluit ik ditmaal fysiek aanwezig te zijn bij het examen. Het is een stuk drukker dan verwacht bij het SDK, het Sentro Deportivo Korsou. Een kleine 100 kinderen staan te trappelen om het zwembad in te duiken. Eerst moeten ze geregistreerd worden. Tot mijn tevredenheid staat Luchiano deze keer wel op de lijst.

Behalve Luchiano zijn ook Giornic en Shanella uit klas 3B aanwezig. Het eerste onderdeel is het 25 meter met kleren aan zwemmen. Een beetje onwennig staan Giornic en Luchiano aan de kant, ze zijn bijna aan de beurt. Even later is Luch op weg.

Enthousiast stort Luchiano zich in het water voor het tweede onderdeel van Diploma-A. Klik voor groter/sluiten.Door het grote aantal kinderen duurt ieder onderdeel ruim een half uur. Het tweede onderdeel scheidt het kaf van het koren. In één ruk dienen 75 meter schoolslag en 50 meter rugslag met perfecte techniek uitgevoerd te worden. Streng wordt gelet op de bewegingen, met name die van de benen. Zo moeten bij de rugslag de benen drie seconden gesloten blijven, voor menigeen een hele opgave.

Desalniettemin springt Luchiano enthousiast in het water. Tijdens het zwemmen is hij tot ergernis van de badmeester vooral bezig met rondkijken. Dat is gek, immers zoveel is er niet te zien in een zwembad. Na afloop vroeg ik hem waarom hij zo aan het rondkijken was. Het antwoord: "Het was de eerste keer daar met een examen en ik was zo zenuwachtig."

Kinderen zijn zo leuk als ze op hun rug zwemmen. Het SDK-zwembad is met een lengte van 50 meter een groot zwembad. Maar ook aan 50 meter komt ooit een einde. Kinderen die op hun rug zwemmen denken daar echter helemaal niet aan. Als lemmingen zwemmen ze blind op de harde stenen muur af. De badmeester staat al klaar en roept de hele tijd: "Lora, lora!" wat zoveel betekent als "Draaien, draaien!" Soms is hij echter even afgeleid en dan knalt er weer een kind met zijn hoofd tegen de muur. Een ontzettend grappig fascinerend gezicht.

Helaas worden twee meisjes waaronder Luchiano's klasgenote Shanella tijdens het rugzwemmen uit het water gehaald. Zij voldoen niet aan de eisen en mogen zich aankleden. Dat terwijl er toch echt hier en daar een oogje wordt dichtgeknepen.

Om half elf zijn we toe aan het laatste onderdeel, één minuut watertrappelen. Luchiano staat klaar om te beginnen. Het is een koddig gezicht, zo'n groep kinderen naar adem snakkend met de handjes boven het water. Gelukkig duurt het maar een minuut.

Even later zit het hele stel op de tribune. De kinderen weten dat ze nu geslaagd zijn, met uitzondering van de twee meisjes op de bovenste rij. Later vertelde Luchiano me dat Shanella in de klas huilde. Tijdens het afzwemmen wilde ze het extra goed doen omdat haar moeder speciaal was gekomen. Door de zenuwen ging het niet helemaal goed bij het rugzwemmen, bijzonder sneu.

De badmeester/examinator leest in een rap tempo de namen voor van de geslaagden. Ook hier wordt Luchiano niet vergeten. Hij is bijzonder blij met zijn diploma. Het is kwart over elf en tijd om terug naar school te gaan.

De volledige serie met 31 foto's van dit evenement is te vinden onder SDK Zwemdiploma-A. Viel Spaß!

Comments

Van harte Luchiano

Gefeliciteerd.
Ik moet (natuurlijk) lachen om je doorstreping en vooral dat het vervangende woord niet veel beter wordt.

Ik kan me nog herinneren dat we bij zwemles langs de kant stonden te bibberen voordat we erin mochten om een baantje te trekken.

Luchiano brengt zijn zenuwachtigheid eerlijk en waarschijnlijk daardoor ook lief onder woorden. Ik zie hem al in gedachten als een hond rondkijkend in het water.

Arme Shanella... maar heel goed van Luchiano.

Ik ben ook een keer al rugzwemmend tegen de zijmuur van het zwembad geknald. Ik dacht dat ik heel mooi en stijlvol 50 m. rechtdoor ging, maar ik sloeg dus ongemerkt iets eerder af ;-(

Wat mij opvalt is het enorme leeftijdsverschil van de deelnemers. Als er hier in NL afgezwommen wordt, staan er hele hordes 5- en 6 jarigen te kleumen in het zwembad.

Sommige kinderen op jouw foto's lijken wel 12, 13 jaar oud.

Leren kinderen op Curaçao alleen via school zwemmen, of kan je ook particulier op les gaan?

Nou, Luch heeft dus voor de eerste keer in zijn leven examen gedaan en hij heeft de vuurproef doorstaan. Ik hoor hier in Nederland overigens maar zelden, eigenlijk nooit, dat kinderen zakken voor hun diploma A. Komt dat hier wel eens voor, weet jij dat? Zijn de eisen overal gelijk? Of zijn de eisen bij jullie dan zo streng? Shanella moet het wel HEEL slecht hebben gedaan als ze er uit werd geplukt. Dat arme kind. Maar in ieder geval, hartelijke gelukwensen voor Luchiano.

proficiat voor Luchiano .. mooi verslag ... nou ja .. op die ene opmerking na dan .. ;-)

gefeliciteerd met je A diploma.

En casa een hoop home video filmpjes gemaakt van kinderen die tegen de muur aan zwemmen ?

Sneu voor die meisjes. In de meeste gevallen is een examen een formaliteit, wie mee mag doen weet dat hij slaagt (behalve schoolexamens.

Bij ons waren de eisen ook best streng, en dat terwijl er ook een voorselectie was.

Maar toch fijn voor Luciano.

Het eerste diploma is binnen, proficiat Luchiano (en de ouders) en dat er nog vele moge volgen. CasasPa

Mooi verslag, het was of ik er zelf bij was! En Luchiano (8) natuurlijk muito parabens!

@Patrick: Namens onze Mark Spitz bedankt!
@Pascal: Hij keek inderdaad overal naar, behalve naar het eindpunt...
@Cockie: Dat is knap, want zoveel afslagen zijn er toch niet in een 50-meter bad... ;-)
@Roos: Het is andersom. Men kan op prive-zwemles en sommige scholen bieden (gratis) schoolzwemles aan. Meestal gebeurt dat in de derde klas, met kinderen van 8 of 9 jaar oud. Maar wie weet zijn er scholen die het pas in de vijfde doen, dat weet ik niet.
@Cyberjunk: Meestal zijn de kinderen goed voorbereid, ik denk dat bij de twee meisjes de zenuwen hun parten hebben gespeeld...
@Henk: Dank je, al heb ik geen idee over welke opmerking je het hebt... ;-)
@Michel: Het is ongelofelijk, maar juist daar heb ik geen filmpjes van gemaakt! Ik realiseerde het me pas na een tijdje en heb niet aan filmen gedacht, doodzonde...
@Hans: Normaal is dat zo, ik heb niet gezien hoe verkeerd de dames het deden, maar zag wel dat een van hun een herkansing kreeg. Het ging gewoon niet...
@CeeBee: Het kan ook zijn dat een kind zich op de dag zelf niet helemaal lekker voelt en daardoor moeite heeft met de techniek. 98% is echter geslaagd, dat is niet slecht...
@CasasPa: Namens onze Mark Spitz bedankt, het volgende doel is de gele band... :-)
@Willisha (29): Namens onze Pieter v.d. Hoogenband bedankt!

Zo`n examen is ook niet zomaar wat, daar moet je zeker wat voor kunnen!
Gefeliciteerd met deze prestatie!

agos die arme meisjes op de bovenste rij.... Luchiano gefeliciteerd!!!!!

Van harte. Maar dat duiken, daar moet nog veel aan gedaan worden zie ik. Voor de B acte.

Kan Luch zijn B acte, zoals Brillie dat zo mooi noemt, ook gratis via de Marnix school halen of moet hij daarvoor wel particulier les krijgen? Ik denk dat de school niet zo gek is om B ook nog te financieren, A kan je nog onder een zekere mate van verplichting rekenen in verband met veiligheid in het water, maar B is gewoon omdat iemand dat zelf leuk of nodig vindt. Of zie ik dat verkeerd?

@Renesmurf: Mooie woorden van iemand die niet van examens houdt...
@Paola: Ik had ook met ze te doen, maar het leven is hard...
@Brillie: Luchiano gaat nu naar de volgende groep maar ik denk dat er te weinig tijd is voor diploma-b...
@Cyberjunk: Als je op tijd in de juiste groep zit wel, maar ik vrees dat Luchiano nu net te laat is. We zien wel, kunnen zwemmen vind ik belangrijker dan een diploma. Succes met je retraite vanaf maandag!

Gefeliciteerd. Het eerste diploma is er, dat rondkijken herken ik van de kleine Q. Gelukkig duurt het hele feest van afzwemmen bij ons maar een uur. Wij moeten nog twee keer.