« Luchiano is ook GeenHeld | Main | Gynaecoloog en Administratie »

King Kong

Als men op maandag en dinsdag de drie uur durende movie King Kong heeft gezien en toch zit slechts het woord nummerplaatbelastingaddendum in iemands hoofd, wat zegt dit dan over de kwaliteit van de film?

King Kong 2005, klik voor groter!De DVD met King Kong mocht ik lenen van een collega. Er stond met stift King Kong op geschreven, de gebruikelijke features als ondertiteling werkten niet en de geluidskwaliteit was ronduit slecht. Aangezien ik geen expert ben kan ik niet beoordelen of de DVD onverhoopt een illegaal exemplaar was.

Een van de fascinerende eigenschappen van de mens is dat hij beschikt over een soort van basistevredenheid. Stel men doet een test met een groep waarbij elke deelnemer aangeeft hoe hij zichzelf met betrekking tot de kwaliteit van zijn leven ziet ten opzichte van de anderen.

Stelt men de werkelijk gemiddelde kwaliteit van leven op 55 uit 100 punten dan is het frappante dat de gemiddelde score van de groep aanzienlijk hoger ligt. Bijna alle mensen denken dat zij het beter doen ten opzichte van anderen. Dat is goed want hierdoor ontstaat het gevoel van basistevredenheid. Pessimisten noemen het een pyramidespel.

Mensen die een film in de bioscoop zien zeggen vaak: "Het is best een goede film. Maar je moet hem wel in de bioscoop zien." Mensen die dezelfde film thuis op video of DVD zien zeggen vaak: "Een aardige film, maar ik ben blij dat we hem thuis hebben gezien. Hij is het geld niet waard om voor naar de bioscoop te gaan."

In de film King Kong zitten mooie beelden. Ook van het geweldige geluid kan ik mij een voorstelling maken. Toch ben ik blij dat wij hem thuis hebben gezien. Ooit en misschien wel twee keer heb ik de originele King Kong gezien uit 1933. Dat vond ik een mooie film, met voor die tijd geniale effecten en een erg sexy Fay Wray in de rol van Ann Darrow. Tenminste, dat vond ik toen.

Regelmatig dacht ik bij het zien van de nieuwe King Kong terug aan de oude. Wellicht vertekenen de herinneringen en lijkt de oude versie nu mooier dan hij in werkelijkheid is. Hoe dan ook, ik heb me danig geërgerd. De budgetten voor films stijgen tot onbeschrijfelijke hoogtes. En wat doet men met al dat geld? Meer, meer en meer van hetzelfde.

Alles gaat in golfbewegingen. Na een sobere periode komen de tierelantijnen. Op een bepaald moment is er echter geen plekje meer in een barokke kerk te vinden waar nog een engeltje of een krul kan worden aangezet. Dan houdt het op en moet men terug naar de basis.

King Kong 2005, klik voor groter!King Kong is een exponent van de barokke film. Het beste is dit te zien aan het gigantische aantal dinosaurussen. Meer nog dan in Jurassic Park, de film die juist ging over dinosaurussen. Het waren er niet alleen veel, het was ook nog eens lachwekkend onrealistisch.

Niet zozeer de dinosaurussen, maar het feit dat ongeveer 20 mensen zonder geraakt te worden met 40 kilometer per uur over een enorme afstand tussen de poten van de dravende giganten meerennen, waarbij er één zelfs een zwaar houten statief meetorst en er ondertussen ook nog eens door iets kleinere dinosaurussen met vervaarlijke tanden naar hun gehapt wordt.

In de versie uit 1933 vecht Kong één keer met één T-Rex. Dat is geloofwaardiger dan het technische hoogstandje van 72 jaar later. Het menselijker maken van Kong is een mooi streven. Meneer is bijzonder snel beledigd en draait dan nukkig zijn hoofd om. "Hij is precies jij", zei Lucy. Dat mocht hij willen. De scene waarin de aap romantisch naar een zonsondergang staart werkt gewoon op mijn lachspieren.

Valt er ook nog iets positiefs te melden? Jawel, ondanks dat de film drie uur duurt hebben Lucy en ik hem met plezier uitgekeken. Weliswaar in twee dagen, maar toch. Het is zeker geen vervelende film, maar hier geldt minder (tijd, geld, effecten, dinosaurussen) is meer.

Waar normaal gesproken een mindere film, voor mij dan toch, gered kan worden door een mooie vrouwelijke hoofdrol is ook dit bij King Kong niet gelukt. Tussen Naomi Watts en CasaSpider was geen enkele vorm van electricity. Ik zal haar derhalve niet snel vragen voor een CasaMovie, ook al ligt Naomi Watts daar misschien geen seconde wakker van.

Van mij krijgt King Kong 55 uit 100 punten, waar zijn we deze getallen eerder tegengekomen. Lucy waardeert hem nog iets lager met 50 uit 100.

Comments

Als jij ongeveer bij 55 (zonder basis tevredenheid) begint te tellen is dat dan voor jou een nul? Of vind je het een gemiddelde film? Of ligt jouw tevredenheid, inclusief basistevredenheid op 55 op juist veel hoger (100 bijvoorbeeld).
Eigenlijk moet ik dus weten waar jij normaal zit. Handig is het eigenlijker om een film relatief te waarderen en niet ten opzichte van Jurassic Parc, want die heb ik ook niet gezien.
Haha, stift en onverhoopt illegaal.

paool wil hem niet eens zien....het lijkt me drie keer niks, zegt dat wat over mijn basistevredenheid? neuh, ik heb al vijf keer naar sjakie en de chocoladefabriek gekeken en het is nog steeds 100 :-)

laatste 'op' = 'of'

hehe pascal, daar moest ik ook zo om lachen.... dat onverhoopt illegale :-)

we zitten door elkaar heen te mutsen...ik ga snel weg nu :-)

ik ook vlug weg

Ik probeer altijd he-le-maal mee te leven met zulke films. Dat maakt het wat leuker. Mijn fantasie en de geweldige special effects helpen wel mee natuurlijk!
Daarom moet ik zulke films wel in de bios zien.
Tsja, dat verhaal en sommige scenes. Ach die moet je voor lief nemen.

Noem mij eens 1 enkele film met EN special effects EN een goed verhaal!???

Oh spam, zie ook:
http://www.camarados.com/real/pivot/entry.php?id=102

@Pascal: Ik begin niet bij 55 te tellen, immers ik ben een automatiseerder. Dus begin ik bij 0. King Kong is voor mij een gemiddelde film, in het schemergebied tussen voldoende en onvoldoende. Je hebt 100% gelijk dat je meer over de recensent moet weten alvorens een enkele filmbespreking naar waarde te kunnen schatten. Daarbij komt dat ik geen echte filmliefhebber ben. Alle recensies tot dusverre vind je in de Categorie "Film".
http://www.casaspider.com/live/film/
@Paola: Ja kunst, jij houdt nu eenmaal veel meer van chocola dan van apen. King Kong lijkt mij wel wat voor "liefste". Vraagje tussendoor: Zeg eens eerlijk, het is "liefste" die jouw voetbalpoule invult he... ;-)
@GJ: Het is een tendens die ik zie, dat het allemaal maar "meer" moet worden. In het geval van King Kong is het leuke dat er een oudere versie bestaat die laat zien hoe het ook kan.
Film met special effects EN een goed verhaal? The Matrix (I).

@Casa, MEER.. jaaaah MEEEEER!! ik ben natuurlijk nog heel jong en laat me vrolijk mee slepen met deze tendens. :)

Matrix, ja ok.

LotR misschien..
Starwars woooow..
:-)

Heel gek misschien en ik weet ook niet waarom, maar zulke films intereseren me niet zo.
Ik hou meer van realistische dingen.

Off topic: en wanneer komt jullie baby ook alweer?

meer, minder, enz. Je hebt gelijk: in der Beschränkung zeigt sich der Meister". Dat heb jij heel vroeger ook al geleerd. (daarom kon je ook met weinig zakgeld omgaan).
CasasPa

@GJ: Nou, ik ben zelf toevallig ook heel jong en toch zeg ik overdaad schaadt... ;-)
(Zie je trouwens hoe gemakkelijk jij je eigen vraag kunt beantwoorden? The Fifth Element hoort er ook nog bij)
@Renesmurf: Realistische dingen en Wim T. Schippers... een bijzondere combinatie!
@Louter: Vanmorgen was gynaecologenochtend, binnenkort verslag. De baby is uitgerekend op 2, 3, 4 en 5 mei. Van dit jaar wel te verstaan... ;-)
@CasasPa: Zo is het maar net, ik ga meteen Luchiano's zakgeld halveren!

'moet men terug naar de basis'? Dit doet me aan een projectleider (met overbijt) bij de Detam denken. Als je aan het halveren slaat wil ik best helpen. Zal ik Kees een mailtje sturen?

Stift? Dat zegt mij al genoeg.

Besta Casa, ben jij nu zo naief of doe je alsof? De film is net uit, en dan zou er nu al een officiele DVD van zijn?

@Piet: Gezien de groei van ons gezin op korte termijn dacht ik eerder aan een verdubbeling. Halveren is in mijn geval gevaarlijk, immers het halveren van hele kleine hoeveelheden leidt tot kernsplitsing!
@Brillie: Jij kunt zo aan de slag bij de AIVD. Of de Stichting Brein...
@Niek: Ik heb eigenlijk geen idee hoelang dat duurt, voordat er een DVD uitkomt van een film. In die zin ben ik zeker wel naief te noemen...

@casa...nee nee driewerf nee!!! Mijn liefste zou niet durven....ik doe het geheel en al zelve.... heb ook al eens een superelf gewonnen met 11 spelers die je moet kopen en daar punten mee haalt..erg fun....gewoon geluk... ik keek vroeger met mij pap naar voetbal....weet echt wat buitenspel is (of abseit zoals mij pap altijd zei) :-)

Bij Wim Schippers was niks namaak, alles moest echt zijn.

@Paola: Dan heb je er echt kijk op. Of komt het omdat de Graafschap niet meer in de Eredivisie speelt... :-)
Je houdt je vaders naam in ieder geval in ere!
@Renesmurf: O ja? Ik heb nog nooit een echt Willy Dobbe plantsoen gezien... ;-)