« For the ladies in the house | Main | Leguanensoep »

Nummerplaatbelastingaddendum

Als men op Curacao met zijn auto de weg op wil dient men de volgende documenten bij zich te hebben: rijbewijs van de bestuurder, keuringskaart, verzekeringspapieren en het bewijs dat belasting is betaald.

Simpel, goedkoop en doeltreffend: de belastingstickerMet name het betalen van de belasting wordt nogal eens vergeten. Om de controle door de politie gemakkelijker te maken introduceerde men in 2004 iets geniaals: stickers.

De belasting mag men naar keuze in één of in twee termijnen betalen. Wie voor het hele jaar ineens betaalde kreeg een rode sticker, de overigen een blauwe. Op 1 juli diende het resterende bedrag betaald te zijn en ontvingen de blauwe stickerhouders alsnog een rood exemplaar.

De sticker zat duidelijk zichtbaar op de voorruit. Van verre kon men zien of men met een belastingontduiker van doen had. Zo'n sticker is spotgoedkoop om te maken en niet te stelen. Een geweldig concept.

Dat moest dus helemaal anders.

In 2005 kregen wij nieuwe nummerplaten. Iemand die de schoenen van Einstein nog niet mag poetsen bedacht een soort van opzetplaatje dat ongeveer een vijfde gedeelte van de nummerplaat bedekt.

Duur nummerplaatbelastingaddendum vervangt goedkope stickerOp dit opzetplaatje ofwel nummerplaatbelastingaddendum, over twee dagen sta ik hiermee op eenzame hoogte in Google, staat het jaartal waarover belasting is betaald. De bedoeling is dat het opzetplaatje ieder (half) jaar wordt vervangen door een nieuw exemplaar.

Het opzetplaatje werd groots gepresenteerd op het journaal. Toen ik het zag viel ik stijl achterover uit mijn stoel. "Hoe kunnen ze zoiets doms verzinnen? Die plaatjes worden binnen de korste keren gestolen. Bovendien is het stukken duurder dan een sticker. Waarom?! Waarom?!"

Bijkomend nadeel is dat het nummerplaatbelastingaddendum op de nummerplaat aan de achterkant van de auto bevestigd wordt. Lekker makkelijk voor de politie, zo ontdekken ze de belastingontduiker pas als hij al honderd meter voorbijgezoefd is.

In het begin van het jaar regende het klachten over gestolen nummerplaatbelastingaddendums. Vreemd hè? Gevolg was dat veel eigenaren de met één plastic schroefje bevestigde plaatjes losmaakten en thuis bewaarden tot 1 juli. Onze lease-maatschappij deed hetzelfde.

Eind vorige week kwam een monteur van Star Lease de plaatjes bevestigen. Voor de zekerheid werden ze vastgeklonken. Met een beetje pech nemen de dieven nu de hele nummerplaat mee, deze zit namelijk met twee plastic schroefjes vast. Thuis kunnen ze dan op hun gemak het nummerplaatbelastingaddendum lospeuteren.

De grote vraag blijft: waarom?

Comments

Vraag ik me nu wel af, of uw auto toen gestolen werd vanwege de belastingsticker achter de voorruit, of niet.

Nummerplaatbelastingaddendum.
Fijn woord voor 'galgje'
:-)

Nou Casa, jij bent blijkbaar net zo slim als Einstein. Wat zou er volgens jou op de auto bevestigd moeten worden om te bewijzen dat je de belasting hebt betaald? Let op, ik vind wel dat je gelijk hebt dat de tot nu toe bedachte oplossingen niet al te handig en slim zijn, maar ik ben gewoon benieuwd wat volgens jou dan het alternatief zou moeten zijn.

@IJsbrand: Niets is uit te sluiten. Edoch, een hele auto stelen, de voorruit eruit halen en die in een andere Toyota monteren kost wellicht meer dan gewoon de belasting betalen... :-)
@Cockie: Moet het daarvoor na Google niet ook eerst in Van Dale zijn opgenomen?
@Cyberjunk: De sticker was juist wel geniaal, goedkoop en niet te stelen. Ik begrijp niet waarom ze daarvan af zijn gestapt!

Ik zou een pasjessysteem invoeren. De controleurs moeten dan met een mobiel apparaatje rondlopen en degenen die gecontroleerd worden moeten een pasje door dat apparaat heenhalen, al dan niet aangevuld met het intoetsen van een pincode. Dat lijkt mij het enige dat echt werkt. Of op strategische plekken waar altijd mensen langs moeten een soort poortje waar een pas doorheen gehaald moet worden. Ik neem aan dat men dan wel kan nagaan dat zo'n pas een bepaalde geldigheidsduur heeft en dat als die is verstreken, er pas een nieuw pasje wordt verstrekt als er opnieuw betaald is. Dat is dan wel duur, dat werkt volgens mij toch beter dan een sticker. Want die stickers mogen dan wel diefstalbestendig zijn, ze kunnen wel makkelijk worden vervalst volgens mij en dat zou wel eens de reden kunnen zijn waarom men daarvan is afgestapt.

Waarschijnlijk is het bedacht door iemand die een kennis is van de leverancier en/of commissie krijgt. Zo gaat dat toch meestal.

vdb.

Natuurlijk! Iemand verdient eraan.

Inderdaad de grote vraag 'waarom' .... maar is n.a.v. van wat ik nu allemaal hoor en zie op CNN

@Cyberjunk: Het mooie is juist als men met het oog kan controleren of iemand niet betaald heeft. Als een auto wordt aangehouden kijkt men sowieso al of de belastingpapieren in orde zijn. Jij maakt er helemaal een mooi systeem van... :-)
@MJvandenBroek: Wat jij zegt is exact het gerucht dat hier gaat. Het kan haast niet anders...
@Aargh: Precies en ik ben het niet...
@Amaro: Met 90% zekerheid willen extreme Moslims onzekerheid zaaien in de Westerse wereld. Helaas zullen vooral de vreedzame mede-Moslims hieronder lijden...

Ik dacht dat je nu wel lang genoeg op Curacao woonde Casa. Natuurlijk verdient iemand hieraan, waarschijnlijk de broer van de zoon van degene die de beslissing moest nemen. Het mag tenslotte niet te direct gerelateerd zijn, want daar trapt zelfs een Curacaose rechter niet meer in. Hoe meer plaatjes er gestolen worden, hoe beter!
Overigens is mijn plaatje er buiten mijn medeweten opgeklonken door de bewuste monteur.
Ik ben benieuwd hoe Star die dingen er straks weer afklinkt trouwens.
Het stickersysteem was trouwens gewoon goed, uiteraard ondersteund met een betaalbewijs dat je bij je autopapieren stopt. Niks mis mee toch?

Omdat de persoon aandelen heeft in de plaatjesfabriek. Immers waarom moeten kids een pamper dragen? Ze kunnen ook net als honden op een veldje poepen.

Sommige mensen denken dat verandering verbetering is, en je hebt er alleen maar gezeik van.

@CuraKora: Er bestaat vast een speciaal afklinktangetje om het plaatje er weer af te klinken. Met het stickersysteem was inderdaad helemaal niets mis...
@Brillie: Waarom dragen honden dan geen pampers?
@Renesmurf: In de automatisering is het precies zo. Maar zonder de voortdurende verandering zouden wij (automatiseerders) spoedig zonder werk zitten... :-)

Ambtenaren denken nou eenmaal anders, theoretisch en niet praktisch. Ze leven in een andere wereld waarin alles op papier klopt maar vergeten even voor het gemak dat de realiteit anders is.

In Nederland heeft men geen wegenbelasting. Men noemt het houderschap. Een auto kan daarom niet uit uit de belasting. (b.v. tijdens de winter). Ook moet men altijd verzekerd blijven.

Henk heeft hier een punt. Dat zal voor de manier voor het aantonen van autobelasting gelden, dit geldt ook voor de praktijk in het openbaar vervoer. Frequentie, vertrektijden, aansluiting geven, het lijkt allemaal zo mooi geregeld, maar als je er mee te maken hebt klopt er geen hout van. En dit is ook allemaal geregeld door mensen die nooit in een bus of in een trein behoeven te zitten, maar allemaal een auto hebben. Ook hier gaan theorie en praktijk niet samen, vandaar dat ik, al ben ik nu enigszins off topic, Henk heel goed kan volgen.

@Henk: Helemaal waar. Wel ben ik benieuwd of men de onzalige nummerplaatbelastingaddendums volgend jaar weer verlaat en terugkeert naar de stickers. Waarschijnlijk verzint men echter liever een ander onzalig plan... :-)
@Hans: In de praktijk rijden natuurlijk de meeste mensen het hele jaar in hun auto. Mensen de gelegenheid geven om de auto uit de verzekering te halen (voor hoe lang?) leidt tot veel meer administratie en gegarandeerd ook tot probleemsituaties: was de auto op dat bepaalde moment nu wel of niet verzekerd...
@Cyberjunk: Klopt helemaal. Ander voorbeeld: men bedenkt een regel (bijv. medicijnknaak) en rekent zich meteen rijk. Zonder erover na te denken wat de reactie van de mensen is. Henk for president!

Ik weet wie erachter zit: de fabrikant van de klinknagels! Hij had gehoopt dat iedereen zijn plaatje zou laten vastklinken....

afgelopen week stond de aanbesteding in de krant voor de platen van 2006. Zou het alleen voor die kleine plaatjes zijn of wederom een nieuw systeem?
en ps.. bedankt voor deze post, was bijna vergeten het plaatje erop te schroeven

Vanochtend reed ik de brug op van de kant van Veeris en daar stond de politie echt massaal te controleren, het leek wel een file. Alle auto's moesten de berm in. Overigens mocht ik als een van de weinigen zoals altijd gewoon doorrijden. Met een kleine uitzondering 10 jaar geleden denken politieagenten om mij onduidelijke redenen dat mij controleren geen zin heeft. En dat was nog voor ze mijn vastgeklonken plaatje gezien hadden.

@Ino: Dat moet het zijn. Of de firma Kooyman die de klinktangen verkoopt. Of jij, die altijd bij Kooyman alle prijzen wegsleept. Ja, nu weet ik het zeker, jij bent het... :-)
@Benno: Ik kan mij niet voorstellen dat we weer nieuwe nummerplaten krijgen, deze zijn net nieuw. Het zal wel om de plaatjes gaan, maar ja zo'n aanbesteding is vaak een wassen neus... Klink je je nummerplaatbelastingaddendum wel vast?
@CuraKora: Als het een controle was op de nummerplaatbelastingaddendums ben ik erg benieuwd hoe de politie zich (fysiek) opstelt. Om de langszoevende auto's op tijd te controleren. Alternatief is inderdaad iedereen de berm in. Jij ziet er gewoon erg betrouwbaar uit. (Weet niet zeker of dit een compliment is)

Voor volgend jaar gelden de speciale rode banden.
Je krijgt ieder kwartaal een nieuwe rode band. In 2007 worden het blauwe banden en voor 2008 fel gele.

Dank u, ben jij dan mijn running mate?

Nog niet in Google, Casa... Wij wachten vol spanning de komende dagen nog af.

@Sylans: Bijna had ik je reactie verwijderd. Als de heren plannenbedenkers dit lezen... ik vrees het ergste voor volgend jaar... :-)
@Henk: Ok, een nieuwe uitdaging ga ik zeker niet uit de weg!
@Erik: Net gekeken en... hij staat er! (Drie maal zelfs)

hee ik had hier van de week ook een reactie achter gelaten...ik vrees dat hij niet door de casakeuring is gekomen...of zou ik weer te ongeduldig zijn geweest met posten?...kan ook kan ook...ik neig naar het eerste *grin*