« Een lekker geurtje | Main | Concurreren om aandacht »

Synchronisatie

Na de Statenverkiezingen van vrijdag 27 januari gonst het woord synchronisatie rond op Curacao. Wij kennen twee bestuurslagen, het Eilandgebied Curacao en het Land de Nederlandse Antillen. Om de twee jaar vinden verkiezingen plaats, de ene keer voor de Staten (het Land), de andere keer voor het Eiland.

De Staten bestaan uit 22 zetels waarvan er 14 door Curacao worden bezet. De Eilandsraad heeft 21 zetels. Bestuurstechnisch is het handig als dezelfde Curacaose partijen de dienst uitmaken op zowel Lands- als Eilandsnivo. In het verleden is namelijk gebleken dat als dit niet zo is de beide nivo's elkaar eufemistisch gezegd niet echt goed helpen.

Met synchronisatie wordt het proces bedoeld om na een verkiezing voor het ene nivo de nieuwe coalitie ook op het andere nivo te bewerkstelligen.

Nu moet de formatie voor het Land nog starten, maar het is duidelijk dat de PAR als grootste partij deze gaat leiden. De verwachting is dat de PAR probeert om alle Curacaose partijen mee te krijgen in de nieuw te vormen landsregering, minus Frente Obrero (FOL). Als dit lukt heeft men reeds 12 zetels in de Staten. Aangevuld met vier of vijf zetels van Sint Maarten, Saba, Sint Eustatius en Bonaire levert dit een grote meerderheid op.

Scenario voor synchronisatie na Statenverkiezingen 27.01.2006, klik voor groter!

Op Eilandsnivo liggen de kaarten geheel anders. Op dit moment regeert een coalitie bestaande uit de FOL (8 zetels), PLKP (3 zetels) en MAN (2 zetels). Gezamenlijk bezit de coalitie 13 van de 21 zetels. Echter, één FOL-zetel telt niet mee. Voormalig FOL-lid Rignald Lak heeft zich namelijk afgescheiden van de oranje partij en zit voor zijn nieuwe partij de MPK in de Eilandsraad. De daadwerkelijke coalitie moet het doen met 12 zetels, een zeer kleine meerderheid.

Om deze meerderheid te breken moeten PAR, MAN en PNP samenspannen, aangevuld met zowel de zetel van Nelson Pierre van de LNPA, als de zetel van Rignald Lak. De twee eenmansfracties beseffen dat zij de sleutel voor de synchronisatie zijn en stellen daardoor ongetwijfeld hoge of zelfs buitensporige eisen.

En dan is daar de MAN. Feitelijk bekleedt deze partij de sleutelpositie. Als de MAN niet aan de Landscoalitie deelneemt regeert men op Eilandsnivo door met FOL en PLKP. Een voor de overige partijen ongewenste situatie. De PAR zal er derhalve alles aan doen om de MAN op Landsnivo mee te krijgen.

Mocht dit lukken dan kan de MAN haast niet anders dan ook zijn medewerking verlenen aan de synchronisatie op Eilandsnivo. Maar niets is zeker op Curacao. En dan is het woord aan Rignald Lak en Nelson Pierre.

Comments

Politiek is nergens zeker.
Altijd veel water bij de wijn, en hopelijk zonder al te veel schade aanrichten!

ik mis nog even de rol van s.ignacio in jouw analyse

Het geeft altijd wel hoeveel dwazen er nog rond lopen op een eiland.

Toch maar eventjes een reactie, Casa, jongen soms heb ik een beetje de indruk dat je in herhaling valt, want de politieke partijen, de besturen e.d. daar kom je nogal vaak mee op deze manier. Of mis ik de nuanceverschillen? Het kan ook zijn dat je denkt dat niemand het echt begrijpt. Ik weet het niet, maar ik heb een beetje het gevoel van een soort grammofoonplaat waarvan de naald blijft hangen. Maar ik sta open voor je kritische reactie op mijn visie.

@Renesmurf: En vergeet voor het gekonkel niet!
@Benno: Je hebt gelijk. Ik wilde het verhaal echter niet nog gecompliceerder maken. Sedney Ignacio, gedeputeerde voor de FOL van Algemene Zaken, was voorzitter van de Start Ronde Tafel Conferentie (RTC). De besprekingen tussen de eilanden van de Nederlandse Antillen en Nederland over hoe de Antillen te ontbinden. Ignacio oogste van iedereen lof over zijn voorzitterschap. Behalve van de FOL. De relatie FOL-Ignacio raakte vertroebeld en het leek er even op dat hij Rignald Lak achterna zou gaan. In dat geval was de FOL nog een zetel kwijtgeraakt. Op dit moment heb ik de indruk dat beide partijen weer wat dichter bij elkaar zijn gekomen. Voorlopig ga ik derhalve uit van 7 effectieve FOL-zetels.
@Brillie: Dwazen lopen niet alleen op eilanden rond!
@Cyberjunk: "Een grammofoonplaat waarvan de naald blijft hangen", haha... je bent weer terug dat is duidelijk. Kijk, in de eerste plaats schrijf ik voor mijzelf. Toch wil ik graag dat iedereen de posts kan volgen, zeker bij een (voor mij) zo belangrijk onderwerp als de toekomst van de Nederlandse Antillen. De politieke structuur is tamelijk complex, vandaar mijn keuze om het verhaal van de dubbele bestuurslaag nogmaals te herhalen. Zoveel zinnen zijn het nu ook weer niet. De problematiek omtrent de synchronisatie is 'nagelneu', die is echt niet op grammofoonplaat te verkrijgen. Alleen op memory-stick of DVD... ;-)

O ja, even off topic, mijn verhuizing was een crime, maar dat heeft te maken met de logge manier van werken van mensen uit de zorginstelling van waaruit ik hier ben komen wonen, dat heeft te maken met de strenge vorst van een tijd geleden, met laksheid van KPN en voor een deel ook met de Nederlandse politiek. Ik zit hier nu twee weken en nog is alles niet geregeld, ook al moet ik er wel bij vermelden dat niet alles dat slecht loopt of liep alleen op mij van toepassing is of was. Sommige dingen golden of gelden voor mij alleen, sommige zaken alleen voor anderen en er zijn ook zaken die nog voor geen meter werken waarvan het belang voor ALLE bewoners geldt. En met sommige zaken kan het personeel nog niet eens een kant op. Dat is allemaal slopend en doodvermoeiend en daarom ben ik er volgende week weer een aantal dagen van tussen, na hectiek heb ik altijd even een periode van rust nodig, waarbij ik in retraite ga. Vanaf dinsdag 7 februari tot vrijdag 10 februari ben ik dan in retraite. Maar daarna bestook ik je weer met allerlei vragen. Van de week ben ik er trouwens ook weer dagelijks, dus maak je borst maar nat.

Casaman...ik lees alles over de politiek om dezelfde reden als jij.
Ik wil hier best langer blijven...maar is wel afhankelijk van hoe het hier verder gaat.
De uitslag van verkiezingen is weer een positive wending.

De combinatie van de vakkundige en zakelijke uitleg met daarnaast de frivole foto's is bijzonder.

ik blijf dat zo verschrikkelijk raar vinden...eerst gekozen worden in een partij en dan afscheiden....ik erger me er rot aan.... ik stem op een partij en heb daarbij misschien een voorkeur maar wel voor de denkwijze van die partij...vervolgens gaan ze zelf iets heeeeeeeeeel anders beginnen.....dat gebeurt hier zelfs in de gemeenteraad.... sorry laat me even gaan, en het gaat nog niet eens over je logje... *biedt nederig haar excuses aan in haar roze handschoenen*

@Cyberjunk: Ik kan mij goed voorstellen dat een massale verhuizing van een dergelijke woongroep veel impact heeft. Helemaal als dan de dingen die je normaal de hele dag gebruikt (zoals een internetverbinding) niet goed werken. Gelukkig ben je weer online. Geniet straks maar van je paar dagen retraite, maar bestook me eerst maar met je vragen...
@Cerito: Ik verwacht op landsnivo nu anderhalf jaar rust. Aangezien op 01.07.2007 autonomie naar mijn inschatting nog lang niet bereikt is zal het daarna wel weer gaan rommelen...
@Louter: Haha, ja misschien moet Ferry Mingelen dat ook eens overwegen...
@Paola: Ja, zeker als je niet met voorkeurstemmen bent gekozen is de zetel in principe 'eigendom' van de partij, tenminste zo kijk ik er tegenaan. Voorts vind ik het juist leuk als jij je laat gaan, maakt mij niet uit waarover.
(Als je je roze handschoenen maar aan hebt... ;-))