« Ein Paradoxon von Bertrand Russell | Main | Nemo vs Jackass »

Blauwe sticker

Mensen, wat is Duits toch een mooie taal hč? Zeker als het gaat om exacte wetenschappen als wiskunde en filosofie. Das Finanzamt is ook zo'n mooi Duits woord. Het klinkt veel krachtiger dan het Nederlandse Belastingdienst.

Op Curacao betalen wij ieder jaar autobelasting. De belastingpapieren dient men in het dashboardkastje te bewaren. Om het de politie bij controles gemakkelijker te maken moet zich op de voorruit een sticker bevinden. Het is nu 2004, dus de sticker moet ook van 2004 zijn. Da's logisch.

In december worden al via radio en TV boodschappen uitgezonden dat de autobelasting voldaan moet worden en waar men dat kan doen. Er staan dan nog geen lange rijen bij de betreffende loketten, men kan er de pin uit een granaat trekken. Over het algemeen heeft slechts een enkele Streber (weer zo'n prachtig Duits woord) betaald. De rest rijdt nog vrolijk rond met de 2003-sticker. Ik ook, na een jaar plakt hij nog best.

De belastingsticker 2004 is precies op tijd binnen!Op een bepaald moment vindt de overheid het te gortig worden en stelt men een limiet. Vanaf die datum wordt er veelvuldig en streng gecontroleerd, conform het Zero Tolerance beleid (Sero Toleransha).

Aan de sticker kunnen de agenten eenvoudig zien wie ze van de weg moeten halen. Dat laatste mag men letterlijk opvatten, want de auto wordt in beslag genomen en naar de Kurá, letterlijk tuin, gebracht. Daar kan men later zijn eigendom ophalen, na overleggen van de juiste papieren en sticker en het betalen van de stallingskosten. Die stallingskosten kunnen dermate snel hoog oplopen dat veel eigenaars hun auto nooit meer komen claimen. De Kurá is dan ook tjokvol.

Op maandag 9 februari beginnen de strenge controles. Vanmorgen werd ik gebeld door office-manager Manja dat de 2004-sticker klaar lag op kantoor. Ik heb hem meteen op de voorruit van mijn donkerblauwe Toyota Corolla met moon-/sunroof geplakt. Als u goed kijkt, kunt u nog een stukje van de moon-/sunroof op de foto zien. En ja, u kunt ook zien dat de voorruit nodig gewassen moet worden.

Veel mensen mogen op 1 juli nogmaals door het sticker-circus heen. Het is namelijk mogelijk de autobelasting in twee gedeeltes te betalen. Mensen die voor het hele jaar hebben betaald, krijgen een rode sticker, de armoedzaaiers die in juli terug moeten komen een blauwe.

Mocht u omstreeks deze tijd als tourist Curacao bezoeken en in een huurauto willen rondrijden, let er dan op dat er een 2004-sticker op de voorruit zit!

Comments

Ik heb geen plannen om die richting uit te gaan.
Een prima systheem, dat men ook in termijnen mag betalen.

Ik maak uit de foto tevens op, dat CasaSpider een armoedzaaier is?
:-)

Ik zou willen dat ik de kans kreeg om in Curacao naar een 2004 sticker te zoeken! But ya never know! ;)

@Victor: Dat heb jij heel goed gezien!
@Orangez: Wie onthoudt jou die kans?

Een armoedzaaier rijdt in een donkerblauwe Toyota Corolla met moon-/sunroof!?!?
Waar rijden al die andere mensen dan in??

... ik bedoel uiteraard, al die andere mensen die niet tot de categorie armoedzaaiers behoren en een rode sticker op hun auto hebben mogen plakken.

Mooi systeem. Hopelijk letten de nederlandse ministers goed op, tijdens hun volgende werkbezoek/snoepreisje/

'de armoedzaaiers die in julie terug moeten komen' Betreft het hier een verplichte reincarnatie in een chica de la semana die Julie heet of een tikvautje?

@Carin: Ik wilde dat het het eerste was, maar het is het tweede. Wordt onmiddellijk gecorrigeerd!
(Jij leest mijn stukjes in ieder geval GOED!)

Bedankt voor de tip! 1 juli komen we weer en we zijn gewaarschuwd!
Erica

Hoeveel moeten jullie eigenlijk betalen?