« Blauwe sticker | Main | Aanslag Gebruiksbelasting »

Nemo vs Jackass

Toen ik door middel van enkele weblogs werd geattendeerd op de film Finding Nemo was hij op Curacao al uit de roulatie. Dat vond ik jammer. Daarom was ik verheugd dat wegens grote vraag Finding Nemo terug is in The Movies, onze bioscoop op het Waaigat.

We zijn niet naar de bioscoop gegaan, maar hebben gisteren twee films gehuurd bij onze videotheek, die heel toepasselijk Movie Time heet. Jackass en Finding Nemo. Op vrijdagavond laat keken Lucy en ik naar Jackass, onder het genot van een paar flessen Westmalle Dubbel en een salami van Stegeman. Finding Nemo hebben we met zijn drieŽn op zaterdagmorgen gezien (koffie en cake).

Als een man twee vrouwen ziet, gaat hij ze (onbewust?) met elkaar vergelijken. Generaliserend kan men stellen dat ieder mens steeds twee dingen met elkaar vergelijkt. Maar het liefst toch twee vrouwen. Zowel Jackass als Finding Nemo zijn fascinerende films. Laten we ze eens op enige aspecten met elkaar vergelijken...

Amusementswaarde

Een belangrijk beoordelingspunt is of een film leuk is. Leuk in de zin van de moeite waard. Wat mij betreft scoort Jackass een 7 en Nemo een 8. Wie heeft eigenlijk dat systeem met die sterren uitgevonden? Geeft u mij maar een 7 of een 8 in plaats van drieŽneenhalve of vier sterren.

Creativiteit

Qua creativiteit scoren beide films een voldoende, een 6 dus. De verhaallijn in de Disney-verhalen is nogal voorspelbaar, maar wel bijzonder mooi ingevuld. De gebeurtenissen bij Jackass zijn absoluut niet voorspelbaar, kom er maar eens op om een baby-kaaiman zich in je borst te laten vastbijten! De invulling wordt daarentegen meer door toeval bepaald dan door creatief inzicht.

Opvoedkundig aspect

Nemo krijgt van mij een 9, Jackass een 7. Die 7 verdient laatstgenoemde film louter en alleen vanwege het feit dat het levenslessen zijn in wat men vooral niet moet doen. Niet zozeer vanwege de gevaarlijke situaties, als wel doordat Jackass een exponent is van de degeneratie van onze maatschappij. Als ouder spreken de thema's in Nemo duidelijk meer aan. Neem als voorbeeld het dilemma om een kind van de ene kant gefaseerd los te moeten laten, waardoor het zich wellicht in gevaarlijke situaties begeeft, en van de andere kant (teveel) te willen beschermen. Ook voor de ouderen bevat Finding Nemo talloze kleine hints en tips. Als Dory en Marlin de weg kwijt zijn, wil de eigenwijze Marlin het aan niemand vragen. Typisch mannelijk volgens Dory.

Kindvriendelijkheid

Dit aspect wordt niet meegenomen in de totale beoordeling. Jackass is gewoon geen kinderfilm. Zelfs Finding Nemo is soms ietwat te spannend voor een zesjarige. Opeens zei Luchiano: "Ik ben moe, ik ga slapen". Hij was echter helemaal niet moe, maar durfde gewoon niet meer te kijken. Na even met hem gesproken te hebben is hij bij mij op schoot komen zitten, met een kussen in zijn handen. Zo ging het wel.

Buitenaards Wezen Gehalte

Met het Buitenaards Wezen Gehalte (BWG) wordt de relevantie van de film bedoeld als over enkele duizenden jaren Buitenaardse Wezens het leven op Aarde komen onderzoeken. Beide films scoren een 7 op dit gebied. Jackass is unieker dan Nemo, er zijn immers veel meer Disney-films gemaakt met hetzelfde thema. Hopelijk trekken de Extra-Terrestrials geen verkeerde conclusies na het bekijken van Jackass!

Werkplezier/Budget

Als ik het goed heb heeft Pixar vier jaar aan Finding Nemo gewerkt. Uiteraard zitten er vele vondsten in de film, de meeste tijd is echter ongetwijfeld besteed aan noeste arbeid om de schitterende computeranimaties zo levensecht mogelijk te maken.
Bij Jackass bedenkt men wat en voert het vervolgens uit. De acteurs hebben de grootste lol bij de opnames. Met name als een collega-acteur pijn lijdt. Er wordt veel gelachen tijdens het draaien, alhoewel de lachjes soms wat gekunsteld klinken.
Ik schat dat Jackass zo'n 500.000 dollar heeft gekost, men heeft de total-loss gereden huurauto moeten vergoeden en waarschijnlijk een paar ondergescheten toiletten in een warenhuis. Finding Nemo is ongetwijfeld veel duurder geweest.
Jackass krijgt derhalve op dit punt van mij een 9 en Nemo een 7.

Eindresultaat

Mathematisch gezien scoort Jackass een 7.2 en Finding Nemo een 7.4. Plotseling zie ik het nut van de sterretjes, de mathematische oplossing bevredigt toch niet helemaal. De 7.2 van Jackass wordt daarom vertaald in *** en de 7.4 van Finding Nemo in ****.

Comments

Nog geen DVD speler?

@Brillie: Ja, in de computer. maar dat is wat moeilijker kijken met zijn drieen...

Men neme een scart/tulp connector, een video en een stereo audiokabel (incl. 1 verloopsnoertje van tulp naar mini-jackplug). Men knope het geheel op juiste wijze aan elkaar en verbindt de laptop/PC aan de video/TV. Voila, men kunne met z'n drieen, met bier, fris, worst, chips en wat al niet meer, gezellig van een wereldse DVD-film genieten. Zo spaar je weer een apparaat uit.
PS. men moge deze kabels ook vervangen door ťťn S-VHS kabel. Deze voldoet ook. Veel kijkplezier.