« Desk B4 - Rijen B4 10-1 (Zaterdag 22.09.2012) | Main | Rijen B4 - Madese Boys B5 4-3 (Zaterdag 29.09.2012) »

Curacao, Quo vadis?

Ergens is het jammer dat we nu in Nederland wonen en niet meer op Curacao. Qua politiek gebeurt daar tenminste iets. De man die mijn rol als politiek verslaggever aldaar heeft overgenomen en sterk verbeterd verscheen plotseling op het NOS journaal! Ja, Dick Drayer breekt door. En terecht.

Op 10 oktober 2010 is Curacao een autonoom land geworden binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Emily de Jongh-Elhage van de PAR was de gedoodverfde eerste Minister-President van het nieuwe land, immers de PAR won de verkiezingen. De oppositie bestaande uit MAN, Pueblo Soberano en MFK vonden elkaar en toen was ineens Gerrit Schotte Minister-President.

01.10.2012: Sympathisanten hebben een FaceBook pagina opgericht voor de tijdelijke Minister-President van Curacao, de heer Stanley Betrian. Klik voor groter.De meerderheid van deze regering telde slechts één zetel. Toen twee parlementsleden overstapten was het gedaan met die meerderheid. De oppositie kon haast niet wachten om de macht over te nemen, maar rekende buiten de creativiteit van parlementsvoorzitter Ivar Asjes. Deze weigerde botweg een vergadering uit te schrijven. Dat is ook een manier.

Op 19 oktober van dit jaar zijn er nieuwe verkiezingen. De oppositie heeft om interventie door Gouverneur Frits Goedgedrag gevraagd om in ieder geval tot die tijd de macht over te nemen van Schotte cum suis. De Gouverneur besliste positief op dit verzoek en stelde Stanley Betrian aan als waarnemend Minister-President.

Het verhaal is hiermee niet afgelopen. Gerrit Schotte deelde in een Venezolaans televisieprogramma mede dat alleen hij de autoriteit heeft om de macht over te dragen en dat de Gouverneur een oud-koloniaal instituut is waar Nederland met een dikke vinger diep in zit. Schotte spreekt enigszins dramatisch over een staatsgreep.

Vervolgens deed hij het enige wat een man in die situatie kan doen: Hij sloot zich op in een kamer in Fort Amsterdam en gaf te kennen daar pas op 19 oktober weer uit te komen. Na één dag hield hij zijn eenzame opsluiting echter alweer voor gezien en verliet het pand.

Laat de oppositie niet te snel juichen, de uitslag van de nakende verkiezingen staat bij lange na nog niet vast. En laten wij er niet te lacherig over doen, immers het is het proces van verzelfstandiging van een land. Daarbij spelen vele algemene en persoonlijke belangen, korte- en lange-termijn visies en vast nog veel meer dingen.

Hoeveel jaar heeft het Europa gekost om er zo'n grote puinhoop van te maken?
Ik bedoel maar.

Comments

Ik zag vriend Jeroen Jansen op het NOS journaal. Hij werd geinterviewd op Korsou over de situatie.
http://nos.nl/artikel/424421-schotte-weg-uit-regeringsgebouw.html

Op Curaçao heb je tenminste nog eens kans op op TV te komen:-)

Het is een beetje bizar allemaal, zowel daar als hier.
Je weet wel, GroenLinks en D66 hielpen de VVD fijn met dat akkoort en al hun punten werden net zo snel weer geschapt.

En toen jij daar aan die kant van de wereld zat wist je andermans weblogs ook beter te vinden overigens.

@Door: Dat vond ik een van de leuke dingen van Curacao, dat je zo gemakkelijk bekende mensen tegenkwam. En zij jou... :-) Het is net een groot dorp / kleine stad, in meerdere opzichten.
@ReneSmurf: Politiek in Europa is compromissen sluiten. Dat is in Zuid-Amerika wel anders. Toen ik daar zat, werd er ook drukker geblogd. Ik doe een poging mijn leven te beteren!

Het is natuurlijk ook een land met slechts de grootte van een flinke Nederlandse provinciestad; voor mijn gevoel krijg je dan ook eerder instabiliteiten. Met een relatief kleine groep mensen kun je de algemene mening tamelijk makkelijk beinvloeden.