« Gynaecoloog en Administratie | Main | Ino & Bente, Mexican Party »

Van achteren naar voren

Om het voor de politie gemakkelijker te maken om te zien of iemand zijn wegenbelasting heeft betaald introduceerde men stickers op Curacao. Dat was handig om diverse redenen. Stickers zijn goedkoop, ze worden aan de binnenkant van de voorruit bevestigd en zijn daardoor gemakkelijk te zien door de politie en tevens moeilijk te stelen.

Dat kan niet, dat mag niet en dat moest dus anders. In het jaar 2005 kregen alle auto's nieuwe nummerplaten. Op die nummerplaten was ruimte vrijgelaten voor een zogenaamd nummerplaatbelastingaddendum dat notabene op de achterste nummerplaat bevestigd diende te worden.

Nummerplaatbelastingaddendum Curacao 2006, eerste helft. Klik voor groter/sluiten.De voordelen op een rijtje:

  • Het is een stuk duurder.
  • De politie ziet pas of iemand niet heeft betaald als deze persoon alweer bijna uit het zicht is.
  • Om bovenstaande te vermijden werd er bij controles een extra agent ingezet die per portofoon doorgaf of er een auto aankwam zonder nummerplaat belastingaddendum.
  • De opzetplaatjes waren zeer diefstalgevoelig en werden vooral in het begin massaal gestolen.
  • Om bovenstaande te voorkomen boden sommige mensen aan om de opzetplaatjes tegen betaling vast te klinken.

Waren de opzetplaatjes in 2005 zwart van kleur, voor 2006 zijn ze rood dan wel beige. Een rood nummerplaatbelastingaddendum geeft aan dat voor het hele jaar is betaald, een beige dat de eigenaar slechts tot 1 juli 2006 de belasting heeft voldaan. De grootste verandering is echter dat het opzetplaatje nu aan de voorkant moet zitten. Dit is vreemd, want hiermee wordt een voordeel teniet gedaan.

Woensdag kwam een employee van Star Lease even aanwippen op mijn werk om een beige exemplaar te bevestigen. Inclusief vastklinken duurde dat misschien twee minuten. Nu moest hij het zwarte exemplaar aan de achterkant nog verwijderen. "Dat zal niet meevallen", dacht ik bij mijzelf, "want die heeft hij zelf ooit vastgeklonken."

De Star-medewerker pakte zijn op batterijen werkende boortje en boorde in nog geen tien seconden de twee klinknagels kapot. Hoeveel nut hebben die dingen eigenlijk? Overigens kan men in tien seconden ook de hele nummerplaat inclusief opzetplaatje verwijderen.

Speciaal voor de foto heb ik de Toyota vanmorgen gewassen, terwijl Luchiano op karateles was. Een nuttige besteding van de ochtend. Last but not least feliciteer ik vanaf deze plaats Diamond Piet met zijn verjaardag. Een van de weinige vele webloggers die een stuk ouder is dan CasaSpider. Piet, gefeliciteerd!

Comments

Karatekid Luchiano kijkt stoer!

Wat een dombo's daar op Curaçao met al die maffe systemen over controle van de wegenbelasting. Tenminste, zo denk ik er nu over. Ik ben zelf echter ook een dombo, want ik weet niet eens hoe men in Nederland precies controleert of men al dan niet wegenbelasting heeft betaald. Controleert men dat ook ergens op de auto? Dom, dom, dom dat ik dat niet weet, maar ja, als ik in een auto zit, dan is dat alleen maar als passagier en niet als chauffeur. Maar beste Casa, jij kan het me ongetwijfeld vertellen.

Er waren kennelijk mensen die zo`n sticker niet "mooi" vonden.
Rare lui.

Een nadeel van een sticker is dat bij het vervangen van de voorruit een nieuwe sticker gekocht moet worden. Ook is een sticker moeilijker te verwijderen, zodat na enkele jaren het uitzicht vermindert met een volgeplakte voorruit.

@Cockie: Nou, het is eerder kwaad. Ik heb hem namelijk gedwongen, terwijl hij na de karateles net met zijn Yu-Gi-Oh! kaarten bezig was. Dat vond Luch niet zo leuk... :-)
@Cyberjunk: Ik denk dat men er vanuit gaat dat in Nederland iedereen braaf wegenbelasting betaalt. Poltitie kan het eenvoudig opzoeken via een handterminal in het centrale computersysteem.
@Renesmurf: Kennelijk. Of iemand heeft belangen in de opzetplaatjesbusiness... ;-)
@VernonO: Daar heb je een punt. Zeker als men per half jaar betaalt. Dan zitten er na vijf jaar tien stickers op de voorruit. Voor de politie wordt het dan ook weer moeilijker om te zien of de goede ertussen zit... :-)

ooit hadden wij in nederland een deel nogwat voor de ramen zitten...nu hoeft dat niet meer.... net wat je zegt...1 klik en hopla...big brother's watching you....

Piet, van harte proficiat met weer een jaar er bij; leuk verjaardagskado: kadobon voor de "nummerplaatbelasting".
CasasPa

Het leuke is dat onder het beige (half jaar betaald) het rode kleurtje verstopt zit (heel jaar betaald) ...

Je hebt duidelijk je best op de auto gedaan .... stoere bink met zo'n pokerface....

mooi gewassen dat autootje
en nu maar hopen dat het extra plaatje niet gestolen word

Ach, goed voor de werkgelegenheid zullen ze wel gedacht hebben.

De toyota ziet er bijzonder netjes uit. Hebben ze goede wasstraten op Curacao?

Oh, en wat kost de wegenbelasting op curacao voor laten we zeggen een wagen van 1500kg?

@Paola: Dan missen jullie wel de hele romantiek rondom nummerplaatbelastingaddendum...
@Ado-Ajax: Michael Mols scoort zojuist de verdiende 1-1!
@CasasPa: Ik weet niet of Piet daar in Utrecht veel aan heeft. Voor de liefhebber heb ik nog wel het nummerplaatbelastingaddendum van 2005. Misschien iets voor marktplaats.nl... :-)
@Bodo: Dus dat is echt waar! Ik had al zoiets gehoord maar dacht toen aan een vervroegde 1-april grap... :-)
@Henk & Michel: Uhm... eerlijk gezegd... ik ben even van de karateles weggegaan en heb mijn auto door de wasstraat gereden. Vervolgens hebben twee medewerkers hem ook van binnen nog even helemaal schoongemaakt. Ze hebben goed werk afgeleverd!
@GJ: Haha, ja ze hebben goede wasstraten. Van binnen en van buiten schoonmaken kost slechts 15 gulden, nog geen 7 Euro. Voor de binnenkant zijn ze met 2 man zeker 10 minuten bezig. Eerlijk gezegd weet ik niet wat de wegenbelasting hier kost. Wel weet ik (bijna zeker) dat het niet afhankelijk is van het gewicht. Vandaar dat je hier relatief veel grote Amerikanen ziet. Ik ga voor je informeren...

1-2 KJH, ook echt waar !

1-2 gebleven, jouw uitslag toch ?

Ik betaal 145 gulden wegenbelasting per halfjaar. Dus zo'n 300 gulden per jaar voor een Opel Corsa van ca 1000 kg, maar ook voor een Mitsubishi Montero van bijna 2000 kg.

En ik heb nog even gepulkt, maar ik denk dat het inderdaad een 1 april grap is ...

@CasaSpider: hartelijk dank voor de felicitaties! En met wegenbelasting heb ik gelukkig weinig te maken. 1 van de voordelen van een leaseauto.

Dat het rood onder het beige zat is geen grap, echter alleen voor vroege betalers. Er is inmiddels een nieuwe lading beige plaatjes gemaakt om het euvel te verhelpen.