Main

January 14, 2010

SQL Integrator goes Budapest (4)

Bij episode 3 van de serie SQL Integrator goes Budapest staat doodleuk onderaan: "Wordt vervolgd". We zijn nu halverwege de eerste maand van het nieuwe jaar. Wat moet ik doen, de serie laten doodbloeden? Neen, zo zit CasaSpider niet in elkaar. Enkele punten wachten nog op een beschrijving, maar vreest niet ik houd het kort.

Na de hilarische Trabantenpuzzelrit op zaterdag 19 december drinken we wat koffie in boerderij Varga Tanya maar worden al snel naar buiten gejaagd. De paardenmannen van de Pusta hebben een paardenshow voorbereid en wie zijn wij om daar niet naar te kijken. Immers, de paardenknecht van de Pusta is De Echtste Hongaar. Dat is algemeen bekend, in ieder geval toch op de Pusta.

Hoe lang is het eigenlijk al winter in Nederland? Veel mensen hebben een slecht geheugen, juist daarom is een weblog zo handig. Het sneeuwen begon op donderdag 17 december, een dag voordat wij naar Budapest vertrokken. De koude had Hongarije echter al eerder bereikt, die zaterdag op de Pusta is het echt enorm koud. Een understatement.

Na vijf minuten paardenshow vluchten SQL-medewerkers dan wel -aanhang haast huilend een iets warmere schuur in. Er is beloofd dat het programma drastisch ingekort is. Na een half uur bidt iedereen of de show nu alsjeblieft afgelopen kan zijn. "Nu gaan we een vossenjacht zien", kondigt gids en speaker Tibor aan. Oh nee! Mijn hoofd is inmiddels zo koud dat ik bij het kijken naar de banken van de tribune denk flauw te gaan vallen.

19.12.2009: Medewerkers van SQL Integrator kijken in barre omstandigheden naar een paardenshow op de Hongaarse Pusta. Klik voor groter.Eindelijk, eindelijk is de paardenshow klaar en mogen we de boerderij in. We krijgen goulash en daarna een berg met vet vlees, kippenpoten en wat dies meer zij. Mèn, wat is dat lekker. Het is meteen een goede tip voor als men mensen te eten krijgt. Geef ze niet meteen een drankje en stokbrood met kruidenboter maar parkeer ze een uurtje ergens waar het ijskoud is. Wat men ook bereidt, het wordt met applaus ontvangen.

Maar we hebben het allemaal overleefd en de paardenshow behoort tot het type gebeurtenissen dat vooral achteraf toch erg leuk is geweest. We moeten nog ongeveer 75 kilometer naar het noorden, naar de hoofdstad Budapest. Het is glad op de weg en het sneeuwt. Chauffeur Zoltan is een beetje zonderling maar een bus besturen kan hij wel. Er staan lange files en wij scheuren er lekker langs. Op de linkerbaan zien we een auto met heftig ronddraaiende wielen, op zoek naar grip. Hij komt geen centimeter vooruit.

Wij daarentegen arriveren mooi op tijd in het hotel alwaar ik een duik neem in het hete ligbad. 's Avonds is er het tweede diner in het gebouw van Gerbeaud, een werkelijk schitterende lokatie. Mijn gesprekspartner van die avond is Tibor en dat blijkt bepaald een succes. We hebben vele onderwerpen uitgebreid de revue laten passeren waardoor de overheerlijke maaltijd bijzaak werd. Een waardevolle avond derhalve.

Nog even terug naar de winter. Zondag 20 december vliegen we terug naar Amsterdam. Alleen is onze vlucht gecanceled vanwege het weeralarm in Nederland. Inmiddels weet iedereen dat er in het geval van een weeralarm meestal niets ernstigs aan de hand is. Gelukkig vliegen we alsnog, maar dan wel met vlucht MA666. Ach, ik heb wel iets met dat getal vanwege Damien, het Omen. een van de spannendste boeken die ik ooit gelezen heb. Luchiano (12) heeft onder zachte dwang net Oorlogswinter van Jan Terlouw uitgelezen. Het is notabene voor een boekbespreking, maar hij heeft de film al twee keer gezien. Dit is wat hij van het boek vindt.

Als klap op de vuurpijl volgen enige foto's gemaakt door DBA Hans van Zuylen. Bij het fotograferen gebruik ik de brute-force techniek, net zoals bij het programmeren van kubusproblemen. Bij ons uitje in Budapest is er door veel mensen veel gefotografeerd. Onze ultieme professional is echter buiten kijf Hans van Zuylen. Telkens sleepte hij zo'n 10 kilo aan foto-apparatuur met zich mee en naar zijn lenzen kijkend kon men het gevoel krijgen dat hij wat moet compenseren. Maar... de foto's zijn er dan ook naar:

Hier is een link naar de volledige fotoserie van Hans met veel paardenfoto's, voor de liefhebber. Budapest was mooi en nu is het mooi geweest. Geen wordt vervolgd maar wel een slot.

Slot.

Alle posts over het uitstapje van SQL Integrator naar Budapest zijn gebundeld in de category SQL goes Budapest 2009.

December 26, 2009

SQL Integrator goes Budapest (3)

Weetjes over Hongarije en Budapest

20.12.2009 (zondag): Onze supergids Tibor verzorgt de informatievoorziening op deskundige en humoristische wijze. Klik voor groter.Het is Tweede Kerstdag en iedereen heeft gisterenavond op een van de vele netten naar Sissi gekeken. Iedereen, behalve ik dan. Sissi is de bijnaam van Elisabeth Amalie Eugenie in Beieren (1837-1898) die fout geschreven is, eigenlijk is het Sisi naar de concurrent van Fanta. In 1854 trouwt Sissi met keizer Frans Jozef van het Habsburgse Rijk. Het is een ongelukkig huwelijk en Sissi verbergt als ze ouder wordt haar gezicht voor de buitenwereld: "Ik verberg mijn gezicht achter een waaier, zodat de dood ongestoord zijn werk kan doen."

Sissi heeft een grote sympathie voor Hongarije en haar doel is Hongarije en Oostenrijk te verenigen. Dit lukt haar en in 1867 wordt de Oostenrijks-Hongaarse dubbelmonarchie opgericht. Op 8 juni 1867 wordt Sissi in Buda (Budapest) tot Koningin van Hongarije gekroond. In Budapest klinkt haar naam nog steeds, zo is er de befaamde Elisabeth-brug en een Elisabeth-plein. Verhip, nu zie ik pas dat de brug op de foto niet de Elisabeth- maar de Kettingbrug is.

Toch een mooie brug van Kerstmis naar de wetenswaardigheden die onze gids Tibor over Hongarije vertelt, al zeg ik het zelf. Staand in de bus op weg ergens naartoe zegt Tibor met zijn donkere, droge stem: "Hongarije heeft zeven buurlanden. Ik zeg u zo welke dat zijn. En vanavond zeg ik weer hoeveel en welke het zijn." Door de ontwikkelingen in Joegoslavie en de Sovjet-Unie heeft Hongarije ineens andere en ook meer buurlanden. Het zijn: Oostenrijk, Slowakije, Oekraine, Slovenie, Kroatie, Servie en Roemenie. Let wel, dit is de situatie van Kerstmis 2009.

We zijn op weg naar het platteland ten zuiden van Budapest. Aan de rand van de stad bevinden zich grote supermarkten, veelal Franse ketens. Metro, Tesco en andere. De kleinere winkels in de stad verliezen de strijd tegen deze prijsbrekers en proberen het hoofd boven water te houden door zich als nachtwinkels te presenteren.

Wie of wat is De Echte Hongaar? Tibor: "De boer is de echte Hongaar. En de allerechtste is de paardenknecht op de Pusta." We zullen er later die dag een paar in actie zien nadat we met de Trabants hebben gecrossed. In Hongarije rijden nog 70.000 Trabants rond en dat komt door de lage prijs. Voor ongeveer 600 euro heb je er al een.

20.12.2009 (zondag): SQL Integrator bekijkt bezienswaardigheden in Budapest. Klik voor groter.Op zondag 20 december rijden we 's ochtends om half negen al richting Buda. Budapest bestaat uit de steden Buda en Pest met de Donau in hun midden. De Donau ontspringt in het Zwarte Woud en is de enige grote Europese rivier die in oostelijke richting stroomt. De rivier is 2888 kilometer lang en mondt uit in de Zwarte Zee. Er liggen vier hoofdsteden aan de Donau: Wenen, Bratislava, Budapest en Belgrado. Niet meer vergeten, hè?

De bus voert ons langs het prachtige parlementsgebouw. Vroeger, ten tijde van het communisme, werd er slechts vier keer per jaar vergaderd. Welk een verkwisting van een dergelijk mooi gebouw. Tibor vertelt over de verkiezingen in die tijd: "Er was altijd maar één kandidaat. De keuze was om wel of niet te gaan stemmen. Maar het was niet verstandig om niet te stemmen. Enkele dagen voor de verkiezing was er een alcoholverbod. Waarom een alcolholverbod als er maar één kandidaat is, vraagt u zich af? Wel, de communistische leiders waren bang dat het volk door de drank zou denken dat er twee kandidaten waren."

Budapest is een grote stad met grote huizen, ja zelfs paleizen. Het doet denken aan Wenen en ook aan Parijs. Zo is er een grote boulevard die eindigt in een groot plein, het Heldenplein met het Museum van de Schone Kunsten. We nemen de metro terug naar het befaamde koffiehuis Gerbeaud. Het is de oude metro en die is echt oud. Het is na die van Londen de oudste van Europa. In Budapest is ook een nieuwe metro en nog een project dat volgens Tibor veel overeenkomst vertoont met de Noord-Zuidlijn.

Voorlopig lijkt dit even voldoende informatie. Als er nog SQL-medewerkers zijn met aanvullende zaken of anekdotes, met name uit de mond van Tibor, spoor ik hen bij deze aan ze in de comments op te schrijven.

Wordt vervolgd.

Alle posts over het uitstapje van SQL Integrator naar Budapest zijn gebundeld in de category SQL goes Budapest 2009.

December 25, 2009

SQL Integrator goes Budapest (2)

Puzzelrit in Trabantjes

Het is Eerste Kerstdag en zojuist heb ik mijn administratie gedaan. Prettige Kerstdagen, iedereen. De draadloze printer heeft vandaag een vast ip-adres gekregen, dat is best handig in het geval van een printer. Anders is het een soort van Russisch roulette of de pc's wel of niet kunnen printen. Het communiceren met sommige mensen (v) verloopt trouwens middels een vast ip-adres waarschijnlijk ook een stuk minder complex.

Precies een week geleden gaan alle medewerkers en de meeste aanhang van SQL Integrator op reis naar Budapest. Die nacht brengen we door in ons hotel, het Mercure Korona en de volgende dag, zaterdag 19 december vertrekken we 's morgens vroeg met de bus en chauffeur Zoltan naar de regio Kecskemét, ongeveer 75 kilometer ten zuiden van de hoofdstad.

Als we het terrein van Somodi Tanya opdraaien denk ik ten eerste dat de eigenaresse Tanya heet en ten tweede dat er wel erg veel Trabants in de sneeuw geparkeerd staan. Het is een fleurig gezicht, die speelgoedauto's met op de achtergrond de paarden. Brrr... ineens krijg ik het koud, maar daarover in een volgende post meer.

19.12.2009 (zaterdag): SQL Integrator rijdt in Trabantjes over de Pusta nabij Kecskemét. Klik voor groter.Na een kop koffie zoeken we in groepjes van ongeveer vier personen een Trabant uit. Andre, Agaath en Roy zijn mijn medepassagiers. Roy zit achter het stuur en in eerste instantie voel ik me niet helemaal veilig, zo met mijn hoofd op tien centimeter van de voorruit, zonder gordels en rijdend over een met sneeuw bedekte weg. Maar het is algemeen bekend dat alles went.

Mijn functie is die van navigator en hoewel ik steeds ruim op tijd aangeef wanneer we moeten afslaan dreigt Roy met verbeten gezicht de kruispunten zomaar voorbij te stuiven. "Zeg dan eerder welke kant ik op moet", luidt zijn commentaar. Wie kent niet het fenomeen van reeds dode sterren van wie het licht ons nu pas op aarde bereikt? Een dergelijk gevoel maakt zich van mij meester bij het geven van instructies aan Roy. Gelukkig is de stemming in de auto Trabant steeds opperbest.

Zonder problemen bereiken we de eerste post bij Kunsági Major. "Heeft u zomer- of winterbanden?", vraagt de controleur. Roy weet het niet zeker en antwoordt zomerbanden. "Dat is dan 100 euro boete", grapt de controleur. Op zijn aanwijzing rijden we een stukje naar beneden en slaan rechtsaf om weer op de grote weg te komen. Waarschijnlijk, maar dat weten we niet zeker, hebben we een drukgebarende man met puntmuts over het hoofd gezien die ons naar een terrein wilde leiden waar enige proeven met de Trabant gedaan moeten worden.

Die proeven hebben we gemist. Op weg naar Varga Tanya hebben we inmiddels zoveel Tanya's gezien dat het toch wel erg onwaarschijnlijk is dat zowat alle Hongaarse vrouwen Tanya heten. Meer voor de hand ligt dat Tanya boerderij betekent en later die dag bevestigt gids Tibor dit. Een Tanya is een afgelegen boerderij. O, o, een wegblokkade. Twee politiemannen houden de Trabant voor ons aan en ook wij mogen aan de kant. De agenten ogen serieus en Roy moet zijn paspoort laten zien. Zelf denk ik dat dit er gewoon bijhoort en schiet enkele foto's.

Het laatste stukje komt eraan en in de handleiding staat dat we bij een wit bushokje linksaf moeten. Het bushokje zien we op meer dan een kilometer afstand maar toch weet Roy het bushokje al slippend voorbij te glijden. Even later parkeren we de Trabant als eerste voor de Varga Tanya. Een man (boer? eigenaar?) kijkt verbaasd. "Huh? Zijn jullie er al? Dat kan nooit, zo snel kun je helemaal niet met die Trabants." Wij wel, alleen weten we op dat moment nog niet dat we een heel onderdeel hebben overgeslagen.

We laten ons niet van de wijs brengen, gaan naar binnen en bestellen een kop koffie.

Wordt vervolgd.

Alle posts over het uitstapje van SQL Integrator naar Budapest zijn gebundeld in de category SQL goes Budapest 2009.

December 21, 2009

SQL Integrator goes Budapest (1)

Heel SQL Integrator Nederland is van vrijdag 18 tot en met zondag 20 december met elkaar op stap geweest in Budapest. Ik schrijf nooit meer Boedapest maar alleen nog Budapest, dat staat gewoon authentieker. We hebben met 28 man een geweldig weekend gehad, dat kan ik nu reeds voorwegnemen. Een puzzelrit met Trabantjes op het platteland, een paardenshow bij -70 graden Kelvin (gevoelstemperatuur) waardoor iedere SQL-medewerker bij het woord paard tegenwoordig spontaan bevriest, een Kerstmarkt, chocolademelk en Glühwein bij Gerbeaud, het mooie uitzicht vanaf de heuvels in Buda op Pest en vice versa, een boottocht op de Donau, eens hoop ik de verhalen die erbij horen nog op te schrijven.

Het goede nieuws is dat de foto's reeds online staan en die foto's vertellen ook een verhaal. Bekijk ze alle 85 in het nieuwe album SQL Integrator goes Budapest (tip: druk op F11 voor Full Screen). Bijna iedereen wil nog een keer terug naar deze verrassende stad. Maar dan wel in de zomer, haha. Een persoon mag in deze korte introductie niet vergeten worden en dat is onze gids Tibor. Deze Hongaarse man spreekt uitstekend Nederlands en hield ons dagelijks met veel humor op de hoogte van belangrijke dingen, zoals de overwinning vrijdagavond van Heracles op VVV.


18-20.12.2009: SQL Integrator Nederland gaat met 28 man naar Budapest voor drie dagen. Het is een geweldig weekend geworden. Klik voor groter.

(Klik voor groter)


Ja, de reis naar Budapest was een happening. Bijna moesten we nog langer blijven want aan het einde van de afsluitende boottocht over de Donau hoorden we dat er op Schiphol niet meer geland mocht worden wegens een weeralarm. Na een paar uur op de luchthaven van Budapest gewacht te hebben konden we toch het vliegtuig in en zijn veilig geland. Thom en Marlies hebben mij door de sneeuwstormen heen naar huis gebracht, waarvoor ik hun hartelijk wil bedanken. Binnenkort meer verhalen over deze gedenkwaardige trip.

Alle posts over het uitstapje van SQL Integrator naar Budapest zijn gebundeld in de category SQL goes Budapest 2009.